Spijt van verhuizing? Zo kom je er bovenop

In de meeste gevallen verheugen mensen zich enorm op een verhuizing. Waarom ook niet? Je gaat eindelijk verhuizen en misschien ga je hierbij het ouderlijk huis verlaten of misschien heb je besloten om te gaan samenwonen? Dit klinkt allemaal heel leuk toch?

Waarom heb ik spijt van mijn verhuizing?

Hoe leuk je de verhuizing in de eerste instantie ook vindt en hoe goed je de verhuizing ook gepland hebt.. een verhuizing staat in het algemeen helaas wel bekend om chaos en onvoorspelbaarheid en deze dingen kunnen uiteraard weleens naar teleurstelling leiden.

Spijt of heimwee, je bent niet de enige

Een verhuizing vanaf je oude woonplaats naar je nieuwe woonplaats of nieuwe wijk kan nogal heftig zijn. Vooral voor mensen die bij hun ouders wonen en eindelijk op zichzelf gaan wonen. De verwachtingen komen soms niet overeen met de werkelijkheid waardoor je spijt kunt krijgen van je verhuizing. Je bent zeker niet de enige die hier last van heeft.

Je oude leven missen

Je kunt uiteraard onaangenaam verrast worden door de verhuizing waardoor je al gauw spijt kunt krijgen en je oude leven gaat missen. Deze gevoelens zijn een van de ergste dingen die je kunnen overkomen tijdens of na een verhuizing.

Dit vanwege het feit dat deze gevoelens je elke dag dwars zullen zitten en je hier niet gelukkig van zult worden. Dit kan uiteraard heel moeilijk zijn.

Veel voorkomende redenen van heimwee

Er zijn natuurlijk tal van redenen waarom iemand zich niet direct thuis voelt in een nieuwe omgeving. Bij de een is het een kwestie van wennen, maar bij de ander is het na een half jaar helaas nog iet voorbij. Veel voorkomende redenen van heimwee zijn:

Je mist je vrienden

De meeste mensen die last van heimwee krijgen na een verhuizing missen hun vrienden. Misschien heb je veel goede vrienden achtergelaten en voelt het alsof je naar het platteland of in een klein dorp bent komen wonen waar thuis voelen onmogelijk lijkt.

Je mist je oude huis

Wanneer je naar een nieuwe plek verhuist kan het gebeuren dat je de vorige woning extra gaat missen. Echter is het geen goed idee om het huidige huis direct af te schrijven want het blijft natuurlijk altijd een nieuwe huis en hierbij is het wel belangrijk om jezelf genoeg tijd te geven om te wennen.

Dit kan bij de een twee weken zijn, maar de ander heeft misschien vijf jaar nodig voordat die aan alles gewend is en zich eindelijk huis voelt in een nieuw huis.

Alles valt tegen

Ben je misschien van een dorp naar de grote stad verhuist en valt het enorm tegen. De afgelopen tijd en vooral tijdens de coronapandemie zijn veel mensen vanuit de grote stad naar het platteland verhuist en bij veel mensen is dit uiteindelijk tegengevallen.

Je vindt je nieuwe baan niet leuk

Heb je na het verhuizen ook een nieuwe baan gevonden, maar valt dit heel erg tegen? Dan kan dit ook voor enorme spijtgevoelens zorgen. Al die nieuwe mensen op je nieuwe werk die je dan waarschijnlijk ook niet leuk vindt zullen je gevoelens er niet beter op maken.

Het klimaat valt tegen

Ben je naar het buitenland verhuisd en dacht je dat je in de tropen zou genieten van de zon, maar valt dit enorm tegen? Dit weet je van tevoren natuurlijk nooit, maar in dit geval kan het gebeuren dat je het koude noorden enorm gaat missen.

Dingen die je kunt doen als je spijt hebt

Het kan moeilijk zijn om met de teleurstelling om te gaan, maar het is natuurlijk nooit goed om je gevoelens te onderdrukken. Wanneer je denkt dat je een fout hebt gemaakt dan kun je proberen om hier goed mee om te gaan. Wij geven je graag een aantal tips.

