Wanneer je gaat verhuizen is het niet alleen belangrijk om aan de praktische zaken zoals de spullen van A naar B verhuizen te denken, maar is het ook belangrijk om de administratieve aspecten van een verhuizing niet te vergeten.
Waarom moet je de verhuizing doorgeven?
Je verhuizing doorgeven doe je natuurlijk niet alleen aan je omgeving. Ja, je familie, vrienden en kennissen moeten uiteraard ook op de hoogte worden gesteld, maar je wilt natuurlijk ook dat post doorsturen niet nodig is want je wilt je belangrijke brieven uiteraard wel op tijd ontvangen.
Verder is een adreswijziging doorgeven als inwoner van een Nederlandse gemeente verplicht.

Wanneer moet je een wijziging doorgeven
Je verhuizing doorgeven is tijdens een verhuizing bijvoorbeeld erg belangrijk. Hierbij is het ook nog eens erg belangrijk dat je dit netjes én op tijd uitvoert. Wanneer je de verhuizing doorgeeft, maar dit helaas niet op tijd hebt gedaan riskeer je namelijk een boete en dit wil je natuurlijk niet.
In het algemeen moet je een verhuizing doorgeven binnen vier weken of uiterlijk 5 dagen na je verhuizing uitgevoerd hebben. De verhuisdatum vermeldt op de aangifte wordt dan als verhuisdatum geregistreerd.
Hoe werkt een verhuisbericht doorgeven?
Je verhuizing doorgeven kan bij de gemeente op verschillende manieren. Dit is allemaal niet heel erg ingewikkeld en bij Moving helpen we je hier dan ook graag bij.
Adreswijziging doorgeven binnen de huidige gemeente
Wanneer je in je huidige gemeente verhuist hoef je alleen het oude adres te wijzingen naar je nieuwe adres door te geven. Dit wordt ook wel een adreswijziging genoemd. Je hebt in dit geval namelijk geen nieuwe woonplaats, maar alleen een nieuw woonadres in dezelfde gemeente.
Wanneer hoef je geen wijziging door te geven? Wanneer je naar een nieuwe gemeente verhuist
Ga je naar een andere gemeente verhuizen? Dan dien je jezelf in te schrijven als nieuwe inwoner. Je kunt de verhuizing persoonlijk doorgeven aan de gemeente in het gemeentehuis, maar tegenwoordig kun je dit bij veel gemeenten in Nederland ook digitaal doorgeven met behulp van je DigiD.
De nieuwe gemeente schrijft je in dit geval ook automatisch uit bij de oude gemeente.
De verhuizing doorgeven kan op verschillende manieren
Om het je allemaal nog makkelijker te maken is het misschien fijn om te weten dat jij de wijziging op verschillende manieren kunt doorvoeren.
De verhuizing persoonlijk doorgeven aan de gemeente
Wil je het liefst langs het gemeentehuis om alles persoonlijk te regelen? Dan kan dit natuurlijk gewoon. Hiervoor heb je wel de volgende documenten nodig:
- Een geldig legitimatiebewijs (Nederlandse identiteitskaart, paspoort, rijbewijs)
- Een bewijs van bewoning. Dit kan je huurcontract, koopakte of een toestemmingsverklaring van de hoofdbewoner zijn.
Iedere meerderjarige dient de verhuizing zelf door te geven. Ook wanneer het alleen een adres wijziging betreft.
Per post
Wanneer je ergens anders gaat wonen kun je verhuizing ook schriftelijk en dus per post doorgeven. Hiervoor heb je geen benodigde documenten nodig, maar het gemeentehuis kan je wel om aanvullende kopieën hiervan vragen.

De verhuizing online doorgeven
In veel gemeentes in Nederland kun je tegenwoordig ook online een adreswijziging doorgeven. Dit kan via DigiD en verder hoef je ook geen geldig legitimatiesbewijs of Nederlandse identiteitskaart bij je te hebben.
Basisregistratie personen (BRP)
De nieuwe gemeente zal je inschrijving direct verwerken in de Basisregistratie Personen (BRP) waardoor de wijziging automatisch zal worden doorgegeven aan instanties zoals je oude gemeente, de belastingdienst en zorgverzekeraars. Naar een nieuwe gemeente verhuizen betekent dus dat je niet meer zelf alle alles hoeft door te geven aan verschillende instanties, maar dat zij dus automatisch op de hoogte worden gesteld.
Ja, het volstaat om de wijziging van je adres door te geven aan de gemeente waarna vervolgens alle andere instanties waaronder belastingdienst op de hoogte worden gebracht, maar hou wel rekening met het feit dat dit niet voor alle instanties geldt. Je dient de wijziging bijvoorbeeld zelf door te geven aan je (nieuwe)tandarts, school of bijvoorbeeld goede doelen.
Andere instanties die ook op de hoogte worden gebracht
De volgende instanties krijgen automatisch bericht wanneer je gaat verhuizen:
- Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)
- Ziekenhuizen
- RDW
- Politie en brandweer
- Sociale Verzekeringsbank (SVB)
De ene gemeente is natuurlijk de andere gemeente niet en ieder regelt zijn zaken dan ook op zijn eigen manier. Zo kan het bijvoorbeeld ook zo zijn dat sommige benodigde documenten bij de een nodig zijn en bij de ander niet. Wat bij de ene gemeente geldt hoeft bij de ander dus niet te gelden.
Bewijs van uitschrijving
Bij het doorgeven ontvang je altijd een bewijs van uitschrijving. Dit is een schriftelijke bevestiging van je uitschrijving. De wijziging dien je vier weken vóór of uiterlijk vijf dagen na de verhuizing te regelen. Tegenwoordig kan het ook zo zijn dat dit via de e-mail naar je toegestuurd wordt.
Tijdelijke wijziging doorgeven
Dit kan per gemeente verschillen, maar wanneer je een renovatie of verbouwing hebt en dus tijdelijk ergens anders moet gaan wonen dan hoef je dit alleen aan de gemeente door te geven. Dit is echter alleen het geval wanneer je 4 maanden of langer ergens anders gaat wonen.
Verhuis je weer terug? Dan hoef je hier alleen nog een melding van te maken.
Veelgestelde vragen
Welke instanties informeren bij verhuizing?
De gemeente geeft je verhuizing automatisch door aan belangrijke instanties zoals de Belastingdienst, politie, brandweer en zorgverzekeraar. Je huisarts of bijvoorbeeld energieleverancier dien je zelf op de hoogte te stellen van je verhuizing.
Welke datum doorgeven als verhuisdatum?
Je dient je verhuizing binnen 4 weken voor of 5 uiterlijk 5 dagen na de verhuizing door te geven.
Wat als je verhuizing niet doorgeeft?
Wanneer je de verhuizing te laat of niet op tijd doorgeeft zal de aangiftedatum als verhuisdatum worden genoteerd. Let op dat je het toch op tijd doorgeeft want ander riskeer je een boete van maximaal €325!
Is inschrijven bij de gemeente verplicht?
Wanneer je in Nederland aankomt ben je verplicht om jezelf 5 dagen na aankomst in te schrijven bij de gemeente.
Kan de gemeente een briefadres weigeren?
Een gemeente mag je niet weigeren wanneer jij jezelf inschrijft op een woon- of briefadres.