Meteen naar de inhoud

Verhuisstress: hoe voorkom je het tijdens het verhuisproces?

    verhuisstress 1

    Verhuizen staat steevast op nummer drie van de meest stressvolle gebeurtenissen in ons leven. Verhuisstress kan een belangrijke bron van spanning en emotionele problemen zijn tijdens het verhuisproces. Er zijn verschillende manieren waarop je verhuisstress kunt voorkomen of verminderen.

    Je kunt bijvoorbeeld veel wandelen of even afstand nemen van bepaalde gebeurtenissen in je leven zodat de verhuizing zelf eerst afgevinkt wordt. Het is ook belangrijk om te onthouden dat verhuisstress niet alleen volwassenen kan beïnvloeden, maar ook kinderen kunnen van slag raken door de verhuizing.

    Waar komt verhuisstress vandaan?

    De eerste gedachte die op je afkomt: “Ik verhuis, stress nergens om want dat is toch zo gedaan!”. Uit ervaring weten we dat dit niet zo is. Verhuis je zelf of huur je een verhuisbedrijf in? Welke instanties krijgen automatisch een bericht van mijn verhuizing?

    Wat is de procedure voor het opleveren van mijn huidige woning? Welke verhuisdozen heb ik nodig? Welke nieuwe energieleverancier is het goedkoopst, en ja dit is nog maar een greep van de vragen die bij je zullen opkomen.

    Leeg achterlaten van het oude huis

    Naarmate de verhuisdatum dichterbij komt zal de hoeveelheid van verhuisstress dat je ervaart oplopen. Kortom, bereid je voor op mega veel verhuisstress.

    Je gaat verhuizen, een grote bron van stress

    verhuisstress 3

    Er zijn verschillende manieren waarop verhuisstress kan worden voorkomen of verminderd. Zo kan het helpen om vroeg te beginnen met het regelen van de verhuizing, zodat je genoeg tijd hebt om alles op een rijtje te zetten en eventuele problemen op te lossen.

    Het is ook belangrijk om hulp te vragen aan vrienden en familie. Wordt er hulp aangeboden door je omgeving? Dan is het natuurlijk ook belangrijk om deze hulp te accepteren. Veel. mensen vinden hulp accepteren nogal moeilijk en zullen die snel afslaan, maar dit kun je dus beter niet doen.

    De verhuizing zelf zal dus de nodige stress opleveren

    Verhuisstress kan ook worden verminderd door het maken van een budgetplanning en het regelen van financiën voor de verhuizing. Dit kan helpen om financiële problemen te voorkomen, wat een belangrijke bron van stress kan zijn tijdens het verhuisproces.

    Een van de meest stressvolle momenten tijdens zo een drukke periode of op de verhuisdag zelf is natuurlijk wel wanneer blijft dat je bijvoorbeeld niet genoeg budget hebt of dat je over je budget heen zit.

    Verhuisstress herkennen

    De symptomen van verhuisstress zijn vooraal hoofdpijn, slaapproblemen, vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid en een verhoogde bloeddruk. En al deze symptomen zullen de nodige verandering in je gedrag teweeg brengen.

    En een verandering in jouw gedrag is natuurlijk ook niet leuk voor de omgeving waardoor de stress en gevoelens van alle betrokken soms in de knoop kunnen raken waardoor er discussies of ruzies kunnen ontstaan.

    Vermoeidheid speelt ook een rol bij verhuis stress

    Tijdens een verhuizing kun je enorme last van vermoeidheid krijgen en vermoeidheid speelt helaas ook een grote rol bij verhuizen en stress. Merk je dat je oververmoeid bent? Schakel hulp in zodat je niet alles zelf hoeft te doen. Oh, en eet gezond want dat helpt ook heel erg!

    Afscheid nemen en wennen aan de nieuwe buurt

    Het is ook belangrijk om afscheid te nemen van vrienden en familie als je naar een nieuwe woning verhuist, om zo emotioneel voorbereid te zijn op de verhuizing.

    Het kan ook helpen om tijd te nemen om je aan te passen aan je nieuwe woning en omgeving na de verhuizing. Dit kan door middel van het verkennen van de omgeving, het maken van nieuwe vrienden, en het betrekken van de gemeenschap.

    Door tijd te nemen om je aan te passen aan je nieuwe huis, kan het gemakkelijker zijn om de verhuisstress te verminderen en te wennen aan je nieuwe omgeving. Een nieuwe huis is niet altijd rozekleur en maneschijn. Volgens een bekend Amerikaans onderzoek krijgen 7 van de 10 mensen heimwee naar hun vorige woning. Dit komt meestal voor bij mensen die door scheiding zijn verhuisd.

    verhuisstress 5

    Verhuisstress is tijdelijk en hoort erbij

    In het algemeen is het belangrijk om te onthouden dat verhuisstress een normaal en begrijpelijk onderdeel kan zijn van het verhuisproces. Door vroeg te beginnen met het plannen van de verhuizing, hulp te vragen als dat nodig is, en ontspanningstechnieken te gebruiken, kan verhuisstress echter worden verminderd.

    Als je merkt dat de stress te veel wordt, is het belangrijk om professioneel advies te vragen aan een arts of een psycholoog.

