Verhuisdag CAO: kan ik vrij krijgen voor mijn verhuizing?

Laten we eerlijk zijn.. voor Nederlandse werknemers is het aantal vrije dagen schaars. Niet bij ieder bedrijf natuurlijk, maar helaas komt het toch wel vaak voor dat de werknemers weinig vrije dagen hebben en deze kunnen door een verhuizing aardig inkrimpen. Wanneer je gaat verhuizen wil je natuurlijk wel een stressvrije verhuizing en daarom is een goede voorbereiding enorm belangrijk.

CAO vrije dagen

Gelukkig heb je in Nederland wanneer je gaat verhuizen bij de meeste werkgevers recht op bijzonder verlof. Dit zij gemiddeld twee werkdagen bijzonder verlof. Misschien heb je hier niet genoeg aan, maar hierdoor hoef je niet meer teveel vrije dagen op te nemen. Dit scheelt natuurlijk wel altijd.

Let op: bijzonder verlof is in Nederland niet wettelijk geregeld

In Nederland is bijzonder verlof helaas niet wettelijk geregeld waardoor een werkgever zelf mag bepalen wat hij hiermee doet. Weet jij niet precies hoe het bij jullie in het bedrijfsreglement van het bedrijf geregeld is met verlofdagen? Dan kun je dit natuurlijk altijd in je arbeidscontract terugvinden. Heb je in je CAO arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement artikelen over bijzonder verlof kunnen vinden? Dan is het hierbij ook nog eens belangrijk dat je de voorwaarden goed doorneemt want misschien heeft het bedrijf bijvoorbeeld een maximaal aantal vrije dagen voor een verhuizing.

CAO vrije dagen

Zoals je eerder hebt kunnen lezen mag je werkgever zelf beslissen of hij je verlofdagen geeft voor je verhuizing. Wil je het jouw werkgever vragen, maar zoek je dit allemaal liever eerst zelf uit? Dan kun al deze informatie nog altijd in je arbeidscontract terugvinden. Hierin kun je ook vinden of je de vrije verhuisdagen doorbetaald krijgt.

Wanneer bijzonder verlof in cao?

Nederlandse werknemers kunnen in het algemeen voor een verhuizing maximaal 2 werkdagen vrij nemen. Uiteraard moeten deze vrije dagen wel betrekking hebben tot de voorwaarden van het bedrijf. Vergeet hierbij ook niet dat je werkgever niet verplicht is om jou vrij te geven voor je verhuizing, dus houdt hier wel rekening mee.

Welke dagen vallen eigenlijk onder bijzonder verlof en krijg je hierbij doorbetaald? Wanner je dit niet weet kun je dit allemaal in je CAO of arbeidsovereenkomst terugvinden.

Wanneer je gaat verhuizen is het in de eerste instantie natuurlijk erg belangrijk dat je kunt aantonen wanneer de verhuizing plaatsvindt. Werkgevers horen graag tijdig dat hun werknemers verlofdagen willen aanvragen. Zorg er daarom voor dat je dit dan ook ruim op tijd doet. In het algemeen is het fijn wanneer er minimaal 2 weken tussen de verhuizing en de aanvraag inzitten.

Uiteraard kan het soms ook om een spoedverhuizing gaan en het eventuele uitruimen van je woning moet dan natuurlijk ook op het laatste moment gebeuren, maar een goede werkgever zal dit natuurlijk altijd wel begrijpen.

Geen verhuisverlof, wat moet ik nu?

Heb je helaas geen recht op verlof? Dan is dit natuurlijk héél erg jammer. Gelukkig kun je hiervoor nog wel je vrije dagen opnemen. Wil je liever geen vrije dag opnemen voor je verhuizing? Dan kun je de verhuizing misschien in het weekend plannen.

