Wat te regelen bij een verhuizing?

Ga je verhuizen? Ga verhuizen met een verhuisplanning of ook wel een checklist verhuizen genoemd! Je verhuizing plannen is namelijk erg belangrijk en wanneer je van zo een handige lijst gebruik maakt zal dit je enorm veel stress besparen.

Waar moet je allemaal op letten

Je verhuizing voorbereiden is erg belangrijk. Verhuizen draait namelijk niet alleen om spullen inpakken en naar de nieuwe woning verhuizen. Of je nu binnen Nederland naar een nieuwe gemeente gaat verhuizen of dat je naar het buitenland vertrekt.. het is belangrijk om niet alleen de praktische zaken goed te regelen. Denk hierbij aan je fiscale status en je fiscale zaken of je nieuwe adres doorgeven bij de gemeente en verschillende instanties. Verder is het ook belangrijk om de contracten van je oude woning op tijd op te zeggen zodat je nieuwe contracten voor de nieuwe woning kunt afsluiten.

Practische zaken regelen verhuizing

Heb je de nieuwe sleutels van je nieuwe huis al binnen? Dan sta je waarschijnlijk te popelen om te verhuizen! Misschien heb je hier al een professioneel verhuisbedrijf voor ingehuurd en staat je verhuisdag ook al vast. Dit is allemaal natuurlijk fantastisch, maar hierbij is het ook belangrijk om niet te vergeten om je adreswijziging of verhuizing bij de gemeente door te geven.

Plan je verhuizing met een checklist

Wanneer je het oude huis gaat verlaten betekent dit dat je heel veel moet regelen. Sommige dingen heb je al eerder kunnen lezen, maar dat waren niet de enige zaken. Heb je bijvoorbeeld al een een nieuwe school, nieuwe huisarts, tandarts of energiecontract gedacht?

Er is nog zoveel wat je voor in het nieuwe huis in de nieuwe buurt moet regelen dat dit allemaal nogal verwarrend kan worden. Daarom is het misschien het overwegen waard om een checklist voor jezelf samen te stellen. Verhuizingen met een checklist verhuizen zijn namelijk vaak minder chaotisch want je kunt alles rustig stap voor stap afgaan. Zo weet je precies wat je al hebt gedaan, moet doen en niet meer hoeft te doen!

Zoals je eerder hebt kunnen lezen willen we je graag helpen met het samenstellen van de ultieme checklist voor jouw verhuizing. Iedereen heeft natuurlijk zo zijn/haar zaken die geregeld moeten worden, maar misschien kan deze checklist je een beetje helpen met het vormen van jouw persoonlijke checklist.

Stap 1. Je verhuizing doorgeven

Wanneer je binnen de huidige gemeente verhuist hoef je alleen een adreswijziging door geven, maar wanneer je naar een nieuwe gemeente verhuist dien je aangifte te doen van je verhuizing en dien jij jezelf hierbij aan te melden als nieuwe inwoner. Voor je verhuizing ontvang je hiervoor ook een bewijs.

Je dient je verhuizing binnen 4 weken vóór je verhuizing door te geven. Ook kun je jouw verhuizing uiterlijk 5 dagen na de verhuisdag doorgeven.

Stap 2. Je spullen inpakken

Een verhuizing in goede banen leiden kan nogal lastig zijn. Je hebt al enorm veel stress en hierbij moet je dan ook nog eens met van alles en nog wat rekening houden. En juist daarom is het zo belangrijk dat je op tijd begint met je inboedel en andere spullen inpakken.

Kijk tijdens inpakken goed naar je gehele inboedel want past het eigenlijk wel in je nieuwe woning of heb je een (tijdelijke)opslag nodig zodat je de spullen kunt opslaan? Wanneer je (tijdelijke)opslag nodig hebt kun je dit eenvoudig bij een verhuisbedrijf regelen want zij hebben allemaal vaak een eigen professionele opslagruimte waar je tegen betaling gebruik van kunt maken. Veel oude spullen gebruik je toch niet meer..

