Een verhuizing zelf kan al erg moeilijk zijn, maar wanneer je een kat hebt kan dit allemaal nog een tikkeltje moeilijker worden. Echter is het niet nodig om het jezelf heel moeilijk te maken en kun je wanneer je kleine aanpassingen maakt de kat rustig verhuizen. Zo kan de kat rustig wennen.
Verhuizen is een stressvolle gebeurtenis
Een kat verhuizen kan erg ingewikkeld zijn. Natuurlijk bedoelen we hier niet mee dat de kat zelf moeilijk te verhuizen want dat is natuurlijk niet zo. Die kun je natuurlijk gewoon in een mand of speciale bench vervoeren, maar alles wat hierbij komt kijken is waar wij het eigenlijk over hebben. Katten moeten tijdens stressvolle gebeurtenissen de nodige aandacht en juiste begeleiding krijgen.
Houdt de kat voorlopig in de gaten
Ja, niet iedere kat is het hetzelfde. De ene kat kan heel schuw zijn en door het minste en geringste al hoog in de boom zitten terwijl de andere kat weer wat relaxter is. Echter is stress bij katten een normale reactie op spannende gebeurtenissen want katten houden in het algemeen niet heel erg van verandering. Gelukkig is dit vaak van korte duur, maar helaas komt het ook weleens voor dat een kat hier langere tijd last van kan hebben. En wanneer dit gebeurd kan dit erg ongezond zijn.
Voorbereiden van je kat
Katten zijn dieren die van controle houden. Het zit in hun aard om controle te hebben over situaties. Dit willen zij heel graag, maar soms lukt dit natuurlijk niet en dit kan dus stress veroorzaken. Ook wanneer de kat alleen maar het gevoel heeft dat hij geen controle heeft dan zal dit voor enorme stress zorgen.
Veranderingen
Een kat is een dier dat wil weten waar die aan toe is. Daarom is het voor een baasje erg belangrijk om voorspelbaar te zijn in je reactie. Ook tijdens een verhuizing wanneer je als baasje zelf veel stress ervaart. Probeer ervoor te zorgen dat de kat dit niet kan voelen. Wanneer je kat dit wel voelt of merkt dat je soms wat onduidelijk bent in je reactie dan kan dit de kat in de war brengen en dit wil je natuurlijk niet.
Wat te doen tijdens de verhuizing – vreemde katten & andere katten
Om je kat zo goed mogelijk voor te bereiden kun je misschien kiezen voor een tijdelijke opvang. Zo zitten er meerdere katten en verschillende katten bij elkaar en kunnen ze door goede begeleiding van professionele verzorgers er een leuke tijd van maken. Zo kan de kat prettig de verhuizing afwachten en kan de kat tijdelijk uit alle chaos verdwijnen.
Vind een kat de opvang dan niet vervelend?
In een opvang voor katten werken altijd gespecialiseerde verzorgers. Katten zijn voor hen dan ook geen enkel probleem. Zij weten precies hoe zij de katten moeten verzorgen én hoe zij met de katten om moeten gaan. Tijdens de eerste afspraak zal alles dan ook netjes met je besproken worden. Vaak wordt er om ongewenst gedrag te voorkomen aan je gevraagd om een zachte katoenen doek mee te geven aan je kat. Aan de doek zitten dan vertrouwde en natuurlijke geuren waardoor je kat zichzelf gerust kan stellen.
Is je kat gechipt?
Bij een opvang is het chippen van je kat wel verplicht, dus houdt hier rekening mee. Je wilt natuurlijk niet dat de kat geweigerd wordt omdat hij niet gechipt is. Is je kat gechipt? Dan hoef jij je natuurlijk nergens zorgen over te maken en is het alleen belangrijk om op tijd de adreswijziging bij de dierenarts of databank door te geven.
Het vervoeren van je kat heeft impact – je kat verhuizen
Laat je kat ruim op tijd kennis maken met de transportmand- of bench. Je kunt bijvoorbeeld al een paar weken van tevoren beginnen met spelen met de mand en de kat. Er bestaan trouwens ook een speciale feromoon spray. Spray eventueel wat van deze spray in de bench of mand zodat het een positieve invloed op je kat kan hebben.
Zorg er daarom altijd voor dat de vertrouwde routine van je kat tot het aller, maar dan ook allerlaatste moment hetzelfde blijft en dat ze nog heel lang van het oude huis met vertrouwde geuren kunnen genieten. In je nieuwe woning ziet je kant ook heel veel nieuwe dingen en daarom kun je een van de kamers in dit geval eerst inrichten als de nieuwe kamer voor de kat zodat hij rustig kan wennen. Leg zijn oude en vertrouwde speeltjes, mand en eten en drinken in de kamer en geef hem genoeg tijd om te wennen aan zijn nieuwe omgeving.
De dag van de verhuizing
Je denkt nu misschien heel erg aan de kat en het wennen aan zijn nieuwe omgeving, maar het is ook belangrijk dat je in het oude huis nog veel aandacht aan de kat geeft. Zo kun je de kat het beste in een kamer opsluiten met al zijn favoriete ligmanden, hangmatten, kattenbakken en speeltjes. Vergeet zijn water- en etensbakje hierbij niet. Zo kan de kat in de kamer lekker spelen en zal hij niks doorhebben van de verhuizing.
