Bijzonder verlof verhuizing: alles wat je moet weten

Als je Nederlandse werknemers vraagt of zij genoeg vrije dagen per jaar hebben zul je meestal als antwoord krijgen dat dit niet zo is. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het gemiddelde aantal vrije vakantiedagen voor Nederlandse werknemers 25,6 dagen.

Wat is bijzonder verlof?

Denk hierbij bijvoorbeeld aan wanneer een direct familielid overlijdt, een huwelijk, geregistreerd partnerschap of in dit geval dus een verhuizing. Wanneer een familielid overlijdt en je uiteraard naar de begrafenis wilt heb je eigenlijk recht op calamiteitenverlof dat later wordt overgezet in bijzonder verlof.

Wanneer bijzonder verlof?

Willen verhuizen zonder gebruik van je schaarse vrije dagen te maken betekent dat je slim gebruik moet maken van bijvoorbeeld je verlofuren. Dit is echter meestal niet nodig omdat het in Nederland toch vaak in je CAO valt. De meeste CAO’s geven in Nederland namelijk de medewerker recht op bijzonder verlof.

Heb ik recht op verlof tijdens een verhuizing?

Bijzonder verlof wordt vaak ook wel buitengewoon verlof genoemd en in Nederland heb je bij de meeste werkgevers recht op bijzonder verlof of buitengewoon verlof. Gemiddeld zijn dit twee werkdagen. Ja, misschien heb je helemaal niet genoeg aan 2 dagen, maar wanneer je een dag verlof op kan nemen zal dit je natuurlijk wel in je vakantiedagen of zelfs vakantie uren schelen.

Bijzonder of buitengewoon verlof is niet wettelijk geregeld

Helaas is bijzonder verlof opnemen niet iets wat vanzelfsprekend is. Dit komt vanwege het feit dat bijzonder verlof niet wettelijk geregeld is waardoor je baas dus niet wettelijk verplicht is om de werknemers bijzonder verlof te geven in het geval van een bijzondere gebeurtenis.

bijzonder verlof verhuizing 3

Hoeveel wettelijke verhuisdagen?

Als je recht op bijzonder verlof dan zijn dit vaak maximaal 2 dagen per jaar. Dit lijkt niet heel veel, maar bijzonder verlof is zoals de naam al zegt voor bijzondere omstandigheden.

Bijzonder verlof en arbeidsovereenkomsten

Wil jij weten of je als werknemer recht hebt op deze paar vrije dagen omdat je gaat verhuizen? Dan kun je dit vaak eenvoudig in het bedrijfsreglement vinden. Hier is alles op een rijtje gezet en is alles ook netjes vastgelegd.

De personeelsafdeling kan je ook altijd helpen

Kun je in je CAO arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement niks vinden over bijzonder verlof? Dan kun je het natuurlijk ook altijd aan je collega’s op de personeelsafdeling of zelfs direct aan je werkgever vragen.

Andere afspraken onder werktijd

Een bezoek aan de huisarts valt helaas niet onder bijzonder verlof want er geldt geen onvoorwaardelijk recht op een doktersbezoek. In dit geval kun je bijvoorbeeld gebruik te maken van je vakantie uren.

Vraag verhuisverlof aan

Werkgevers horen natuurlijk graag tijdig wanneer werknemers bijzonder verlof willen aanvragen. Zorg er daarom voor dat je dit wel ruim op tijd doet en niet wacht tot twee dagen voor je verlof.

Geen verhuisverlof, wat nu?

Wilde je verlof opnemen, maar heb je in het bedrijfsreglement of in je arbeidsovereenkomst gezien dat je hier geen recht op hebt? Dan is dit natuurlijk erg teleurstellend. Gelukkig kun je dan nog wel altijd je vrije dagen opnemen.

Wat kost een verhuizing?

Heb je verlof kunnen regelen of heb je de verhuizing naar je nieuwe woning in het weekend gepland en heb je hiervoor een professioneel verhuisbedrijf ingehuurd? Dan wil je uiteraard vast wel weten wat de kosten hiervoor zijn.

Voor een verhuisbedrijf is het schatten van de kosten zonder enige achtergrond informatie te hebben erg moeilijk. Dit komt vanwege het feit dat iedere verhuizing anders is. De ene verhuizing is groter dan de ander, de een wil gebruikmaken van een aantal verhuisdiensten en de ander niet en de ander kiest misschien alleen voor meubeltransport.

Voor de juiste prijsindicatie kun je het beste een verhuisofferte aanvragen bij een verhuisbedrijf. Met wat informatie over je verhuizing kunnen zij namelijk de exacte kosten voor je verhuizing berekenen.

Vraag gratis verhuisoffertes aan bij Moving

Bij Moving begrijpen wij dat je waarschijnlijk helemaal geen tijd hebt om met ieder verhuisbedrijf uit jouw regio contact op te nemen en daarom hebben wij hier een oplossing voor bedacht. Bij Moving kun je nu dan ook eenvoudig meerdere offertes ontvangen.

Bij Moving hoef je nu maar één aanvraagformulier in te vullen waarna wij deze direct naar de 6 beste verhuisbedrijven uit jouw regio zullen sturen. Deze verhuisbedrijven zullen allen binnen 24 uur contact met je opnemen.


Veelgestelde vragen

Heb je recht op verlof bij verhuizing?

Of je recht hebt op bijzonder verlof staat in je CAO of arbeidsovereenkomst vermeld. Kun je dit niet vinden? Dan kun je het natuurlijk ook altijd direct aan je werkgever zelf vragen.

Welke dagen vallen onder bijzonder verlof?

Bijzonder verlof kun je aanvragen wanneer je ondertrouw, huwelijk, huwelijk van een 1e en 2e graads familielid, overlijden, jubilea, verhuizing, sollicitatie, doktersbezoek of een examen hebt.

Hoe vraag je bijzonder verlof aan?

Als je recht blijkt te hebben op bijzonder verlof dan kun je dit bij je werkgever aanvragen.

Hoeveel dagen krijg je als je verhuist?

Als je recht blijkt te hebben op bijzonder verlof dan is dit vaak maximaal 2 dagen per jaar.

Heb je recht op een vrije dag bij sleuteloverdracht?

Jazeker, sommige bedrijven willen dat je hiervoor vakantiedagen opneemt terwijl dit bij andere bedrijven onder bijzonder verlof valt.