Het is zover! Je gaat eindelijk verhuizen. Misschien heb je al heel lang op dit moment gewacht, maar misschien heb je zomaar opeens je nieuwe droomhuis gevonden! Dit betekent wel dat je een goede verhuisplanning moet maken want zoals er vanaf oudsher al gezegd wordt.. een verhuizing voorbereiden is het halve werk.
Bij Moving helpen we je graag
In dit artikel proberen wij je zo goed mogelijk te helpen met allerlei zaken zodat jij voor jezelf de beste verhuisplanning in elkaar kunt zetten.
De praktische aspecten van een verhuizing
Naar een nieuwe woning verhuizen betekent natuurlijk dat je op tijd moet beginnen met het regelen van de zaken in je huidige huis. Hierbij is het verstandig om een planning te gebruiken zodat je alles niet tot het laatste moment bewaard.
Praktische zaken die je goed moet regelen
Het is belangrijk om het huurcontract van je oude huis op tijd op te zeggen. Doe dit al een paar weken voor de verhuizing. Regel voor je verhuizing opvang voor je kinderen en/of huisdieren en zorg ervoor dat je de verhuizing op tijd doorgeeft aan je werk en hun nieuwe school. Let bij de verhuizing verder ook op:
- Het inlichten van je omgeving.
- Informeer naar de nutsvoorzieningen in de nieuwe buurt en je nieuwe woning.
- Zorg voor voldoende verhuisdozen. Misschien kun je de plaatselijke winkeliers om oude dozen vragen.
- Nieuwe huis schoorsteen laten vegen
- Heb je de nieuwe gemeente stadsplattegrond al?
- Heb je een parkeervergunning nodig of gebruik je het openbaar vervoer?
Wil je trouwens spullen afvoeren dan moet je natuurlijk de gemeentereiniging gebruiken. Denk hierbij niet ‘ik zet mijn spullen alvast neer en ik wacht tot de laatste ophaaldag’, maar regel dit echt op tijd. Er is namelijk een systeem ophalen huisvuil en wanneer de gemeente vol zit moet je soms wel twee weken wachten op de volgende afspraak en dit kan dan natuurlijk niet meer. Zo zie je maar weer dat afspraken maken ook bij een goede planning hoort.

Administratieve zaken
Tijdens een verhuizing is het ook erg belangrijk om de administratieve aspecten van de verhuizing goed te regelen. Het komt namelijk nog weleens voor dat men dit niet op tijd regelt waardoor je later tegen problemen aan kunt lopen. Er zijn ook veel instanties die automatisch worden ingelicht bij een verhuizing.
De nieuwe gemeente informeren
Tijdens een verhuizing moet je een aantal zaken geregeld hebben en de belangrijkste hiervan is toch eigenlijk wel je verhuizing doorgeven bij de gemeente. Verhuis je binnen de gemeente dan geef je alleen je verhuizing door.
Verhuis je naar een nieuwe gemeente? Dan dien jij jezelf in te schrijven als nieuwe inwoner en vervolgens zal de nieuwe gemeente je ook automatisch uitschrijven bij je oude gemeente. Dit dien je 4 weken vóór de verhuizing of uitelrijk 5 dagen na de verhuizing te doen.
Let hierbij ook goed op gemeente belastingen en de automatische overschrijvingen, maar kijk indien nodig ook goed naar bijvoorbeeld je onroerend zaakbelasting.
Leveranciers inlichten: krantenbezorger, websites en meer
Sommige instanties zoals de belastingdienst, RDW, de politie of het ziekenhuis krijgen automatisch bericht van je verhuizing, maar andere bedrijven niet. Denk hierbij aan de krantenbezorger, websites waar je vaak spullen besteld of je werk.
Wanneer je dit niet op tijd aan hen doorgeeft kan het voorkomen dat je post een lange tijd naar het oude adres gestuurd zal worden waardoor je spullen kwijt kunt raken.
Wil je verhuizers inhuren of toch liever zelf verhuizen?
Je kunt familie, vrienden en/of kennissen vragen hulp bij de verhuizing, maar hierbij moet je wel opletten met eventuele schade. Vaak hebben mensen geen ervaring met verhuizingen waardoor de verhuisdag nogal chaotisch kan verlopen.
Wanneer je een ervaren verhuizer inhuurt weet die precies wat er moet gebeuren en hoe de spullen ingepakt moeten worden. Zij zullen je verhuizing altijd soepel laten verlopen en de overdracht sleutel van de oude woning kunnen zij ook voor je uit handen nemen.
Verder zal een professioneel verhuisbedrijf ook nadenken over andere zaken zoals het bezemschoon opleveren van je oude woning.
Met je vrienden laatste dingen inpakken
Ga je met je vrienden de laatste dingen inpakken? Begin hier dan op tijd mee, want de huidige woning zal je uiteindelijk meer tijd kosten dan je in de eerste instantie in gedachten had. Wacht dus niet tot de laatste dag en trommel iedereen op tijd op. dit zal je een hoop tijd schelen!

Een verhuisplanning is echt belangrijk
Wanneer je gebruik maakt van een verhuisplanning hoef je alleen alle stappen te volgen zodat je alles stap voor stap na kunt gaan. Hierbij kun je ook nog eens alle volbrachte taken afstrepen waardoor je precies weet wat je nog allemaal moet regelen.
Controleer je huidige woning op de verhuisdag zelf
Is je woning eindelijk leeg? Dan is het verstandig om nog even door de woning te lopen voor een laatste check. Is alles netjes schoon, ben je niks vergeten en heb je trouwens ook al geveegd? De woning moet natuurlijk wel netjes achtergelaten worden.
Controleer ook alle ramen en deuren
Controleer ook alle ramen en deuren zodat je er zeker van kunt zijn dat de woning veilig en wel op slot zit. Je wilt natuurlijk niet dat er na de overdracht nog onbekenden de woning in kunnen. Verder zal de verhuurder of makelaar dit na de overdracht natuurlijk ook wel controleren, maar het is toch wel zo netjes om dit zelf nog even na te gaan.
Van oude bewoners naar nieuwe bewoners
Wanneer je eindelijk de weken voor de verhuizing en de overdracht sleutel achter de rug hebt en je eindelijk in je nieuwe woning zit kun je eindelijk beginnen met relaxen!