Online verhuizing doorgeven: de ultieme gids

Bij het verhuizen naar een nieuwe gemeente of een ander adres, is het belangrijk om je verhuizing door te geven aan de gemeente. Dit zorgt ervoor dat jouw nieuwe adres correct geregistreerd staat in de Basisregistratie Personen (BRP) en dat belangrijke instanties op de hoogte zijn van je nieuwe verblijfplaats. Gelukkig kun je tegenwoordig jouw verhuizing online doorgeven, wat het proces eenvoudiger en efficiënter maakt. In dit artikel bespreken we stapsgewijs hoe je online jouw verhuizing kunt doorgeven, welke gegevens je nodig hebt en wat je kunt verwachten van de verwerking van jouw verhuizing.

Voorbereiding

Voordat je begint met het online doorgeven van jouw verhuizing, is het belangrijk om alle benodigde gegevens bij de hand te hebben. Denk hierbij aan jouw persoonlijke gegevens, zoals je naam, geboortedatum en burgerservicenummer (BSN), maar ook aan je oude en nieuwe adres, verhuisdatum en eventuele partners of medebewoners. Het is ook belangrijk om naar je persoonlijke situatie te kijken. Verhuis je binnen de oude gemeente of verhuis je vanuit een andere gemeente naar een nieuwe gemeente? Wanneer je dit weet geef je de verhuizing op de juiste manier door en loop je later niet tegen problemen aan. 

Maak een DigiD-account aan

Om jouw verhuizing online door te geven, heb je een DigiD-account nodig. Indien je nog geen DigiD heeft, kun je deze eenvoudig aanvragen op de website van DigiD. Zorg ervoor dat je jouw DigiD-gegevens bij de hand hebt voordat je begint met het doorgeven van jouw verhuizing. Verhuist u vanuit het buitenland? Dan kun je hier ook je DigiD voor gebruiken. Zo kunt uw verhuizing dus ook makkelijk vanuit het buitenland doorgeven.

Verhuizing online doorgeven

Ga naar de officiële website van jouw nieuwe gemeente. Op de website vindt je vaak een speciale sectie of formulier voor het doorgeven van jouw verhuizing.

Log in met je DigiD

Om toegang te krijgen tot het online verhuisformulier, dien je in te loggen met jouw DigiD-gegevens. Voer jouw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op ‘Inloggen’.

Vul het verhuisformulier in

Nadat je bent ingelogd, opent het verhuisformulier zich. Vul alle gevraagde gegevens zorgvuldig in. Zorg ervoor dat je alle velden invult die gemarkeerd zijn als verplicht. Zo kun je jouw verhuizing doorgeven.

Controleer jouw gegevens en bevestig

Na het invullen van het verhuisformulier is het belangrijk om jouw gegevens nogmaals te controleren voordat u verdergaat. Controleer of alle informatie juist en volledig is ingevuld. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een eventuele briefadres of postbus. Klik vervolgens op de knop ‘Verzenden’ of ‘Bevestigen’ om jouw verhuizing door te geven.

Ontvang bevestiging van je verhuizing

Na het succesvol doorgeven van jouw verhuizing ontvang je meestal een bevestiging per e-mail. Deze bevestiging dient als bewijs dat jouw verhuizing is verwerkt. Bewaar deze bevestiging goed voor je eigen administratie.

Verwerking van uw verhuizing

In de meeste gevallen wordt je verhuizing binnen 5 werkdagen verwerkt door de gemeente. Dit betekent dat je nieuwe adres officieel wordt geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP). Hierdoor kunnen instanties zoals de Sociale Verzekeringsbank en de Belastingdienst automatisch op de hoogte worden gesteld van je verhuizing. Verhuizen binnen Nederland is dus eigenlijk vrij eenvoudig. 

Bericht van andere instanties

Het is mogelijk dat je na het doorgeven van jouw verhuizing ook bericht ontvangt van andere instanties of organisaties waar je geregistreerd staat, zoals je zorgverzekeraar, energiemaatschappij of bank. Zij zullen je nieuwe adresgegevens in hun systemen bijwerken. Je verhuizing doorgeven aan de gemeente waar u gaat wonen betekent dus vaak ook dat andere belangrijke instanties ook op de hoogte worden gebracht. Zo hoef je de verhuizing alleen door te geven bij de gemeente. Let er wel op dat je een bevestiging van uw verhuizing ontvangt. En vergeet andere minder belangrijke instanties en bedrijven niet zelf op de hoogte te brengen van je verhuizing.

