Verhuizen tijdens zwangerschap: comfortabel verhuizen

Zwanger zijn en verhuizen is eigenlijk geen handige combinatie, maar soms kan het vanwege een bepaalde situatie helaas niet anders. Verhuizen tijdens je zwangerschap kan eigenlijk ook wel gewoon, maar het vereist zeker wel een andere planning.

Verhuizen als je net zwanger bent

De moeilijkheidsgraad van zwanger verhuizen heeft natuurlijk ook wel te maken met hoe ver je bent. Zit je nog aan het begin van je zwangerschap en ben je pas een paar maanden zwanger? Dan zal een aantal dozen inpakken je makkelijker afgaan dan wanneer je bijvoorbeeld in het laatste trimester van je zwangerschap zit.

Wat kan je wel doen als je zwanger bent

Waarschijnlijk wilde je de verhuizing tijdens je zwangerschap vermijden, maar is dit helaas nit gelukt. Tijdens jullie zwangerschap vonden jullie misschien eindelijk wel jullie droomhuis waardoor je nu toch echt moet verhuizen. In het onderstaand verhaal proberen we je met zoveel mogelijk goede tips bij te staan. Lees dus gauw verder.

Wat je absoluut niet mag doen als je gaat verhuizen

Het maakt eigenlijk niet uit in welk stadium je van je zwangerschap zit, maar zware spullen tillen is echt een van de grote ‘don’ts zwanger’. Ja, we weten het.. je wilt gewoon heel graag helpen met de verhuizing, maar je kunt het zware werk het beste aan andere overlaten.

Stel prioriteiten en laat de zware verhuisdozen staan. Dozen die vol met spullen zitten kunnen al snel erg zwaar worden en een paar kilo kan tijdens de zwangerschap al teveel zijn. Hier moet je allemaal rekening mee houden.

Verhuizen tijdens je zwangerschap

Tijdens de zwangerschap krijg je in het derde trimester vaak ‘last’ van nesteldrang. Een zwangere krijgt tijdens deze periode namelijk een natuurlijke drang om een hygiënische, schone én overzichtelijke omgeving voor de baby te creëren.

Wanneer je dus tijdens het laatste trimester verhuist en niks kunt doen dan gaat dit uiteraard tegen je natuurlijk nesteldrang in.

Een doos inpakken

Wanneer je dan in het tweede trimester voor een enorme berg verhuisdozen staat kun je deze rustig aan inpakken zonder dat je moet overgeven of dat je dikke buik je in de weg zit. Wij delen in dit verhaal graag een paar handige tips én praktische tips met je zodat je de verhuizing tijdens de zwangerschap soepel kunt laten verlopen. Dit is natuurlijk wel zo fijn.

Las pauzes in

Vooral in zo’n laat stadium van je stadium kan het allemaal erg zwaar worden en hierbij is het wel belangrijk dat je genoeg rustpauzes inlast. Je bent tijdens de zwangerschap niet alleen erg moe, maar bijvoorbeeld ook vergeetachtiger, dus het is wel verstandig om hier rekening mee te houden.

Klussen, zware dingen tillen en oude verflagen afschuren

Natuurlijk draait een verhuizing niet alleen om spullen verhuizen. Een verhuizing draait namelijk altijd om veel meer dan alleen spullen verhuizen. Er zijn honderden andere praktische zaken die uitgevoerd moeten worden. Denk hierbij aan diverse klusjes in de woning en bijvoorbeeld oude verflagen afschuren. Maar doe dit vooral niet!

Schadelijke stoffen

Het tillen van zwaardere objecten tijdens de zwangerschap is geen goed idee, maar ook het werken met chemische middelen is geen goed idee. Denk hierbij aan schoonmaakmiddelen of chemische stoffen op bijvoorbeeld terpentine basis. De chemische dampen kunnen enorm schadelijk zijn voor jou én de baby, dus het klussen kun je echt beter aan anderen overlaten.

Wanneer verhuizen tijdens zwangerschap?

Moet je toch echt verhuizen tijdens de zwangerschap? Dan wordt door artsen en verloskundigen vaak wel aangeraden om de verhuizing vooral in het tweede trimester in te plannen.

