Een woningontruiming is niet iets waar menigeen Nederlander dagelijks over nadenkt. Gelukkig is dit ook niet nodig, maar het is toch iets dat erg onbekend is onder de mensen. Een verhuizing bijvoorbeeld, daar weten veel mensen wel het een en ander over. Echter is dit bij een woningontruiming een ander verhaal. In dit artikel leggen wij je daarom graag uit wat een woningontruiming precies inhoudt én wat de procedure hiervan is.
Een ontruiming vanwege een emigratie. De de huurder in dit geval de woning op een bepaalde datum opleveren en daarom kiezen veel emigrerende Nederlanders er vaak voor om de woning direct te laten ontruimen. Verder kan het natuurlijk ook zo zijn dat stellen gaan samen of zelfs trouwen. In dit geval is er sprake van dubbele inboedel. Hierbij moet er meestal inboedel van de ene woning afgevoerd worden of soms zelfs uit beide woningen. Helaas komen bij huwelijk ook scheidingen voor en bij een scheiding kiezen stellen er vaak voor om de woning samen te verlaten. Zo blijft geen van beide in de oude woning wonen. In het geval van een huurwoning moet de huurder de woning natuurlijk zo snel mogelijk opgeleverd worden aan de verhuurder of makelaar en in het geval en van een koophuis dient de woning zo snel mogelijk verkocht te worden. Echter moet in beide gevallen de woning leeg zo snel mogelijk leeg worden gehaald en kiezen de ex-partners er vaak voor om de woning door een professioneel verhuisbedrijf te laten ontruimen.
Wil je jouw woning verbouwen en heb je veel spullen die je niet meer wilt? Dan kun je natuurlijk altijd je woning zelf ontruimen. Ga je verhuizen en ben je iemand die de woning verlaat en het wilt laten ontruimen? Dan is dit natuurlijk ook heel goed mogelijk. In dit geval kun je als huurder de huurovereenkomst opzeggen en een verhuisbedrijf inhuren om je woning te ontruimen. Echter zijn er ook situaties waarbij het ontruimen van een woning niet zomaar mag.
Ben jij een verhuurder en wil je de huurder de woning uitzetten? Dan mag je natuurlijk niet zomaar hiertoe overgaan. Er is namelijk een huurovereenkomst en ontbinding hiervan is natuurlijk niet zomaar mogelijk. Dit wordt ook wel huurbescherming genoemd. Dit betekent dat de verhuurder de huur van een huurder niet zomaar mag opzeggen.

Voor een ontruiming waarbij er dus sprake is van een huurcontract is er te allen tijde rechterlijke toestemming nodig. Dit wordt ook wel een ontruimingsvonnis genoemd. Dit is natuurlijk ook om de huurder te beschermen want je kun je vast wel voorstellen dat een ontruiming verstrekkende gevolgen heeft voor huurders. En het is dan ook daarom dat een rechter bepaalt wat er precies mag gebeuren. In de meeste gevallen willen zij een ontruiming voorkomen. Daarom mas je als verhuurder pas mag overgaan tot een gerechtelijke procedure wanneer je een aantal voorgeschreven stappen strikt hebt gevolgd.
Gevolgen ontruiming zonder toestemming van de rechter
Het gebeurd in de praktijk weleens dat een verhuurder toch zonder enige toestemming van de rechtbank besluit over te gaan tot een ontruiming. Dit mag volgens de wet niet en wordt daarom ook een onrechtmatige ontruiming genoemd. In dit geval kan de huurder dan een schadevergoeding eisen. De verhuurder moet deze schadevergoeding aan de huurder betalen. Zo niet dan zal er hiervoor ook een zaak gestart worden en worden de proceskosten natuurlijk op de verhuurder verhaald.
Een gerechtelijke procedure bij huurwoning ontruimen
Wanneer de huurder zich niet aan de huurovereenkomst houdt denk hierbij bijvoorbeeld aan een huurachterstand van minimaal drie maanden of wanneer er bijvoorbeeld sprake is van ernstige overlast dan kan de verhuurder naar de rechter stappen. Een rechter zal namelijk niet heel snel een vordering tot ontruimen geven.
Een woning ontruimen met vonnis
Een huurwoning ontruimen betekent dus dat de rechter toestemming moet geven. Hierbij is het erg belangrijk dat het huurcontract wordt opgezegd. Het komt daarom ook bijna altijd voor dat in de dagvaarding van de ontruiming ook altijd wordt gesproken over de ontbinding van de huurovereenkomst.
Hoe werkt dit allemaal precies?
Besluit de rechter bij de vonnis dat de huurovereenkomst ontbonden mag worden? Wordt de huurder veroordeelt om de woning te verlaten zodat het ontruimen kan beginnen? Dan moet dit natuurlijk ook op de correcte wijze gebeuren.
Ontruimen na kort geding of bodemprocedure?
De rechter zal je als huurder natuurlijk niet zomaar op straat zetten en wanner de rechter toestemming heeft gegeven krijgt de huurder als gedaagde partij meestal een termijn van veertien dagen na betekening van het vonnis van de rechter de kans om de woning vrijwillig met alle bezittingen te verlaten. Wanneer de huurder de woning verlaat moet hij de sleutels netjes afgeven bij de verhuurder. Doe je dit als huurder niet? Dan zal de gerechtsdeurwaarder voor de verhuurder een datum inplannen om te kunnen beginnen met ontruimen. Wanneer de verhuurder hinder ondervindt met de huurder en ook niet met de deurwaarder meewerkt zal de politie ingeschakeld worden.
