Voor een klein kikkerlandje als Nederland zou je dit niet snel denken, maar volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) worden er in Nederland jaarlijk 1.79 miljoen verhuizingen uitgevoerd!
Een deel van deze verhuizingen is vrijwillig, maar een deel van de verhuizingen is ook noodzakelijk.
Wat is verhuiskostenvergoeding?
In Nederland heb je wanneer je noodgedwongen moet verhuizen vanwege een renovatie of sloop recht op een verhuiskostenvergoeding van je verhuurder. Er zijn uiteraard ook andere situaties waarin de verhuurder de huurder nog weleens een verhuisvergoeding moet betalen.
Financiële vergoeding bij een gedwongen verhuizing
De verhuiskostenvergoeding is een tegemoetkoming in de kosten voor de verhuizing en het herinrichten van de woning.
Heb ik recht op een verhuiskostenvergoeding?
Zoals je eerder hebt kunnen lezen heb je recht op een verhuiskostenvergoeding wanneer er sprake is van een noodzakelijke renovatie of sloop. In beide gevallen kun je in aanmerking komen voor een verhuiskostenvergoeding.
Dit komt in deze gevallen door het feit dat er sprake is van overmacht en het geen vrijwillige keuze is. In dit geval zal de verhuurder de verhuiskostenvergoeding moeten betalen aan de huurder.
Verhuiskostenvergoeding door gezondheidsredenen
Het komt vaak voor dat mensen vanwege medische redenen genoodzaakt zijn om te verhuizen. Denk hierbij aan een invalide oudere die geen trap meer kan lopen en waarbij er geen traplift in de woning geplaatst kan worden.
Dit is dan ook een gedwongen verhuizen want je kunt natuurlijk wel begrijpen dat zo een persoon medisch noodzakelijk op de begane grond moet gaan wonen. Iemand kan natuurlijk niet nooit meer zijn woning uit.
Je was nog niet bekend met deze beperkingen toen je de huidige woning accepteerde
Een voorwaarde is wel dat je toen je de huidige woning accepteerde nog niet bekend was met de medische problemen die je nu ondervindt. Ook moeten deze problemen aantoonbaar zijn.
Bijzondere bijstand bij sloop of renovatie huurwoning
Wanneer je bij sloop of renovatie noodgedwongen moet verhuizen heb je wettelijk recht op een verhuiskostenvergoeding. Hierbij maakt het dan ook niet uit of het om zelfstandige woningen gaat van woningcorporaties of van een commerciële huurder. Beide zijn in deze gevallen wettelijk verplicht om de huurder een vergoeding te verstrekken.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning
Iedere gemeente in Nederland heeft ieder jaar een budget beschikbaar voor koop- of huurwoningen die gerenoveerd of gesloopt moeten worden. Dit wordt de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) genoemd. Vanuit deze wet kunnen huurders in aanmerking komen voor een verhuisvergoeding WMO.
Hoe kun je verhuiskostenvergoeding WMO aanvragen?

Iedere gemeente in Nederland organiseert deze financiële tegemoetkoming anders en zo is financiële vergoeding vragen dan ook bij iedere gemeente anders. Echter hebben de meeste gemeenten een WMO-loket of wijkteams waar je terecht kunt met vragen.
Uitkering vergoeding in geld of natura
Een verhuurder kan huurders ook altijd aanbieden om de verhuizing te regelen in plaats van de vergoeding te betalen. Ook het schilderen en stofferen van de nieuwe woning vallen onder deze kosten.
Dit kan uiteraard een leuke aanbieding zijn, maar als huurder ben je zeker niet verplicht om dit aanbod te accepteren. Je mag het dus weigeren wanneer je het in geld uitbetaald wilt krijgen. De verhuurder is dan verplicht om de minimumvergoeding aan je uit te betalen.
Binnenkort verhuizen met urgentie?
Verhuiskostenvergoeding krijgen is niet het enige waar je in Nederland mee geholpen kunt worden. Je kunt naast deze financiële tegemoetkoming namelijk ook voorrang krijgen op woningen met een speciaal label.
Dit zijn woningen die gereserveerd zijn voor urgente situaties. Let wel op het feit dat je na een toekenning van verhuiskostenvergoeding niet automatisch recht hebt op een medische urgentie. Deze dien je nog apart aan te vragen ne kan uiteraard ook nog altijd geweigerd worden.
De rangvolgorde
Er is natuurlijk wel een rangvolgorde voor urgente woningen. Dit is belangrijk zodat de gemeente precies weet wie er zo snel mogelijk een woning nodig heeft. De volgorde voor woningen met een speciaal label is eerst medische urgenten, vervolgd door WMO-indicaties en als derde de 65-plussers.