Zoals je eerder hebt kunnen lezen kun je in dit geval proberen om je verhuizing in het weekend te plannen. Je hebt per jaar al zo weinig vrije dagen en als je deze dagen voor een verhuizing moet gebruiken is dit natuurlijk niet leuk. Misschien heb je deze vrije dagen nodig voor een vakantie die je later in het jaar gepland hebt. Helaas is een verhuizing in het weekend wel duurder waardoor werknemers er uiteindelijk toch liever voor kiezen om gebruik te maken van hun vakantiedagen.

Voer je de verhuizing zelf uit of huur je een verhuisbedrijf in?

Wanneer je de verhuizing zelf uitvoert dien je hier uiteraard wel de benodigde uren voor op te. nemen. Ga je de verhuizing zelf uitvoeren en weet je ver van tevoren wanneer de verhuizing plaatsvindt? Dan kun je natuurlijk ook proberen om compensatie uren op te sparen zodat je deze misschien op kunt nemen. Een goede voorbereiding is immer het halve werk natuurlijk!

Je verhuisdag wordt ook graag uit handen genomen door een professioneel verhuisbedrijf. Dit is voor hen een kleine onderneming en zij dan doen het dan ook graag. De verhuizers weten precies hoe zij je kunnen helpen verhuizen en hierbij kun je er dan ook zeker van zijn dat de verhuizing op een efficiënte manier uitgevoerd zal worden.

Verhuisbedrijven bieden verschillende verhuisdiensten aan om je verhuizing een stuk makkelijker te maken. Uiteindelijk bepaal je uiteraard zelf welke verhuisdiensten je afneemt en welke je liever niet afneemt.

Heb je geen tijd voor het inpakken of het uitpakken omdat je geen vrije dagen voor een verhuizing hebt kunnen opnemen? Dan kunnen verhuizers dit gelukkig voor je uit handen nemen. Hierbij zullen de verhuizers meestal een dag voor de verhuisdag langskomen of soms zelfs een paar dagen voor een verhuizing om de spullen in te pakken. Zij weten niet alleen precies hoe dit moet gebeuren, maar zij gebruiken hier ook professionele verhuismaterialen voor. Hierbij kun je denken aan verhuisdekens, inpakfolie of speciaal inpakpapier. Op deze manier kunnen al je spullen veilig naar je nieuwe huis verhuist worden. Wil je dat de verhuizers ook helpen met uitpakken? Dan kan dit natuurlijk ook. In dit geval zullen de verhuizers op het nieuwe adres alles weer netjes uitpakken en zij zullen alle spullen zelfs op de juiste plekken neerzetten.

Zijn er klussen die in de oude woning en/of het nieuwe huis uitgevoerd moeten worden? Denk hierbij aan het (de)monteren van meubels, gaten vullen in de muren of het witten van de muren. Misschien het af- en sluiten van witgoed of andere elektrische apparaten? Dan kun je in dit geval ook kiezen voor het inhuren van een professionele klusser. Ieder verhuisbedrijf heeft wel een vakkundige klusser in dienst die je in zou kunnen huren. Dit is natuurlijk enorm belangrijk in het geval van wanneer een woning bijvoorbeeld bezemschoon opgeleverd moet worden.

Kun je tijdens de verhuizing niet je gehele inboedel meeverhuizen? Wil je deze spullen niet direct laten afvoeren, maar wil je deze verkopen en heb je hier de tijd nog niet voor gehad? Dan kun je deze spullen ook altijd in een opslagruimte laten opslaan. Ieder professioneel verhuisbedrijf heeft zijn eigen opslag waar je jouw inboedel tegen betaling kunt laten opslaan. Wanneer je voor opslag bij een verhuisbedrijf kiest zullen de verhuizers alles voor je verzorgen. Al je inboedel zullen zij netjes in de verhuiswagen laden, de verhuiswagen naar de opslag rijden en de wagen uitladen. Vervolgens zullen zij alle spullen netjes in de opslagruimte plaatsen. Besluit je later dat je de spullen terug wilt? Dan hoef je dit alleen aan te geven zodat de verhuizers alles weet netjes bij je kunnen afleveren.