    Verhuizen stress voorkomen top 10

    Hoe voorkom je verhuisstress? Bekijk hier de 10 beste tips om verhuisstress te voorkomen en je verhuizing vele malen soepeler te laten verlopen.

    1. Maak een plan

    Zet alle taken op een verhuislijst en deel ze op in haalbare stappen. Probeer zoveel mogelijk overzicht te houden tijdens het verhuisproces. Zo voorkom je dat je overweldigd raakt door de hoeveelheid werk.

    2. Begin vroeg met inpakken

    Begin vroeg met inpakken om stress te voorkomen. Zo heb je genoeg tijd om alles rustig op te ruimen en hoeft het niet allemaal tegelijk gedaan te worden.

    3. Professioneel verhuismateriaal gebruiken

    Gebruik goede verpakkingsmaterialen tijdens het inpakken. Door gebrekkige materialen te gebruiken, kan het proces langer duren en kan dit leiden tot extra stress

    4. Vraag hulp en accepteer hulp

    Vraag vrienden en familie om hulp bij het inpakken en verhuizen van spullen. Dit kan het proces aanzienlijk vergemakkelijken. Accepteer ook altijd hulp als dit aangeboden zijn. Een verhuizing is niet het juiste moment om bescheiden te zijn.

    5. Professionele verhuizers inhuren

    Als je het te druk hebt of niet genoeg mankracht hebt, kan het inhuren van professionele verhuizers helpen om de stress te verminderen.

    6. Verkoop of doneer onnodige spullen

    Door spullen te verkopen of weg te geven, hoef je je minder zorgen te maken over het verhuizen van onnodige items.

    7. Zorg voor voldoende slaap

    Zorg ervoor dat je genoeg slaap krijgt tijdens het verhuisproces om zo goed mogelijk om te gaan met de stress.

    8. Eet gezonde voeding

    Zorg ervoor dat je genoeg gezonde voeding eet om je energie op peil te houden tijdens het verhuisproces. Een gezonde en lekkere maaltijd kan veel voor je doen.

    9. Gebruik ontspanningstechnieken

    Zoals yoga of meditatie om te helpen ontspannen en omgaan met de stress. Als je geen liefhebber bent van yoga of mediatie maak dan zoveel mogelijk wandelingen tijdens de verhuizing.

    10. Hou je agenda leeg

    Probeer een niet te drukke agenda te hebben naast je verhuisplanning. Door te weinig tijd te hebben, kan verhuisstress nog meer toenemen.

    Laat Moving.nl je verhuisstress verminderen

    Verhuisstress kan dus een enorme lading van spanning en emotionele problemen opleveren tijdens het verhuisproces. Maar het hoeft niet zo te zijn. Door verhuisbedrijven te vergelijken op Moving.nl kun je een professioneel verhuisbedrijf kiezen dat jouw verhuizing snel en efficiënt kan regelen.

    Door het invullen van je postcode en het beantwoorden van een paar eenvoudige vragen, verzamelen we alle informatie die we nodig hebben om jouw aanvraag door te sturen naar een selectie van onze 600+ aangesloten gecertificeerde verhuisbedrijven.

    Vergelijk verhuisbedrijven en voorkom verhuisstress

    Zo hoef je minder zorgen te maken over het regelen van je verhuizing en kun je je volledig richten op het ontspannen en genieten van je nieuwe woning. Vergelijk verhuisoffertes op Moving.nl en voorkom verhuisstress.


    Veelgestelde vragen

    Waarom verhuizen zo stressvol is?

    Een verhuizing vraagt enorm veel van je. Zowel op fysiek als mentale vlak. Dit allemaal kan je teveel worden en dat is heel normaal. Zorg er daarom voor dat je met een checklist verhuist zodat je goed voorbereidt bent.

    Hoe lang wennen aan nieuw huis?

    Dit ligt natuurlijk aan de persoon zelf en is per persoon altijd verschillend. Wel is het zo dat jij je na een paar weken wel een beetje thuis moet gaan voelen in de nieuwe woning.

    Is verhuizen een life event?

    Verhuizen is zeker een life-event! Vooral als je ook nog eens een woning hebt gekocht. Dan heb je eigenlijk een dubbel-life-event. Nu begrijp je misschien ook waarom verhuizen voor zoveel stress kan zorgen.

    Waarom kan ik mezelf nergens toe zetten?

    Een verhuizing is erg zwaar en het is hierbij dan ook belangrijk dat jij jezelf genoeg tijd geeft om te wennen. Zorg dat je voldoende slaapt en gezond eet zodat je zo snel mogelijk kunt wennen aan de nieuwe situatie.

    Hoe weet je of je je thuis voelt?

    Op het moment dat jij je verbonden voelt met het huis en dat warme gevoel krijgt dan weet je dat jij je helemaal thuis voelt! Voelt de omgeving dus vertrouwd en krijg je hier een fijn gevoel bij? Dan willen wij je graag feliciteren want dan voel jij je eindelijk helemaal thuis in je nieuwe huis!

    Ontvang gratis 6 verhuisoffertes in jouw mailbox

    Start verhuisoffertes

    Deze website is veilig

    Vertrouwd sinds 2001