Hoeveel vrije dagen bij een verhuizing?

Heb je dit jaar een verhuizing naar een nieuwe woning op de planning staan? Dan weten wij wel zeker dat je rekent op een stressvrije verhuizing. Wie wil dit nu niet? Helaas is dit niet altijd mogelijk. Hoe erg je ook je best doet. Een verhuizing is nu eenmaal chaotisch en dit kan gewoonweg de nodige stress met zich meebrengen. Tot je spijt kun je een verhuizing vaak ook niet ontlopen en wil je er tijdens de verhuizing ook gewoon zelf bij zijn. Wanneer je besluit om de verhuizing zelf uit te voeren is dit natuurlijk zelfs noodzakelijk.

Waneer je gaat verhuizen heb je in Nederland bij de meeste werkgevers gelukkig recht op bijzonder verlof. Een verhuizing duurt gelukkig maar één dag of maximaal twee dagen waardoor je niet al teveel vrije dagen op hoeft te nemen.

Je gaat verhuizen, wanneer bijzonder verlof?

In het algemeen kan een werknemer in Nederland voor een verhuizing maximaal 2 werkdagen vrij nemen. Deze paar vrije dagen moeten natuurlijk wel betrekking hebben tot te voorwaarden van het bedrijf. Vergeet niet dat een werkgever niet verplicht is om jou vrij te geven dus houdt hier wel rekening mee.

Welke dagen vallen eigenlijk onder bijzonder verlof in het bedrijf en krijg je doorbetaald? Dit staat allemaal vermeld in je CAO of arbeidsovereenkomst. Zorg er daarom ook voor dat je deze goed doorleest. Houdt ook altijd in je achterhoofd dat recht op verlof helaas niet altijd mogelijk is.

Bijzonder verlof is in Nederland niet wettelijk geregeld

Zoals je eerder hebt kunnen lezen kun je in Nederland bij je werkgever bijzonder verlof aanvragen. Vrije dagen voor een verhuizing zijn helaas niet vastgelegd in de wet en je baas mag dit uiteindelijk dus helemaal zelf beslissen. Wil je liever niet meteen je werkgever lastig vallen met vragen over bijzonder verlof? Dan kun je natuurlijk ook altijd eerst je arbeidsovereenkomst, personeelsafdeling of je CAO raadplegen.

Heb je de artikelen in je CAO over verlofdagen gevonden? Dan is het belangrijk om te voorwaarden ook even goed door te nemen. Verder kan het ook zo zijn dat jouw bedrijf een bedrijfsreglement heeft en je een bepaald aantal dagen voor de verhuizing vrij dient aan te vragen.

Verhuisdag verlof opnemen, hoe bijzonder verlof aanvragen?

In de eerste instantie is het wanneer je gaat verhuizen natuurlijk belangrijk dat je kunt aantonen wanneer de verhuizing plaatsvindt. Werkgevers horen graag tijdig dat je verlofdagen wilt aanvragen, dus zorg er dan ook voor dat je deze ruim op tijd aanvraagt en niet wacht tot twee dagen voor de verhuizing. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er minimaal 14 dagen tussen de verhuizing en aanvraag van de vrije dagen zitten. Ja, soms kan het om een spoedverhuizing gaan en in dit geval zal je werkgever dat natuurlijk begrijpen.

Geen verhuisverlof, en nu?

Heb je geen recht op verlof en heb je dus geen speciale verlofdagen? Dan is dit natuurlijk erg jammer. Je kunt in dit geval natuurlijk altijd vrije dagen opnemen. Wil je eigenlijk helemaal geen vrije dagen opnemen voor de verhuizing naar je nieuwe woning? Dan kun je het beste de verhuizing in het weekend plannen.

Wil je geen vakantiedagen opnemen?

Het aantal dagen in een jaar dat je vrij kunt nemen is natuurlijk al zo weinig en misschien wil je deze eigenlijk helemaal niet opnemen voor je verhuizing. Misschien heb je een specifiek aantal vrije dagen nodig voor een vakantie die je later in het jaar hebt gepland of heb je hier andere redenen voor. In dit geval kun je de verhuizing zoals je eerder hebt kunnen lezen in het weekend plannen. Let er wel op dat verhuizingen in het weekend vaak iets duurder zijn waardoor werknemers er uiteindelijk toch voor kiezen om gebruik te maken van hun vakantiedagen.

Waarom is een verhuizing soms duurder?

Het is algemeen bekend dat verhuizingen in het weekend of in de avonduren duurder zijn dan verhuizingen die overdag op een maandag, donderdag of bijvoorbeeld vrijdag plaatsvinden. Dit is natuurlijk niet zomaar. Dit komt vanwege het feit dat de avonduren en weekenden natuurlijk erg populair zijn onder de klanten. Daarnaast moeten verhuisbedrijven hun personeel tijdens de avonduren of op zaterdag en zondag vaak ook dubbel uitbetalen waardoor zij hogere kosten hebben. En deze kosten worden uiteindelijk natuurlijk doorberekend aan de klant.

Snel én makkelijk verhuizen met een professioneel verhuisbedrijf

Wil je op een voordelige én efficiënte manier verhuizen? Dan kun je natuurlijk altijd voor professionele verhuizers kiezen. De ervaren verhuizers kunnen je niet alleen op de verhuisdag zelf helpen met het verhuizen van je inboedel en de extra verhuisdozen naar je nieuwe adres, maar zij kunnen je met nog heel veel andere dingen helpen. Deze verhuisdiensten worden uiteraard altijd tegen betaling aangeboden, maar je mag uiteindelijk natuurlijk altijd zelf bepalen van welke verhuisdiensten je gebruik zou willen maken en van welke niet. Zo kun je een verhuizing dus zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt.