In het tweede trimester ben je namelijk af van de zwangerschapskwaaltjes waar je in het eerste trimester last van had. Denk hierbij aan misselijkheid of vermoeidheid. Ook heb je in het tweede trimester nog een dikke buik zoals je straks in het derde trimester zult hebben.

Het is inderdaad erg moeilijk

Tijdens de verhuizing je nesteldrang helemaal onderdrukken is erg moeilijk, maar je moet hier wel verstandig mee omgaan. Misschien kun je door het stellen van prioriteiten jezelf met andere zaken bezighouden.

Prioriteiten stellen is in deze situatie erg belangrijk. Misschien kun je de babykamer alvast inrichten? Heb je alle babykleertjes tot ongeveer de derde maand gewassen en in de kast gelegd? Heb je de tas voor het ziekenhuis ingepakt?

Dit soort prioriteiten en vooral de babykamer zijn tijdens een verhuizing natuurlijk erg belangrijk. Zo kun je ook met een gerust hart vanuit het oude huis naar het nieuwe huis verhuizen.

Luister vooral naar je lichaam

De hele operatie van een verhuizing heeft misschien langer geduurd dan verwacht. Dit gebeurd vaker want er gebeuren altijd dingen waar je eerder niet op hebt gerekend. Misschien is de babykamer bijvoorbeeld nog niet af of is er iets met de nieuwe badkamer.

Verhuizen tijdens je zwangerschap betekent dan ook vooral dat je naar je eigen lichaam moet luisteren. Wanneer je naar je lichaam luistert voorkom je dat jij je slecht of moet zult gaan voelen. Je wilt je in je nieuwe huis natuurlijk niet ziek voelen.

Houdt jezelf bezig

Je hebt een buik die in de weg zit, je mag niet tillen én alles maakt je moe. Het is vervelend, maar dit betekent allemaal natuurlijk niet dat je tijdens de verhuizing niks hoeft uit te voeren.

Bij een verhuizing komt ook een hoop administratief werk kijken waar jij jezelf mee bezig kunt houden. Dit is jou nu wel toevallig op je lijf geschreven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan adreswijzigingen doorgeven of tv contracten afsluiten.

De verhuisdag

Op de verhuisdag zelf kun je er trouwens ook voor zorgen dat iedereen zijn werk goed doet. Als jij alles netjes kunt delegeren zorg je ervoor dat iedereen weet wat die moet doen. Misschien kun je ook het eten en de koffie voor de verhuizers verzorgen.

Dit is op de verhuisdag natuurlijk wel een onmisbare taak. Zo help je iedereen tijdens de verhuizing, maar verricht je geen fysiek werk terwijl je toch nog naar je nieuwe woonplaats verhuist.

Verhuizen na de geboorte

Heb je nog tijd om te verhuizen? Dan kun je misschien alle spullen in een volle doos zetten en deze wegzetten. Figuurlijk gezien dan he, want het misschien toch beter om tot na de verhuizing te wachten met verhuizen omdat je zo veel minder stress zult hebben en zelf ook veel meer kunt uitvoeren.


Veelgestelde vragen

Waarom mag je niet bukken als je zwanger bent?

Je buikspieren worden tijdens de zwangerschap uitgerekt waardoor de spieren minder sterk zijn en je rug meer meer dragen. Hierdoor kunnen rugklachten toenemen wanneer je zware dingen gaat tillen.

Hoeveel kilo mag je dragen als je zwanger bent?

Vanaf week 20 mag je als zwangere niet meer dan 10 keer per dag iets tillen en hierbij geldt een maximum van 5 kilo per keer. Vanaf de 30e week wordt die 5 keer per dag.

Welke bewegingen mag je niet maken als je zwanger bent?

Vermijd tijdens een zwangerschap springen en/of schokkende bewegingen. Ook draaiingen worden afgeraden.

Wat moet je regelen als je net zwanger bent?

Je verloskundige kan je met alles helpen! Zelfs met informatie over wat je tijdens de verhuizing wel en niet kunt doen.

Kun je op je buik liggen als je zwanger bent?

Je kunt wanneer je zwanger bent zeker op je buik liggen en dit is ook niet gevaarlijk, maar of het fijn is..