Ga je binnenkort met katten verhuizen? Een verhuizing is meestal leuk want je gaat een nieuw hoofdstuk in je leven tegemoet, maar een verhuizing kan helaas ook enorm veel stress met zich meebrengen. Je moet ten eerste van alles regelen! Zaken met betrekking tot de oude woning, zaken met betrekking tot de nieuwe woning, je persoonlijke zaken, maar ook die van je gezin of huisdieren.
Waarom heeft je kat stress tijdens de verhuizing?
Zoals je eerder hebt kunnen lezen kan het zo zijn dat jouw huisdier wel tegen stress kan, maar wanneer dit niet het geval is dan is dit natuurlijk erg vervelend. Niet alleen voor de huisdier, maar ook voor de baasjes.
Katten kunnen tijdens een verhuizing last krijgen van stress, omdat het dieren zijn die van controle houden. Het zit in hun natuurlijk om een zekere controle over situaties te willen hebben. Al is het maar voor hun gevoel. Wanneer je huisdier dit niet kan of zelfs ook maar alleen het gevoel heeft dat hij dit kan niet dan kan dit voor enorme stress zorgen. Ook andere huisdieren verhuizen vraagt om een speciale aanpak.
Veranderingen en onvoorspelbare reacties
Een huisdier wil dus graag weten waar hij aan toe is. Wees daarom altijd voorspelbaar in je reactie. Ook tijdens je verhuizing wanneer je zelf veel stress ervaart. Wanneer jij als baasje stress hebt kan je huisdier dit aanvoelen en dit gevoel overnemen. Steeds wisselende reacties of onduidelijkheid kan je huisdier in de war brengen, dus let hier goed op. Zo weet de kat altijd wat die moet doen.. wanneer hij dit niet meer weet kan het fout gaan.
Herken stress bij je kat
Een kat die te maken krijgt met (plotselinge) stress kun je herkennen aan:
- Hij likt steeds zijn bek
- Hij heeft zijn pootje telkens
- Hij een siddering door zijn rug krijgt
- Hij zich uitschud
- Hij gaat trillen
- Hij gaat hijgen
- Hij vaker gaat gapen
Wanneer je huisdier te maken krijgt met langdurige stress kan het ook andere problemen veroorzaken zoals:
- Ziektes, zoals diarree of braken
- Gedragsproblemen
- Kale plekken door het overmatig likken van de vacht
- Afwijkend gedrag zoals het kauwen op hun snorharen of poten. Ook het eten van vreemde voorwerpen kan voorkomen.

Waarom toont een kat afwijkend gedrag?
Het afwijkende gedrag is een reactie op de stress die je kat ervaart. Door dit soort gedrag te vertonen komen er opioïden vrij waar je kat rustig van wordt. Hiermee zorgt een kat ervoor dat die ondanks de situatie toch nog een beetje rustig kan worden. Echter is het helaas wel zo dat dit nogal verslavend kan werken. Hierdoor kan het afwijkende gedrag naarmate de tijd verstrijkt verergeren.
Je kat voorbereiden op de verhuizing
Vooral een kat verhuizen kan erg moeilijk zijn. Niet per se het verhuizen van de kat zelf, maar alles wat hierbij komt kijken. Katten zijn super lieve huisdieren maar wanneer zij niks van stressvolle gebeurtenissen begrijpen kunnen zijn minder leuk worden. Wanneer een kat teveel stress ervaart doordat hij zijn oude territorium moet verlaten kan het zelfs voorkomen dat de kat wegloopt! Het is echt héél belangrijk om een verhuizing met poezen en katten goed aan te pakken.
Niet iedere kat is natuurlijk hetzelfde. De ene kat kan van alles aan, maar de ander kan door één klein tikje al hoog in de boom zitten. In het algemeen is stress bij katten een normale reactie op spannende gebeurtenissen of verandering. Dit kan zelfs al een bezoekje aan de dierenarts of de geboorte van een nieuw gezinslid zijn. Stress bij katten kan van korte duur zijn, maar helaas kunnen sommige katten hier ook een langere tijd last van hebben. Wanneer dit aanhoudt is dit erg ongezond.
Zorg er ruim op tijd voor dat je kat kan wennen aan de transportmand- of bench. Je kunt een paar weken van tevoren beginnen met het spelen met de mand en de kat. Zo kun je bijvoorbeeld brokjes in de mand leggen zodat de kat deze kan zoeken. Wanneer je de mand of bench eerder hebt gebruikt voor minder leuke dingen zoals bijvoorbeeld een bezoek aan de dierenarts dan kun je er ook voor kiezen om de mand van tevoren in te sprayen met een speciale feromoon spray. Dit kun je een aantal dagen doen en hiervan wordt gezegd dat het een positieve invloed heeft op katten.
