Ja, bij een verhuizing is het natuurlijk vooral belangrijk om je inboedel van A naar B te verhuizen, maar vergeet je de andere zaken niet? Zoals het administratieve gedeelte. Bij een verhuizing is het bijvoorbeeld héél erg belangrijk om je adreswijziging door te geven.
Heb jij nog nooit eerder een adreswijziging doorgegeven en heb je geen idee hoe je dit moet doen? Dan helpen we je bij Moving hier graag mee!
Naar een nieuwe adres verhuizen
De meeste mensen weten wel dat je een adreswijziging doorgeven bij de gemeente doet, maar hierbij vergeten ze nog weleens de andere instanties. Ja, je verhuizing doorgeven bij de gemeente is het allerbelangrijkst want je hoeft het alleen door te geven aan de gemeente waarna deze vervolgens vervolgens andere instanties op de hoogte stelt, maar natuurlijk zal dit niet bij alle instanties het geval zijn.
Hoe moet je een verhuizing doorgeven?
Wij krijgen vaak de vraag hoe zo een adreswijziging nou in zijn werk gaat. Waar moet je dit bijvoorbeeld doorgeven? Heb je een geldig identiteitsbewijs nodig en welke instanties krijgen nu automatisch bericht van je adres wijziging? Wij leggen het je met plezier uit!
Binnen de oude gemeente verhuizen
Wanneer je binnen je eigen gemeente gaat verhuizen is een adreswijziging doorgeven voldoende. Je hoeft in dit geval geen aangifte te doen van een verhuizing. Deze stap is heel simpel en kun je bij de meeste gemeenten in Nederland online met je DigiD regelen.
Naar een andere gemeente verhuizen
Ga je jouw huidige gemeente verlaten? Dan noem je de adreswijziging eigenlijk een ‘verhuizing doorgeven’. Je moet in dit geval officieel aangifte doen van je verhuizing. Wanneer je in een nieuwe gemeente gaat wonen is de wijziging eigenlijk ook snel geregeld, dus je hoeft je hier geen zorgen over te maken.

Je verhuizing doorgeven aan nieuwe gemeente
Oke, wanneer je dus binnen je eigen gemeente verhuist hoef je alleen een adreswijziging door te geven, maar wanneer je vanuit een andere gemeente verhuist werkt het allemaal een beetje anders. In dit geval doe je dus aangifte van je verhuizing en hierbij schrijf jij je dus in als nieuwe inwoner.
In dit geval is het trouwens ook niet meer nodig om jezelf bij je oude gemeente uit te schrijven, want dit gebeurt tegenwoordig automatisch. Hoe je dit doet kun je in dit artikel lezen.
Regel het online
Zoals je eerder hebt kunnen lezen kun je in Nederland tegenwoordig heel veel met je DigiD regelen. Zo ook de meeste gemeentezaken. Voor meer informatie over het online doorgeven van jouw verhuizing verwijzen wij je graag door naar de website van desbetreffende gemeente zodat je precies weet wat jouw mogelijkheden zijn.
Je kunt langs het gemeentehuis
Veel mensen vrezen de online wereld en kiezen er liever voor om hun zaken persoonlijk te regelen. Dit kan natuurlijk ook altijd! Je kunt gewoon als vanouds langs het gemeentehuis en aan de balie je adreswijziging doorgeven. Let wel op dat je hier meestal een afspraak voor dient te maken en vergeet vooral niet een geldig legitimatiebewijs mee te nemen!
Schriftelijk doorgeven
Lukt het je online allemaal niet, maar heb je ook geen tijd om langs het gemeentehuis te gaan? Dan kun jouw verhuizing ook schriftelijk doorgeven. Dit duurt vaak wel wat langer dus houdt hier rekening mee.
Een bewijs van uitschrijving
Bij het doorgeven ontvang je altijd een bewijs van uitschrijving. Dit is een schriftelijke bevestiging van je uitschrijving. Wanneer je jezelf bij een nieuwe gemeente inschrijft zul je deze van hen krijgen.
Basisregistratie Personen
De reden dat bepaalde en zeer belangrijke instanties automatisch op de hoogte worden gesteld van jouw wijziging is omdat de gemeente je nieuwe gegevens automatisch in de Basisregistratie Personen (BRP) invoert. De belastingdienst weet automatisch van je adreswijziging dus.
Welke instanties krijgen automatisch bericht?
Zoals je eerder hebt kunnen lezen wordt de wijziging automatisch doorgegeven aan belangrijke instanties. De gemeente geeft jouw adreswijziging automatisch door aan de volgende instanties:
- De belastingdienst
- Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)
- Politie
- RDW
- Sociale Verzekeringsbank (SVB)
- Zorgverzekeraars
Wanneer moet je deze stappen ondernemen?
Een wijziging doorgeven dien je 4 weken vóór of uiterlijk 5 dagen na aanvangsdatum kenbaar te maken. De datum van de aangifte is tevens ook je verhuisdatum. Je moet je wel goed aan deze termijnen houden, want anders riskeer je een boete en dit wil je natuurlijk niet.

Een verhuizing voor de boeg
Ga je verhuizen omdat je gaat samenwonen, misschien is het zo dat je gaat trouwen of ga je naar het buitenland verhuizen? Wat de reden voor de wijziging van je woonadres ook is, het betekent natuurlijk dat je gaat verhuizen. Het huurcontract van het oude adres is waarschijnlijk al opgezegd of misschien is de woning zelfs al verkocht.
Hulp bij je verhuizing
Heb je hulp nodig bij de verhuizing en wil je de verhuizing liever uitbesteden? Dan kun je hier natuurlijk een professioneel verhuisbedrijf voor inhuren. Ervaren verhuizers zullen je in dit geval komen helpen. Zij kunnen je spullen van A naar B verhuizen, maar wist je dat zij je ook met heel veel andere dingen kunnen helpen?
Een professioneel verhuisbedrijf biedt zijn klanten namelijk meerder verhuisdiensten aan. Hierbij kun je denken aan het in- en uitpakken van je inboedel, een verhuislift huren of een klusjesman inschakelen.
Verhuiskosten berekenen
Verhuizingen zijn allemaal anders en daarom zijn ook de kosten voor verhuizingen nooit hetzelfde. Om de juiste prijsindicatie te krijgen kun je daarom het beste verhuisoffertes aanvragen bij meerder verhuisbedrijven zodat je deze met elkaar kunt vergelijken.
Gratis offertes met Moving
Bij Moving kun je nu met één aanvraagformulier meerdere verhuisoffertes ontvangen. Hiervoor dien je maar één aanvraagformulier in te vullen zodat wij deze naar de 6 beste verhuisbedrijven uit jouw regio kunnen sturen. Deze zullen vervolgens binnen 24 uur contact met je opnemen.