Een verhuizing zelf is al lastig genoeg, maar een verhuizing katten.. wanneer je met katten gaat verhuizen kan het allemaal nog een heel stuk ingewikkelder worden. De meeste katten houden namelijk helemaal niet van verandering en dit kan het voor jou als baasje allemaal nóg moeilijker maken. Reken erop dat het proces soms uiterst langzaam zal gaan.
Verhuizen is een stressvol
Een kat verhuizen is dus ingewikkeld. Maar waarom eigenlijk? Wat wij hiermee bedoelen is niet per se dat de kat zelf moeilijk te verhuizen want dat is natuurlijk niet zo. Je kunt een kat in een mand verplaatsen, maar waar wij het precies over hebben is wat hier allemaal bij komt kijken. Tijdens zon een stressvolle periode kunnen de beestjes zich namelijk anders gaan gedragen.
Niet iedere kat is hetzelfde en dat weten wij ook wel.. misschien is jouw kat wel heel schuw terwijl een andere kat veel relaxter is. Jij als baasje kent jouw kat natuurlijk het beste. Wel is het misschien handig om te weten dat een verhuizing een van de meest stressvolle gebeurtenissen uit een kat zijn leven is en dat de juiste begeleiding hierbij van groot belang is.
Katten zijn beesten die van controle houden. Het zit gewoonweg in hun DNA om overal de controle over te houden. Tijdens een verhuizing kunnen zij dit helaas niet waardoor zij enorme stress kunnen ervaren.
Een verandering van het oude territorium
Een kat houdt zoals je eerder hebt kunnen lezen van controle. Dit betekent dus ook dat de kat te allen tijde wil weten waar die aan toe is. Daarom is het tijdens een verhuizing extra belangrijk voor jou als baasje om voorspelbaar te zijn in je reacties. Wanneer jij veel stress ervaart zal je kat dit ook voelen waardoor hij ook stress kan krijgen. Let er daarom tijdens de gehele verhuizing op om dit niet aan de kat te laten merken en wees ook duidelijk en normaal in je reacties naar de kat toe.

Vreemde katten en andere katten
Sommige mensen kiezen er liever voor om hun kat tijdens de verhuizing naar een opvang te sturen. Daar zijn meerdere katten én verschillende katten waarbij ze zich niet alleen zullen voelen. Ook weten de verzorgers in een opvang precies hoe zij de kat moeten verzorgen. Zo kan de kat rustig wennen. Dit is niet alleen voor de kat prettig, maar natuurlijk ook voor jou als baasje. Zo kan je kat tijdelijk uit alle chaos verdwijnen zonder ook maar iets van de verhuizing mee te krijgen.
In een opvang werken natuurlijk altijd professionele verzorgen. Zij weten dan ook precies hoe zij je kat eten moeten geven en moeten verzorgen. Voordat je een afspraak maakt zul je eerst moeten deelnemen aan een intakegesprek. Zo kunnen de verzorgers en jij als baasje alles bespreken. Om ongewenst gedrag te voorkomen zullen zij je vaak ook vragen om een zachte katoenen doek mee te geven waarin de oude en natuurlijke geuren zitten waar je kat zo gehecht aan is. Dit werkt geruststellend.
Wat als je kat wegloopt?
Een huisdier kan natuurlijk altijd weglopen. Dit kan bij zowel een opvang als bij jouw nieuwe huis gebeuren. Daarom is zo belangrijk dat je kat gechipt is. Zorg er voor de verhuizing wel voor dat je het adres van het nieuwe huis doorgeeft aan de dierenarts of databank.
Zijn de katten eraan gewend geraakt?
Ja, katten veroorzaken tijdens een verhuizing stress voor jou als baasje, maar uiteraard zorgen zij ook voor enorm veel stress voor zichzelf. Daarom is het tijdens een verhuizing extra belangrijk om je katten genoeg tijd te geven om aan het nieuwe huis te wennen. Dit geldt vooral voor een schuwe kat of een onzekere kat. Je kat laten wennen is eigenlijk wel het belangrijkste dat er is.
Het is van belang om de vertrouwde routine van je huisdier tot het laatste moment hetzelfde te laten. Denk hierbij aan de oude omgeving, maar bijvoorbeeld ook aan de vertrouwde geuren. In de nieuwe woning ziet je huisdier veel nieuwe dingen en ruikt hij ook nieuwe geuren en hierbij is het wel belangrijk dat de huisdier genoeg tijd krijgt om hieraan te wennen. Het is dan ook verstandig om zijn oude speeltjes, kattenmand en kattenbak in een rustig hoekje of kamer te zetten zodat de kat kan wennen aan zijn nieuwe omgeving.
Heb je jouw huisdier in een kamer geplaatst? Zorg er dan wel voor dat alle deuren en ramen goed dicht zijn en dat ook alle deuren en ramen dicht blijven! Wanneer je dit niet doet kan je huisdier namelijk weglopen en dit wil je natuurlijk niet. Het gebeurd niet heel vaak, maar het komt weleens voor dat een kat terugloopt naar het oude huis. En in de oude woning staat niemand daar natuurlijk op de wachten. En je kat voortaan voor altijd binnenhouden wil je natuurlijk ook niet. Vooral niet wanneer het om een echte buitenkat gaat.
Het is dus uiterst belangrijk dat je huisdier rustig kan wennen want anders kan het zelfs noodzakelijk blijken dat de huisdier herplaatst moet worden vanwege ernstige gedragsproblemen en dit wil je als je baasje natuurlijk niet.

