Verhuiswagen inladen: hoe je jouw spullen veilig verhuist

Wanneer je zelf de verhuizing uitvoert is het inladen van de verhuiswagen iets wat je niet kunt vermijden. Het inladen van de verhuiswagen is niet alleen een zware klus, maar een verhuiswagen inladen vraagt ook om een strakke planning want je wilt natuurlijk niet dat je spullen beschadigd raken. Dus huur je een verhuiswagen en wil je weten hoe je deze het best inlaad? Lees dan gauw verder.

De verhuiswagen inladen

Je wilt je inboedel natuurlijk zo veilig mogelijk vervoeren en daarom is het beter om de lading goed te verdelen. Zo voorkom je ook dat er niet al teveel gewicht op de achterassen komt te staan. De verhuiswagen moet ook zo strak mogelijk ingeladen worden zodat er zo min mogelijk ruimte tussen de items is. Dit is niet alleen veiliger, maar zo kun je ook de ruimte optimaal gebruiken.

Het eerste gedeelte

Het eerste gedeelte waar spullen geplaatst zullen worden is voorin in de wagen. Dit is dus direct achter de cabine. Professionele verhuizers plaatsen hier altijd de zware huishoudelijke apparaten zoals bijvoorbeeld een wasmachine of koelkast. Deze worden niet alleen zo strak mogelijk tegen de wand van de verhuiswagen geplaatst, maar de bovenkanten worden ook altijd tot de top met verhuisdozen gevuld. Zo kan er efficiënt verhuist worden.

Als er nog ruimte over is wordt dit eventueel met matrassen opgevuld. Zorg wel voor het juiste beschermingsmateriaal voor de matrassen zodat deze niet vuil worden.

Het tweede gedeelte

In het tweede gedeelte komen zware meubels zoals kledingkasten, boekenkasten en bedden geplaatst. De lege plekken worden hier ook met verhuisdozen of zacht opvulmateriaal opgevuld. Als de kledingkasten groot zijn kun je de kasten zelfs met verhuisdozen vullen. Dit geldt ook voor je boekenkast. Zo zullen de kasten stabieler blijven staan tijdens het transport.

Het derde gedeelte

In het derde gedeelte kun je het beste de banken laden. Deze dien je verticaal te plaatsen en kun je met een spanband vastzetten. De kussens van de bank kun als opvulmateriaal gebruiken. Als er nog ruimte over is wordt dit met verhuisdozen en ander inboedel zoals kleinere meubels opgevuld.

Dit is achterin in de wagen en wordt dus als laatste ingeladen. Hier worden de rest van de verhuisdozen en spullen die niet te stapelen zijn geplaatst. Denk bijvoorbeeld aan fietsen of fitnessapparaten. Verder worden in dit gedeelte ook spullen geplaatst die in het nieuwe huis als eerste nodig zullen zijn. Denk hierbij aan een steekwagen of bijvoorbeeld je koffieapparaat. Vul lege plekken ook hier met opvulmateriaal zoals kussens.

Het inladen van een verhuiswagen nóg makkelijker maken

Om het inladen van de verhuiswagen nog iets makkelijker te maken hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Kijk daarom naar de volgende stappen en wie weet helpt het jou met efficiënt verhuizen!

Bevestig losse planken en lange voorwerpen altijd aan de zijkant van de verhuiswagen en verdeel de zwaarste items altijd aan beide kanten van de verhuiswagen zodat er niet teveel gewicht op een kant komt te staan.

Om je spullen en meubels zo schoon mogelijk te houden is het kun je het beste een zeil op de bodem van de verhuiswagen leggen. Op deze manier bescherm je niet alleen je spullen, maar voorkom je ook dat de verhuiswagen beschadigd zal raken.

Belangrijke spullen kun je het beste niet in de verhuiswagen laden. Denk hierbij aan kostbare spullen zoals sieraden en/of belangrijke documenten. Deze kun je beter bij jezelf houden of desnoods in de cabine plaatsen. Om deze extra te beschermen kun je deze misschien ook in je eigen auto plaatsen. Zo voorkomen je niet alleen dat je de spullen kwijt kunt raken, maar voorkom je ook eventuele diefstal.

Zorg ervoor dat er altijd maar één persoon verantwoordelijk is voor het inladen van de wagen. Deze persoon blijft tijdens de gehele verhuizing bij de verhuiswagen. Woon je trouwens in een schuin aflopende straat? Zorg er dan wel voor dat je een remblok onder de wielen van de verhuiswagen plaatst. Zo voorkom je dat de wagen met spullen zomaar kan gaan rollen.

Het inladen van de verhuiswagen begint met een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk en zo ook tijdens het inladen van een verhuiswagen. Als eerste is het natuurlijk belangrijk om een goede stappenplan samen te stellen, maar het is ook belangrijk dat je ervoor zorgt dat je de belangrijke items bij de hand hebt.