Als laatste verhuizen
De kamer waar je kat inzit kun je dus het beste als laatste verhuizen. Laat alle spullen tot het laatste moment in de kamer staan. Dit is eigenlijk een tijdelijke opvang voor je kat. De kat omringd zich in dit geval met vertrouwde spullen en zolang hij in zijn eigen beschermde leefomgeving woont kan hij lekker rustig spellen. Is je kat bang? Dan kun je de feromonen spray waar we je eerder over vertelden je ook in de kamer sprayen. De geruststellende feromonen afkomstig uit de spray maken je kat wat rustiger.
Als er een extra gezinslid is die wat tijd over heeft dan kan hij of zij misschien in de kamer blijven. De kat hoeft natuurlijk niet continu alleen te zijn. Ook in de nieuwe woning is het fijn als er iemand in de ‘veilige kamer’ bij hem is terwijl hij zijn nieuwe omgeving onderzoekt.
Zorg er wel voor dat je alle ramen goed dicht maakt en zorg er ook voor dat alle ramen dicht blijven! Anders is er een kans dat je kant weg zal lopen. Misschien denk je dat dit niet snel zal gebeuren, maar het komt helaas vaak voor dat een kat terugloopt of terug naar het oude huis wil lopen. En de kat voortaan helemaal binnenhouden wil je natuurlijk ook niet. Vooral niet wanneer het een echte buitenkat betreft.
Niet teveel eten
Geef je kat op de verhuisdag niet teveel eten, want door alle stress kan de kat die dag meer eten dan noodzakelijk is waardoor hij later in de nieuwe woning kan gaan braken. Dit wil je natuurlijk wel voorkomen en daarom kun je de kat het beste minder eten geven.
Zijn je katten eraan gewend geraakt?
Katten veroorzaken tijdens een verhuizing stress voor zichzelf, maar dus ook voor de baasjes. Het is dan ook erg belangrijk om de katten genoeg tijd te geven om de situatie te wennen. Vooral wanneer je een schuwe kat of onzekere kat hebt is je kat laten wennen het belangrijkste dat er is.
Maak het zo leuk mogelijk
De ene kat kan sneller wennen dan andere kat De ene kat is alles na 1 week al gewend terwijl de andere kat nauwelijks gewend kan raken. Je kent je kat als baasje natuurlijk het beste en dit kun jij als baasje dan ook het beste aanvoelen. Wat wel standaard wordt aangeraden is om je kat minstens twee weken tot maximaal 6 weken binnen te houden zodat het kan wennen aan zijn nieuwe omgeving. De meeste katten hebben namelijk genoeg aan 2 weken, maar nogmaals.. jij kent je kat het beste.
Als je een nerveuze kat hebt dan kun je deze gerust stellen door kleine spelletjes met hem te spelen. Verstop brokjes droogvoer in de nieuwe woning zodat jullie samen kunnen spelen bijvoorbeeld.
Wanneer mag je kat naar buiten?
Wanneer je katten ziet denk je toch eigenlijk helemaal niet dat het van die stressballen zijn? Maar nu weet je dat dit toch echt wel het geval is. Heb je jouw kat 2 weken laten wennen en denk je dat hij al naar buiten kan? Dan kun je hier natuurlijk mee beginnen. Als je bang bent dat je kat naar het oude huis gaat lopen dan kun je misschien de nieuwe bewoners hierover inlichten zodat zij contact met je op kunnen nemen wanneer dit gebeurd.
Doe het geleidelijk
Je kat ernaar uit laten kijken is misschien niet zo leuk, maar als je ervoor zorgt dat de kat snel went dan kan hij ook sneller naar buiten. Als je kat volhardend terug blijft keren naar oude woning dan is dit natuurlijk geen goed signaal en hiermee langzaam stoppen is dan de beste optie. Je kat moet wel genoeg tijd krijgen en aan de nieuwe omgeving wennen.
Help mee
Laat je kat geleidelijk kennis maken met de buitenkant van je huis. Laat hem zelf naar buiten lopen en til hem nooit op! De kat moet namelijk zelf kunnen beslissen wat hij doet. Als die naar buiten wilt dan kan dat, maar wil hij dat nog niet dan is het verstandig om toch nog even te wachten. Laat de deur in het begin ook altijd open staan zodat de kat naar binnen kan wanneer hij dat wilt.
Veelgestelde vragen
Hoe weet een kat de weg terug naar huis?
Katten onthouden dichtbij huis altijd waar ze lopen en daarnaast maken ze ook gebruik van geuren waardoor ze de weg terug naar huis zo gevonden hebben!
Is verhuizen slecht voor een kat?
Een verhuizing kan veel stress veroorzaken voor je kat en daarom is het van belang om met een goede checklist te verhuizen.
Hoe weet je dat een kat zich thuis voelt?
Zodra je kat zich thuis voelt zal hij een relaxte houding aannemen. Hierbij slaapt hij dan bijvoorbeeld lekker met de pootjes onder zijn lijf.
Wat doen als je kat niet terug komt?
Neem contact op met de dierenarts en dierenambulance wanneer je kat niet terugkeert. Zonodig kun je ook het asiel bezoeken. En misschien hebben de buren iets gezien!
Waarom mag je kat niet mee naar bed?
Katten kunnen wormeneitjes, teken of vlooien verspreiden en dit wil je natuurlijk niet in je bed hebben.