Meteen naar de inhoud

Ontspullen verhuizing: lekker minimalistisch wonen

ontspullen verhuizing 1

Volgens recente berichten is tegenwoordig niks hipper dan minimalisme. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zich van alle onnodige spullen te ontdoen om vervolgens zo minimalistisch mogelijk te leven. En wat is een betere tijd voor ontspullen dan tijdens een verhuizing?

Ga je binnenkort verhuizen?

Als je binnenkort een verhuizing op de planning hebt staan en de overbodige spullen niet mee wilt verhuizen naar de nieuwe woning dan is het nu het moment aangebroken om om even goed naar je spullen en meubels te kijken.

Vaak heb je veel spullen die meer een emotionele waarde hebben dan echt functioneel zijn. Daarom is het handig om tijdens het verhuizen te kijken naar wat je echt gaat gebruiken. Gebruik je het niet?

Je gaat verhuizen en laat de overbodige spullen achter

Zoals je eerder hebt kunnen lezen besef je pas hoeveel spullen je hebt wanneer je aan het inpakken bent. Deze heb je in de huidige woning misschien wel in dozen opgespaard en heb je deze dozen vanwege de fijne herinneringen ook niet mee weggedaan.

Nu je gaat verhuizen kun je deze spulletjes niet meer bewaren en kun je ervoor kiezen om er verschillende dingen mee te doen. Hier wat handige tips!

Geef spullen weg

Geef spullen die nog in goede staat verkeren weg. Zo kun je niet alleen ontspullen, maar zorg je er ook voor dat deze spullen een tweede leven krijgen. Als iets nog goed werkt dan hoef je dit toch niet weg te gooien? Weggeven is dan een veel leuke optie nietwaar?

Gelukkig is weggooien niet nodig en kun je bepaalde dozen in verhuisdozen opslaan en deze aan goede doelen schenken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Leger des Heils. Die zijn vaak heel erg blij met bijvoorbeeld kleren. In dit geval is een kast weggeven natuurlijk een stuk moeilijker.

Ben je de woning rustig aan het opruimen en ben je bezig met het ontspullen? Besef je dat je veel spullen zoals kasten in de garage en bijvoorbeeld onnodig veel keukengerei in het kastje in de keuken hebt staan? Dan kun je deze waarschijnlijk niet meer terugbrengen. Al zou je de bonnetjes nog hebben! Je wilt natuurlijk voorkomen dat alles bij het grofvuil terecht komt.

ontspullen verhuizing 3

Om de spullen zelf bij een goed doel af te geven kan nogal een hele klus zijn. De verhuizing duurt al een paar dagen en het afscheid nemen valt je al zwaar genoeg. In dit geval kun je alles door de lokale kringloopwinkel op laten halen. Zij doen dit namelijk heel graag én helemaal gratis! Een stuk makkelijker allemaal toch?

Weet je niet zeker of er een kringloop bij jou in de buurt te vinden is? Dan kun je dit natuurlijk nog altijd op het internet opzoeken.

Lees ook:  Nieuw huis inrichten na verhuizing, een paar tips

Je spullen verkopen voordat je verhuist

Wanneer op een nieuwe adres gaat wonen en eerst wilt ontspullen dan kun je er misschien voor kiezen om alles te verkopen. Zo kun je ontspullen, zo verhuis je niet alles mee naar het nieuwe huis én je verdient er zelfs nog een zakcentje aan!

Je kunt familie en vrienden vragen of zij interesse hebben in bepaalde spullen. Zij zijn vaak wel bereidt om dingen over te kopen. Misschien hebben ze zelfs al heel lang op dit moment gewacht!

Als je niemand in je omgeving kunt vinden kun je de spullen ook online verkopen. Denk hierbij aan websites zoals Vinted of Marktplaats. Een item in goede staat kan je enorm veel geld opleveren.

Ook kun je misschien een open huis organiseren voor vrienden en familie. Vrienden en familie pakken deze kans waarschijnlijk heel graag aan!

