Je gaat verhuizen! Eindelijk! Je kunt nu dus beginnen met het plannen van je verhuizing. Een planning of ‘checklist verhuizen’ is erg belangrijk tijdens een verhuizing want zoals ze van oudsher al zeggen.. een goede verhuizing voorbereiden is het halve werk.
Jouw persoonlijke verhuislijst
Ga jij binnenkort verhuizen en wil je beginnen met het maken van de ultieme checklist voor jouw verhuizing? Dan helpt Moving je hier graag bij. Wij hebben geprobeerd om je in dit artikel zo goed mogelijk te helpen zodat jij je eigen verhuislijst kunt samenstellen.
Je gaat verhuizen, dus denk goed na
Of je nu binnen de huidige gemeente, nieuwe gemeente of misschien zelfs naar het buitenland gaat verhuizen.. het is erg belangrijk om altijd eerst even rustig te gaan zitten zodat je even kunt nadenken. Op deze manier kunt je namelijk even tot rust komen en goed nadenken over wat je allemaal moet regelen én wanneer je dit zou moeten regelen.
Denk niet alleen de praktische zaken
Wanneer je jouw persoonlijke verhuislijst aan het samenstellen bent is het belangrijk om niet alleen aan de praktische zaken te denken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de badkamer verbouwen, elektronische apparatuur verkopen of je hoe je jouw inboedel vanaf de oude woning naar de nieuwe woning kunt verhuizen.
De kleine dingen
Kijk ook goed na wanneer je de nieuwe sleutels binnen krijgt en in het geval van huisdieren is het belangrijk om eerst na te vragen of deze in de nieuwe woning toegestaan zijn.

Denk ook aan de administratieve zaken
Wanneer je gaat verhuizen zijn er veel administratieve zaken die je moet regelen en deze kun je door de chaotische verhuizing nog weleens vergeten. Hierbij kun je denken aan het gas, water en licht in zowel de oude en nieuwe huis. Verder zijn er waarschijnlijk ook abonnementen en andere contracten die je voor je oude huis dient op te zeggen en in het nieuwe huis moet je hiervoor waarschijnlijk weer nieuwe aanvragen.
Geef de verhuizing op tijd door
Vergeet je trouwens ook niet om je verhuizing door te geven aan de gemeente? Wanneer je dit niet op tijd doet riskeer je namelijk een boete en een verhuizing an sich is eigenlijk al duur genoeg, dus dit wil je natuurlijk niet.
Wanneer moet je de verhuizing doorgeven?
De verhuizing dien je binnen 4 weken vóór de verhuizing door te geven. Ook kun je de verhuizing uiterlijk 5 dagen na de verhuisdag doorgeven.
Een verhuizing of adreswijziging doorgeven
Waneer je binnen je huidige gemeente verhuist hoef je alleen een adreswijziging door te geven, maar verhuis je naar een nieuwe gemeente? Dan dien je jezelf als nieuwe inwoner aan te melden en op deze manier geef je dan dus je verhuizing door. Dit is een officiële aangifte van je verhuizing. In dit geval zal de nieuwe gemeente je ook automatisch bij de oude gemeente uitschrijven.
Het doorgeven van je verhuizing kan op verschillende manieren
Online
Bij de meeste gemeentes in Nederland kun je jouw gemeentelijke zaken tegenwoordig online met je DigiD regelen. Het is natuurlijk wel altijd verstandig om van tevoren de website van desbetreffende gemeente te raadplegen.
Langs het gemeentehuis
Regel jij je zaken liever persoonlijk? Dan kun je ook nog altijd langs het gemeentehuis. In dit geval moet je alleen niet vergeten om hier van tevoren een afspraak voor te maken. Vergeet hierbij ook niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.
Per post
Wil je de verhuizing schriftelijk doorgeven? Dan kan dit ook gewoon. Echter moet je in dit geval wel rekening houden met het feit dat het proces voor de uitschrijving iets langer zal duren.
Vergeet je belastingen niet!
Kijk ook goed naar je gemeentelijke belastingen en automatische overschrijvingen. Deze dien je vaak zelf stop te zetten. Ook je maandelijkse belastingteruggaaf dien je goed te regelen zodat je later niet tegen problemen aan zult lopen.
