Planten verhuizen zonder stress

(Kleine) plantjes zorgen altijd voor een warm en sfeervol thuis. Het is dan ook meer dan logisch dat je de planten goed verzorgd en hierbij ook zonder beschadiging naar de nieuwe omgeving wilt verhuizen. Maar hoe kun je op een veilige manier planten verhuizen?

Kamerplanten verhuizen

Wanneer je gaat verhuizen zul je uiteraard de nodige voorbereidingen moeten treffen. Denk hierbij aan het inpakken van als je spullen en in dit geval de planten.

Geef je planten geen water meer

Water in de pot zorgt voor extra gewicht en dit kun je tijdens de verhuizing natuurlijk niet gebruiken. Stop daarom ongeveer een week van tevoren met water geven. Verder kan potgrond met water ook voor rommel zorgen.

Maak alles goed schoon

Het lijkt misschien overbodig, maar je kunt de planten en de pot altijd het beste eerst even schoonmaken. De meeste kamerplanten en hun potten zitten vaak onder het stof en daarom kun in het geval van kamerplanten verhuizen deze eerst even afstoffen. Voor de pot kun je gebruikmaken van een sterke allesreiniger.

Planten inpakken voor verhuizing

Bladeren vastbinden

Zorg ervoor dat je voordat de verhuizing begint de bladeren van de planten samenbindt. Op deze manier voorkom je eventuele schade aan je geliefde kamerplanten. Voor het vastbinden van de bladeren kun je woldraad gebruiken. Let hierbij op dat je het allemaal niet te strak vast zet want dan kunnen de bladeren en takken knakken.

Let op de luchtvochtigheid

Bepalade planten kunnen heel slecht tegen kou. De ene planten wat meer dan de anderen, maar de meeste zijn hier toch wel gevoelig voor. Zorg er daarom voor dat je de planten stevig inpakt met een laag inpakpapier en noppenfolie. Heb je veel kleine kamerplanten? Dan kun je deze eventueel in een verhuisdoos vervoeren. Let wel op dat je de doos vult met papier zodat de planten tijdens transport niet gaan schuiven.

Hou rekening met licht

(Kleine) planten passen zich altijd aan aan de hoeveelheid licht in hun omgeving. Bij kamerplanten verhuizen is het dus erg belangrijk om hier rekening mee te houden.

Als je plant in je oude huis in de schaduw en op een donkere plek stond dan kun je zo’n plant in je nieuwe huis natuurlijk niet in de zon neerzetten want dan kunnen de bladnerven verschroeien.

Laat de (nieuwe) planten altijd eerst twee dagen aan de nieuwe omgeving wennen en dan kun je de plant langzaamaan steeds meer richting het licht schuiven. Uiteraard ligt het ook aan het soort plant. Informeer jezelf goed zodat je precies weet wat de juiste nieuwe standplaats voor je kamerplant zal zijn.

Tips om planten te verhuizen

Planten verhuizen betekent ook inladen. Tijdens het inladen van de verhuiswagen dien je er wel voor te zorgen dat je alles goed plaatst zodat tijdens het vervoer van de grote planten niets om kan vallen.

De grote planten in de wagen plaatsen

De grote planten kun je het beste als laatste inladen en wat ook verstandig kan zijn is om deze voorzichtig vast te zetten met spanbanden. Zo is het verhuizen van iedere plant naar het nieuwe huis geen enkel probleem. Zelfs het verhuizen van de de grote kamerplanten dus niet.

Een grote plant vervoeren

Een grotere plant kun je natuurlijk niet in een verhuisdoos proppen. Ten eerste past dit niet en ten tweede is zo een plant ook veel te zwaar. Daarom is het zo belangrijk om de plant goed in de pakken.

Zoals je eerder hebt gelezen kun je de bladeren het beste inbinden en in plaats van de planten in dozen te proppen kun je deze met een deken inpakken. Op deze manier kunnen de verhuizers de plant veilig naar de nieuwe plek vervoeren.

De planten in jouw nieuwe huis

Planten zijn niet alleen gevoelig voor de luchtvochtigheid, licht of warmte, maar bijvoorbeeld ook voor tocht en soms zelfs lawaai! Al deze factoren kunnen ervoor zorgen dat je plant het goed of juist niet goed doet.

Schakel een professioneel verhuisbedrijf in

Wil je toch extra voorzichtig zijn met de verhuizing van de planten? Dan kun je voor de verhuizing van je planten een professioneel verhuisbedrijf inschakelen.

Vraag gratis offertes aan bij Moving

Bij Moving kun je nu met één aanvraagformulier meerdere verhuisoffertes ontvangen. Je hoeft alleen maar de vereiste velden in te vullen zodat wij je aanvraag direct naar de 6 beste verhuisbedrijven uit jouw regio kunnen sturen! Zij zullen binnen 24 uur contact met je opnemen.


Veelgestelde vragen

Hoe lang moet een plant acclimatiseren?

Je plant heeft minstens een maand nodig om te acclimatiseren. Houdt ze tijdens deze periode ook nauwlettend in de gaten. Dan weet je precies wat ze nodig hebben.

Waar zet je planten in huis?

Je mag uiteraard zelf bepalen waar je de plant in huis neerzet, maar je moet natuurlijk wel met het soort plant en lichtval rekening houden.

Hoe verhuis je een grote plant?

Bindt de bladeren samen en doe er dan een doek omheen. Zo kun je plant rechtop in de auto of verhuisbus vervoeren. Zet de plant in een verhuisbus wel vast met spanbanden zodat die niet kan verschuiven of omvallen.

Kan je teveel planten in huis hebben?

Nee, niemand kan teveel planten hebben! Heb je weleens een jungle gezien? We kunnen nooit teveel planten hebben!

Kunnen kamerplanten 2 weken zonder water?

Dit ligt aan het type plant. Sommige planten kunnen maandenlang zonder water terwijl sommige planten dagelijks water nodig hebben.