Meteen naar de inhoud

Heimwee na verhuizing? Dit kan je doen

  heimwee na verhuizing 1

  De ene persoon wordt héél erg gelukkig van veranderingen terwijl de andere persoon het misschien verschrikkelijk vindt! Dit is natuurlijk normaal, want iedereen is anders en iedereen reageert daarom ook anders op veranderingen.

  Voor sommige mensen kan verhuizen zelfs zo verschrikkelijk zijn dat zijn last kunnen krijgen van lichamelijke klachten. Dit komt dan door teveel stress wat zich op deze manier openbaart. Je hebt stress over de situatie en je lichaam moet dit toch op de een of andere manier kwijt kunnen. Dit is nooit leuk en dit kun je het beste proberen te voorkomen. Helaas lukt dit niet altijd, maar het proberen kan geen kwaad toch?

  Een ingrijpende verandering

  Een verhuizing is uiteindelijk natuurlijk maar dan alleen je spullen van de ene naar de andere plek verhuizen. Je krijgt nieuwe buren en jij als persoon gaat ook verhuizen. Aan de nieuwe woonomgeving wennen is iets waar jij doorheen moet en niet je spullen. Andere geluiden, andere mensen en alle rommel van de verhuizing.. het is allemaal behoorlijk wennen.

  Het is ook gewoonweg een grote verandering en ja, het kan gebeuren dat jij je vertrouwde buurtje of oude huis gaat missen. Sommige mensen realiseren zich dit allemaal pas na de verhuizing en dit kan in dit geval extra zwaar vallen.

  Je verlaat je vertrouwde omgeving

  Heimwee na een verhuizing brengt vaak ook een schuldgevoel of gevoel can schaamte met zich mee. Bij Moving willen we je één ding duidelijk maken en dat is dat heimwee niets is om je voor te schamen! Het is zelfs hartstikke normaal. Dus, als je hier last van hebt moet je dit gauw vergeten want het komt allemaal echt goed. Beloofd.

  Oke, om verder te gaan met het verhaal.. het verlaten van je oude omgeving kan gewoonweg erg moeilijk zijn. Laten we daar even eerlijk over zijn. Dit heimwee process na een verhuizing wordt soms zelfs vergeleken met een soort rouwproces. Zo ingrijpend kan dit voor sommige mensen zijn. Wennen en nieuwe vrienden maken zal allemaal wat tijd kosten en daarom moet jij jezelf wel genoeg tijd gunnen!

  Het veranderen van woning is niet alleen heen en weer verhuizen, maar het is ook iets wat jij fysiek meemaakt. Jij bent degene die verhuist! Het goede nieuws is trouwens wel dat wanneer jij jezelf hier goed op voorbereid je soms de klachten van heimwee kunt verminderen.

  Verwerk deze ingrijpende gebeurtenis goed

  Zoals je eerder hebt kunnen lezen kan een verhuizing nogal ingrijpend zijn en daarom is heimwee hierbij ook een heel normaal verschijnsel. Ja, de een heeft hier meer last van dan de ander, maar dat maakt zoiets niet minder heftig natuurlijk.

  Heimwee is een vorm van verdriet waarbij je goed begeleidt moet worden. Misschien dat je tijdens deze periode extra steun van familie en vrienden kunt krijgen.. dat zou enorm helpen. Heimwee komt doordat je iets wat vertrouwd voelde moet loslaten en dat doet pijn. Daarom vergelijken mensen het dus weleens met een rouwperiode.

  heimwee na verhuizing 3

  Na een verhuizing verhuizen?

  Voor sommige mensen kan het wennen aan de nieuwe woning zo stroef gaan dat het allemaal gewoonweg niet lukt. Soms voelt zo een nieuw huis na een jaar nog steeds niet vertrouwd. Wat doe je dan? Praten over je angst is natuurlijk het beste wat je kunt doen. Misschien kun je hiervoor bij je omgeving terecht zoals bij familie of vrienden, maar je kunt hier natuurlijk ook altijd professionele hulp voor inschakelen.

  Je verwacht het niet, maar heimwee kan enorm heftig zijn voor sommige mensen en waneer jij een van de ongelukkigen bent dan weet je precies dat het praten over je problemen enige verlichting kan bieden. Het zal natuurlijk niet direct alle problemen oplossen, maar een beetje steun en begeleiding tijdens zo een moeilijke periode in je leven is altijd wel fijn.

  Terug verhuizen naar de oude woning

  Sommige mensen vinden het allemaal zelfs zo moeilijk dat ze er nooit aan zullen wennen en daarom besluiten om zo snel mogelijk naar het oude huis te verhuizen. Dit is natuurlijk niet de bedoeling en je kunt jezelf het beste wat meer tijd toekennen in plaats een verhuizing terug naar de oude buurt te plannen.

  Dit zal je gevoelens van verdriet en andere nare emoties namelijk alleen maar verergeren Het kan misschien een half jaar duren, maar het kan ook een jaar duren. Kijk goed naar de realiteit, waar jij zelf behoefte aan hebt en kijk vooral niet naar wat de meeste mensen van de situatie vinden.

  Je thuis voelen na een verhuizing

  We hebben nu wel gehad over het verhuizen naar een nieuwe huis met nieuwe buren en de gevoelens dat dit met zich mee kan brengen. Ook hebben we de tips besproken die jou bij je heimwee kunnen helpen, maar eigenlijk zou je vóór de verhuizing ook kunnen werken aan het voorkomen van heimwee. Helaas kan het bij sommigen niet altijd helemaal voorkomen worden, maar kleine beetjes helpen toch?

