Wanneer we het over verhuizingen hebben wordt er in het algemeen vaak direct aan inboedel verhuizen gedacht. Dit klopt natuurlijk ook want er moet ook gewoon inboedel van A naar B verhuisd worden, maar wanneer je gaat verhuizen is er eigenlijk nog heel veel meer wat er geregeld moet worden. In dit artikel leggen we je het een en ander hierover uit.
Bij je huidige energieleverancier blijven of het huidige contract ontbinden?
Zoals je hebt kunnen lezen kun je jouw oude (variabel)energiecontract verhuizen en meenemen naar de nieuwe woning, maar je kunt er dus ook voor kiezen om een contract bij een nieuwe leverancier af te sluiten. Alleen weten veel mensen niet wat wijsheid is en wij helpen je hier graag bij.
Stap over naar een nieuwe energieleverancier
Bij een verhuizing horen ook administratieve taken en hierbij is het belangrijk om een van de belangrijkste zaken niet te vergeten. En dit is je energiecontract opzeggen! Want wat ga je nu eigenlijk doen? Je moet natuurlijk niet alleen het energiecontract op het oude adres opzeggen, maar je moet natuurlijk ook een nieuw energiecontract afsluiten voor in de nieuwe woning.
Ga je verhuizen en neem je toch liever het huidige contract juist niet mee? Dan kun je uiteraard voor een andere aanbieder kiezen. Hierbij is het wel verstandig om altijd eerst naar de beste deals te kijken. Je wilt uiteindelijk natuurlijk niet zomaar teveel geld betalen.
Ook moet je de verhuizing doorgeven bij je oude leverancier zodat je kunt doorgeven dat je wilt overstappen. Doe dit op tijd zodat je later niet tegen verrassingen aan zult lopen.
In Nederland kun je in je nieuwe woning dus bij ieder willekeurig energieleverancier terecht. Uiteraard wil jij je als klant wel aanmelden bij het goedkoopste bedrijf en daarom energiecontracten vergelijken, uiteraard vooraf erg verstandig. Met die dure prijzen van tegenwoordig wil je uiteraard wel een nieuw vast energiecontract waarbij je niet al teveel hoeft te betalen.

Ga op tijd aan de slag
Of je nu je huidige energiecontract wilt behouden of dat je het oude contract op wilt zeggen.. het is uiterst belangrijk om dit op tijd te regelen. Wanneer je dit niet op tijd doet is er een grote kans dat je straks in het nieuwe huis zonder energie komt te zitten en dit wil je natuurlijk niet wanneer je de nieuwe woning betrekt. Leveranciers van stroom en gas moeten namelijk wel genoeg tijd hebben om alles aan te kunnen sluiten.
Je kunt je nieuwe adres of opzegging bij de meeste energieleveranciers ongeveer drie maanden van tevoren doorgeven, dus probeer ook echt gebruik te maken van deze extra tijd. Zo voorkom je dat je dingen vergeet en dat je deze op het laatste moment nog moet regelen. Dit zal je dan ook enorm veel stress besparen.
Wat wil je nu precies doen?
Wanneer je gaat verhuizen kun je ervoor kiezen om je bestaande energiecontract mee te verhuizen naar het nieuwe adres. Echter is her hierbij wel belangrijk om eerst goed onderzoek te doen naar de prijzen want ben je bij een nieuwe energieleverancier misschien niet goedkoper uit? Een verhuizing is voor veel mensen namelijk hét perfecte moment voor overstappen.
Liever je energiecontract verhuizen?
Wanneer je ervoor kiest om bij je huidige energieleverancier te blijven dan kan dit natuurlijk gewoon. Dan is je verhuizing aan de energieleverancier doorgeven voldoende, maar waarom zou je dit eigenlijk doen?
Veel mensen vinden dat overstappen veel tijd kost en kiezen er daarom liever voor om hun oude (variabel) energiecontract mee te verhuizen. Zo hoef je geen nieuwe leverancier op te zoeken, hoef je verder je (variabel)contract niet op te zeggen én dit betekent natuurlijk je dan ook niks hoeft te regelen. Dit is allemaal een stuk makkelijker, maar helaas is dit niet altijd de goedkoopste optie want misschien ben je bij een andere leverancier wel véél goedkoper uit.
