Een huisarts is in Nederland meestal een belangrijk persoon voor een familie. Het is namelijk vaak het eerste aanspreekpunt voor families wanneer een gezinslid last heeft van lichamelijke of geestelijken klachten. Ook bij andere problemen thuis of op de school van je kinderen kan de huisarts enige hulp bieden.
Wanneer je naar een andere stad verhuist heb je natuurlijk een nieuw huisarts nodig. Uiteraard heb je bepaalde zorgwensen en hierbij wil je natuurlijk wel eventueel naar een goede huisarts overstappen. Zo een andere huisarts zal waarschijnlijk niet direct vertrouwd voelen en juist daarom is dit zo belangrijk.
Maar hoe werkt het zoeken als nieuwe patiënt naar praktijken en een huisarts precies? Kun je hiervoor ergens terecht? En is het zoals met je zorgverzekeraar dat je pas eind december kunt overstappen?
Bij Moving kunnen we je helpen met verhuizen, je nieuwe verzekeraar, maar zo dus ook met een nieuwe huisarts. Wij proberen in dit artikel dan ook zo goed mogelijk uit te leggen hoe het zit met je he huisarts en wat je precies moet doen wanneer je gaat verhuizen. Wij hopen dan ook dat je deze informatie nuttig vindt en dat het je kan helpen verhuizen. Ga verhuizen met een gerust hart!s
Het is in Nederland niet verplicht om jezelf bij een huisarts in te schrijven. Het wordt door de overheid en je zorgverzekeraar uiteraard wel aangeraden om dit te doen. Zo is er in een noodsituatie altijd een huisarts of huisartsenpost wanneer je zorg nodig hebt. Ook wordt er op deze manier alles over je gezondheidsproblemen en medicijngebruik netjes bijgehouden in een dossier waar niemand zonder toestemming van jou of de huisarts bij mag.
Adreswijziging doorgeven aan huisarts
Wanneer je in dezelfde buurt of stad blijft wonen dan kun je uiteraard gewoon bij je huisarts ingeschreven blijven staan. In dit geval dien je alleen je adreswijziging door te geven.
Veranderen van huisarts
Wanneer je gaat verhuizen is het soms noodzakelijk om van huisarts te veranderen. Je gaat namelijk verhuizen en zoals je eerder hebt gelezen is het belangrijk dat je niet te ver van je (oude)praktijk vandaan woont. Je mag in Nederland dan ook altijd van huisarts veranderen en hierbij hoef je niet zoals met je zorgverzekering tot het einde van het jaar te wachten.
Inschrijven bij een huisarts
Heb jij nog een huisarts en wil jij je nu inschrijven? Dan kun je via diverse websites online een huisarts bij jou in de buurt vinden. In de Nederlandse wet staat namelijk dat je vrij bent om zelf een huisarts te kiezen.
Wel is het hierbij verstandig dat je een huisartenpraktijk uitkiest die niet al te ver bij jou vandaag is. Als vuistregel wordt er altijd gezegd een praktijk te kiezen die je met de auto binnen 15 minuten kunt bereiken.
Veranderen van huisarts, maar hij mag je weigeren
De nieuwe huisarts mag je namelijk in bepaalde situaties weigeren. Dit kan zijn wanneer:
- Je te ver van de huisartstenpraktijk vandaan woont
- De huisartsenpraktijk vol is
- Als de arst jouw zorgwensen niet kan inwilligen. Denk hierbij aan euthanasie.
Is de praktijk vol of zijn er nog plekken beschikbaar?
Moet of wil je veranderen van huisarts? Informeer jezelf dan altijd eerst goed. Is het bijvoorbeeld een zelfstandige huisarts of zit de huisarts in een zorgcentrum met meerdere huisartsen? Van huisarts veranderen betekent trouwens ook dat jij als nieuwe patiënt eerst moet kijken of er wel plek is.
Wil de huisartsenpraktijk je aannemen?