Verder krijgen instanties zoals het Centraal Bureau Motorrijtuigenbelasting, Dienst Uitvoering Onderwijs, je zorgverzekeraar, politie en de brandweer automatisch bericht van je verhuizing.
Een checklist verhuizen blijkt toch wel belangrijk te zijn
Zoals je hebt kunnen lezen kan zo een verhuislijst je verhuizing een stuk aangenamer en makkelijker laten verlopen. Je kunt stap voor stap alles op de checklist nagaan en alles een voor een ook weer van de checklist afstrepen. Zo weet je zeker dat je niks zult vergeten.

Andere praktische zaken
Zeg het huurcontract van je oude huis tijdig op. Vergeet hierbij ook zeker je gas, water en licht niet. Gaan je kinderen naar een nieuwe school? Zorg er dan voor dat zij genoeg tijd zullen hebben om aan dit idee te kunnen wennen. Verder is het ook belangrijk om:
- Je omgeving op de hoogte te stellen.
- Te kijken naar de huiseigenaar voorschriften.
- Te kijken naar de plaats stopcontacten voorschriften in de nieuwe woning. Krijg je met een speciale aansluiting te maken?
- Achtergebleven spullen zullen door nieuwe inwoners snel weggegooid worden, dus zorg ervoor dat je niks vergeet.
- Pak breekbare spullen goed in.
- Heb je opslagruimte nodig?
- Heb je een parkeervergunning nodig op het nieuwe adres? Een parkeervergunning aanvragen kan bij de gemeente.
Waardevolle spullen
Heb je al nagedacht over spullen die je niet mee wilt verhuizen? Heb je hierbij misschien al nagedacht over ‘overname spullen’? Dan is het handig om je familie, vrienden, kennissen, buren, werkgever hiervan op de hoogte te stellen. Het komt namelijk vaak voor dat zij deze graag over zouden willen nemen.
Afvoeren van je spullen
Heb je allemaal nieuwe meubels voor in je nieuwe huis en wil je alles uit de oude woning eigenlijk af laten voeren? Dan kun je deze spullen natuurlijk altijd bij het grofvuil plaatsen. Hiervoor dien je wel altijd een afspraak bij de gemeente te maken zodat de gemeentereiniging langs kan komen.
Goede doelen
Je kunt je inboedel uiteraard ook altijd aan een goed doel schenken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je lokale kringloopwinkel of het Leger des Heils. Kringloopwinkels staan altijd open voor overname spullen en in de meeste gevallen zullen zij deze ook zelf én gratis ophalen.
De verhuisdag zelf
Verhuis je met een professioneel verhuisbedrijf? Dan zullen de (erkende)verhuizers op de verhuisdag zelf netjes op tijd aanwezig zijn. De meeste verhuisbedrijven bellen je zelfs altijd 15 minuten van tevoren. Zorg er dus voor dat je op tijd klaarstaat zodat je de verhuizers kunt laten zien wat er allemaal moet gebeuren.
Heb je veel zware spullen die verhuisd moeten worden? Geef dit dan netjes door aan de verhuizers zodat zij voldoende verhuisdozen meenemen en voor de zwaardere spullen speciale verhuisdozen kunnen gebruiken.
Controleer de oude woning
Wanneer je oude huis eindelijk leeg is, is het een kleine onderneming om even door de woning te lopen. Wanneer heb je de woning voor het laatst geveegd? Of wanneer is de schoorsteen voor het laatst geveegd? Dit soort dingen dien je wel goed te regelen aangezien de woning vaak bezemschoon opgeleverd moet worden.
Verder is het ook erg belangrijk om nog een laatste keer alle ramen en deuren te controleren zodat je zeker weet dat je woning goed op slot zit wanneer je deze verlaat. De oude sleutels dien je bij de verhuurder of makelaar bij oplevering in te leveren.
De dag na de verhuizing – van oude bewoners naar nieuwe bewoners
Heb je de perfecte verhuizing achter de rug? Dan kun je nu eindelijk relaxen in je nieuwe huis. Al die klussen zoals gordijnen uitzoeken voor het nieuwe huis is niet voor niets geweest en nu kun je dan ook eindelijk je gordijnen ophangen.
Verhuizen is stressvol maar wanneer je eenmaal gesetteld bent kun je eindelijk aan een nieuw hoofdstuk in je nieuwe woning beginnen.