Handige spullen voor zware meubels

Wanneer je (grote) meubels en breekbare items gaat verhuizen is niet alleen de beschikbare ruimte in de vrachtwagen belangrijk, maar hierbij is het dus ook belangrijk om alles voor jezelf een stuk makkelijker te maken. Dit kun je doen door de juiste hulpmiddelen bij de hand te hebben. Met deze hulpmiddelen voorkom je trouwens ook gevaarlijke situaties.

Zorg ervoor dat je goede werkhandschoenen aanschaft en zorg ook voor een opstapje of trapje. Verder is het voor het verplaatsen van de zwaarste items en zware verhuisdozen handig om een steekwagen te hebben. Moeten zware verhuisdozen en andere zware objecten zoals bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten van de trap afgetild worden? Dan kun je hier het beste tilbanden voor gebruiken.

Om te voorkomen dat een object tijdens transport in de verhuiswagen niet gaat schuiven kun je deze vastzetten met spanbanden. Vooral lange voorwerpen zoals banken kunnen het beste vastgezet worden met spanbanden.

Het beschermen van voorwerpen

Tijdens de verhuizing dien je breekbare items zoals spiegels, fotolijsten en lampen goed in te pakken met noppenfolie of verhuisdekens. Extra breekbare items zoals servies dien je in een aparte doos te plaatsen.

Zware meubels kun je het beste pas inwikkelen wanneer je deze in de verhuiswagen hebt geplaatst want anders kun je deze niet meer zo makkelijk tillen of de verhuiswagen inladen. Is een meubelstuk erg zwaar? Demonteer deze dan voor de verhuizing. Op deze manier kun je de meubels namelijk veiliger vervoeren.

Inpakmateriaal is niet alleen voor breekbare spullen

Ja, stretchfolie, noppenfolie of inpakpapier zijn handig voor het inpakken beschermen van je meubels, maar vergeet je matras- en meubelhoezen niet? Je wilt natuurlijk niet dat je meubilair vuil wordt tijdens het verhuizen. Zorg er daarom ook voor dat je een stuk zeil op de bodem van de vrachtwagen legt zodat alles schoon blijft.

Oh, en vergeet je zacht opvulmateriaal zoals kussens, handdoeken en kleding niet? Deze zakken kun je tussen de andere items in de verhuiswagen plaatsen. Dit beschermt de objecten tijdens het transport tegen eventuele stoten.

Het slordig inpakken van spullen kan tot beschadigingen leiden en dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen.

De omvang van de verhuiswagen

Professionele verhuiswagens zijn er in verschillende maten, maar de grootste kunnen vaak tot zo’n 60m3 dragen. Een bakwagen met laadklep is iets kleiner en deze heeft meestal een inhoud van 18m3. Heb je een hele kleine verhuizing? Dan kun je misschien ook met een bestelwagen verhuizen. Afhankelijk van het soort bestelwagen een inhoud van 5 tot 15m3 hebben.

Professioneel hulp inschakelen

Zoals je hebt kunnen lezen is een verhuizing een lastige klus dat om de nodige kennis en ervaring vraagt. Misschien is het ook daarom wel de moeite waard om naar professionele verhuisbedrijven te kijken die jou met de verhuizing kunnen helpen.

Om een beeld van de kosten te krijgen kun je via Moving gratis verhuisoffertes aanvragen. Je aanvraag zullen wij direct naar de 6 beste verhuisbedrijven uit jouw regio doorzetten die vervolgens binnen 24 uur contact met je op zullen nemen. Zo kun je alles even voor jezelf op een rijtje zetten en de juiste keuze maken.

Beslis je uiteindelijk om de verhuizing toch zelf uit te voeren? Dan is dit geen enkel probleem want je zit na je aanvraag helemaal nergens aan vast!


Veelgestelde vragen

Hoeveel kost het huren van een verhuiswagen?

Een kleine verhuiswagen met bestuurder zal je tussen de €83 en €91 kosten en een wat groter verhuiswagen met bestuurder tussen de €97 en €107.

Hoe grote verhuiswagen heb ik nodig?

Om dit te weten dien je eerst de m3 van je inboedel uit te rekenen. Hiervoor kun je nu gratis gebruikmaken van onze M3-calculator.

Hoe meubels verhuizen?

Om meubels veilig te kunnen verhuizen heb je meubelrollers en steekwagens nodig. Ook andere professionele verhuismaterialen zijn handig om te gebruiken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld noppenfolie en inpakpapier.

Waar begin je met inpakken?

Pak per ruimte in en begin met de ruimtes die je bijna nooit gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld de garage, maar ook de zolder zijn. Dit is voor iedereen anders.

Wie kan mij helpen met verhuizen?

Je omgeving wil je vaak graag helpen, maar je kunt uiteraard ook voor professionele verhuizers kiezen.