Verhuizen zonder geld of zonder veel uit te geven

Hoe je het went of keert.. een verhuizing is bijna altijd wel stressvol. Ten eerste komt er gewoonweg enorm veel bij kijken en tweede is het gewoonweg ook niet goedkoop. Wanneer het een ongeplande verhuizing betreft is het natuurlijk helemaal een lastige situatie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een scheiding of uitzetting.

In gevallen dat je de woning opeens moet verlaten heb je niet echt de tijd om een duidelijke planning te maken. Ook heb je waarschijnlijk geen tijd gehad om voor de verhuizing te sparen. En zonder geld verhuizen is héél erg moeilijk, maar niet onmogelijk en daarom hebben wij een aantal tips voor je samengesteld!

Verhuizen met weinig geld

Goedkoop verhuizen betekent dat je alle hulp kunt gebruiken die je maar kunt krijgen. Wanneer je dus gaat verhuizen is het verstandig om direct goed naar je eigen omgeving te kijken. Misschien zijn er mensen uit je familie of vrienden die je graag zouden willen helpen met het sjouwen van je inboedel.

Ook kunnen vrienden en familie je helpen met het vervoeren van je inboedel naar de nieuwe woning. Misschien heeft iemand toevallig een bestel bus of verhuiswagen die je kunt lenen. Is de verhuizing niet al te ver? Dan kun je misschien zelfs een bakfiets huren! Dit bespaart je namelijk een hoop geld.

Ben je actief op een sociale netwerk? Dan kun je een platform gebruiken om spullen te verkopen of zelfs gratis spullen voor in de nieuwe woning te regelen.

Zoveel mogelijk zelf doen, wees creatief en stel een goedkope verhuizing samen

Wanneer jij of jullie plotseling ergens anders moeten gaan wonen is het een goed idee om je creatieve zelf wakker te schudden. Met de nodige creativiteit kun je de de kosten voor de verhuizing namelijk behoorlijk de kop indrukken.

Niet alleen veel mensen willen je waarschijnlijk graag helpen met het inrichten in je nieuwe huis, maar zo zijn er ook veel tweedehandswinkels waar je terecht kunt voor goedkope meubels. Deze kun je tijdelijk of wanneer het prachtige stukken betreft in je woning plaatsen. Zorg er dus voor dat je vooral out of je comfort zone stapt zodat dit je een hoop geld kan besparen.

Je huurt waarschijnlijk geen verhuisbedrijf in en hebt waarschijnlijk ook geen professionele verhuizer met verhuisbus die je kan komen helpen, maar een goedkope verhuizing is wel degelijk mogelijk alleen dien je in dit geval in oplossingen te denken in plaats van problemen.

Zoals je eerder hebt kunnen lezen zijn er waarschijnlijk genoeg vrienden en familie die je kunnen helpen met gratis dingen of met klussen in het oude huis én nieuwe huis. Denk hierbij aan bijvoorbeeld nieuwe gordijnen of een oom die je kan helpen lampen maken. Zo is verhuizen zonder geld of met een uitkering dus gewoon heel goed mogelijk. Ja, het kost wat meer moeite, maar je bent in ieder geval wel verhuist.

Handige tips voor zelf verhuizen zonder geld

Wanneer je zelf gaat verhuizen zonder geld kun je met een kleine beetje moeite eenvoudig verhuizen. Het is waarschijnlijk ook de goedkoopste manier van verhuizen en kan het je al snel een paar tientjes schelen.

Het is pas vaak wanneer men gaat verhuizen dat het opvalt hoeveel spullen iemand in huis heeft. Het is dan ook vaak even schrikken. Nu je gaat verhuizen is het juiste moment om even kritisch naar al je spullen te kijken.

Heb je echt alles nodig of zijn er spullen die je weg kunt doen? Vindt je het moeilijk om spullen weg te doen? Dan kunnen vrienden en familie je hier misschien mee helpen. Dit zorgt ook nog eens voor rust en ruimte in je hoofd en dat is tijdens deze chaotische periode in je leven natuurlijk wel fijn.

Tijdens het verhuizen kritisch naar je spullen kijken betekent natuurlijk niet dat je zomaar alles weg moet gooien. Je kunt spullen bijvoorbeeld ook verkopen. Maak foto’s van de objecten en plaats deze op Marktplaats en wie weet heb je het zo verkocht.

Heb je geen tijd om alles te verkopen? Dan is is er in jouw gemeente vast wel een kringloopwinkel die met alle liefde én gratis je inboedel komt ophalen. Op deze manier hoef je zelf niet veel meer te doen én help je de wereld ook nog eens een beetje. Een win-win situatie dus.

Snel en handig verhuizen betekent dat je georganiseerd te werk moet gaan. Vooral wanneer het het inpakken van je spullen betreft. Zorg er daarom voor dat je logischerwijs te werk gaat. Begin bijvoorbeeld met het inpakken van alle spullen in ruimtes die je niet vaak gebruikt. Denk hierbij aan de garage, zolder of bijvoorbeeld logeerkamer. Vervolgens kun je zo kamer voor kamer alles inpakken. Een leuk creatief klusje dus.

Heb je veel breekbare objecten? Servies of ander glaswerk? Dan kun je deze het beste afzonderlijk inpakken. Kijk goed naar de zware objecten zodat je deze als eerste kunt pakken. Deze moet je namelijk als eerste in de doos plaatsen. Het inpakken van deze spulletjes kun je met theedoeken, handdoeken of zelfs sokken doen! Let hierbij wel op dat je de verhuisdozen niet al te zwaar maakt.

