Energiecontract verhuizen: hoe werkt dat?

Je gaat verhuizen en hebt hierbij vast al nagedacht over je inboedel verhuizen. Je weet waarschijnlijk al precies hoe je het wilt doen en of je het bijvoorbeeld zelf uitvoert en of je hier een verhuisbedrijf voor wilt inhuren. Dit is allemaal natuurlijk heel goed, maar vergeet je ook andere belangrijke zaken niet? Denk hierbij bijvoorbeeld aan je energieleverancier.

Ga je binnenkort verhuizen en wil je toch nog even onderzoek doen naar de prijze van energieleveranciers? Dan kan het wanneer je het nog nooit eerder hebt gedaan verwarrend zijn want waar begin je nu eigenlijk met zoeken? Dit is allemaal veel makkelijker dan het in de eerste instantie lijkt en Moving helpt je hier dan ook graag bij.

Overstappen of je energiecontract verhuizen?

Je kunt dus wanneer je gaat verhuizen ervoor kiezen om bij je huidige leverancier te blijven. Echter is een verhuizing ook een zeer goed moment om eens even naar je huidige contract te kijken en naar de resterende looptijd.

Veel mensen willen na een verhuizing overstappen omdat zij bij een andere energieleverancier goedkoper uit zijn. Andere willen liever niet overstappen omdat zij geen zin hebben om dit te regelen of omdat zij gewoonweg goedkoper uit zien met hun huidige contract.

Kiezen voor je huidige energieleverancier of een nieuwe energieleverancier kiezen?

Wanneer jij uit je oude woning gaat verhuizen kun jij dus je energiecontract verhuizen en meenemen naar je nieuwe woning. Maar zoals je hebt kunnen lezen kun je dus ook een nieuw energiecontract bij een andere netbeheerder krijgen. Bij een verhuizing gaat er zoveel in je om en het is dan ook logisch dat jij misschien helemaal geen idee hebt wat je moet doen. Maak je geen zorgen want wij leggen het je in dit artikel allemaal uit.

Wanneer je ergens anders gaat wonen kun je jouw huidige energieleverancier meeverhuizen, maar waarom zou je dit eigenlijk doen? De antwoorden zijn eigenlijk heel simpel. Of de mensen zijn bij hun huidige leverancier goedkoper uit, maar soms willen mensen gewoonweg niet overstappen omdat dit tijd kost. Je moet nu eenmaal dingen uitzoeken én het overstappen regelen. Wanneer je bij je oude leverancier blijft is een verhuizing doorgeven voldoende.

Wanneer je naar een andere woning verhuist is het een goed moment om naar je verbruik en je huidige contract te kijken. Betaal je weinig of juist teveel voor elektriciteit? Wat is je termijnbedrag? Controleer alles en ga daarna direct op onderzoek uit om te kijken hoe het allemaal bij andere energieleveranciers zit want je wilt natuurlijk niet teveel betalen. Wanneer je ziet dat je bij een andere leverancier goedkoper uit bent kun je overstappen. Veel mensen doen dit dan ook graag.

Energiecontract tussentijds beëindigen

Energiecontract opzeggen bij verhuizing? Wanneer jij je energiecontract op wilt zeggen is het wel belangrijk om eerst goed naar de voorwaarden van je huidige energieleverancier te kijken want heb je nu met een meerjarig contract te maken? Is het een contract voor bepaalde tijd of is het misschien een contract voor onbepaalde tijd?

De meeste energiebedrijven in Nederland hebben meestal een looptijd met een vast contract van 1 tot 3 jaar en wanneer dit voorbij is krijg je dan vaak een contract voor onbepaalde tijd. Wanneer je deze dingen niet weet kun je natuurlijk ook altijd gewoon contact opnemen met je huidige leverancier. Verder is het ook zo dat contracten natuurlijk en wettelijke opzegtermijn hebben waar jij als klant rekening mee moet houden.

Een opzegvergoeding

Heb je het nagekeken en blijk je bij je huidige leverancier een vaste looptijd te hebben? Dan is het mogelijk dat je een boete krijgt omdat je het contract vroegtijdig op wilt zeggen. Dit wordt ook wel een opzegvergoeding genoemd. Uiteraard moet je rekening houden met de opzegvergoeding, maar eigenlijk is dit geen reden om niet over te stappen.

Veel energiebedrijven nemen deze opzegvergoeding voor hun rekening waardoor jij als klant dus nog steeds kosteloos over kunt stappen naar een andere netbeheerder. Zorg er in dit geval wel altijd voor dat jij jezelf hier goed naar informeert bij je huidige én nieuwe leverancier.

