Bij een verhuizing is het belangrijk om jouw nieuwe adres door te geven aan de gemeente waar je gaat wonen. Het inschrijven bij de gemeente na een verhuizing is een essentiële stap om ervoor te zorgen dat je correct geregistreerd bent en dat overheidsinstanties en andere dienstverleners je op het juiste adres kunnen bereiken. In dit artikel bespreken we de procedure om jouw verhuizing door te geven, welke documenten je nodig hebt en waar je rekening mee moet houden. Lees verder om alles te weten te komen over het inschrijven bij de gemeente na een verhuizing.
Waarom is het belangrijk?
Het doorgeven van jouw verhuizing aan de gemeente is van groot belang, omdat het ervoor zorgt dat jouw nieuwe adres wordt opgenomen in de Basisregistratie Personen (BRP). De BRP is een officiële database waarin alle inwoners van Nederland zijn geregistreerd. Door jouw verhuizing door te geven, blijft jouw registratie up-to-date en voorkom je dat belangrijke post en documenten naar jouw oude adres worden gestuurd. Zo geef je de verhuizing netjes door en kunt uw verhuizing op de juiste manier uitvoeren. Ook zul je post op je briefadres of misschien zelfs postbus ontvangen.
Wanneer moet je de verhuizing doorgeven?
Het is belangrijk om jouw verhuizing binnen vijf dagen na de daadwerkelijke verhuisdatum door te geven aan de gemeente. Dit kan zowel persoonlijk bij het gemeentehuis als online worden gedaan. Het is raadzaam om je verhuizing zo snel mogelijk door te geven om eventuele misverstanden te voorkomen. Geef uw verhuizing 4 weken vóór of binnen 5 dagen na je verhuizing door. Ook wanneer je vanuit het buitenland naar Nederland verhuist of gaat samenwonen. Deze regels gelden voor alle minder- en meerderjarige mensen in Nederland.

Verhuizing binnen dezelfde gemeente
Als je binnen dezelfde gemeente verhuist, kun je jouw verhuizing online doorgeven via de website van jouw gemeente. Je moet hiervoor inloggen met jouw DigiD. Het online doorgeven van jouw verhuizing is snel, eenvoudig en handig, omdat je dit op elk moment van de dag kunt doen. Ga je verhuizen binnen de gemeente? Dan hoef je ook alleen maar een adreswijziging door te geven. Je woont dan niet meer op hetzelfde adres, maar blijft wel woonachtig in de gemeente. Vandaar dat dit ook gedaan moet worden.
Verhuizing vanuit een andere gemeente
Verhuis je vanuit een andere gemeente naar jouw nieuwe adres, dan moet je vaak persoonlijk bij het gemeentehuis langsgaan om jouw verhuizing door te geven. Neem een geldig identiteitsbewijs mee, zoals een paspoort of identiteitskaart, en eventuele andere documenten die de gemeente mogelijk nodig heeft. Een kopie is vaak niet geldig. Je verhuizing doorgeven aan de gemeente waarin je gaat wonen is uiteraard erg belangrijk. Je hoeft de verhuizing alleen door te geven aan de nieuwe gemeente, want deze zal dit direct doorgeven bij de gemeente waarin je eerst woonachtig was. Zo ben je automatisch uitgeschreven én krijg je ook een bevestiging van uw verhuizing.
De procedure om je verhuizing door te geven
Om jouw verhuizing door te geven, moet je het volgende doen:
Stap 1: Maak een afspraak bij het gemeentehuis
Als je jouw verhuizing persoonlijk moet doorgeven, maak dan een afspraak bij het gemeentehuis van jouw nieuwe gemeente. Controleer van tevoren of je een afspraak moet maken en welke documenten je moet meenemen. Een kopie van een geldig identiteitsbewijs is vaak niet geldig, dus zorg ervoor dat je de originele documenten meeneemt. Je kunt het meestal ook per post doorgeven, alleen zal dit proces wat langer duren dan gemiddeld.
