Wat kost een verhuizing in 2023?

Wanneer je eindelijk gaat verhuizen wil je natuurlijk wel goedkoop verhuizen. Hoeveel de verhuizing uit je (vrijstaande)woning je zal kosten ligt natuurlijk aan meerdere factoren.

Ga je de verhuizing bijvoorbeeld zelf uitvoeren of kies je er toch liever voor om de verhuizing uit te besteden aan een van de goede landelijke verhuisbedrijven in Nederland? Hierbij is het ook nog eens zo dat de prijzen verschillen per gemeente. Verder ligt het er natuurlijk ook aan de verhuisdiensten die je wel of niet afneemt.

Je gaat verhuizen! Doe je dit zelf?

Heb je besloten om je eigen verhuizing uit te voeren? Dan kan dit natuurlijk ook gewoon. Echter is het hierbij wel erg belangrijk om de verhuizing niet te onderschatten. Ook is een goede voorbereiding enorm belangrijk vooral wanneer je op een drukke doordeweekse dag verhuist.

Ga je de verhuizing zelf uitvoeren omdat je denkt dat dit de enige mogelijkheid is met betrekking tot goedkoop verhuizen? Dan moeten wij je nu helaas teleurstellen. Met professionele verhuizers verhuizen hoeft namelijk niet heel duur te zijn. Verhuisbedrijf kosten zijn vaak zelfs een koopje wanneer je deze vergelijkt met een verhuizing zelf uitvoeren.

Extra kosten die je zelf moet maken

Ja, een verhuizing zelf uitvoeren betekent dat je niet voor een extra verhuizer hoeft te betalen, maar je zult uiteindelijk toch wel met overige kosten te maken krijgen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het huren van een verhuiswagen en bijvoorbeeld de kosten transport.

Verder zal een verhuizing je ook veel meer tijd kosten omdat je heel veel zelf moet regelen. Heb je bijvoorbeeld al gedacht of je een parkeervergunning nodig hebt voor in de nieuwe buurt? Of de verhuismaterialen die je nog moet aanschaffen?

Wat kost een gemiddelde verhuizing?

Wanneer je zelf als gezin een verhuizing uitvoert zal dit je ongeveer tussen de €65 á €140 per dag kosten. Zoals je eerder hebt kunnen lezen zijn dit kosten voor het huren van een verhuiswagen, brandstof en verhuismaterialen.

Kies voor een professioneel verhuisbedrijf

Het inhuren van professionele verhuizers hoeft, zoals je eerder hebt kunnen lezen helemaal niet duur te zijn. De kosten voor je complete verhuizing met een verhuisbedrijf hangen namelijk van meerdere dingen af.

Hierbij kun je denken aan de hoeveelheid spullen, zijn er meerdere verhuizers nodig en heb je bijvoorbeeld een verhuislift nodig? Ja, als klant heb je dus eigenlijk best veel invloed op de uiteindelijke kosten van een verhuizing. Je kunt de verhuizing uiteindelijk dus zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt.

Wat kosten verhuizers?

Verhuisbedrijven rekenen voor het verhuizen van een flat tegenwoordig meestal tussen de €850 á €1100. Voor een verhuizing vanuit een rijtjeshuis zal de prijs meestal tussen de €1200 á €1900 zijn. Voor een grote woning zoals bijvoorbeeld een vila zullen de kosten snel oplopen tot rond de €1850 á €2650.

Wat beïnvloedt de kosten van een verhuizing?

Een verhuisbedrijf maakt jouw verhuizing niet alleen makkelijk door het inzetten van meerdere verhuizers die jouw verhuisdozen kunnen verhuizen. Nee, een verhuisbedrijf biedt nog heel veel meer voordelen. Ja, de verhuizers zullen je verhuizing een stuk sneller én soepeler laten verlopen, maar zij kunnen eigenlijk nog heel veel meer dan. Wil je op de verhuisdag niet met teveel of te weinig verhuisdozen zitten? Dan kun je nu ook gebruik maken van onze gratis verhuisdozen-calculator.

De kosten van een verhuisbedrijf hangen dan ook erg af van welke verhuisdiensten je als klant afneemt en hoeveel verhuizers er dus nodig zijn. Dit zijn meestal de verschillende factoren waar we het over hebben. Wij leggen de meeste populaire diensten graag nog even aan je uit.

Lift assistentie

Een lift huren kan voor sommige verhuizingen noodzakelijk zijn. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan appartement waarbij de woning dus op een hogere verdieping ligt, maar bijvoorbeeld ook aan woningen waarbij de deurposten of het trappenhuis bijvoorbeeld te smal zijn. Hierdoor kunnen de grote meubels niet zonder verhuislift verhuist worden.

Ook op de begane grond kan dit probleem zich voordoen waardoor verhuizers genoodzaakt zijn om de grote spullen via het raam of balkon met een verhuislift te verhuizen.

