Kat angstig na verhuizing: Je kat helpen aanpassen

Heb je dit jaar een verhuizing op de planning staan, maar heb je een kat waar je rekening mee moet houden? Dan is het belangrijk om jezelf niet alleen goed voor te bereiden, maar hierbij is het ook van belang om jezelf goed te informeren. Het is namelijk helaas zo dat het proces soms uiterst langzaam kan verlopen wanneer de kat zijn vertrouwde leefomgeving verlaat en moet wennen aan het nieuwe territorium.

Hoe ga je met angstige katten om?

Niet iedere kat is hetzelfde. De ene kat hoeft helemaal niet te wennen terwijl de andere kat heel veel moeite heeft met het wennen aan de nieuwe omgeving. In het algemeen staan de beestjes er wel bekend om dat zij niet goed tegen verandering kunnen. Vaak is voor de beestjes zelf een bezoek aan de dierenarts al teveel gevraagd.

Een kat houdt van controle en wanneer zij niet meer veilig tussen hun vertrouwde spulletjes kunnen zitten zul je dit merken. Dit kan namelijk voor enorm veel stress zorgen waardoor je kat zich heel anders kan gaan gedragen.

Bereid je kat voor op de verhuizing

Een kat verhuizen kan dus erg lastig zijn. Deze beestjes staan erom bekend een attitude te hebben en worden door mensen nog vaak als vreemde wezens gezien. Het verhuizen van de kat zelf en alles wat erbij komt kijken kan voor jou als baasje ook enorm stressvol zijn en stressvolle gebeurtenissen zijn natuurlijk nooit leuk.

Wanneer je de verhuizing van je kat niet goed aanpakt kan het zelfs voorkomen dat het volhardend terug blijft keren naar het oude huis.

Je kat tijdelijk laten wonen met vreemde katten en meerdere katten

Veel mensen denken dat hun kat veiliger zit wanneer deze gezellig in een opvang zit. Dit verschilt natuurlijk wel per kat, maar het is inderdaad zo dat katten het in een professionele opvang vaak wel naar hun zin hebben.

Wanneer je de kat naar een opvang brengt kan de kat prettig de gehele verhuizing afwachten. Zo zal het beestje tijdens de verhuizing in het oude huis verder ook weinig merken van de verhuizing. Een opvang kan soms zelfs noodzakelijk blijken. Denk hierbij aan een kat dit moeite heeft met het wennen aan zijn nieuwe omgeving. Die kan natuurlijk geen extra stress gebruiken. De kat zit bij een opvang dan op een veel fijnere plek.

Wanneer jullie eindelijk de nieuwe bewoners van het nieuwe huis zijn kun je de kat laten wennen. De kat zal eerst misschien schrikken wanneer hij de nieuwe woning ziet, maar wanneer je het beestje goed begeleidt en de nodige aandacht geeft dan moet dit zeker wel goed komen.

Houd rekening met je kat

Een kat houdt dus van controle en daarom wil een kat altijd weten waar die aan toe is. Ook voelen deze beestjes enorm veel dingen aan, dus wanneer jij als baasje stress hebt zal je kat dit aanvoelen. Probeer dus heel goed op je gevoelens en wat je uitstraalt te letten zodat je het beestje niet nog meer in de war brengt.

Herken het gedrag

Een kat die met plotseling stress te maken krijgt kan het volgende gedrag vertonen:

  • Steeds aan zijn bek likken
  • Overmatig aan het vacht likken
  • Steeds het pootje heffen
  • Een siddering op zijn rug krijgen
  • Zich uitschudden
  • Trillen
  • Hijgen
  • Vaak gapen

Andere gezondheidsproblemen

Wanneer je kat voor langere tijd last heeft van stress dan kan dit voor de nodige gezondheidsproblemen zorgen. Dit kunnen dingen zijn zoals:

  • Diverse ziektes
  • Diarree of braken
  • Ernstige gedragsproblemen
  • Kale plekken
  • Kauwen op snorharen of poten
  • Eten van vreemde voorwerpen

Waarom vertoont een kat afwijkend gedrag bij stress?

