Verhuizen met kinderen; een nieuwe omgeving

Ben je van alles aan het plannen en regelen, maar maak jij je hierbij ook nog eens extra veel zorgen vanwege de aanstaande verhuizing? Dan is dit natuurlijk niet heel raar. Vooral het verhuizen met kinderen kan lastig zijn en verhuizen met kinderen brengt dan ook de nodige hoofdpijn met zich mee.

Verhuizing voor kinderen

Zoals je eerder hebt gelezen brengt verhuizen met kinderen nogal wat stress met zich mee. Vooral voor jonge kinderen kan het verlaten van hun oude huis en oude woonplaats eng zijn.

Maar wanneer jij jezelf en de kinderen goed voorbereidt kun je de verhuizing een stuk makkelijker maken. Met deze praktische gids én praktische tips van Moving hopen we je hierbij te kunnen helpen.

Tips verhuizen met kinderen

Wanneer je gaat verhuizen is een goede voorbereiding noodzakelijk. Vooral wanneer er kinderen bij betrokken zijn. Een verhuizing is namelijk niet altijd een positieve gebeurtenis en zo een verhuizing kan betrokkenen ook verdrietig maken. Vooral kleine kinderen die nog niet helemaal begrijpen wat er aan de hand is. En daarom is goede begeleiding erg belangrijk.

Tip 1. Plaats jezelf in de kindeeren

Is er tijdens een verhuizing sprake van spanning? Dan moet het gezin zich extra goed voorbereiden. Wanneer jij als volwassene naar en nieuwe huis gaat verhuizen kan dit moeilijk zijn, dus je kunt je vast wel voorstellen hoe dit voor een kind kan voelen.

Tip 2. Plan de verhuizing verstandig

Een checklist verhuizen maken is eigenlijk altijd wel belangrijk, maar wanneer er kinderen in het spel zijn is dit nog belangrijker. Op deze manier kun je namelijk extra rekening houden met je kind.

Tip 3. Bereidt je kind op het juiste moment voor

Zodra het moment is aangebroken dat jullie als ouders er 100% zeker van zijn dat jullie verhuizing doorgaat en dat alles geregeld is.. dan pas is het juiste moment om dit met de kinderen te delen. Doe dit niet te vroeg want als dingen anders gaan lopen dan is dit voor kinderen erg moeilijk.

Tip 4. Wees positief over de verhuizing

Jullie gaan verhuizen en eigenlijk is dit heel leuk! Om de verhuizing naar het nieuwe huis op een soepele manier te laten verlopen kun je misschien proberen om de verhuizing voor de kinderen leuk te maken.

Tip 5. Lees samen positieve verhalen over verhuizen

Zo kun je bijvoorbeeld een opvallende sticker op de kalender plakken zodat je kinderen zich een beeld kunnen vormen. Zo kun je ook samen tot de verhuisdag alle dagen aftellen. Op zo een visuele manier vinden kinderen dingen niet alleen leuker, maar zo zullen de kinderen ook wat meer begrijpen.

Ook kun je een spontane actie inplannen en kun je bijvoorbeeld met de kinderen door de nieuwe buurt rijden zodat ze een beetje aan de nieuwe omgeving kunnen wennen.

Tip 6. Kies op tijd de juiste school of creche

Zo kun je samen met je kind naar foto’s of filmpjes van de nieuwe school en/of creche kijken. Dit kan rustgevend werken.

Tip 7. De kinderen vooral veel laten praten

Tijdens een verhuizing moet het kind op een positieve manier begeleidt worden en hierbij is het erg belangrijk om je kind de tijd te geven om aan de verhuizing te wennen. Daarmee geef je een veilig signaal af en voelt het kind zich niet tot last. Hierdoor zullen zij hun angsten sneller met je bespreken en kan er over een eventueel onderliggend probleem gepraat worden.

Tip 8. Samen inpakken kan helpen

Betrek je kinderen zoveel mogelijk bij de verhuizing. Vooral wanneer het inpakken betreft. Zo kunnen jullie samen kijken naar wat je kind wil meeverhuizen en wat niet.