Tijdens sommige verhuizingen kan een lift ook niet noodzakelijk zijn, maar kan het de verhuizing voor de verhuizers wel een stuk makkelijker maken. Gelukkig is een verhuislift huren bij het verhuisbedrijf enorm makkelijk en hierbij bieden zij je vaak ook nog eens de beste deal aan.

Verhuiswagen huren

Wil je al je spullen vanuit je oude woning naar je nieuwe woning verhuizen? Dan heb je natuurlijk wel een verhuiswagen nodig. Welk formaat of type verhuiswagen je nodig hebt hangt natuurlijk ook van je inboedel af. Heb je bijvoorbeeld veel spullen en wordt het een grote verhuizing? Dan is er een grote kans dat je een grotere verhuiswagen nodig hebt. Misschien heb je zelfs een aantal verhuiswagens nodig zodat de verhuizers de extra spullen kunnen verhuizen.

Het verhuisbedrijf weet precies wat er voor jouw verhuizing nodig is en daarom zullen zij dit altijd netjes met je bespreken. Zo weet iedereen waar die aan toe is en komt niemand later voor verrassingen te staan.

Heb je misschien ook een klusjesman nodig?

Bij een verhuizing komt natuurlijk veel meer kijken dan alleen spullen verhuizen. Bij een verhuizing worden bijvoorbeeld ook altijd de nodige klussen uitgevoerd. Wist je bijvoorbeeld dat het weleens voorkomt dat meubels voor een veilige transport gedemonteerd moeten worden? En later in de nieuwe woning ook weer gemonteerd moeten worden uiteraard.

Veel mensen hebben hier zelf bijvoorbeeld helemaal geen ervaring mee en kiezen er daarom liever voor om deze klussen uit handen te geven aan een klusjesman.

Heb je (tijdelijke)opslag nodig?

Ben je begonnen met spullen inpakken en ben je erachter gekomen dat je veel spullen helaas niet mee kunt verhuizen? Is inboedel opslaan in een opslagruimte daarom noodzakelijk? Dan kan een professioneel verhuisbedrijf je hierbij van dienst zijn. De meeste verhuisbedrijven in Nederland hebben namelijk ook opslagruimtes te huur waar je tegen betaling gebruik van kunt maken.

Wanneer je opslagruimte bij een verhuisbedrijf huurt zul je zelf niks meer hoeven doen. Het verhuisbedrijf zal je inboedel namelijk ophalen, in de ruimte plaatsen en wanneer je deze weer nodig hebt zullen zij alle spullen ook nog eens persoonlijk bij je komen afleveren.

Erkende verhuizers

Ja, de ene verhuisbedrijven zijn natuurlijk de andere verhuisbedrijven niet. Zo is er in Nederland bijvoorbeeld de brancheorganisatie van Erkende Verhuizers en wat de kosten van een verhuisbedrijf zijn heeft ook vooral hiermee te maken.

Garanties en verzekeringen

Een erkend verhuisbedrijf kan wanneer het zich aansluit bij de brancheorganisatie de klanten vele meer bieden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan diverse garanties en verzekeringen. Zo is bij een erkend verhuisbedrijf je inboedel tijdens de gehele verhuizing tot wel €100.000 verzekerd! Verder hebben alle Erkende Verhuizers ook dezelfde Algemene Voorwaarden waardoor ze je bij boeking een garantiecertificaat kunnen meegeven waardoor jij er te allen tijde zeker van kunt zijn dat jouw verhuizing door zal gaan.

De duurdere bedrijven die je tegen bent gekomen tijdens je zoektocht. naar ‘kosten verhuisbedrijf’ zijn dan ook vaak Erkende Verhuizers. Door hun aansluiting moeten zij kosten afdragen aan de organisatie want deze garanties en verzekeringen zijn natuurlijk niet gratis. En je raadt het al.. deze kosten worden uiteraard altijd doorberekend aan de klant.

Is een niet erkend verhuisbedrijf minder goed?

Niet erkende verhuisbedrijven zijn zeker niet minder goed en vaak kiezen deze regionale verhuizers ervoor om onafhankelijk te blijven zodat zij hun diensten en prijzen zelf kunnen bepalen. Op deze manier hoeven zij trouwens ook geen kosten aan de organisatie af te dragen en kunnen zij hun prijzen altijd laag houden. Zo wordt jou als klant niks extra’s doorberekend.

Lees de Algemene Voorwaarden altijd goed door

Bij het inhuren van een niet erkend verhuisbedrijf is het belangrijk om de Algemene Voorwaarden goed door de lezen. Deze bedrijven hebben in tegenstelling tot Erkende Verhuizers niet dezelfde voorwaarden waardoor het dus extra belangrijk is om jezelf goed te informeren. Vooral met betrekking tot hun verzekeringen en garanties.