Je kat tijdelijk laten wonen met andere katten
Om te voorkomen dat een kat onrustig wordt kiezen veel Nederlanders ervoor om hun kat ruim op tijd bij een tijdelijke opvang onder te brengen. Zo heeft je kat gezellig meerdere katten om zich heen en kan de kat prettig de verhuizing afwachten. Wanneer de verhuizing achter de rug is en jullie de nieuwe bewoners van de nieuwe woning zijn kun je de kat ophalen en de kat laten wennen aan de nieuwe omgeving. Zo zal de kat niet direct schrikken wanneer hij de nieuwe woning ziet en op deze manier heb je ook wat meer tijd om je kat de nodige aandacht te geven.
Vind een kat de opvang dan niet eng?
Je kunt je kat gerust achterlaten bij een professionele opvang dat gespecialiseerd in het oppassen van katten. Vreemde katten zijn voor de medewerkers van een opvang geen enkel probleem omdat zij precies weten wat de beestjes willen en hoe zij deze het beste kunnen opvangen. Ze hebben hier natuurlijk de nodige ervaring mee. Tijdens de intake zal alles met je besproken worden en kun jij ook je zorgen aankaarten. Verder wordt er om ongewenst gedrag te voorkomen meestal gevraag om een zachte katoenen doek mee te geven voor de kat. Dit kan nodig zijn zodat de kat zich gerust kan stellen door de geruststellende feromonen die afkomst zijn uit de doek. De vertrouwde en natuurlijke geuren van de doek is natuurlijk iets wat de kat aan thuis doet denken en dit heeft vaak een positief effect op een kat.
Chippen!
Let er trouwens wel op dat een kat chippen bij een opvang vaak wel verplicht is, dus houdt hier rekening mee. Is je kat gechipt? Dan hoef jij je nergens meer zorgen over te maken en hoef je alleen nog even alles met de opvang te regelen. Wanneer je kat al gechipt is dan is het wel verstandig om de adreswijziging op tijd door te geven bij de dierenarts of desbetreffende databank.
Dag van de verhuizing, je kat verhuizen
Wanneer je gaat verhuizen zul je ruim van tevoren al merken dat het verhuizen met katten ingewikkeld kan zijn. Ja, dit heeft gelukkig niet direct betrekking op iedere kat want er zij nog altijd verschillende katten met verschillende karakters, maar dat een kat tijdens een verhuizing onrustig wordt is toch wel iets dat in het algemeen vaak voorkomt. Vooral wanneer het een schuwe kat of onzekere kat betreft. Maar dit weet je als baasje natuurlijk van tevoren al waardoor je hier goed op kunt inspelen.
Er zijn kleine dingen die je kunt doen om je nerveuze kat gerust te stellen. Verstop brokjes droogvoer in jullie nieuwe huis zodat je samen met de kat kunt spelen en de kat samen met jou kan wennen aan de nieuwe omgeving. We hebben het nu even snel samengevat, maar we leggen in dit artikel graag ook stap voor stap uit hoe je dit allemaal het beste kunt aanpakken, dus lees gauw verder!
Voordat het verhuisbedrijf met de verhuiswagen aan komt rijden is het handig om je kat ruim van tevoren in een kamer op te sluiten. Opsluiten klinkt heel heftig, maar je moet het natuurlijk wel gezellig maken in de kamer. Zet niet alleen de mand of bench in de kamer, maar zorg er ook voor dat je zijn etens- en waterbakje samen met de kattenbak in de kamer zet. Verder moeten niet alleen de ramen dicht blijven, maar laat ook de deur dicht.
De meubels uit de laatste kamer
De meubels van de ‘veilige’ kamer waar je kat zich in bevindt kun je dus het beste als laatste verhuizen. Wanneer je met het verhuizen van de meubels uit deze kamer wilt beginnen kun je de kat in zijn bench zetten en deze in de auto plaatsen. In de nieuwe woning is het verstandig om de meubels uit deze laatste kamer als eerste uit te laden en deze in een nieuwe kamer te plaatsen. Dit is dan de nieuwe tijdelijke opvang van je kat. Sommige merken van de feromonen spray waar we je eerder over verteld hebben, hebben ook een feromoonverdamper. Deze kun je in het stopcontact plaatsen. De geruststellende feromonen afkomstig uit de verdamper maken je kat wat rustiger. Wanneer de kamer ingericht is kun je de kat in de kamer plaatsen. Voor een kat is het trouwens ook wat fijner als er een gezinslid bij hem in de kamer kan blijven terwijl hij de nieuwe omgeving onderzoekt.