Verhuisbedrijven bieden hun klanten een in- en/of uitpakservice aan. De verhuizers zullen in dit geval een dag voor de verhuizing langskomen om je spullen en meubels in te pakken. Zij hebben hier jarenlange ervaring mee en weten precies hoe zij dit moeten doen. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je spullen veilig naar je nieuwe huisje verhuist zullen worden. Huur je er ook een uitpakservice bij? Dan zullen de verhuizers op het nieuwe adres alle spullen ook weer uitpakken en deze neerzetten waar jij dit wilt.

Ben je aan het overwegen om een klusjesman in te huren voor de kleine klusjes in de oude én nieuwe woning? Dan hoef je niet meer verder te zoeken, want het verhuisbedrijf kan je ook hierbij helpen. De klusjesman van het verhuisbedrijf kan je helpen met het (de)monteren van meubels, aan- en afsluiten van elektrische apparaten en bijvoorbeeld met het verwijderen van schilderen of objecten van de muren. Deze klussen worden meestal zowel in je oude als nieuwe huis uitgevoerd.

Kun je tijdens de verhuizing niet alles meeverhuizen? Wil je de spullen niet weggooien, maar op Marktplaats verkopen, maar heb je hier de tijd nog niet voor gehad? Dan hoef jij je hier geen zorgen meer over te maken. Bij het verhuisbedrijf kun je namelijk ook gebruiken van hun opslagruimte. De verhuizers zullen in dit geval alle objecten in de verhuiswagen laden en netjes naar de opslagruimte rijden. Hier zullen zij het ook weer uitladen en in de ruimte plaatsen. Zo hoef je zelf niks meer te doen. En bij de meeste verhuisbedrijven kun je tussentijds ook nog extra spullen plaatsen! Erg prettig toch? Zo een service.

En over de beveiliging van de opslagruimte hoef jij je ook geen zorgen te maken. Deze worden namelijk meestal 24 uur per dag beveiligd met camerabewaking. Verder wordt in de ruimtes ook het klimaat altijd geregeld zodat je inboedel niet beschadigt kan raken. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld schimmels die op veel zolders en garages voorkomen.

Heb je voor de verhuizing geen vrije dagen op kunnen nemen en wil je dat de verhuizing zo snel mogelijk achter de rug is? Dan kan een verhuislift je helpen om veiliger én sneller te verhuizen. Ja, een verhuislift is soms zelfs noodzakelijk. Wanneer je op een hogere verdieping woont bijvoorbeeld of wanneer je smalle deurposten of een te smal trappenhuis hebt en de verhuizers de objecten niet zonder verhuislift kunnen verhuizen.

Wat zijn de verhuiskosten?

De kosten voor een verhuizing zijn altijd anders. Dit heeft zoals je eerder hebt kunnen lezen niet alleen te maken met de dag van de week waarop de verhuizing plaatsvindt, maar bijvoorbeeld ook met de extra verhuisdiensten die je hierbij huurt. Daarom is het altijd belangrijk om verhuisoffertes aan te vragen zodat je de prijzen met elkaar kunt vergelijken. Let er wel op dat het soms voordeliger kan zijn om uiteindelijk toch die vrije dagen op te nemen. Als is het maar een dag of twee dagen.. als het voordeliger is waarom niet?

Offertes aanvragen

Wil je weten wat de verhuizing bij ieder verhuisbedrijf bij jou in de buurt kost? Dan kun je met ieder verhuisbedrijf contact opnemen om een verhuisofferte aan te vragen. Zo kun je zien welke diensten zij aanbieden en kun je hiervan de prijzen vergelijken.

Moving helpt je graag met verhuizen

Bij Moving weten we dat je waarschijnlijk helemaal geen tijd om hebt om met ieder verhuisbedrijf contact op te nemen. Dan zou je hier waarschijnlijk nog meer verlof voor nodig hebben en daar zit je werkgever waarschijnlijk niet op te wachten. Bij Moving willen wij je graag helpen met verhuizen en daarom hebben wij hier een oplossing voor bedacht.

Bij Moving kun je nu daarom gratis offertes aanvragen. Je hoeft online maar één aanvraag in te dienen. Je aanvraag wordt naar de 6 beste verhuisbedrijven uit jouw regio gestuurd en je zult binnen 24 uur de vrijblijvende offertes ontvangen. Zo krijg je met één klik alle offertes binnen en hoef je deze alleen nog maar te vergelijken.


Veelgestelde vragen

Heb je recht op een vrije dag voor verhuizing?

In Nederland is bijzonder verlof niet wettelijk geregeld. Je werkgever is dus vrij om dit zelf te bepalen. Of jij hier recht op hebt kun je in je arbeidsovereenkomst terugvinden.

Kan ik zomaar vrij nemen?

Dit kan, maar je werkgever moet uiteraard wel akkoord gaan met je verlofaanvraag.

Kan een vrije dag geweigerd worden?

Dit kan alleen wanneer er ‘gewichtige redenen’ zijn. Dit betekent wanneer goedkeuring van jouw vakantieverzoek tot ernstige verstoring op het werk kan leiden.

Hoe lang heeft je werkgever om je vakantie goed te keuren?

Je werkgever heeft 2 weken de tijd om je aanvraag voor vakantie goed of af te keuren.

Wat kost een vrije dag?

De waarde van je vakantiedag is gelijk aan de financiële compensatie die de werknemer ontvangt. Je werkgever betaald namelijk vaak enkel het gebruikelijke salaris plus eventuele vakantietoeslag.