Waarschijnlijk heb jij natuurlijk helemaal geen ervaring als verhuizer en waarschijnlijk wil je ook niet al teveel vrije dagen opnemen voor de verhuizing en daarom kan het misschien verstandig zijn om hulp aan je omgeving te vragen. Vraag bijvoorbeeld vrienden, familie of kennissen om hulp. Zij staan vaak te popelen om je te helpen met het leeghalen van je oude woning. Op deze manier krijg je alle hulp die je nodig hebt. Zorg er tijdens het opruimen trouwens voor dat je niks vergeet.

Stap 3. Waardevolle spullen

Heb je eventueel nog waardevolle spullen die je niet meer wilt hebben en daarom ook niet wilt verhuizen? Dan kun je deze misschien aan vrienden, familie of kennissen geven. Deze nemen vaak graag enkele objecten van je over.

Heb je nieuwe meubels voor in de nieuwe woning besteld en wil je af van alle meubels in je oude huis? Dan kun je deze natuurlijk altijd bij het grofvuil plaatsen. Zorg er wel voor dat je hier op tijd een afspraak voor maakt bij de gemeente zodat de gemeentereiniging alles op tijd kan ophalen.

Het is natuurlijk heel zonde om inboedel dat nog bruikbaar is zomaar weg te gooien. Daarom kun je er ook voor kiezen om andere mensen er blij mee te maken. Zo maak je mensen blij én krijgt je inboedel ook nog eens een tweede leven wat ook nog eens heel goed is voor het milieu. Heb je geen tijd om de spullen zelf weg te brengen? Dan kun je hier een afspraak voor maken bij de lokale kringloopwinkel. Zij halen de spullen vaak snel én gratis op.

Wil je liever nog een zakcentje verdienen? Dan kun je jouw inboedel natuurlijk ook altijd op Marktplaats plaatsen. Veel mensen zijn gek op tweedehands artikelen en wie weet heb jij op deze manier alles binnen no time verkocht!

Stap 4. De verhuisdag zelf

Tijdens een verhuizing kan het nog weleens voorkomen dat er wat spullen zoek raken. Daarom is het verstandig om op de verhuisdag zelf alle belangrijke papieren en documenten bij je te houden. Misschien kun je hiervoor kleine verhuisdozen apart zetten waarin ook nog andere laatste spullen zitten. Moet je trouwens nog meubels demonteren? Dan is het verstandig om dit de avond van tevoren al te doen zodat je op de verhuisdag zelf alles alvast klaar kunt zetten voor de verhuizers.

Zorg verder trouwens ook altijd voor genoeg eten en drinken op de verhuisdag zelf zodat niemand zonder energie komt te zitten!

Zijn alle verhuisdozen en spullen ingeladen en is de verhuiswagen weg? Dan heb je het grootste deel van de verhuizing achter de rug en kun jij je nu volledig op de nieuwe woning focussen.

Stap 5. Controleer de oude woning

Wanneer het oude huis na de verhuizing leeg is is het verstandig om even door de woning heen te lopen. Zo kun je de woning controleren. Ben je niks vergeten? Is de woning helemaal leeg en heb je ook alles schoongemaakt? Denk aan een doekje over vaste lampen, het vegen van de vloer en het schoonmaken van de keuken en wc’s. Deze taken zijn vooral erg belangrijk wanneer de woning bezemschoon opgeleverd moet worden.

Als oude bewoners is het ook belangrijk om na de verhuizing te controleren of de woning goed op slot zit. Controleer daarom altijd of alle ramen en deuren dicht zijn zodat er geen ongenodigde gasten de woning in kunnen komen. Ja, je woont niet meer in de woning, maar het is toch wel netjes naar de verhuurder of makelaar toe en dit scheelt werk voor hen.

Stap 6. Zijn jullie eindelijk de nieuwe bewoners?

Is de verhuizing uit het oude huis eindelijk voorbij en zijn jullie nu eindelijk de nieuwe bewoners van een nieuw huis? Dan kun je nu eindelijk beginnen met relaxen! Of ten minste.. je moet natuurlijk wel eerst de woning inrichten en beginnen met de gordijnen op te hangen natuurlijk.