Hoe hoog is de opzegvergoeding
Wanneer je gaat verhuizen is het belangrijk om eerst heel goed naar de voorwaarden van je huidige energieleverancier te kijken want waarschijnlijk heb je geen idee hoe jouw huidige energiecontract in elkaar zit. De meeste energiecontracten hebben een looptijd met een vast contract van 1 tot 3 jaar en wanneer dit voorbij is krijg je meestal een contract voor een onbepaalde tijd. Zulke contracten hebben altijd een wettelijke opzegtermijn waar je rekening mee moet houden.
Opzegvergoeding
Heb je bij je huidige leverancier dus een vaste looptijd? Dan is het heel goed mogelijk dat je bij zou moeten betalen indien je dit contract vroegtijdig opzegt. Dit wordt ook wel een opzegvergoeding genoemd.
Maak je geen zorgen om de opzegvergoeding
Het is belangrijk om met je opzegvergoeding rekening te houden, maar misschien is het ook wel fijn om te weten dat wanneer je en lopend energiecontract hebt en deze vroegtijdig op wilt zeggen dat nieuwe energieleveranciers dit graag voor je betalen. Echter is het natuurlijk wel belangrijk om jezelf hier eerst goed over te informeren.
Eindafrekening en meterstanden doorgeven
Wanneer jij je oude woning gaat verlaten en opleveren wordt er standaard naar de meterstanden gevraagd. Je meterstanden doorgeven is dan ook erg belangrijk. Wat je het beste kunt doen is om de meterstanden op de dag van de sleuteloverdracht door te geven. Maak hierbij een foto van je (slimme)meter en stuur deze op. Na je verhuizing ontvang je ongeveer binnen 2 weken je eindafrekening.
Kloppen de meterstanden niet? Dan kun je uiterlijk 5 werkdagen voor het einde van de derde maand van de overstap datum nog je andere meterstanden doorgeven.
Een contract op twee verschillende adressen
Ben je eindelijk de nieuwe bewoner van je droomhuis? Dan kan het weleens zo zijn dat je nog een lange tijd moet klussen en daarom nog niet in de nieuwe woning kunt wonen. In dit geval moet je nog een langere tijd in de oude woning blijven wonen, maar dien je tegelijkertijd ook nog te klussen in de nieuwe woning. Hoe regel je dit nu?
Je kunt dit eenvoudig doorgeven
Wanneer je bij je eigen energieleverancier blijft en geen nieuw contract afsluit dan kun je de data van de sleuteloverdracht van zowel je oude als nieuwe huis doorgeven. Op deze manier kan de energieleverancier op beide adressen energie leveren en hoeft er geen nieuwe contract te worden afgesloten.
Stap je wel over naar een nieuwe energieleverancier? Dan kun je het contract van je nieuwe huis eerder laten ingaan. Dit betekent dat je dan een overlap hebt van beide contracten waardoor op je op beide adressen energie zult hebben.
Hoe lang duurt het voordat je bent aangesloten?
Wanneer je bij je oude energieleverancier blijft dan kun je jouw verhuizing doorgeven, maar dit dien je wel uiterlijk 2 weken vóór de verhuisdatum te doen. Probeer je echt aan deze termijnen zodat je later op het nieuwe adres niet zonder stroom en gas komt zitten aangezien de vorige bewoners dit allemaal waarschijnlijk al opgezegd hebben.
Wanneer je voor een nieuwe energieleverancier kiest kan het 2 tot 4 weken duren voordat de woning is aangesloten op de nieuwe netbeheerder. Bij het overstappen naar een andere leverancier is het erg belangrijk om ook op je opzegtermijn te letten. Wanneer je jouw (variabel)contract opzegt heb je namelijk meestal met een opzegtermijn van minimaal een maand te maken. Echter verschilt dit per leverancier, dus informeer jezelf altijd goed.
Duurzame energie
Met al die torenhoge energieprijzen én het milieu waar we beter voor moeten zorgen is het natuurlijk ook fijn als je voor duurzame energie energie kunt kiezen dat niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu is. In dit geval zou je bijvoorbeeld voor zonne-energie kunnen kiezen. Zonnepanelen zijn tegenwoordig enorm populair en wanneer je energieverbruik laag is kun je er zelfs nog geld mee verdienen!