Een kat kamer
Als je een nerveuze kat hebt kun je deze misschien het beste in een aparte kamer plaatsen. Het moet wel een kamer zijn waarin je al spulletjes hebt neergezet. Ook kan er een gezinslid bij de huisdier in de kamer blijven. Verstop brokjes droogvoer en speel spelletjes met de kat zodat de kat weinig van de omgeving merkt. De kat kan nog altijd later rustig op zijn gemak de nieuwe omgeving verkennen.
De dag van de verhuizing
Ja, je huisdier moet in de nieuwe woning wennen aan zijn nieuwe omgeving, maar vergeet je niet om in het oude huis op de verhuisdag zelf ook nog aandacht aan je huisdier te geven? Zoals je eerder hebt kunnen lezen kun je jouw kat het beste in een kamer ‘opsluiten’. Vergeet hierbij niet zijn favoriete ligmanden, hangmatten, kattenbakken en speeltjes neer te leggen.
Je kat veilig verhuizen kun je het beste als laatste doen. Is de nieuwe woning vlakbij? Dan kun je er natuurlijk met je kat naartoe lopen. Wel met je kat in een bench uiteraard. Zat je kat in een tijdelijke opvang of een andere kamer? Dan is je kat omringd met zijn favoriete spullen en zolang hij tijdens het laatste moment van de verhuizing in zijn eigen beschermde leefomgeving woont dan brengt dat alleen maar voordelen met zich mee.
Merk je dat je kat bang is? Dan kun je ook gebruikmaken van een speciale feromonen spray. De geruststellende feromonen afkomstig uit de speciale spray maken je kat wat rustiger. De kat hoeft verder ook niet continu alleen te zijn natuurlijk. In de nieuwe woning kan er bijvoorbeeld een gezinslid in de kamer met de kat blijven terwijl het beestje zijn nieuwe omgeving onderzoekt.
Is je kat gewend aan het nieuwe huis?
Sommige katten zijn binnen no time gewend aan hun nieuwe leefomgeving, maar sommige katten kunnen nauwelijks gewend raken. Als baasje kun jij dit het beste aankijken want jij kent je kat uiteindelijk natuurlijk het beste.
Door dierenartsen wordt het wel altijd aangeraden om je kat minstens twee weken tot ongeveer 6 weken binnen te houden zodat het beestje rustig kan wennen aan zijn nieuwe omgeving. De meeste katten hebben trouwens genoeg aan twee weken, maar nogmaals, iedere kat is natuurlijk anders.
Wanneer je katten ziet denk je niet snel dat het gevoelige beestjes zijn. Hier staan zij ook totaal niet bekend om. Echter zijn het een van de meest gevoelige dieren en daarom is het van belang om hier goed rekening mee te houden. Heb jij je kat twee weken laten wennen en denk je als baasje dat hij er wel klaar voor is om naar buiten te gaan? Dan kun je dit oefenen.
Ben je trouwens bang dat je kat naar het oude huis zal gaan lopen? Dan is het misschien handig om de nieuwe bewoners hierover in te lichten zodat zij direct contact met je op kunnen nemen wanneer de kat bij hen voor de deur staat.

Als het allemaal lang duurt is het natuurlijk niet leuk om je kat ernaar uit te laten kijken.. echter is het ook weer zo dat als je kat snel went hij ook sneller naar buiten kan. Is je kat wat angstig of als je kat volhardend terug blijft keren naar de oude woning dan is het uiteraard geen goed idee om je kat steeds naar buiten te laten. Hiermee langzaam stoppen is dan wel de beste optie. Wanneer je kat er klaar voor is om naar buiten te gaan zul je dit als baasje vanzelf wel merken.
Laat je kat geleidelijk kennis maken met de binnen- én buitenkant van je woning. Verder is het belangrijk dat jij je kat niet dwingt om naar buiten te gaan. De kat moet dit te allen tijde zelf kunnen beslissen. Laat in het begin de deur openstaan zodat je kat het allemaal zelf kan onderzoeken. Wel dien je in dit geval op te letten dat er geen vreemde katten via de deur naar binnen kunnen komen.
Lopen er trouwens veel andere katten in de tuin? Jaag deze dan zelf weg want je kat kan dit in het begin nog helemaal niet. Je kat moet eerst gewend zijn aan de nieuwe omgeving voordat het zijn nieuwe territorium kan afbakenen.
Veelgestelde vragen
Hoe zorg ik ervoor dat mijn kat in de tuin blijft?
Je kunt met je kat gaan wandelen of de tuin goed afsluiten zodat de kat er niet uit kan. Ook kun je de kat aan een tuigje vastmaken. Zo kan hij vrij rondlopen, maar niet weglopen.
Hoe zorg je ervoor dat je kat niet wegloopt?
Katten die gecastreerd zijn lopen minder snel weg. Ook is het belangrijk dat je de kat genoeg liefde, aandacht en eten geeft zodat die niet wegloopt.
Hoe lang moet je een kat binnen houden?
Het wordt geadviseerd om een kat na een verhuizing 2 tot 8 weken binnen houden.
Kun je een binnenkat naar buiten laten?
Je kunt je binnenkat trainen zodat hij naar buiten kan, maar wanneer je ziet dat je kat dit niet leuk vindt dan kun je het beter opgeven.
Kan een kat na 1 week naar buiten?
Nee, je kat kan na 1 week niet naar buiten. Wanneer je dit wel doet is er een grote kans dat je kat weg zal lopen.