Parkeervergunning

Heb je een parkeervergunning nodig? Dan dien je deze bij de meeste gemeenten in Nederland ook online aan te vragen en kan dit tegenwoordig vaak niet meer per post. Je kunt voor hetzelfde adres meestal ook een bezoekerskaart aanvragen voor eventuele bezoekers. Verhuist u binnen de gemeente? Dan kun je dit doorgeven bij de gemeente zodat zij op de datum van verhuizing je vergunning kunnen aanpassen naar het nieuwe adres. Echter werkt dit bij iedere gemeente anders en is het verstandig om hierover navraag te doen bij je eigen gemeente. Vergeet je verhuizing in ieder geval nooit aan de gemeente door te geven. 

Conclusie

Het online doorgeven van jouw verhuizing biedt een gemakkelijke en efficiënte manier om jouw nieuwe adres bij de gemeente te registreren. Met behulp van je DigiD kun je snel en eenvoudig het verhuisformulier invullen en versturen. Binnen 5 werkdagen wordt jouw verhuizing verwerkt en wordt jouw nieuwe adres geregistreerd in de Basisregistratie Personen. Vergeet niet om de bevestiging van je verhuizing goed te bewaren.

Vergeet niet om de juiste instanties en organisaties op de hoogte te stellen van je verhuizing, zoals jouw werkgever, zorgverzekeraar en energiemaatschappij. Zo zorg je ervoor dat jouw adreswijziging correct wordt verwerkt en dat je zonder problemen kunt genieten van de verhuizing naar uw nieuw adres.

Veelgestelde vragen

Hoe lang van tevoren moet ik mijn verhuizing doorgeven?

Het is aan te raden om je verhuizing maximaal 4 weken voor de verhuisdatum of 5 dagen na uw verhuizing door te geven aan de gemeente. Geeft je de verhuizing niet 4 weken vóór of binnen 5 dagen na de verhuizing door en geeft u de verhuizing pas later door? Dan riskeer je een boete van maximaal € 325. Houdt er rekening mee dat de verwerking vaak ook wat tijd nodig heeft.

Kan ik mijn verhuizing ook schriftelijk doorgeven?

Ja, het is ook mogelijk om je verhuizing schriftelijk door te geven. je kunt hiervoor contact opnemen met de gemeente waar je gaat wonen en vragen naar de juiste procedure binnen de gemeente. Meestal hebben zij dan een kopie van een geldig identiteitsbewijs nodig.  In sommige gemeente kun je de verhuizing alleen digitaal doorgeven. 

Wat gebeurt er als ik mijn verhuizing niet doorgeef aan de gemeente?

Als je jouw verhuizing niet doorgeeft aan de gemeente, kan dit gevolgen hebben voor je inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP). Het is belangrijk om jouw nieuwe adres correct te laten registreren. Ook riskeer je in dit geval een boete van maximaal € 325. 

Moet ik mijn verhuizing ook doorgeven als ik binnen dezelfde gemeente verhuis?

Ja, een verhuizing binnen de gemeente dien je ook door te geven. Dit zorgt ervoor dat jouw adresgegevens up-to-date zijn in de Basisregistratie Personen. Meldt uw verhuizing dus altijd. Dit kan online of per post. Kijk voor meer informatie op de website van je gemeente. 

Wat gebeurt er als ik mijn verhuizing te laat doorgeef?

Het is belangrijk om jouw verhuizing zo snel mogelijk door te geven aan de gemeente. Als je dit te laat doet, kunnen er administratieve problemen ontstaan en kan dit gevolgen hebben voor bijvoorbeeld uw studiefinanciering of andere overheidszaken, want de gemeente geeft uw verhuizing door aan de andere instanties. Geeft u uw verhuizing niet op tijd door? Dan riskeer boete van maximaal € 325.