  Iedere verhuizing is anders

  De redenen voor een verhuizing lopen nogal uiteen. Het is dan ook daarom dat iedere verhuizing totaal anders is en dat ook de gevoelens bij iedere verhuizing anders zijn.

  De ene verhuizing brengt meer stress en minder leuke gevoelens met zich mee terwijl de andere verhuizing heel leuk is en allemaal positieve gevoelens met zich mee brengt. Helaas heb je het niet voor het kiezen en overkomt het je allemaal gewoon.

  heimwee na verhuizing 5

  Bereid je verhuizing goed voor

  Wanneer je de kans hebt om je verhuizing goed en op tijd te regelen dan is het belangrijk om dit ook echt op een goede manier te doen. Wanneer je op tijd begint met het regelen van je zaken zal dit je enorm veel stress en chaos besparen. Dit zijn vaak ook de situaties waarbij gevoelens van heimwee op kunnen komen. Dan neig je nóg meer terug naar je oude en fijne leven zonder enige obstakels. Maak gebruik van een uitgebreide verhuislijst, dit kan enorm veel hoofdpijn schelen.

  Indien mogelijk: begin op tijd

  Zorg ervoor dat je de woning netjes op tijd opzegt. Kijk naar abonnementen zoals je internetaansluiting of fitness, maar vergeet gas, water en elektriciteit hierbij niet. Heb je een koopwoning? Zorg er dan voor dat je de woning samen met een makelaar op tijd kunt verkopen. Dan valt er gegarandeerd een grote last van je schouders. Zo zul je dus ook minder snel last krijgen van stress.

  Verder wil je natuurlijk het liefst dat de woning waar je naartoe gaat verhuizen al helemaal af is, maar helaas is dit niet altijd het geval. Is de woning nog niet af? Dan is het belangrijk dat je op tijd een onderkomen vindt. Dit kan bij familie en vrienden zijn, maar het kan ook een tijdelijke huurwoning zijn. Kijk naar wat jij het makkelijkst en fijnst vindt.

  Op deze manier zit je toch wel in een wat fijnere situatie dan dat de woning nog niet klaar is en jij nergens anders terecht kunt. Dit wil je natuurlijk wel ten alle tijde voorkomen.

  Tips ter voorkoming van heimwee na verhuizing

  Het gevoel van onzekerheid dat heimwee met zich meebrengt is niet leuk. Dit weet iedereen die hier weleens een keer mee te maken heeft gehad. Echter gebeurt het fantaseren over vroeger, de oude stad of straat waar je woonde niet bewust en dit doe je vaak dan ook totaal niet express. Maar wanneer jij jezelf hierop betrapt kun je de situatie misschien accepteren en jezelf afleiden. Afleiden? Zul je nu misschien denken.. ja! Enige afleiding kan je heel goed helpen.

  Tip1. Jezelf afleiden met plezier

  Wanneer je jezelf betrapt kun je dus iets leuks gaan doen. Je wilt immers niet dat je gevoelens verergeren. Hierbij kun je het beste iets gaan doen wat je aandacht af zal leiden. Denk hierbij aan een kruiswoordpuzzel, boek of sporten. Diverse sporten staan erom bekend om je te helpen met je gedachtes onder controle te houden. Dit kan je vaak een klein gevoel van hoop geven. Onthou dat het allemaal tijd nodig heeft!

  Tip 2. Plan activiteiten in

  Activiteiten zoals het sporten kun je misschien met andere personen uit het gezin ondernemen. Zo heb je niet alleen heel veel plezier met het uitvoeren van deze leuke dingen, maar zo leer je de nieuwe omgeving ook beter kennen en het is ook nog eens een goede manier om nieuwe mensen in je nieuwe woonplaats te leren kennen.

  Immers is een vertrouwde omgeving toch wel iets dat je snel thuis laat voelen en wanneer jij je thuis voelt zal er weer zonneschijn zijn!


  Veelgestelde vragen

  Hoe lang duurt heimwee na verhuizing?

  Dit ligt natuurlijk aan de persoon. De een past zich sneller aan dan de ander. De een kan dus maandenlang last hebben van heimwee terwijl de ander na een paar weken weer oké is.

  Hoe lang duurt wennen aan nieuw huis?

  Dit ligt helemaal aan jezelf. Jij kent jezelf het beste en zult dan ook het beste weten of je snel of langzaam went aan nieuwe omgevingen.

  Wat moet je doen als je je niet thuis voelt?

  Praat vooral veel over je gevoelens. Misschien heb je goede vrienden of zelfs een vertrouwenspersoon waar je terecht kunt. Kom je er dan nog niet uit? Dan kun je ook met de huisarts bespreken of je eventueel een psycholoog zou kunnen bezoeken.

  Kun je ziek worden van heimwee?

  Heimwee is geen officiële psychische stoornis, maar iedereen die er weleens last van heeft gehad weet hoe vervelend de gevolgen van heimwee kunnen zijn. Denk hierbij aan lusteloosheid, slechte nachtrust en soms zelfs angsten.

  Kan niet slapen in nieuw huis?

  Veel mensen hebben hier last van. Dit is eigenlijk ook heel normaal, want je lichaam moet natuurlijk aan de nieuwe omgeving wennen. Geef het de tijd en na ongeveer een week zul je wel wat gewend moeten zijn en daardoor dus ook beter slapen.

  nv-author-image

  Alex Vermeer

  Ga je verhuizen, maar weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Vraag dan gratis verhuisadvies aan en ik help je graag verder met het regelen van je verhuizing.

  Ontvang gratis 6 verhuisoffertes in jouw mailbox

  Start verhuisoffertes

  Deze website is veilig

  Vertrouwd sinds 2001