Denk goed na

Het moment dat je beseft dat je spijt hebt is het belangrijk om goed na te denken over wat je precies spijt hebt. Is de nieuwe stad of dorp geen fijne plek? Mis je de oude woonplaats of je oude wijk?

Jezelf leren kennen

In een nieuwe woning in een nieuwe woonplaats zul jij jezelf beter leren kennen. En wanneer dus last hebt van spijtgevoelens en jij jezelf afvraagt hoe dit komt zul je ook echt naar jezelf moeten luisteren. Beantwoord de vragen en zoek naar mogelijke oplossingen.

Denk aan de positieve punten

Als je last hebt van minder leuke gevoelens dan wil je hier natuurlijk wel aan werken. Je wilt achteraf wel terug willen kijken en zeggen dat jij je best gedaan hebt. Daarom is het belangrijk om jezelf altijd aan de positieve punten te herinneren. Doe dit altijd en niet alleen de eerste twee weken in je nieuwe huis.

Verander je mindset

De manier waarop je dingen bekijkt of dingen om je heen ziet veranderen hebben natuurlijk enorm veel invloed op je gevoelens. Daarom is het erg belangrijk om je gedachtegang te veranderen wanneer je last krijgt van bijvoorbeeld heimwee. Concentreer je vooral op wat je na de verhuizing gewonnen hebt. Een nieuwe uitdaging opent ook heel veel nieuwe deuren voor je.

Blijf contact houden met goede vrienden

Wanneer je het moeilijk hebt denk je al snel aan je oude veilige omgeving. Dit kunnen je ouders, je moeder, familie, buren of beste vrienden zijn. Dit is natuurlijk logisch want je bent verdrietig en de gedachte aan deze mensen brengt enige nostalgie met zich mee.

Kijk niet naar de afstand

Ben je naar de andere kant van het land verhuisd en heb je geen auto? Vergeet dan het openbaar vervoer niet. Niet is onmogelijk en er is altijd wel een weg voor wat je hartje begeerd. Wanneer je de oude omgeving mist pak dan de trein en ga een bij je oude en goede vrienden langs. Misschien is het zelfs al een jaar geleden dat je hen hebt gezien!

Spreek elkaar online

Tegenwoordig wonen we natuurlijk in een digitaal tijdperk en komt het weinig voor dat het een jaar geleden is dat je iemand hebt gezien. Je kunt elkaar namelijk gewoon videobellen! Deze manier van contact is de laatste jaren enorm populair geworden.

Je hoeft niet meer bij elkaar in de straat te wonen of je oude woning te missen omdat je iedereen mist.. je kunt elkaar nu eenvoudig videobellen, dus doe dat ook vooral!

Bespreek alles samen

Door online contact te houden met je beste vrienden kun je samen alles bespreken. Dit kan over je leven op de nieuwe plek gaan, maar bijvoorbeeld ook over je nieuwe school. Samen alles delen kan je een veilig gevoel geven. Nadat je een gezellig telefoontje hebt gehad kun je er waarschijnlijk weer een paar dagen tegenaan.

Vergeet geen nieuwe vrienden te maken

Het is inderdaad een goed idee om contact te blijven houden met je oude omgeving, maar vergeet je hierbij niet om nieuwe vrienden te maken? Na de verhuizing kan het tijd kosten om nieuwe mensen te ontmoeten, maar geef dit vooral de tijd zodat het goed kan komen.

Je bent sterker dan je denkt

Voor het verhuizen naar een nieuwe plek moet je natuurlijk wel dapper zijn. Je verlaat je comfortabele en veilige omgeving door een nieuwe leven in volledige onbekendheid en ongemak te beginnen. De meeste mensen hebben hier moeite mee, maar dat jij deze stap al hebt durven zetten betekent natuurlijk heel veel.

