Afscheidscadeau kind verhuizen: een onvergetelijk moment

Wanneer je als gezin gaat verhuizen kan dit voor voor de kinderen enorm moeilijk zijn. Kindjes zijn gewoonweg geen fan van veranderen. Hun dagelijkse leven is toch fijn zo, dus waarom gaan we eigenlijk verhuizen?

Wanneer je als gezin gaat verhuizen..

Voor kindjes kan een verhuizing erg moeilijk zijn, maar dit betekent gelukkig niet dat je als ouder niet kunt proberen om het allemaal een stuk leuker te maken. Dit kan namelijk heel goed! Denk hierbij vooral aan de kleine dingen zoals bijvoorbeeld een traktatie op school. Dat maakt verhuizen met kinderen wat gemakkelijker.

Afscheid nemen is nooit leuk

Jongere kindjes begrijpen eigenlijk vrij weinig van een verhuizing en het is dan ook erg moeilijk om alles aan duidelijk aan hen uit te kunnen leggen. Voor wat oudere kinderen werkt dit echter anders en bij hen is vooral belangrijk om ze goed te begeleiden.

Afscheid nemen is voor kinderen nooit leuk, maar met de juiste begeleiding zullen zij hier goed doorheen komen.

Vertel het de kinderen vooral niet te vroeg

Kinderen die in de wat hogere klassen van de basisschool zitten of op de middelbare school weten natuurlijk exact wat een verhuizing inhoudt. Dat ze afscheid moeten nemen en hun oude en vertrouwde omgeving moeten verlaten.

Omdat naar een andere stad verhuizen nogal eng kan zijn is het misschien verstandig om de kinderen zo laat mogelijk in te lichten over de verhuizing. Hiermee bedoelen we dat als je bijvoorbeeld plannen hebt om op zoek te gaan naar een nieuwe woning of andere opties overweegt dit nog niet met de kinderen te delen.

Deel alle informatie pas wanneer alles echt vaststaat zodat de kinderen ook precies weten waar zij aan toe zijn. Een fijne gedachte is dat kinderen na de verhuizing vaak pas beseffen dat het allemaal toch eigenlijk wel best leuk is.

Heb je het de kinderen verteld? Geef ze dan voldoende tijd om alles te verwerken en zorg ervoor dat zij op de juiste wijze afscheid kunnen nemen van hun vriendjes en vriendinnetjes. Hiervoor kun je zelfs een leuke traktatie maken zodat de kinderen dit op school kunnen uitdelen. Traktaties zijn natuurlijk altijd leuk!

Voor de wat oudere kinderen kan het leuk zijn om door middel van een afscheidsfeestje afscheid te nemen van hun oude omgeving. Zo kun je niet alleen vrienden, familie, kennissen en buren uitnodigen, maar kun je bijvoorbeeld ook de leerkrachten uitnodigen.

Zo hebben de kinderen niet alleen een leuk aandenken aan hun klasgenootjes, maar hebben zij een aandenken aan de gehele oude omgeving. Sommige ouders vinden dit leuker dan alleen een cadeau of traktatie.

Een afscheidscadeautje

Omdat afscheid nemen voor kinderen lastig kan zijn is het misschien leuk om als ouders een cadeau voor ze te kopen. Een cadeautje is natuurlijk altijd wel welkom. Probeer hierbij wel voor ieder kind een persoonlijk cadeautje te geven zodat het speciaal voelt.

Speelgoed is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd, maar het is natuurlijk wel altijd een leuk cadeau. Gaat het om wat oudere kinderen? Dan kun je misschien in plaats van een knuffel kiezen voor puzzels.

Je kinderen moeten afscheid nemen van hun oude klas omdat zij naar een nieuwe adres gaan verhuizen. In dit geval is het misschien leuk om foto’s van de klasgenootjes te verzamelen zodat je kind een tof aandenken heeft. Na een leuke traktatie wil de klas hier vast wel aan meewerken.. hun vriendjes gaan nu eenmaal verhuizen!

Je kunt online ook een datum uitkiezen zodat de kinderen in de nieuwe woning nog een hip kaartje ontvangen die jullie vanuit het oude huis samen gestuurd. Hiervoor hoef je alleen de vereiste velden in te vullen en wordt de kaart naar je e-mailadres of woning gestuurd. De keuze of het naar de woning of naar je e-mail wordt gestuurd is uiteraard helemaal aan jou.

Heeft je kindje veel moeite met de verhuizing? Dan kun je natuurlijk nog altijd een verrassing regelen. Vraag de ouders van de vriendjes of zij een nachtje bij jullie mogen logeren. Je kind zal het enorm waarderen wanneer een vriendje vanuit de oude en vertrouwde omgeving weer even in de buurt is.

Zorg er wel voor dat je zo een verrassing met een vriendje niet al te vaak inplant want een verhuizing gaat natuurlijk ook over wennen en je kind moet op en duur wel de oude omgeving los kunnen laten.

Andere leuke dingen die we in de selectie hebben gevonden zijn stiften, een armband of een schrift. Vaak willen kinderen tegenwoordig ook reizen en misschien wordt een leuke vakantie dan wel gewaardeerd.


Veelgestelde vragen

Wat geef je een kind dat gaat verhuizen?

Jonge kinderen vinden spelletjes vaak erg leuk. Ook foto’s en kaartjes van vrienden worden erg gewaardeerd.

Wat meenemen bij verhuizen?

Neem veel fotoboeken en posters mee voor de kinderen want dit vinden ze vaak fijn. Dit kunnen ze ook in hun eigen kamer ophangen.

Wat te geven aan iemand die uit huis gaat?

Een leuke verhuismand met spulletjes voor in de nieuwe woning is voor iemand die net uit huis is erg leuk. Denk aan leuke keukenspulletjes of spulletjes voor in de badkamer.

Kun je een huis cadeau doen?

Je kunt wanneer je geld geeft voor een koophuis eenmalig meer schenken. Tot een bepaald bedrag hoeft de ontvanger van de gift hierover geen belasting te betalen.

Hoeveel mag je een kind schenken 2023?

In 2023 mag je als ouder €6035 aan je kind schenken. Een stief- of pleegkind valt ook onder ‘kind’.