Verhuisdozen zijn trouwens erg duur en daarom kun je deze tijdens het verhuizen het beste lenen van vrienden of kennissen. Zo hoef je geen huur voor de dozen te betalen en kun je deze na de verhuizing weer netjes teruggeven.Je hoeft niet altijd verhuisdozen te gebruiken. Voor veel dingen kun je ook gewoon koffers, tassen of zelfs vuilniszakken gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan kleding of kleine spulletjes. Dit scheelt niet alleen heel veel tijd, maar ook verpakkingsmateriaal én geld want zo hoef je geen extra verhuisdozen aan te schaffen.

Bij verhuizen denk je al snel aan inpakken, sloop of klussen, maar heb je ook al aan het (de)monteren van je meubels gedacht? Je kunt namelijk niet zomaar alle objecten naar het nieuwe huis sjouwen.

Veel objecten moeten voor een veilige transport namelijk gedemonteerd worden en deze stukken moeten in je nieuwe huis natuurlijk ook weer netjes gemonteerd worden. Een nieuw huis betekent natuurlijk ook gewoon dat je alle spullen weer nodig hebt.

Het demonteren van deze objecten kan wanneer je hier geen ervaring mee hebt lastig zijn, maar gelukkig kun je hier tegenwoordig veel filmpjes over vinden op Youtube. Voer in de zoekbalk gewoon de zoektermen in die je nodig hebt en je krijgt duizenden filmpjes op je scherm!

Wanneer je een koop- of huurwoning verlaat dien je deze bijna altijd bezemschoon of verkoopklaar op te leveren. Het bezemschoon opleveren van een huurwoning betekent dat de woning zich bij oplevering kaal en in originele staat moet bevinden.

Om een woning bezemschoon op te leveren betekent dus dat je niet alleen de gehele woning leeg moet halen, maar dat je ook de gordijnen, lampen of bijvoorbeeld de vloer moet verwijderen. Ook moeten er klussen uitgevoerd worden zoals bijvoorbeeld het witten van de muren of het vullen van de gaten.

Nadat je alle herstelwerkzaamheden achter de rug hebt dien je met de grondige schoonmaak te beginnen. Hierbij kun je denken aan het reinigen van de badkamer, wc’s en keuken.

Bijzondere bijstand en de nieuwe woning

Wanneer je een laag inkomen hebt wil je natuurlijk goedkoop verhuizen. Een verhuizing is een dure aangelegenheid, maar je kunt zoals je eerder hebt kunnen lezen de verhuiskosten wel laag houden.

Gelukkig hebben we in Nederland de Nederlandse overheid die minderbedeelden graag helpt. Wanneer je gedwongen moet verhuizen en weinig verdient heb je namelijk recht op een verhuisvergoeding. Denk hierbij aan financiële, sociale of medische redenen.

In Nederland hebben de gemeenten een budget die zij beschikbaar stellen voor dit soort situaties. Dit wordt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) genoemd. Gemeentes in Nederland krijgen ieder jaar een budget en wie weet heb jij vanuit deze wet recht op verhuiskostenvergoeding. Nee heb je en ja kun je krijgen toch? Alle gemeentes organiseren dit allemaal anders. Over het algemeen hebben gemeentes een WMO-loket, maar sommige gemeentes hebben bijvoorbeeld speciale wijkteams.

In deze lastige situatie is er dus een grote kans dat je de verhuizing vergoed krijgt. Wil je nog niet beginnen met het aanvragen van deze bijstand omdat je niet zeker weet of je hier recht op hebt? Dan kun je misschien ook altijd eerst de website van Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) raadplegen. Hier kun je namelijk eenvoudig én gratis alles laten berekenen en weet je ook direct of je recht op de vergoeding hebt.

Het minimumbedrag voor de vergoeding wijzigt ieder jaar, maar over het algemeen hangt de hoogte van het bedrag af van je salaris, vermogen en de verhuiskosten. Wanneer de verhuizing of renovatie duurder of goedkoper blijkt te zijn dan wijzigt ook uiteraard het bedrag voor bijzondere bijstand.

Een andere reden dat je gaat verhuizen kan zijn dat je woning gerenoveerd wordt. In dit geval heb je misschien ook recht op een verhuiskostenvergoeding. In dit geval is er minimumvergoeding die de verhuurder aan jou moet uitkeren.

Vaak doen verhuurders je bod om de verhuizing of inrichting te betalen. Wanneer je dit aanbod weigert maak je alleen nog recht op de minimumvergoeding van de verhuizing.

Hoogte verhuiskostenvergoeding wanneer je gaat verhuizen

De hoogte van een verhuisvergoeding hangt natuurlijk van de situatie af, maar in het algemeen heb je sinds 28 februari 2023 recht op een minimumbijdrage van €7156.


Veelgestelde vragen

Hoe verhuizen zonder hulp?

Eigenlijk kun je zonder hulp niet verhuizen. Alle helpende handen zijn dan ook welkom. Vraag vooral je omgeving om hulp want zij zijn vaak bereidt om je te helpen.

Kan ik verhuizen met een bijstandsuitkering?

Wanneer je een bijstandsuitkering ontvangt kun je verhuizen, maar als je naar een andere gemeente verhuist krijg je geen bijstand meer van de oude gemeente en zul je dit bij de nieuwe gemeente opnieuw moeten aanvragen.

Wie heeft recht op verhuiskostenvergoeding?

Huurders van een woning of woonwagen met standplaats die verplicht moeten verhuizen hebben altijd recht op een verhuisvergoeding.

Hoeveel geld heb je nodig om te verhuizen?

Een verhuizing kost al gauw tussen de €1000 en €2200 en daardoor is het toch wel handig om wat geld achter de hand te hebben.

Kan ik geld krijgen van de gemeente?

Als je een lager inkomen hebt kun je bij het WMO-loket van de gemeente om steun voor de verhuizing vragen. Dit krijg je in dit geval dus in de vorm van een verhuisvergoeding.