Stap 2: Neem de benodigde documenten mee
Zorg ervoor dat je de benodigde documenten meeneemt naar jouw afspraak bij het gemeentehuis in de gemeente waar u gaat wonen. In de meeste gevallen heb je minimaal een geldig identiteitsbewijs nodig. Daarnaast kunnen er aanvullende documenten vereist zijn, zoals een huurcontract of een verklaring van inwoning als je bij iemand anders gaat wonen. Ga je bij iemand inwonen? Dan heb je toestemming nodig van de bewoners van het adres. Meestal van de hoofdbewoner. Verhuist u binnen de gemeente? Dan hoeft u uiteraard alleen de adreswijziging door te geven. Verhuist u vanuit de oude gemeente naar een nieuwe gemeente? De nieuwe gemeente geeft uw verhuizing dan door aan de oude gemeente en hoef je dit niet meer zelf aan de oude gemeente door te geven.
Stap 3: Vul het verhuisformulier In
Bij het gemeentehuis krijg je een verhuisformulier dat je moet invullen. Dit formulier bevat vragen over jouw persoonlijke gegevens, jouw oude adres, jouw nieuwe adres en de datum van jouw verhuizing. Vul het formulier altijd volledig en naar waarheid in.
Stap 4: Overhandig het ingevulde formulier en de documenten
Na het invullen van het verhuisformulier moet je het samen met de benodigde documenten overhandigen aan de medewerker van het gemeentehuis. Zij zullen je verhuizing verwerken en je een bevestiging van jouw verhuizing geven.
Stap 5: Bevestiging van je verhuizing
Binnen enkele weken na het doorgeven van jouw verhuizing ontvang je een bevestiging van de gemeente. In deze bevestiging staat jouw nieuwe adres vermeld en wordt bevestigd dat je verhuizing correct is verwerkt.

Tot slot
Het inschrijven bij de gemeente na een verhuizing is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je nieuwe adres correct is geregistreerd. Door je verhuizing tijdig door te geven, voorkom je problemen met postbezorging en zorg je ervoor dat overheidsinstanties en andere dienstverleners je op het juiste adres kunnen bereiken. Volg de hierboven beschreven procedure om jouw verhuizing correct door te geven en vergeet niet om jouw nieuwe adres ook aan andere relevante instanties door te geven.
Veelgestelde vragen
Kan ik mijn verhuizing alleen online doorgeven?
Ja, als je binnen dezelfde gemeente verhuist, kun je de verhuizing meestal online doorgeven via de website van jouw gemeente. Zorg ervoor dat je inlogt met uw DigiD om toegang te krijgen tot de online verhuisprocedure. Voor meer informatie hierover kun je het beste de website van jouw gemeente raadplegen.
Hoe lang duurt het voordat mijn verhuizing is verwerkt?
In de meeste gevallen duurt de verwerking van uw verhuizing niet zo lang. Binnen 5 werkdagen is het meestal al verwerkt. Houdt er echter rekening mee dat dit kan variëren, afhankelijk van de drukte bij de gemeente. Geef de verhuizing maximaal 4 weken voor of 5 dagen na uw verhuizing door. Hierbij wordt er altijd naar de datum van verhuizing gekeken. Geeft u uw verhuizing binnen Nederland niet op tijd door en geeft u de verhuizing pas later door? Dan riskeer je een boete van maximaal €325.
Moet ik mijn verhuizing ook doorgeven aan andere instanties?
Ja, naast het doorgeven van jouw verhuizing aan de gemeente, moet je ook jouw nieuwe adres doorgeven aan andere instanties, zoals de Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en jouw zorgverzekeraar.
Kan ik mijn verhuizing schriftelijk doorgeven?
In de meeste gevallen moet je jouw verhuizing persoonlijk of online doorgeven. Schriftelijk doorgeven is vaak niet mogelijk, tenzij hier specifieke redenen voor zijn, zoals bij een langdurig verblijf in het buitenland. Kijk voor meer informatie op de website van je gemeente.
Wat gebeurt er als ik mijn verhuizing niet doorgeef aan de gemeente?
Als je jouw verhuizing niet doorgeeft aan de gemeente, loop je het risico dat belangrijke post en documenten naar je oude adres worden gestuurd. Bovendien kan het niet doorgeven van jouw verhuizing gevolgen hebben voor je inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP). Je riskeert ook een boete van maximaal € 325.