Je dient jezelf bij de huisarts in te schrijven. Hierbij is het ook belangrijk om aan de huisartsassistent door te geven bij welke apotheek je staat ingeschreven. Misschien is het hierbij ook nodig om naar een bepaalde apotheek dichterbij jou in de buurt over te stappen.
Schrijf jezelf uit bij de oude huisarts
Zodra je als patiënt bent ingeschreven bij de nieuwe huisarts kun jij jezelf als patiënt uitschrijven bij je oude huisarts. Dit kun je schriftelijk, telefonisch of modeling doen. Geef bij het uitschrijven wel altijd aan per wanner je overstapt en waarom je eigenlijk naar de andere huisarts bent overgestapt.
Overdracht van dossiers
Zoals je hebt kunnen lezen is het noodzakelijk dat wanneer je naar een nieuwe huisarts overstapt dat je ervoor zorgt dat je medische dossier doorgestuurd wordt. De nieuwe arts moet natuurlijk wel op de hoogte worden gebracht van je medische geschiedenis en medicatie. En hierbij is natuurlijk een medisch dossier nodig.
Je medisch dossier bij de nieuwe huisarts
Je huidige huisarts of huisartsassistent kan je dossiers naar de nieuwe huisarts sturen. Dit kan zoals je eerder hebt kunnen lezen op verschillende manier, maar misschien is het wel handig om bij de nieuwe praktijk te vragen hoe zij dit liever willen zodat de oude huisarts hier rekening mee kan houden.
Een klacht indienen over een huisarts
Soms is er naast een verhuizing natuurlijk ook een andere reden dat je van huisarts wilt veranderen. Je zorgverzekeraar wil dit waarschijnlijk eerst graag horen, maar heb je klachten over artsen of andere zorgverleners zoals bijvoorbeeld een fysiotherapeut en wil je deze indienen? Dan kun je hierover een klacht indienen.
Je dient je klacht uiteraard eerst met de huisarts zelf te bespreken. Kom je er samen niet uit? Dan kun je een verzoek indienen om je klacht te kunnen voorleggen bij de klachtenfunctionaris van de huisartsenpratijk. Dit is helemaal gratis en de bemiddelaar zal het gesprek met jou én de huisarts aangaan.
Komen jullie er hierna nog steeds niet samen uit? Dan kun je contact opnemen met de de landelijke geschillencommissie huisartsen (SKGE) of met de geschillencommissie DOKh. Voor verder onderzoek kun je jouw klacht ook bij het Regionaal Tuchtcollega voor de Gezondheidszorg indienen. Dit is vaak nodig wanneer de arts bijvoorbeeld in gebreke is gebleven. Komen jullie nog steeds niet tot een oplossing? Dan kun ook nog altijd terecht bij de civiele/burgerlijke rechter.
Veelgestelde vragen
Hoe ver mag je van je huisarts wonen?
De vuistregel is dat een patiënt een reistijd van maximaal 15 minuten moet aanhouden.
Hoe verhuizing doorgeven huisarts?
Heb je al een nieuwe huisarts gevonden en neemt deze nieuwe patiënten aan? Licht de oude huisarts dan in. Dit kan mondeling, telefonisch of via de mail zijn. Vervolgens zal de oude huisarts je dossier naar de nieuwe huisarts sturen.
Is een huisarts verplicht je aan te nemen?
Een huisarts mag je als patiënt weigeren als de praktijk vol zit, je te ver van de praktijk vandaag woont of als je niet dezelfde opvattingen hebt over bijvoorbeeld euthanasie.
Wat als alle huisartsen vol zitten?
In dit geval kun je nog altijd contact opnemen met je zorgverzekeraar. Deze kan je namelijk helpen met het vinden van een nieuwe huisarts.
Kun je bij een andere huisarts terecht?
Het is mogelijk om een andere huisarts te bezoeken, maar dit is zeker niet handig met betrekking tot je medisch dossier.