Geef je kat trouwens niet teveel voeding, want vanwege stress kan hij meer eten dan noodzakelijk wat braken tot gevolg kan hebben. Wanneer de verhuizing later op de dag achter de rug is kun je de kat rustig kennis laten maken met de rest van de woning. Laat je kat niks merken van de stress die je zelf ervaart en straal een kalme energie uit naar je kat. Laat hem weten dat de nieuwe omgeving veilig is. Speel met je kat en geef hem wat lekkere snoepjes.
Het vervoeren van jouw kat
Katten veroorzaken tijdens een verhuizing dus eigenlijk niet alleen stress voor zichzelf, maar zo ook voor hun baasjes. Dit vinden zij waarschijnlijk niet erg, want je gooit toch opeens in hun ogen ook ‘zomaar’ hun vertrouwde routine in de war. En laat verandering van routine nou net iets zijn waar een kat heel slecht tegen kan.
Laat je kat rustig wennen
Het is belangrijk om je kat rustig te laten wennen want je wilt natuurlijk niet dat je kat bang wordt voor zijn nieuwe omgeving. Wanneer dit gebeurd kan het namelijk voorkomen dat je de kat voortaan binnen moet laten vanwege de gedragsproblemen die hierbij komen kijken. Laat je kat geleidelijk kennis maken met de nieuwe woning. Zorg er wel voor dat de ramen goed dicht zijn en dat de ramen dicht blijven! Zo kan de kat niet weglopen. Weglopen zul je nu denken? Ja, helaas komt het na een verhuizing weleens voor dat een kat terugloopt of wilt lopen naar de oude woning.

Je kat laten wennen aan zijn nieuwe huis. Is je kat gewend?
Bij de ene kat kan het wennen aan de nieuwe omgeving snel gaan, maar bij sommige katten gaat het proces uiterst langzaam. Je kent je kat zelf het beste, dus dit kun je dan ook zelf het beste aanvoelen. Het is belangrijk om je kat minstens twee weken binnen te houden zodat het kan wennen aan zijn nieuwe omgeving. De meeste katten hebben namelijk genoeg aan 2 weken, maar in het algemeen wordt er tussen de 2 en 6 weken aangeraden.
Zodra je merkt dat je katten eraan gewend geraakt zijn om in het nieuwe huis te wonen kun je de kat naar buiten laten.
Je kat naar buiten laten
Het duurt minimaal 2 weken voordat je kat zich kan aanpassen en zoals je eerder hebt kunnen lezen duurt het bij sommige katten zelfs een stuk langer. Jij als baasje kunt dit het beste zelf aanvoelen. Je zult na verloop van tijd wel merken wanneer je kat zich helemaal heeft aangepast aan de nieuwe omgeving. Zo weet je ook precies wanneer de tijd rijp is om de kat naar buiten te laten.
Laat je kat geleidelijk kennis maken met de buitenomgeving. Ga eerst samen een paar keer de tuin verkennen. Wat je echt nooit moet doen is de kan optillen en hem naar buiten dragen. Laat de kat te allen tijde zelf beslissen wat hij wilt. Wil de kat naar buiten dan kan hij naar buiten en wil hij dit niet dan hoeft het niet. Laat in het begin de deur openstaat zodat je kan snel naar binnen kan vluchten als hij ergens van schrikt. Zo kan de kat rustig vertrouwen opbouwen.
Lopen er andere katten in de tuin? Jaag deze dan snel weg want jouw kat moet eerst wennen aan de omgeving voordat hij zijn nieuwe eigen territorium kan veroveren.
Voorkom dat je kat terugloopt naar oude huis
Katten hebben echt tijd nodig om te wennen aan de nieuwe omgeving. Als je hier geen rekening mee houdt dan is er een grote kans dat je kat weg zal lopen. Houdt hier dus rekening mee en voorkom dat je kat terug wandelt naar het oude huis.
Veelgestelde vragen
Is verhuizen slecht voor een kat?
Een verhuizing is niet per se slecht voor een kat, maar het kan wel enorm veel stress veroorzaken. Het is daarom van belang dat de kat goed begeleidt wordt.
Hoe lang duurt het voor een kat zich thuis voelt?
Het kan ongeveer 2 tot 6, maar soms ook 8 weken duren voordat een kat zich thuis voelt. Geef de kat hier daarom genoeg tijd voor.
Is het erg om je kat alleen te laten?
Een kat te vaak of te lang alleen laten kan voor verlatingsangst zorgen.
Waarom miauwt mijn kat na verhuizing?
Katten kunnen als gevolg van stress enorm gaan miauwen. Probeer een kat in dit geval de nodige aandacht te geven.
Hoe weet een kat waar hij woont?
Een kat onthoudt niet alleen waar die heeft gelopen, maar hij maakt hierbij ook nog eens gebruik van de geuren. Hierdoor weet een kat altijd de weg terug naar huis.