Bespaartips voor jouw verhuizing

Het leven is tegenwoordig al duur genoeg en daarom hebben we een aantal tips voor je samengesteld zodat je op de verhuiskosten kunt besparen.

Tip 1. Vergelijk altijd meerdere verhuisoffertes

Een offerte geeft je niet een inzicht in de verhuiskosten, maar ook in de verhuisdiensten. Zo kun je alles bekijken en kun je ook nog eens onderhandelen over de prijzen en diensten.

Tip 2. Verhuis op een doordeweekse dag en niet in het weekend

Voor weekendverhuizingen rekenen verhuisbedrijven vaak extra toeslag waardoor een verhuizing in het weekend een stuk duurder kan zijn. Op zaterdagen wordt meestal een toeslag van 25% berekend en op zondagen soms zelfs 75%!

Tip 4. Heb je recht op verhuiskostenvergoeding?

Heb je een laag inkomen of moet je noodgedwongen verhuizen? Dan is er een grote kans dat je recht hebt op een verhuiskostenvergoeding. In dit geval zou je tot €7156 verhuiskostenvergoeding kunnen ontvangen! Vraag dit bij je verhuurder of de gemeente goed na.

Tip 5. Voer zoveel mogelijk zelf uit

Wanneer je van veel verhuisdiensten gebruikmaakt zullen de kosten voor een verhuisbedrijf uiteraard oplopen. Wanneer je dus zoveel mogelijk zelf uitvoert en alleen het noodzakelijke aan een verhuisbedrijf overlaat dan kan dit je enorm in de kosten schelen.

Tip 6. Maak goede afspraken

Zorg dat je van tevoren goed op de hoogte bent van de voorwaarden en verzekeringen van het verhuisbedrijf. Maak ook altijd goede afspraken zodat je later niet voor onnodige verassingen komt te staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nacalculatie waar veel prijsvechters mee werken.

De exacte kosten van jouw verhuizing

Wil je graag de exacte kosten voor je verhuizing weten? Dan wil je natuurlijk dat een professionele verhuizer de verhuiskosten voor je uitrekent. Dit kan ook gewoon. Hiervoor hoef je alleen een verhuisofferte aan te vragen zodat zij dit voor je kunnen. Let hierbij wel goed op dat het gratis is en dat je na je aanvraag nergens aan vastzit.

Snelle indicatie verhuiskosten

Bij Moving begrijpen wij dat je er helemaal de tijd niet voor hebt om met ieder verhuisbedrijf contact op te nemen. Hierbij weet je ook niet eens zeker of het aanvragen van de verhuisoffertes gratis is! Zo weet je precies wat een verhuizing kost.

Bij Moving hebben we het je daarom allemaal een stuk makkelijk gemaakt en kun je bij ons nu eenvoudig én gratis offertes aanvragen. Zodra wij jouw aanvraag binnen hebben zullen wij deze nar de 6 beste verhuisbedrijven uit jouw regio sturen. Vervolgens zullen zij binnen 24 uur contact met je opnemen. Dit kan telefonisch, maar ook via de mail zijn.

Meerdere offertes aanvragen is nog nooit zo makkelijk geweest!

Maak gratis gebruik van onze verhuiscalculator

Ben je alleen bezig met spullen inpakken en ben je toch benieuwd naar de kosten van een verhuisbedrijf en wat jouw verhuizing je gaat kosten? Dan kun je bij Moving nu eenvoudig een schatting laten maken. Hiervoor kun je gratis gebruik maken van onze verhuiscalculator.

Daarom is het zoeken op het internet ‘kosten verhuisbedrijf’ ‘gemiddelde kosten verhuizing’ of ‘verhuisbedrijf kosten’ dan ook niet meer nodig. Je hoeft maar een aantal vragen te beantwoorden zodat de calculator een zo goed mogelijke schatting van jouw verhuiskosten kan maken.


Veelgestelde vragen

Hoeveel geld sparen voor verhuizing?

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) doe je er verstandig aan om jaarlijks 1% van je woningwaarde te sparen. Wil je weten welk bedrag dit voor jou is? Dan kun je gratis gebruiken van de BufferBerekenaar op de website van NIBUD.

Hoeveel contant geld mag je in huis hebben?

In Nederland is er niet per se een limiet voor de hoeveelheid contact geld die je in je huis mag hebben. Echter ben je bij bedragen boven de €560 wel verplicht om dit bij de belasting aan te geven. Dit bedrag is €1120 wanneer je een fiscale partner hebt.

Kan je zomaar verhuizen?

Als je een leuke woning hebt gevonden kun je daar uiteraard naartoe verhuizen. Waarom eigenlijk niet?

Wie kan mij helpen met verhuizen?

Familie, vrienden, buren of kennissen kunnen je helpen met verhuizen, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor professionele verhuizers.

Wat kost een verhuiswagen met personeel?

Een kleinere verhuiswagen inclusief één bestuurder zal je ongeveer tussen de €39 á €59 per dag kosten.