Wanneer je kat in een beschermde leefomgeving woont dan is de kat omringd door een fijn en betrouwbaar gevoel. Wanneer een naar een nieuwe leefomgeving verhuist kan het dus enorm onrustig worden. Je wilt hierbij dat je kat snel went, maar het is belangrijk dat je het beestje hier wel voldoende tijd voor geeft. Wanneer je dit niet doet kunnen het afwijkende gedrag en de gezondheidsproblemen steeds ernstiger worden.

brown Scottish fold in brown thick-pile blanket

Een kat verhuizen is lastig

Als je katten ziet zul je het niet snel denken, maar het zijn toch wel erg gevoelige beestjes en dit is precies waarom het verhuizen van deze beestjes zo lastig is. Ja, dit hoeft natuurlijk niet bij iedere kat zo te zijn want er zijn natuurlijk nog altijd verschillende katten met verschillende karakters, maar het is over het algemeen wel zo dat katten gewoon onrustig worden van verandering.

Heb je een schuwe kat of onzekere kat? Dan dien je hier als baasje natuurlijk extra rekening mee te houden. Een echte buitenkat bijvoorbeeld kan minder last hebben van de verhuizing dan een huiskat.

Geeft zo een opvang dan geen stress?

Je kunt je kat gerust achterlaten bij een opvang.. mits het een professionele opvang is natuurlijk. Het personeel van een professionele opvang is namelijk gespecialiseerd in het opvangen van katten en dit is voor hen dan vaak ook geen enkel probleem.

Intake

De opvang zal een intakegesprek met je inplannen zodat alles netjes besproken kan worden. Verder dan het personeel je ook vaak ook vragen om een zachte katoenen doek mee te geven om zo ongewenst gedrag te voorkomen. Spray eventueel wat feromonen op het doekjes zodat de kat vertrouwde en natuurlijke geuren bij zich heeft.

Je kat chippen

Wanneer je besluit om je kat naar een opvang te brengen dan is je kat chippen wel noodzakelijk. Dit is bij de meeste opvangplaatsen in Nederland namelijk verplicht. Is je kat gechipt? Dan hoef jij je uiteraard nergens zorgen om te maken. Wel is het belangrijk om niet te vergeten het nieuwe adres door te geven aan de dierenarts of databank.

Eventueel kun je voor de oude woning de nieuwe bewoners hierover informeren. Dan weten zij ook waar zij aan toe zijn wanneer je kat terugloopt naar het oude huis.

Laat de kat rustig wennen

Katten veroorzaken tijdens de verhuizing dus niet alleen stress voor henzelf, maar ook voor jou als baasje. Dit kan ze waarschijnlijk vrij weinig schelen want jij als baasje gooit immers ook hun vertrouwde routine in de war.

Je kat rustig laten wennen is erg belangrijk. Op deze manier voorkom je namelijk dat je kat bang wordt. Wanneer je kat het allemaal naar vindt dan kan het zomaar gebeuren dat je de kat voortaan binnen moet laten.

Zorg ervoor dat alle deuren en ramen goed dicht zijn en dat deze ook dicht blijven. Op deze manier kan de kan namelijk niet alleen niet weglopen, maar kunnen er ook geen vreemde katten via de openingen naar binnenkomen.

Een nerveuze kat kun je met kleine dingen geruststellen. Je kunt in een kamer van de nieuwe woning bijvoorbeeld de oude ligmanden, hangmatten, kattenbakken en speeltjes neerleggen. Verstop brokjes droogvoer zodat je kat ernaar kan jagen en jullie samen kunnen spelen.

De verhuisdag zelf

Je kunt op de verhuisdag zelf een kat kamer inrichten en je kat als het ware in deze kamer opsluiten. Dit klinkt misschien heel heftig, maar dat is het natuurlijk totaal niet. De kamer wordt eigenlijk gewoon zijn eigen kamer met alle fijne spullen. Ze in de kamer een kattenbak, geef de kat eten en drinken en zorg dat er voldoende speeltjes in de kamer liggen. Zorg er uiteraard wel voor dat de deuren en ramen dicht blijven zodat de kat niet kan ontsnappen.