Het is normaal

Het terug willen gaan naar je oude woonplaats na je verhuizing is volkomen normaal. Je mist het veilige gevoel en daar verlang je weer naar. Echter is het wel belangrijk dat je beseft dt verhuizen een grote stap is en dat je wel moet proberen om het gevoel van nostalgie achter je te laten.

Maak een nieuw thuis

Na het verhuizen is het belangrijk om de nieuwe woning als thuis te laten voelen. Misschien kun je wat leuke objecten in de woonkamer plaatsen zodat de woning wat fijner aanvoelt. Ga verder vooral ook vaak op pad zodat je alles beter leert kennen. Het leren kennen van je nieuwe omgeving is namelijk ook erg belangrijk.

Je kunt natuurlijk niet altijd bij je ouders wonen

Zoals je eerder hebt kunnen lezen is het extra moeilijk wanneer je vanuit het ouderlijk huis naar een nieuwe huis verhuist. Hopelijk heb je het er niet moeilijk mee, maar een verhuizing vanuit de woning van je ouders kan extra moeilijk zijn want deze woning voelt natuurlijk het meest vertrouwd.

Geef het allemaal de tijd

Na je verhuizing uit je oude huis kan allemaal heel ongemakkelijk voelen en dit is ook normaal. Jezelf geweldig voelen zo direct na een verhuizing is dan ook bijna onmogelijk. Vooral wanneer je niet naar een straat verderop bent verhuisd.

En daarom is het zo belangrijk om jezelf genoeg tijd te geven om te wennen en zodat je nieuwe woning eindelijk als eigen huis zal voelen.

Huur een verhuisbedrijf in

Ga je verhuizen en weet je van tevoren al dat je het erg moeilijk zult hebben met de verhuizing en ben je bang dat je spijt krijgt? Dan is het misschien een verstandige keuze om je verhuizing uit handen te geven.

Op deze manier kun jij je namelijk concentreren op jezelf en hoef jij je geen zorgen te maken om de verhuizing. Een verhuizing brengt veel stress met zich mee en een verhuizing plannen kun je er dan waarschijnlijk helemaal niet bij hebben. Misschien heb je er zelfs gewoon geen zin in.

Verhuizers weten precies hoe ze je moeten verhuizen

Wanneer je verhuizers inhuurt zullen zij op de verhuisdag netjes voor je deur staan. Zij kunnen niet alleen de verhuiswagen voor je inladen, maar zij kunnen je ook nog eens met heel veel andere taken helpen.

Verhuisdiensten

Verhuizen betekent niet alleen het verhuizen van je spullen van A naar B, maar bij een verhuizing komt nog heel veel meer kijken. Om je verhuizing daarom wat makkelijker te maken hebben verhuisbedrijven verhuisdiensten die zij aanbieden.

Deze brengen uiteraard extra kosten met zich mee, maar deze diensten zullen je verhuizing wel een stuk makkelijker maken. Kijk hier dus goed naar want misschien is wel iets voor jou.

Het inpakken van je spullen

Heb je veel spullen die je moet inpakken, maar ben je hier veel te emotioneel voor? Weet je van tevoren eigenlijk al dat je spijt zult hebben van de verhuizing en heb je hierdoor veel stress? Dan kun je er gelukkig ook voor kiezen dat verhuizers alles in komen pakken.

De verhuizers weten precies hoe zij alles op de juiste manier moeten inpakken zodat de kans op beschadigingen tijdens het vervoer minimaal is. Hiervoor zullen zij uiteraard ook de nodige én professionele verhuismaterialen gebruiken.

Heb je ook geen zin om de spullen uit te pakken? Dan kunnen de verhuizers ook weer alles voor je uitpakken. Hierbij zullen zij alle spullen voor de deur uitladen, alles uitpakken en zelf alles op de juiste plek in je nieuwe woning neerzetten.