Maak eventueel ook kennis met de nieuwe buren zodat je de verhuizing helemaal goed kunt afsluiten en je met een gerust hart in het nieuwe huis kunt beginnen aan en nieuw avontuur.

Ga je de verhuizing zelf uitvoeren? Dan is dit natuurlijk gewoon mogelijk. Zo verhuis je voor jouw gevoel misschien makkelijker of goedkoper, maar hierbij is het wel belangrijk om de verhuizing niet te onderschatten. Een verhuizing uitvoeren is namelijk zwaarder dan je denkt en dan hebben we het niet alleen over het fysieke gedeelte van verhuizen, maar ook over het mentale gedeelte.

Omdat een verhuizing zo zwaar en chaotisch kan zijn is het belangrijk om eerst goed na te denken of je de verhuizing vanaf het oude adres naar het nieuwe huis echt zelf wilt uitvoeren. Heb je bijvoorbeeld al over een eventuele parkeervergunning nagedacht? Over het huren van een verhuiswagen, verhuislift of een klusjesman? Heb je eigenlijk wel de tijd om zelf te verhuizen?

Stap 7. Verhuizen doen we samen – professionele verhuisbedrijven

Je kunt ook met een professionele verhuizer naar je nieuwe woning verhuizen. Er zijn in Nederland genoeg verhuisbedrijven jou willen helpen verhuizen naar je nieuwe huis. Professionele verhuizers maken verhuizingen altijd een stuk makkelijk en hierbij zorgen zij er ook altijd voor dat de verhuizing te allen tijde soepel verloopt. Wie wil dit nu niet?

Verhuis met een professioneel verhuisbedrijf en de verhuizer zal alles voor je uit handen nemen. Dit betekent dat jij je dan nergens meer zorgen over hoeft te maken. De verhuizers zullen op de verhuisdag alles uit handen nemen en jij hoeft hierbij niks meer te doen.

Verhuiskosten

Verhuizingen verschillen natuurlijk altijd van elkaar en daarom is het onmogelijk om zonder enige achtergrond informatie de gemiddelde kosten van een verhuizing in te schatten. Hiervoor hebben bedrijven gewoonweg wat meer informatie voor nodig en daarom kun je voor een exacte prijsindicatie het beste verhuisoffertes aanvragen.

Vraag gratis offertes aan bij Moving

Wanneer je gaat verhuizen wil je natuurlijk wel voor het beste verhuisbedrijf met de beste deals kiezen en daarom kun je bij Moving nu gratis verschillende offertes aanvragen zodat je verhuisbedrijven met elkaar kunt vergelijken.

Hiervoor hoef je maar één aanvraagformulier in te dienen waarop je telefoonnummer en e-mailadres vermeld staan. Deze aanvraag zullen wij direct naar de 6 beste verhuisbedrijven uit jouw regio sturen zodat zij binnen 24 uur contact met je op kunnen nemen op het door jouw doorgegeven telefoonnummer of e-mail. Zo kun jij nadat je alle gratis offertes hebt ontvangen deze met elkaar vergelijken en kiezen voor het verhuisbedrijf dat het beste bij jou past.

Veelgestelde vragen

Welke instanties moet ik mijn verhuizing doorgeven?

De gemeente geeft je verhuizing automatisch door aan:

De belastingdienst
Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)
Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW)
Je zorgverzekering
Politie
Brandweer

Wat gebeurt er met je energiecontract als je gaat verhuizen?

Je kunt je huidige energiecontract meeverhuizen, maar je kunt er ook voor kiezen om over te stappen naar een nieuwe leverancier.

Kan je op twee adressen ingeschreven staan?

Nee, in Nederland kun je maar op één adres ingeschreven staan.

Is de gemeente verplicht mij in te schrijven?

Ja, je bent ook wettelijk verplicht om je bij de gemeente in te schrijven.

Wie geeft meterstanden door bij verkoop huis?

Je bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de meterstanden.