Tip 9. Betrek je kind bij de zijn of haar nieuwe kamer

Verder kun je kleuters ook betrekken bij het inrichtingen van de nieuwe kinderkamer. Willen ze een nieuw thema, groter bed, ander kleur? Laat je kinderen in dit geval hun mening geven en kijk samen naar wat mogelijk is.

Tip 10. Laat je kind meeklussen en helpen

Samen klussen en knutselen is natuurlijk altijd leuk!

Tip 11. Organiseer een mooi afscheidsfeest

Een leuke traktatie op school of een mooi afscheidsfeest wordt door kinderen altijd wel gewaardeerd.

Tip 12. Laat niet zien dat je verhuisstress hebt

Je kind genoeg tijd geven is natuurlijk erg belangrijk, maar hierbij is het voor de ouders ook belangrijk om heel veel geduld te hebben en begrip te tonen. Laat je kinderen dan ook niet merken dat je last hebt van de stress of dat hun gedrag je stress geeft. Probeer dit zo min mogelijk te laten zien want kinderen voelen je energie waardoor ze nog opstandiger kunnen worden en heftiger kunnen reageren.

Tip 13. Zorg voor veiligheid tijdens de verhuizing

Peuters begrijpen al wat meer en daarom kan het voor hen een ingrijpende gebeurtenis zijn. Zij komen niet alleen in een nieuwe omgeving terecht, maar zij moeten ook nog eens naar een nieuwe school waarbij ze nieuwe vriendjes en vriendinnetjes moeten maken.

Daarom is met peuters erg belangrijk dat je alles vanaf het begin rustig en stap voor stap uitlegt. Dit zorgt er ook voor de psychische weerstand vermindert.

Tip 14. Zie de verhuizing als een avontuur

Kleuters zijn al wat ouder en hen kun je eigenlijk vanaf het begin al bij alles betrekken. In de praktijk komen problemen met kleuters tijdens verhuizingen en stuk minder vaak voor.

Kleuters kun je bijvoorbeeld dan ook altijd meenemen naar de nieuwe buurt. Ga dan ook snel samen de nieuwe buurt verkennen. Zo kan je kind de omgeving leren kennen en zal het niet allemaal als schok worden ervaren.

Verhuizen met jonge kinderen kan nóg lastiger zijn

Op geestelijk gebied lopen erg jonge kinderen natuurlijk wat achter dan oudere kinderen. Na onderzoek van studie psychosociale wetenschappen is dan ook gebleken dat verhuizingen met veel jongere kinderen anders aangepakt moeten worden.

Uit onderzoek is gebleken dat je jongere kinderen juist niet te vroeg over de verhuizing naar het nieuwe huis, nieuwe kamer, nieuwe buurt en nieuwe school moet vertellen. Dit komt omdat hele jonge kindjes dit nog helemaal niet begrijpen.

Tijd is voor kinderen ook een abstract begrip dat zij nog moeten leren kennen. Verder weten zij ook eigenlijk helemaal nog niet wat verhuizen inhoudt en hebben zij geen idee wat het nieuwe huis, de nieuwe kamer en een nieuwe omgeving betekent.

Verhuizen met baby’s

Baby’s zijn natuurlijk nog heel klein en daarom zullen zij zelf nog niet zo heel veel merken van een verhuizing. Wel zijn baby’s goed in het aanvoelen van emoties van mama en papa en dit is dus waar jij in dit geval tijdens de verhuizing extra op moet letten. Wanneer je stress hebt zal je baby dit voelen en ook onrustig worden.

Daarom is het bij een verhuizing met een baby erg belangrijk om je hoofd zo koel mogelijk te houden zodat je baby geen stress voelt.

Kleine kinderen zijn meestal op de verhuisdag aanwezig. Aan de ene kant is dit natuurlijk moeilijker voor jou als ouder, maar andere kant is het wel fijn voor het kind omdat het zo kan zien wat er precies gebeurd.

Na de verhuizing is het in het nieuwe huis belangrijk om baby’s en dreumesen een vertrouwd gevoel te geven. Daarom kiezen mensen er vaak voor om de nieuwe kamer precies zoals de oude babykamer in te richten.

Wanneer je dit doet zullen kleine kinderen de oude en vertrouwde omgeving voor zich zien en zullen zij op deze manier weinig merken van de verhuizing. Ook is het hierbij fijn om de belangrijkste spulletjes en favoriete speelgoed in hun kamer te leggen.