De spullen uit de kamer waarin jij je kat hebt opgesloten kun je uiteraard ook het beste als laatste verhuizen. Wanneer het moment aanbreekt en de spullen uit de laatste kamer verhuist moeten worden kun je de kat rustig in zijn bench zetten en in de auto plaatsen. Is de nieuwe woning vlakbij? Dan hoef je gelukkig niet al te ver te rijden, maar wanneer je een wat langere afstand moet afleggen is het wel belangrijk om je kat de nodige aandacht te geven.

In de nieuwe woning kun je het beste de meubels uit deze laatste kamer als eerste uitladen zodat je direct een nieuw kamer kunt samenstellen. Dit wordt dan weer de tijdelijke opvang van je kat. Heb je nog een feromonen spray over? Dan kun je deze weer gebruiken want de geruststellende feromonen afkomstig uit de spray zullen je kat wat rustiger maken. Wat ook fijn kan zijn is dat er een nieuwe familielid in de kamer blijft terwijl de kat zijn nieuwe omgeving onderzoekt.

Probeer op de voeding van je kat te letten. Het is belangrijk om je kat niet teveel eten te geven want door de stress kan je kat meer gaan eten waardoor hij kan gaan braken. Hiermee langzaam stoppen is dus wel zo verstandig. Wanneer de verhuizing eenmaal achter de rug is kun je de kat rustig aan zijn nieuwe omgeving laten wennen.

Is je kat gewend al gewend aan alles?

Je kent je kat zelf het beste, dus kun jij ook het beste aanvoelen wanneer je kat aan alles gewend is. De ene kat is hier wat sneller in terwijl de ander na 5 weken nog nauwelijks gewend aan alles is.

Geef je kat minstens twee weken de tijd om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Een verhuizing is een van de meest stressvolle gebeurtenissen uit zijn leven, dus hiervoor heeft hij natuurlijk wel tijd nodig. De meeste katten hebben overigens genoeg aan 2 weken, maar in het algemeen wordt door dierenartsen tussen de 2 en 6 weken aangeraden.

Zodra je merkt dat je katten eraan gewend geraakt en alles voorbij is dan kun je de katten naat buiten laten.

Wanneer kan je kat naar buiten?

Zoals je eerder hebt gelezen ken jij je kat het beste en wanneer je merkt dat hij eraan toe is kan jouw kat geleidelijk kennis maken met de buitenomgeving. Heb je een tuin? Dan kun je de deur openzetten zodat de kat op zijn eigen tempo naar buiten kan. Dwing je kat nooit om naar buiten te gaan en laat hem dit helemaal zelf beslissen. Laat in het begin de deur openstaan zodat de kat naar binnen kan vluchten wanneer hij van iets schrikt.

Zie je veel andere katten in de omgeving van je huis of tuin? Zorg er dan voor dat je deze wegjaagt zodat je kan hier in het begin niet mee geconfronteerd wordt. Het is immers niet zijn oude huis en een nieuw territorium afbakenen kost wel de nodige tijd en energie.


Veelgestelde vragen

Hoe lang moet een kat wennen aan een nieuw huis?

Het is belangrijk om je kat voldoende tijd te geven om te wennen. Geef je kat daarom altijd minimaal 2 weken de tijd om aan de nieuwe omgeving te wennen.

Is verhuizen slecht voor een kat?

Verhuizen is niet per se slecht voor een kat, maar het kan wel veel stress veroorzaken wat natuurlijk niet leuk is. Vooral voor een kat niet.

Kan een kat afscheid nemen?

Sommige katten wel en sommige katten niet. Dit ligt dus helemaal aan je kat.

Hoe maak je een kat minder angstig?

Laat je bange kat vooral met rust en zorg voor een kalme en veilige plek.

Hoe lang duurt het voor een kat gewend is?

Het duurt vaak 2 tot 6 weken voordat je kat aan de nieuwe woning en omgeving gewend is.