65-plussers en een urgente woning
Wanneer ouderen met urgentie naar een senioren- beneden- of rolstoelgeschikte woning verhuizen dan is de voorwaarde wel dat dit een zelfstandige woning is. Wanneer een oudere naar een aanleunwoning of verzorgingstehuis verhuist dan heeft hij geen recht op de regeling.
Let op! Een woning mag niet geweigerd worden.
Wanneer je een urgente woning toegewezen krijgt mag je deze niet weigeren. Doe je dit wel? Dan dien je te allen tijde contact op te nemen met de gemeente waarin je woonachtig bent want zo een weigering kan ernstige gevolgen hebben voor je urgentie.
Professionele verhuisbedrijven
Heb je recht op een minimale vergoeding en wil je de verhuizing regelen? Dan ben je nu waarschijnlijk op zoek naar een professioneel verhuisbedrijf om je verhuizing uit te voeren. Het is niet alleen handig om de verhuizing uit te besteden aan echte vakmannen, maar dit is ook heel verstandig. Op deze manier hoef je zelf namelijk niets te doen en kunnen de professionele verhuizers alles voor je regelen.
Vergelijk verschillende verhuisbedrijven
Wanneer je een professioneel verhuisbedrijf inhuurt wil je natuurlijk wel rekening houden met de verhuiskostenvergoeding die je ontvangt. Hierbij is het handig om eerst enkele verhuisbedrijven met elkaar te vergelijken. Hierbij is het niet alleen belangrijk om naar de verhuiskosten, maar om ook naar de verhuisdiensten te kijken.
Ontvang gratis verhuisoffertes
Bij Moving willen we het je zo makkelijk mogelijk maken en daarom kun je bij ons nu heel eenvoudig meerdere offertes ontvangen en deze verhuisservice is ook nog eens helemaal gratis!
Hoe werkt Moving?
Bij Moving hoef je maar één aanvraagformulier in te vullen en zodra wij deze binnen hebben zullen wij deze naar de 6 beste verhuizers uit jouw regio sturen. Zij zullen je aanvraag bekijken en een verhuisofferte opstellen. Deze zullen zij allen binnen 24 uur naar je mailen. Ook kan het voorkomen dat zij telefonisch contact met je zullen opnemen om de offertes te bespreken.
Kies voor de juiste verhuizers
Zodra je contact hebt gehad met de verhuisbedrijven kun je voor jezelf de verhuiskosten en diensten van alle verhuizers met elkaar vergelijken. Zo kun je uiteindelijk kiezen voor het verhuisbedrijf dat het beste bij jou en je wensen past.
Veelgestelde vragen
Wie heeft recht op verhuiskostenvergoeding?
Huurder van een zelfstandige woning of woonwagen met standplaats die vanwege omstandigheden helaas verplicht moeten verhuizen hebben recht op een verhuiskostenvergoeding. Wanneer je op kamers woont heb je vaak ookgewoon recht op een verhuisvergoeding.
Kan je verhuiskostenvergoeding aanvragen?
Je kunt verhuiskostenvergoeding bij de gemeente in je huidige woonplaats aanvragen. De meeste gemeentes hebben hier een speciale WMO-loket voor. Hierbij maakt het trouwens ook niet uit dat je naar een nieuwe gemeente verhuist. De gemeente waaruit je verhuist zal samen met de andere gemeente bespreken wat er moet gebeuren. De gemeente beslist dan uiteindelijk samen met de nieuwe gemeente wat er moet gebeuren.
Hoe werkt verhuiskostenvergoeding?
Wanneer jij als huurder de huurwoning verplicht en/of tijdelijk moet verlaten vanwege een renovatie of sloop dan heb je recht op een verhuisvergoeding van je verhuurder. Wanneer je na 28 februari 2023 verhuist is het minimale bedrag voor de verhuisvergoeding €7156.
Wat valt er onder verhuiskostenvergoeding WMO?
Je hebt natuurlijk niet zomaar recht op een verhuiskostenvergoeding vanuit de WMO. Hiervoor dien je aan allerlei voorwaarden te voldoen. Zo moet er bijvoorbeeld een medische noodzaak zijn en moet er sprake zijn van langdurige medische problemen.
Welke kosten vallen onder verhuiskostenvergoeding?
Een werkgever of verhuurder kan de verhuiskosten in zijn geheel vergoeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inhuren van een verhuisbedrijf. Uiteraard moeten deze kosten wel aantoonbaar zijn middels een factuur.