Een tijdelijke opslagplaats

Ben je aan het opruimen en verhuis je binnenkort al naar je nieuwe huis, maar heb je nog geen idee wat je met al die spullen moet doen? Is het nog te moeilijk om de herinneringen los te laten? Dan kun je er ook voor kiezen om de spullen eerst tijdelijk in een opslagplaats op te slaan.

Wanneer je voor een opslagplaats bij een professioneel verhuisbedrijf kiest zullen de verhuizers al je inboedel bij je op komen halen om deze vervolgens netjes in hun opslagruimte op te slaan.

Op het moment dat je weet wat je met de spullen wilt doen hoef je dit alleen aan de verhuizers te laten weten zodat zij alles weer netjes bij je kunnen afleveren. Als je geen spullen wilt weggooien, maar spullen wilt opslaan voor een bepaalde tijd dan is dit de beste keus.

Weggooien van de spullen

Als je spullen wilt verkopen, maar dit lukt niet of als je bijvoorbeeld nog oude kampeerspullen hebt waar je niks mee kunt of als je denkt dat een goed doel niks aan je spullen heeft dan kun je nog altijd voor weggooien kiezen.

Weggooien is wel je minst milieuvriendelijke optie, maar als je de oude spullen niet kunt of wilt weggeven dan zit er helaas niks anders op.

Tips voor ontspullen

Ben je alles aan het pakken en doe je hierbij zomaar alles in een verhuisdoos? Dan is het misschien beter om dit nu alvast te weten.. dit is niet altijd de beste optie. Je kunt ontspullen namelijk het beste met een plan aanpakken.

Denk goed na

Heb je een kast waar je aan gehecht bent? Of zijn er dingen waarvan je denkt dat je ze in de toekomst nog zult gebruiken? Dan zijn dit vaak de herinneringen die je gek proberen te maken. Bedenk bij ieder item waar je over twijfelt of je het de afgelopen gebruikt hebt. Heb je het amper gebruikt? Dan kan dit item gewoon weg.

Lees ook:  Heimwee na verhuizing? Dit kan je doen

Werk systematisch bij het huis ontspullen

Een van de belangrijkste tips die we je mee kunnen geven is om systematisch te werk te gaan. Maak bijvoorbeeld voor iedere kamer of categorie een doos en doe de spullen die betrekking hebben tot de sticker op de doos daarin. Zo is het voor iedereen duidelijk wat erin zit. Ontspullen is makkelijker dan je denkt!

Veelgestelde vragen

Waarom zou je ontspullen?

Omdat de laatste jaren uit diverse onderzoeken is gebleken dat hoe minder spullen je hebt, hoe gelukkiger je bent!

Hoe te beginnen met ontspullen?

Begin klein en begin met ruimtes waar je niet heel emotionele waarde aan hecht. De keuken bijvoorbeeld. Zo kun je verder opbouwen naar ruimtes waar je spullen hebt waaraan je gehecht bent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je slaapkamer.

Waarom is ontspullen moeilijk?

Wij mensen hechten veel waarde aan spullen en vooral wanneer dit positieve herinneringen zijn is het moeilijk om deze spullen weg te doen.

Wat is de Marie Kondo methode?

De methode van Marie Kondo is om in een keer rigoureus je hele huis en dus leven op te ruimen. Zij doet dit per categorie en niet per ruimte. Je bewaard uiteindelijk alleen de dingen waar je van houdt.

Hoeveel spullen heeft een mens gemiddeld nodig?

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat een gemiddeld persoon in Amerika 300 spullen in huis heeft en bij de gemiddelde Nederlander is dit niet heel anders. Als we Marie Kondo moeten geloven dan is dit ook nog een veelte veel.

Ontvang gratis 6 verhuisoffertes in jouw mailbox

Start verhuisoffertes

Deze website is veilig

Vertrouwd sinds 2001