Meteen naar de inhoud

Tijdelijke verhuizing: alles wat je moet weten

tijdelijke verhuizing 1

Ga je binnenkort tijdelijk ergens ander wonen? Heb je de woning al verkocht, maar is de nieuwe woning nog niet klaar? Ben je misschien bezig met een renovatie of verbouwing in je woning? Dan kun je waarschijnlijk even niet meer in de woning verblijven. Dit betekent dus dat jij jezelf én je spullen dan tijdelijk moet verhuizen.

Je verhuizing doorgeven bij tijdelijke verhuis

Bij de gemeentelijke basisadministratie, ook wel GBA genoemd moet het te allen tijde bekend zijn wat jouw huidige woonadres is. Dit dien je binnen 5 dagen na je verhuizing bij de gemeente te melden. Nu denk je misschien dat dit bij jouw verplaatsing niet nodig is omdat je maar tijdelijk ergens anders gaat wonen, maar ook in het geval van tijdelijke huisvesting moet dit bekend zijn.

Wanneer kiezen voor tijdelijke verhuizing

Op het vlak van tijdelijke huisvesting wordt er door gemeentes altijd onderscheid gemaakt tussen een tijdelijke verhuis van minder of meer dan één maand.

Heb je een tijdelijke adreswijziging van minder dan één maand? Dan hoef hoef je alleen een melding te maken. Heb je een tijdelijke adreswijziging van ten minste één maand of meer? Dan zul je hier wat meer documenten voor moeten invullen.

Wat de regels in de gemeentes in Nederland zijn kun je het beste op hun website nakijken. Voor vragen zou je ook telefonisch contact op kunnen nemen met de gemeente. Vaak hebben zij een vaste telefoon voor dit soort zaken.

Tijdelijk verhuizen bij verbouwing

Vooral tijdens verbouwingen is een tijdelijke verhuizing populair. Het is niet zo dat mensen dit dan per se graag willen, maar vaak ben je tijdens een verbouwing gewoonweg genoodzaakt om tijdelijk te verhuizen.

Geef je tijdelijke adreswijziging op tijd door!

Let erop dat je jouw tijdelijke adreswijziging op tijd doorgeeft want wanneer je dit niet doet riskeer je een boete en dit wil je natuurlijk niet.

Kun je nog niet op het tijdelijke adres wonen?

Zodra jij je oude woning hebt verlaten dien jij jezelf bij de gemeente uit te schrijven en hierbij ben je ook verplicht om een nieuw adres door te geven. Echter komt het weleens voor dat je nog niet weet wat jouw nieuwe adres is en in dit geval heb je dan officieel tijdelijk geen woonadres.

tijdelijke verhuizing 3

Tijdelijk post laten doorsturen

Wanneer je nog niet weet wat je nieuwe adres wordt kun je voor jezelf een postadres regelen. Dit mag ieders adres zijn. Denk hierbij aan vrienden, familie of kennissen. Wel dienen zij hier uiteraard schriftelijke toestemming voor te geven want anders is dit niet mogelijk.

Zo een postadres zorgt ervoor dat jij voor de Nederlandse overheid te allen tijde bereikbaar bent. Op deze manier kan je dan ook geen belangrijke post mislopen. Omdat het om een postadres gaat heeft jouw inschrijving verder geen invloed op de belastingen, uitkeringen en toeslagen van de bewoners van jouw postadres.

Lees ook:  Handig inpakmateriaal voor je verhuizing

Echter dien je wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen wanneer je van een briefadres gebruikt wilt maken. Voor meer informatie hierover kun je het beste contact opnemen met de gemeente waarin je woonachtig bent.

Je post doorsturen via een postbedrijf

Wanneer je op het tijdelijke adres woont kan het voorkomen dat bepaalde post nog naar je oude verblijfplaats wordt gestuurd. Hier zijn gelukkig oplossingen voor en er zijn dan ook meerdere opties waar je uit kunt kiezen.

Een doorzendservice

Je kunt heel eenvoudig je post tijdelijk laten doorsturen naar een ander adres. PostNL heeft bijvoorbeeld een hele handige doorzendservice waar je tegen betaling gebruik van kunt maken. Ook wanneer je echt gaat verhuizen kan deze service heel handig zijn. Zo loop je geen belangrijke post van belangrijke instanties mis.

Vraag de nieuwe bewoners om hulp

Bij een tijdelijke verhuizing zullen er uiteraard geen andere bewoners op je oude adres wonen, maar bij een daadwerkelijke verhuizing natuurlijk wel. In dit geval kun je de bewoners vragen of zij je post kunnen bewaren zodat jij deze na een paar weken op kunt halen.

Vaak zijn zij ook bereidt om de post vanuit je oude huis naar je nieuwe woning door te sturen. Wel kun je in dit geval het beste eerst aanbieden dat de kosten voor je eigen rekening zullen zijn uiteraard.

Huur een postbus

Bij postbedrijven zoals PostNL kun je ook eenvoudig een postbus huren. Echter wordt bij postbedrijven meestal wel een minimale huurperiode van een jaar aangehouden en als je dit niet zo lang nodig hebt dan is dit natuurlijk zonde van je geld.

Een verbouwing loopt vaak uit

Een verbouwing kan vaak helaas wat langer duren door bouwkundige gebreken. In dit geval zal je woning pas na de renovatie voldoen aan de eisen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het Nederlandse parlementaire democratie met de renovatie Binnenhof, Ministerie van Algemene Zaken en de eerste kamer aan de Lange Voorhout in Den Haag! De verbouwing van de plenaire zaal van de tweede kamer heeft toen ook veel langer geduurd dan was afgesproken!

Houdt daarom altijd rekening met het feit dat tijdens zo een tijdelijke verhuizing niet altijd alles volgens plan zal gaan.

Opslagruimte huren

Wanneer iemand naar het buitenland verhuist wordt er vaak voor opslagruimte gekozen, maar weet je dat tijdelijke opslag eigenlijk altijd wel handig is? Soms zelfs noodzakelijk.

Veelgestelde vragen

Wat als je tijdelijk geen adres hebt?

Wanneer je voor een tijd geen adres hebt kun jij je bij de gemeente laten inschrijven op een briefadres. Zo kan de overheid je te allen tijde bereiken en loop je geen belangrijke post mis.

Wat gebeurt er als je nergens staat ingeschreven?

Als jij je als inwoner nergens inschrijft dan kun je geen (nieuw) paspoort, identiteitskaart of rijbewijs aanvragen en heb je ook geen recht meer op financiële ondersteuning vanuit de Nederlandse overheid.

Hoe lang mag je tijdelijk bij iemand inwonen?

Je mag zolang bij iemand inwonen als je zelf wilt. Dit kun je dus het beste met de personen bij je gaat wonen bespreken.

Kun je jezelf uitschrijven zonder nieuw adres?

Ja, je kunt je zonder nieuw adres ook gewoon uitschrijven bij de gemeente.

Ontvang gratis 6 verhuisoffertes in jouw mailbox

Start verhuisoffertes

Deze website is veilig

Vertrouwd sinds 2001