Over de beveiliging van de opslagruimte hoef jij je ook helemaal geen zorgen te maken. Verhuisbedrijven hebben meestal beveiliging rondlopen en er wordt ook bijna altijd gebruik gemaakt van 24 uur videobewaking. Verder worden in de opslagruimtes ook het klimaat geregeld waardoor je inboedel niet beschimmeld kan raken.

Een verhuislift huren kan noodzakelijk zijn, maar soms is het ook gewoon makkelijk. Is een verhuislift voor jouw verhuizing niet noodzakelijk? Dan is het soms toch verstandig om goed na te denken over het huren van een verhuislift want dit kan verhuizingen wel enorm versnellen. De verhuizers kunnen op deze manier namelijk snel én veilig alle grote objecten via het raam of het balkon verhuizen waardoor jouw verhuizing sneller achter de rug zal zijn.

De verhuiskosten

Wil je een verhuisbedrijf inhuren voor je verhuizing naar je nieuwe woning? Dan is het natuurlijk meer dan logisch dat je wilt weten wat de kosten hiervan zijn. Echter is het voor verhuisbedrijven erg moeilijk om zomaar de gemiddelde kosten voor verhuizingen uit te rekenen. Hiervoor hebben zij namelijk meer informatie nodig. Iedere verhuizing is anders, iedere verhuizing vraagt om andere verhuisdiensten én bij iedere verhuizing heeft de klant natuurlijk ook andere wensen. Al deze dingen en nog heel veel meer hebben uiteindelijk invloed op de totale kosten van een verhuizing.

Vraag verhuisoffertes aan

Wil je een exacte prijsindicatie van jouw verhuizing? Dan kun je met meerdere verhuisbedrijven contact opnemen zodat je meerdere verhuisoffertes kunt ontvangen. Op deze manier kun je de verschillende offertes ook met elkaar vergelijken.

Bij Moving begrijpen we dat je helemaal geen tijd hebt om contact op te nemen met meerdere verhuisbedrijven. Waarschijnlijk zou je hier nog twee dagen extra verlof voor op moeten nemen en hier zit je werkgever waarschijnlijk al helemaal niet op te wachten. Daarom hebben we hier bij Moving een oplossing voor bedacht.

Gratis offertes aanvragen bij Moving

Bij Moving kun je nu eenvoudig gratis verhuisoffertes aanvragen. Dit is helemaal gratis en hierbij ontvang je ook nog eens in een keer verschillende offertes. Hiervoor hoef je één aanvraagformulier in te vullen. Deze zullen wij direct naar de 6 beste verhuisbedrijven uit jouw regio sturen en deze zullen binnen 24 uur contact met je opnemen via de door jouw ingevoerde contactgegevens. Zo heb je snel de verschillende offertes binnen en hoef je deze alleen nog maar met elkaar te vergelijken.


Veelgestelde vragen

Heb je recht op een verhuisdag?

In Nederland is bijzonder verlof niet wettelijk geregeld en daarom dien je dit in je eigen CAO of arbeidsovereenkomst na te kijken.

Hoeveel vrije dagen krijg je voor verhuizing?

In je CAO of arbeidsovereenkomst staat vermeld of jij recht hebt op bijzonder verlof. Heb je dit niet? Dan dien je helaas vakantiedagen op te nemen.

Waar krijg je wettelijk vrij voor?

Wat in Nederland wel wettelijk geregeld is is adoptieverlof of pleegzorgverlof, zorgverlof, calamiteitenverlof en kort verzuimverlof.

Hoe vraag je vrij aan je baas?

Je kunt voor vrije dagen een verzoek bij je leidinggevende indienen. Ga langs op kantoor of stuur een e-mail.

Kan je in 1 dag verhuizen?

Of je binnen 1 dag kunt verhuizen ligt uiteraard aan de verhuizing, maar het is zeker niet onmogelijk.