Een handyman

Bij verhuizingen horen klussen. Wanneer je dit nog nooit eerder hebt gedaan kan dit best moeilijk worden. En misschien zul je nu wel denken, maar wat voor klussen eigenlijk dan? Verhuizen betekent toch alleen je spullen verplaatsen? Wij kunnen je vertellen dat niets minder waar is.

Verhuizen bekent meestal dat je de oude woning bezemschoon moet opleveren. Dit betekent dat de woning bij oplevering kaal en in originele staat moet zijn. Heb je dus objecten aan de muur geplaatst of heb je nieuwe vloeren? Dan moeten deze verwijderd worden en de gaten in de muren moeten dan uiteraard hersteld worden. Hier heb je zelf waarschijnlijk geen zin in en wanneer je dan geen handyman inhuurt weten wij bijna zeker dat je hier op de verhuisdag zelf spijt van zult krijgen.

Vraag offertes aan

Wil je weten wat de verhuizing jou zal kosten? Dan kun je hiervoor altijd offertes aanvragen bij het verhuisbedrijf dat je misschien online hebt gevonden of waar je van je omgeving veel goede dingen over hebt gehoord. Echter is het ook wel verstandig om offertes bij andere verhuisbedrijven aan te vragen zodat je deze met elkaar kunt vergelijken.

Gratis offertes bij Moving

Offertes bij verschillende verhuisbedrijven aanvragen kan nu heel eenvoudig via Moving. Bij ons kun je nu door het invullen van één aanvraagformulier 6 verschillende verhuisoffertes aanvragen.

Hoe doen wij dit? Nou, dit is heel makkelijk. Zodra wij je aanvraag binnen hebben zullen wij deze direct naar de 6 beste verhuisbedrijven uit jouw regio sturen zodat zij allemaal binnen 24 uur contact met je op kunnen nemen.

Op deze manier kun je wanneer je alle verhuisoffertes binnen hebt deze op je gemak thuis met elkaar vergelijken en kun je uiteindelijk kiezen voor het verhuisbedrijf dat het beste bij jouw verhuizing past.

Je zit helemaal nergens aan vast

Bij Moving weten wij zeker dat jij geen spijt zult krijgen van je aanvraag. Ook niet wanneer je uiteindelijk besluit om de verhuizing zelf uit te voeren. Hoe weten wij dit zo zeker? Dit komt vanwege het feit dat je nergens aan vast zit. Voor de aanvraag niet en na de aanvraag ook niet.

Besluit jij later dus dat je de verhuizing zelf met behulp van je omgeving wilt uitvoeren? Dan is dit je goed recht. In dit geval kun je de offertes links laten liggen en zal niemand je hier meer om vragen! Eenvoudiger kunnen we het je bij Moving allemaal niet meer maken!


Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt heimwee na verhuizing?

Dit verschilt natuurlijk per persoon. Bij de ene persoon is het gevoel van heimwee na een aantal weken weg terwijl het bij de andere persoon maandenlang kan duren.

Hoe lang wennen aan nieuw huis?

Dit verschilt per persoon. Het is belangrijk dat je vooral voor jezelf kijkt naar wat je nodig hebt en geef jezelf ook voldoende tijd om aan een nieuwe woning te wennen. Dit kan vaak wekenlang duren.

Wat doet een verhuizing met je?

Een verhuizing is enorm stressvol, maar uit onderzoek is gebleken dat verandering positieve gevoelens teweeg brengt. Dus een verhuizing is niet alleen stressvol, maar op langere termijn vaak ook nog eens goed voor je!

Hoe weet je of je je thuis voelt?

Wanneer je verbondenheid voelt met je woning en alles vertrouwd aanvoelt. In dit geval zul je dat warme gevoel krijgen en kun je er zeker van zijn dat jij je eindelijk thuis voelt!

Wat te doen met heimwee na verhuizing?

Wanneer je last hebt van heimwee is het belangrijk om hier met iemand over te praten. Dit kunnen vrienden zijn, maar ook je huisarts of een psycholoog.