Verhuizing plannen: waar moet je rekening mee houden?

Verhuizen kan een spannende, maar soms ook overweldigende ervaring zijn. Of je nu gaat verhuizen naar een nieuwe woning in een andere stad of gewoon binnen dezelfde buurt blijft, een goede verhuisplanning is essentieel om ervoor te zorgen dat jouw verhuizing zo soepel mogelijk verloopt. Met behulp van deze uitgebreide verhuisgids, voorzien van handige tips en een gedetailleerde checklist, ben je goed op weg om jouw verhuizing tot een succes te maken.

Stap 1. Beginnen met de voorbereiding

Voordat je begint met inpakken en organiseren, is het van cruciaal belang om een goede verhuisplanning op te stellen. Dit zal niet alleen de stress verminderen, maar je ook helpen om onverwachte verrassingen tijdens de verhuizing te voorkomen. Het maken van een verhuisplanning zoals bijvoorbeeld een checklist verhuizen kan je enorm veel helpen voor, tijdens en de dagen na de verhuizing. Hier zijn enkele belangrijke stappen waar je rekening mee moet houden zodat de verhuizing goed zal verlopen.

Maak een gedetailleerde verhuisplanning

Begin met het maken van een gedetailleerd stappenplan voor jouw verhuizing. Noteer belangrijke data, zoals de verhuisdatum en wanneer je begint met inpakken. Dit is erg handig voor je gaat verhuizen, maar ook tijdens en na de verhuizing.

Verzamel offertes van verhuisbedrijven

Het is verstandig om verschillende offertes van verhuisbedrijven te vergelijken. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en besparen op de kosten van de verhuizing. Dit kun je heel eenvoudig via Moving regelen. Je hoeft maar één aanvraag in te dienen. Deze zullen wij vervolgens naar de 6 beste verhuisbedrijven uit jouw regio sturen en zij zullen allemaal binnen 24 uur contact met je opnemen. 

Regel de adreswijziging

Zorg ervoor dat je jouw adreswijziging tijdig doorgeeft aan instanties zoals de gemeente, postkantoor, banken en andere belangrijke dienstverleners. Dit kun je ook in onze verhuisplanning terugvinden. 

Check je verzekeringen

Controleer of jouw inboedel- en opstalverzekeringen worden overgezet naar je nieuwe woning. Zo voorkom je verrassingen bij schade tijdens de verhuizing.

Stap 2. Efficiënt inpakken

Een goede planning begint met het inpakken van je spullen op een georganiseerde manier. Hier zijn enkele tips om dit proces soepel te laten verlopen:

Inpakken per kamer

Pak je spullen per kamer in en label de dozen duidelijk. Dit maakt het uitpakken in je nieuwe huis een stuk gemakkelijker. Om je verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen, doe dit allemaal vóór de verhuizing en wacht niet tot op de verhuisdag zelf.

Gebruik inpakmaterialen

Zorg ervoor dat je voldoende verhuisdozen, inpakpapier, bubbeltjesplastic en ander inpakmateriaal hebt. Welke spullen je nodig hebt hangt uiteraard van je spullen af. Voor een soepel verhuizing is het handig om van alles wat in te kopen. 

Kinderen en huisdieren

Ga je verhuizen en heb je kinderen en/of huisdieren? Houd rekening met de behoeften van je kinderen en huisdieren. Regel opvang voor kinderen op de verhuisdag en zorg voor een veilige plek voor je huisdieren.

Verhuisservice van PostNL

Maak gebruik van de verhuisservice van PostNL om je post automatisch naar je nieuwe adres te laten sturen.

Stap 3. De grote verhuisdag

De dag van de verhuizing is aangebroken. Met de juiste voorbereiding verloopt deze dag soepel:

Controleer meubelen en inboedel

Controleer voordat je alles gaat inladen of meubelen in goede staat zijn en of je alle waardevolle spullen hebt ingepakt? Verhuis je met professionele verhuizers? Overleg dan altijd eerst even wat er precies moet gebeuren.

Meterstanden en laatste check

Noteer de meterstanden van gas, water en elektriciteit voordat je vertrekt. Doe een laatste check van je oude woning om er zeker van te zijn dat je niets achterlaat.

Je nieuwe adres

Zorg ervoor dat je het nieuwe adres duidelijk hebt en dat je weet waar je moet zijn op de verhuisdag.

Stap 4: Na de verhuizing

De verhuisdag is voorbij, maar er zijn nog enkele belangrijke zaken om te regelen:

Adreswijzigingen doorgeven

Geef je nieuwe adres door aan vrienden, familie en belangrijke instanties. Denk aan abonnementen, de huisarts en andere dienstverleners.

Verhuischecklist afnemen

Ga je verhuischecklist na om er zeker van te zijn dat je alle stappen hebt genomen.

De eerste dagen in je nieuwe huis

Zorg ervoor dat je de meterstanden in je nieuwe woning opneemt en de nodige abonnementen regelt.

Conclusie

Een goede verhuisplanning is de sleutel tot een succesvolle en stressvrije verhuizing. Met de juiste voorbereiding, het volgen van een gedetailleerde checklist en het inschakelen van professionele hulp indien nodig, kun je jouw verhuizing in 2023 soepel en zonder al te veel gedoe laten verlopen. Onthoud dat het maken van een goede planning en het op tijd regelen van alle belangrijke zaken de basis legt voor een succesvolle overgang naar je nieuwe huis.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik besparen op mijn verhuizing?

Je kunt tot wel 30% besparen door verschillende offertes van verhuisbedrijven te vergelijken en slimme keuzes te maken tijdens het inpakken. Gelukkig ben je hiervoor bij Moving aan het juiste adres.

Moet ik een verhuisbedrijf inhuren?

Hoewel je zelf kunt verhuizen, kan een verhuisbedrijf veel stress wegnemen. Het hangt af van je budget en voorkeuren.

Hoe ga ik om met huisdieren op de verhuisdag?

Zorg voor een veilige plek voor je huisdieren, misschien bij vrienden of familie, om stress tijdens de verhuizing te voorkomen.

Wat moet ik regelen met betrekking tot mijn verzekeringen?

Zorg ervoor dat je inboedel- en opstalverzekeringen zijn geregeld voor je nieuwe woning om onaangename verrassingen te voorkomen.

Hoe lang van tevoren moet ik beginnen met inpakken?

Begin minstens 4 weken voor de verhuizing met inpakken om genoeg tijd te hebben en stress te verminderen.