Kinderen die verhuizen krijgen tegelijkertijd met nieuwe dingen te maken die zij eerder niet kenden. Wanneer je de kamer dus als voorheen inricht zal ook hun slaapritueel nagenoeg hetzelfde blijven en zal dit hele proces dus ook voor iedere ouder een stuk makkelijker zijn.

Hun vertrouwde omgeving en een nieuwe school

Naar een nieuwe wijk, gemeente of zelfs land verhuizen betekent uiteraard ook een nieuwe school. In dit geval is het als ouders belangrijk om samen naar een school te kijken. Zo krijgt je kind het gevoel dat hij/zij ook zeggenschap heeft over de nieuwe school.

Dit is trouwens ook erg belangrijk wanneer je oudere kinderen hebt die bijvoorbeeld naar het voortgezet onderwijs gaan. Betrek de kinderen altijd bij beslissingen die hen aangaan. Vooral wanneer het om een andere school gaat want dit kan bij kinderen van alle leeftijden voor enige verwarring zorgen.

Afscheid nemen is nooit leuk

Kinderen denken natuurlijk heel anders dan volwassenen en daarom kunnen zij in moeilijke situaties minder goed met hun emoties omgaan. Ook zijn hun emoties sterker dan volwassenen en dit kan in moeilijkere omstandigheden voor problemen zorgen.

Kinderen kunnen tijdens zo een verhuizing dan ook last krijgen van lichamelijke klachten. Zo kan je kind hoofdpijn of buikpijn krijgen. Peuters kunnen zelfs van alle stress gaan bedplassen.

Heimwee is helemaal niet gek

Heimwee is natuurlijk niet gek. Het is iets dat volwassenen zelfs nog vaak meemaken. Er is daarom helaas een grote kans dat je kind het nieuwe huis in het begin helemaal niet leuk zal vinden. Vooral wanneer het om een verhuizing naar een andere gemeente of stad gaat.

Helaas is de verhuizing toch iets wat gaat gebeuren en kan niemand eromheen draaien. Het enige wat je als ouder kunt doen is je kind goed begeleiden en hierbij is het ook belangrijk om begrip te tonen voor zijn/haar heimwee. Je kunt je kind misschien wat extra aandacht geven door bijvoorbeeld samen een keer terug te gaan naar de oude buurt of oude huis zodat je kind alle vriendjes en vriendinnetjes nog een keer kan zien.

Geef je kind genoeg tijd

Als je kind last heeft van heimwee hoef jij je als ouder niet direct druk te maken. Kinderen passen zich namelijk na verloop van tijd meestal vanzelf aan. De nieuwe plek zal ze nieuwe vrienden en ervaringen geven waardoor de hun oude woonplaats snel zijn vergeten. Na verloop van tijd hebben zij er dan ook minder moeite mee dat ze naar een andere stad zijn verhuisd.

Veelgestelde vragen

Wat doet een verhuizing met een kind?

Uit onderzoek is gebleken dat verhuizen voor kinderen geen ramp is, maar dat het wel enorm veel stress geeft. Hier kunnen schoolprestaties en sociale vaardigheden een tijd lang onder lijden.

Hoe vertel je kind verhuizen?

Vertel de kinderen pas over de verhuisplannen wanneer alles vasts staat. Leg uit waarom jullie willen verhuizen en benoem hierbij niet alleen wat de leuke kanten, maar ook de minder leuke kanten van de verhuizing zijn.

Wat is de moeilijkste leeftijd van een kind?

Volgens een Amerikaans onderzoek zijn kinderen tussen 12 en 14 jaar het moeilijkst. Op deze leeftijd wordt het voor de ouders namelijk allemaal vooral mentaal erg zwaar.

Kan ik verhuizen met mijn kind?

Gaan jij en je partner scheiden? Dan dienen jullie hier beide goede afspraken over te maken want je hebt wel toestemming van je ex-partner nodig om met de kinderen te kunnen verhuizen.

Hoe ver mag je verhuizen na scheiding?

In principe bestaat er geen maximum afstand, maar heeft dit vooral te maken met de afspraken tussen beide ouders.