Meteen naar de inhoud

Tijdelijk inwonen bij ouders: overwegingen en tips

Tijdelijk inwonen bij ouders 1

Alles is tegenwoordig een stuk duurder geworden en dit in combinatie met de groeiende woningnood heeft ervoor gezorgd dat steeds jongeren voor langere tijd bij hun ouders blijven wonen. Ook het tijdelijk inwonen bij je ouders na bijvoorbeeld een scheiding is steeds vaker de meest gekozen optie.

Wanneer je bij je ouders gaat inwonen

Wanneer je vanwege omstandigheden weer even tijdelijk bij je ouders kunt wonen is dit natuurlijk wel erg fijn. Echter brengt bij je ouders wonen ook de nodige gevolgen met zich mee. Wat de financiële én juridische gevolgen hiervan zijn leggen we je in dit artikel uit.

Ga je tijdelijk bij je ouders inwonen? Dan dien jij jezelf volgens de Nederlandse wet in te schrijven bij de gemeente zodat je op het adres van je ouders geregistreerd wordt. Hoe dit werkt en wat er voor jou van toepassing is kun je op de website van jouw gemeente vinden.

De gevolgen voor toeslagen, uitkeringen én belastingen

Zodra jij bij je ouders ingeschreven staat heeft dit gevolgen voor de toeslagen, uitkeringen én belastingen van alle betrokkenen. Wij leggen de gevolgen graag aan je uit want je wilt natuurlijk wel rekening houden met je inkomen. Vooral wanneer een van jullie bijvoorbeeld een volledige uitkering ontvangt.

Ieder huishouden in Nederland betaalt jaarlijks de nodige gemeentelijke belastingen. Hierbij maakt het niet uit of het om een koop- of sociale huurwoning gaat. De gemeentelijke belastingen bestaan uit afvalstoffenheffing, rioolheffing en waterschapsheffing.

Wat er aan belastingen betaald moet worden wordt aan de hand van het aantal personen in het huishouden berekend. Dit betekent dus dat op het moment dat jij bij je ouders gaat inwonen hiervoor hogere kosten berekend zullen worden. Voor de exacte kosten van deze belastingen kun je het beste de website van jouw gemeente raadplegen.

Is het zo dat jouw ouders AOW ontvangen? Dan is het voor jou en voor hen natuurlijk fijn om te weten dat wanneer jij bij hen intrekt dit geen enkel invloed heeft op hun AOW. Inwonende kinderen tellen namelijk helemaal niet mee in de berekening van hun AOW.

Tijdelijk inwonen bij ouders 3

Maar let op! Ga jij samen met je partner bij je ouders inwonen of heb je als alleenstaande ouder meerderjarige kinderen die ook bij je ouders gaan wonen? Dragen jullie bij aan het huishouden van je (groot)ouders? Dan kan het wel gevolgen hebben voor de AOW van je ouders. Informeer jezelf goed hierover door contact op te nemen met de Sociale Verzekeringsbank.

Zorgtoeslag is in Nederland niet afhankelijk van medebewoners. Dit betekent dus dat wanneer jij gaat inwonen bij je ouders dit geen invloed op jullie zorgtoeslag heeft. Deze toeslag is altijd wel fijn, dus dit is mooi meegenomen niet waar?

Wanneer je bij je ouders gaan wonen heb je uiteraard geen eigen huisnummer want je woont in dit geval gewoon bij je ouders. Ontvangen je ouders huurtoeslag? Dan kan het feit dat jij bij je ouders gaat inwonen ervoor zorgen dat dit invloed heeft op de hoogte van het bedrag dat zij voor huurtoeslag ontvangen. Het inkomen van alle bewoners telt namelijk mee in de berekening van huurtoeslag want het is toch een soort van samenwonen.

Lees ook:  Matras verhuizen doe je op deze manier

Op de website van de Belastingdienst kun je een handige tool vinden waarin je dit allemaal kunt berekenen. Deze tool kun je eventueel ook later voor je nieuwe woning gebruiken.

De gevolgen voor een bijstandsuitkering

Jezelf bij je ouders inschrijven heeft zoals je hebt kunnen lezen niet alleen juridische gevolgen, maar ook financiële gevolgen. Wanneer jullie als gezin weer samenwonen telt dit mee voor de kostendelersnorm. Er wordt dus automatisch uitgegaan dat wanneer er meerdere mensen samenwonen zij de woonkosten makkelijk kunnen verdelen.