Verdien geld met de terugleververgoeding
Zoals je net hebt kunnen lezen kun jij wanneer je meer stroom opwerkt dan verbruikt dit terugleveren aan je energieleverancier. De energieleverancier betaald jou in dit geval voor al je ingeleverde kWh’s. Dit wordt in Nederland ook wel de ’terugleververgoeding’ genoemd.
Teruglevergoeding en energie verhuizen
Wanneer je na de verhuizing overstapt op zonnepanelen dan is het erg verstandig om vooraf goed onderzoek te doen naar een andere energieleverancier. Er is namelijk een grote kans dat je bij een nieuw energiecontract misschien veel goedkoper uit zult zijn dan bij je oude leverancier én misschien zal een nieuwe leverancier je veel meer betalen voor je ingeleverde kWh’s. Zorg daarom dat je dit goed uitzoek zodat je kunt kiezen voor de beste deal.
Geschil met energieleverancier
Wanneer je een klacht over je energieleverancier hebt dan dien je dit eerst met hen op te lossen. Hierbij is het belangrijk dat je de klacht eerst schriftelijk voorlegt bij het bedrijf. De meeste leveranciers hebben op hun website hun Algemene Voorwaarden en klachtenregeling vermeld.
Kom je er samen niet uit?
Wanneer jullie er samen niet uitkomen kun je naar de geschillencommissie stappen. Zij behandelen klachten van consumenten tegen hun energieleverancier.
Energieleverancier beëindigt contract, mag dat?
Je energieleverancier mag jouw energiecontract opzeggen als je niet reageert op betalingsherinneringen of op pogingen om een betalingsregeling af te spreken.
Je gaat verhuizen..
Ga je verhuizen? Dan is het zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen verstandig om naar je oude (vast)contract te kijken. Het is toch zeker wel de moeite waard om je oude energiecontract eens onder de loep te nemen. Je wilt op het nieuwe adres immers niet zomaar teveel betalen en misschien kun je daarom beter een nieuwe energieleverancier kiezen. Niemand wilt toch een dief van zijn eigen portemonnee zijn?
Bij Moving hopen wij dan ook dat we je met dit artikel goed hebben kunnen helpen want wanneer je gaat verhuizen is het toch wel fijn om wat meer informatie te krijgen over dit soort belangrijke zaken. Wanneer jij je als klant goed laat informeren kun je eigenlijk niks meer fout doen. Je weet precies wat je wilt en hoe je het wilt. Neem je jouw huidige contract mee of kies je bijvoorbeeld toch liever voor een nieuw energiecontract? Wat je uiteindelijk ook besluit te doen het is altijd je eigen persoonlijke keuze.
Veelgestelde vragen
Wat gebeurt er met mijn energiecontract als ik verhuis?
Je kunt je oude contract meeverhuizen naar de nieuwe woning, maar je kunt ook voor een nieuwe energieleverancier kiezen.
Kan ik altijd mijn energiecontract opzeggen?
Ja, de opzegging kan op elk moment van het jaar en het is ook nog eens zo gedaan. Let wel op wat voor contract je hebt want misschien zeg je het contract tussentijds op en kun je hiervoor een boete krijgen. Meestal willen de nieuwe energieleveranciers deze boete wel betalen. Informeer je zelf dus eerst altijd goed.
Wie moet energiecontract opzeggen?
Je kunt je energiecontractnzelf opzeggen, maar wanneer je voor een nieuwe energieleverancier kiest dan zullen zij dit voor je doen.
Wat te doen bij verkoop huis meterstanden?
Maak op de laatste dag in de oude woning en op de eerste dag in het nieuwe huis een foto van de meterstanden. Zo kun je de juiste meterstanden doorgeven en krijg je uiterlijk 2 maanden van de verhuisdag de eindafrekening.
Hoeveel boete bij opzeggen energiecontract?
Bij de meeste energieleveranciers krijg je €50 boete per product waarvan de rest van de looptijd minder dan 1,5 jaar is. Is de resttijd nog langer? Dan zal dit vaak €75 zijn. Je nieuwe energieleverancier wil deze boete vaak voor je betalen, dus zorg dat je jezelf hierover goed informeert.