Een contract op twee adressen

Ben je eindelijk de nieuwe bewoner van je nieuwe woning? Dan kan het zo zijn dat je niet direct in kunt trekken. Denk hierbij aan eventuele verbouwingen of klussen die nog afgerond moeten worden. In dit geval moet je dan nog een langere tijd in de oude woning blijven wonen, maar dien je ook verder te gaan met klussen in de nieuwe woning. Hoe doe je dit nu? Kun je het oude contract meenemen en energie verhuizen?

Doorgeven aan je huidige leverancier

Wanneer je naar een nieuwe woning verhuist en bij je eigen energieleverancier blijft dan kunt je dit op de data van de sleuteloverdracht van je oude én nieuwe huis doorgeven. Zo kan je energieleverancier op beide adressen energie leveren.

Een andere energieleverancier

Wanneer je voor een nieuwe energieleverancier kiest dan kun je het contract van je nieuwe huis een stuk eerder in laten gaan. Op deze manier heb je dan een overlap van beide contracten waardoor je in je oude woning, maar ook op het nieuwe adres energie zult hebben. Dus op deze manier is het overstappen naar een nieuwe leverancier ook gewoon eenvoudig.

Hoe lang duurt het allemaal?

Blijf je bij je oude energieleverancier? Dan kun je jouw verhuizing doorgeven. Dit dien je uiterlijk 2 weken vóór je officiële verhuisdatum te doen. Let hier goed op want je wilt op het nieuwe adres natuurlijk niet zonder stroom en gas komen te zitten. De vorige bewoners hebben dit natuurlijk al allemaal opgezegd.

Je nieuwe leverancier

Kies je voor een nieuwe energieleverancier? Dan kan het 2 tot 4 weken duren voordat je aangesloten bent. Dit komt vanwege het feit dat je bij een opzegging vaak met een opzegtermijn van minimaal een maand te maken hebt. Dit verschilt echter per leverancier, dus zorg ervoor dat je dit van tevoren goed uitzoekt.

Je gaat verhuizen: de eindafrekening en meterstanden

Wanneer je de oude woning verlaat en gaat opleveren dan wordt er uiteraard altijd naar de meterstanden gevraagd. De leveranciers willen natuurlijk wel weten wat de huidige situatie op je oude adres is en daarom is meterstanden opnemen zo belangrijk. De meterstanden doorgeven kun je het beste op de dag van de sleuteloverdracht doen. Maak hierbij een foto van je (slimme)meter en stuur deze op. Na je verhuizing zul je binnen 2 weken de eindafrekening toegestuurd krijgen.

Overstappen vanwege zonnepanelen

Je kunt altijd overtappen naar een andere energieleverancier. Als je zonnepanelen hebt dan is het verstandig om je overstapdatum zo dicht mogelijk bij je jaarlijkse meteropname in te plannen. Zo kun je voorkomen dat de stroom die je zelf opgewekt hebt verloren gaat.

Tijdens zomermaanden wek je bijvoorbeeld meer energie op die je tijdens de komende wintermaanden kunt verbruiken. Wanneer je dus rondom je jaarlijkse meteropname overstapt dan haal je het maximale voorbeeld uit je eigen opbrengst. De datum van je jaarlijkse meteropname kun je op de laatste afrekening vinden.

Tot slot

Ga verhuizen en regel alles goed. Wacht niet op het laatst mogelijke datum, maar begin op tijd. Kijk hierbij van tevoren goed naar je gemiddeld jaarverbruik en begin met je onderzoek naar een geschikte energieleverancier voor op je nieuwe adres. Zo weet je ook direct of je oude energiecontract voordelig is of niet. Op deze manier kun je uiteindelijk voor een (nieuwe)energieleverancier kiezen.


Veelgestelde vragen

Wat te doen met energiecontract bij verhuizing?

Je kunt je energiecontract meeverhuizen naar het nieuwe adres, maar je kunt ook overstappen op een nieuwe leverancier.

Kun je een energiecontract overnemen?

Ja, het huidige energiecontract kan overgezet worden op een andere naam. De energieleverancier zal in dit geval de namen op het contract wijzigen. Houdt er wel rekening mee dat een leverancier een naamswijziging ook als contractbreuk ziet en er misschien wel een boete betaald moet worden.

Hoe snel na verhuizing energiecontract?

Het beste is om ongeveer 3 maanden voor de datum van je sleuteloverdracht alles met betrekking tot de leverancier al geregeld te hebben. Zo heb je direct bij aankomst energie.

Kan je twee energiecontracten hebben?

Ja, je kunt zeker twee energiecontracten hebben. Dit kan bij een verbouwing of verhuizing soms zelfs noodzakelijk zijn.

Hoe lang zonder energiecontract?

Je kunt na de verhuizing een tijd gebruikmaken van de energie van de netbeheerder, maar deze zal na verloop van tijd contact met je opnemen dat als je geen contract afsluit zij alles zullen afsluiten.