Dit betekent dat als jij, je vader of je moeder uitkering ontvangen dit invloed heeft op de hoogte van je uitkering. Ja, er zijn enkele gevallen waarin de kostendelersnorm niet wordt toegepast, maar dit is zelden. Dit is vaak alleen wanneer het kind jonger dan 21 is of wanneer het kind bijvoorbeeld studiefinanciering ontvangt. Op de website van de Rijksoverheid kun je hier meer informatie over vinden.

Een sociale huurwoning

Wanneer je ouders in een sociale huurwoning wonen is het belangrijk om eerst het huurcontract na te kijken want soms is er een maximaal aantal aan personen dat er in een woning mag wonen. Voor meer informatie hierover kun je het beste contact op nemen met de verhuurder. Verhuurders helpen je graag bij dit soort vragen.

Maak altijd goede afspraken

Het is natuurlijk altijd voordeliger om bij familie te wonen want zo kun je een beetje op je spaargeld letten, maar wanneer je bij familie zoals bijvoorbeeld je ouders gaat wonen maak je uiteraard wel weer deel uit van hun huishouden en dit brengt wel extra kosten met zich mee.

Dit zal allemaal misschien even wennen zijn, maar wanneer je hier van tevoren goede afspraken over maakt kunnen jullie in alle harmonie samenwonen.

Maak vooral afspraken over de financiën

Ieder huis heeft zo zijn regels en het huis van je ouders is hierop geen uitzondering. Maak daarom altijd eerst goede afspraken over de financiën zodat jullie later niet tegen problemen zullen aanlopen. Dit is vooral handig wanneer een van je ouders mantelzorg krijgt of bijvoorbeeld in de bijstand zit of een andere uitkering ontvangt.

Maak vooral afspraken over:

  • Het betalen van de huur of hypotheek.
  • Het betalen van de boodschappen.
  • Het betalen van gas, water en licht.
  • Wie wat betaald bij eventuele schade aan de woning.

Vergeet de praktische zaken niet

Wanneer volwassenen samenwonen kan dit voor de nodige strubbelingen zorgen. Iedereen heeft namelijk behoefte aan zijn eigen ruimte en wanneer er teveel mensen samen op een kluitje zitten kan dit voor botsingen zorgen. Zorg er daarom voor dat jullie naast financiële afspraken ook de praktische kanten van deze regeling zullen bespreken.

Wie gaat er bijvoorbeeld koken en eten jullie samen of is het ieder voor zich? Mag je te allen tijde bezoek ontvangen of willen je ouders dat dit eerst met hen overlegt wordt? En het opruimen en schoonmaken? Willen jullie hier een planning voor maken of doet iedereen dit gewoon samen?

Lees ook:  Verhuisvergoeding verhuurder: je rechten en plichten

Vergeet je eigen zaken niet

Er zijn natuurlijk ook andere dingen waar je aan moet denken. Je dient natuurlijk ook de zaken voor je oude huur- of koophuis te regelen. Had je een toeslagpartner? Kreeg je kinderopvangtoeslag? Wat is je vermogen en kreeg je nog andere toeslagen? Zoals je kunt zien dien je voor jezelf ook het een en ander goed te regelen voordat je deze stap kunt zetten.

Je verhuizing

De verhuizing terug naar je ouders moet natuurlijk ook nog uitgevoerd worden. Heb je al nagedacht over hoe je dit gaat doen? Je kunt de verhuizing namelijk zelf uitvoeren, maar hiervoor kun je uiteraard ook nog altijd professionele verhuizers inhuren.

Veelgestelde vragen

Hoe lang mag je iemand in huis nemen?

Je mag iemand in huis nemen zolang als je dat zelf wilt natuurlijk. Het is jouw woning en dit bepaal je helemaal zelf.

Wat ben ik als ik bij mijn ouders woon?

Als je ongehuwd bij je ouders woont en ouder dan 18 jaar bent dan ben je ‘ongehuwd alleenstaand’.

Hoe lang mag je bij je ouders wonen?

Dit bepalen jij en je ouders. Je kunt op je 18e de woning al verlaten, maar dit kan ook op je 21e of 25e zijn.

Wat zijn de gevolgen als je iemand in huis neemt?

Wanneer iemand zich op jouw adres inschrijft kan dit fiscale gevolgen hebben op bijvoorbeeld de gemeentelijke belastingen en heffingen voor waterschap.

Kan ik mij inschrijven bij mijn ouders?

Wanner jij weer bij je ouders gaat wonen ben je wettelijk verplicht om je ook bij de gemeente in te schrijven.

Ontvang gratis 6 verhuisoffertes in jouw mailbox

Start verhuisoffertes

Deze website is veilig

Vertrouwd sinds 2001