Hoe werkt ontruiming bij overlast?
Ook hierbij is een vonnis van de rechter nodig. De verhuurder mag een huurder namelijk niet zomaar op straat zetten.
De daadwerkelijke ontruiming
Wanneer de woning leeggehaald moet worden dient de verhuurder hier de deurwaarder voor in te schakelen. De verhuurder mag zelf namelijk niet tot ontruiming overgaan. De deurwaarder zal daarom met het ontruimingsvonnis aanwezig zijn wanneer de woning ontruimd wordt. Dit vonnis is tevens ook de laatste kans voor de huurder om de huurwoning zelf te verlaten. Wordt dit door de huurder geweigerd? Dan zal de deurwaarder ook in dit geval de politie inschakelen om de huurder uit de woning te laten verwijderen.
Je zult in de eerste instantie misschien denken dat de kosten voor de ontruiming door de verhuurder zelf betaald moeten worden, echter is niets minder waar. De verhuurder zal de kosten namelijk op de huurder kunnen verhalen. De huurder dient namelijk altijd voor de woningontruiming te betalen. Ook in het geval en van bijvoorbeeld een huurachterstand.

Werkzaamheden bij een woning ontruimen
Zoals je hebt kunnen lezen kun je niet zomaar een woning ontruimen. Ga je de woning zelf als huurder ontruimen of ben je een verhuurder waarbij de rechter toestemming geeft om de woning te laten ontruimen? Dan kan ieder natuurlijk overgaan tot het ontruimen van de woning. Een woning ontruimen vraagt wel om de nodige werkzaamheden en hierbij is het ook nog eens vaak een enorm zware klus.
Een woningontruiming draait niet alleen om het leeghalen van een woning. Het is namelijk zo dat een woning na een ontruiming meestal bezemschoon opgeleverd moet worden en dit vraagt dan ook om de nodige werkzaamheden.
Niet alleen alle spullen moeten eerst uit de woning verwijderd worden, maar ook de vloeren, gordijnen en lampen moeten bijvoorbeeld verwijderd worden. De woning moet helemaal leeg zijn zodat de herstelwerkzaamheden kunnen beginnen. Hierbij kun je denken aan het witten van de muren, gaten in de muren opvullen of het herstellen van beschadigde vloeren. Nadat dit allemaal achter de rug is kan het verhuisbedrijf beginnen met de schoonmaakwerkzaamheden. Hierbij kun je denken aan een grondige reining van de keuken, badkamer en wc’s.
De kosten voor een ontruiming
Iedere ontruiming is anders en daarom zijn ook de kosten voor iedere ontruiming anders. Daarom is het voor een verhuisbedrijf erg moeilijk om zonder enige informatie van de verhuurder of huurder een schatting van de kosten te maken. Hiervoor is gewoonweg meer informatie nodig.
Wil je een huurwoning ontruimen en wil je hier een prijsindicatie voor? Dan kun je hiervoor het beste een offerte aanvragen. Zo kunnen alle kosten precies voor je berekend worden.
Wil je meerdere verhuisbedrijven met elkaar vergelijken? Wil je graag eerst naar hun diensten en de prijzen die zij hiervoor vragen kijken? Dan kun je natuurlijk het beste verhuisoffertes aanvragen bij verschillende verhuisbedrijven.
Bij Moving kun je dit nu met één aanvraagformulier regelen. Deze vul je heel eenvoudig in en wanneer wij de aanvraag binnen hebben zullen wij deze direct naar de 6 beste verhuisbedrijven uit jouw regio sturen. Zij zullen vervolgens allemaal binnen 24 uur contact met opnemen. Zo kun jij uiteindelijk kiezen voor het verhuisbedrijf dat het beste bij jouw situatie als huurder én budget past.
Veelgestelde vragen
Hoe lang duurt een ontruimingsprocedure?
Dit verschilt per zaak. De procedure bij de rechtbank vuurt vaak een minimaal een maand, maar het totale proces kans soms wel tot een half jaar duren.
Hoe gaat een ontruiming in zijn werk?
De deurwaarder zal het (ontruimings) vonnis aan de huurder overhandigen en de huurder krijgt hierbij 3 dagen de tijd om de woning te verlaten en deze ook zelf te ontruimen. Soms heeft de huurder zelfs nog iets langer de tijd.
Wat is de juiste volgorde van ontruimen?
Dit hangt vooral aan de staat van de woning af. Er moet ten eerste eerst altijd ruimte gemaakt worden voor de ontruimers in te kunnen werken. Hierna kan de woning leeggehaald worden.
Wat te doen bij dreigende huisuitzetting?
Probeer bij een dreigende huisuitzetting altijd een betalingsregeling af te spreken zodat je jouw betalingsachterstand kunt betalen.
Hoeveel huurachterstand mag je hebben?
Wettelijk gezien mag in je in Nederland maximaal 2 maanden huurachterstand hebben.