Verhuizen naar andere gemeente? Dit moet je weten

Wanneer je een verhuizing aan het plannen bent denk je al gauw aan hoe je de praktische zaken moet regelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verhuizen van je spullen van A naar B. Echter zijn de administratieve kanten van een verhuizing natuurlijk ook belangrijk. Zoals bijvoorbeeld je verhuizing doorgeven aan de nieuwe gemeente.

Checklist verhuizen naar andere gemeente

Voor een verhuizing kun je het beste altijd gebruikmaken van een checklist. Deze kun je zelf samenstellen of je kunt de perfecte checklist van Moving personaliseren!

Je verhuizing doorgeven aan de gemeente

Wanneer je naar een andere gemeente gaat verhuizen is je verhuizing doorgeven aan de gemeente dus erg belangrijk. Je bent zelfs verplicht om jezelf bij de gemeente aan te melden als nieuwe inwoner.

Wanneer je naar een nieuwe gemeente verhuist

Wanneer je binnen je huidige gemeente gaat verhuizen kun je alleen een adreswijziging doorgeven. Alle informatie aan de gemeente doorgeven is heel eenvoudig en hierbij is het natuurlijk ook niet nodig om jezelf uit te schrijven. Wanneer je naar een nieuwe gemeente gaat verhuizen werkt dit echter anders.

Verhuizing doorgeven aan de nieuwe gemeente

Ga je jouw huidige gemeente verlaten? Dan dien je niet een adreswijziging door te voeren, maar moet je een verhuizing doorgeven. Je moet in dit geval officieel aangifte doen van je verhuizing want je dient in de nieuwe gemeente als nieuwe bewoner aangemeld te worden.

De andere gemeente geeft je verhuizing automatisch door

Wanneer je vanuit de oude gemeente naar een nieuwe verhuist is het alleen noodzakelijk om jezelf bij de andere gemeente, dus nieuwe gemeente in te schrijven. Deze zal de oude gemeente automatisch op de hoogte stellen van jouw verhuizing.

Hoe kun je jezelf laten inschrijven?

Je kunt je op verschillende manieren laten inschrijven bij de gemeente en deze manieren leggen wij graag aan je uit.

In Nederland kun je tegenwoordig bijna alles digitaal doorgeven. Zo ook je nieuwe woonsituatie met je nieuwe adresgegevens. Dit kan vaak via de website van desbetreffende gemeente met je DigiD. Voor meer informatie hierover verwijzen wij je graag door naar de website van jouw gemeente.

Je kunt je nieuwe adres ook persoonlijk doorgeven. Je adreswijziging doorgeven kan namelijk aan de balie in het gemeentehuis. Let wel op het feit dat je bij de meeste gemeentes hier eerst een afspraak voor moet maken.

Vergeet in dit geval ook geen geldig legitimatiebewijs mee te nemen. Dit kan je paspoort, rijbewijs of Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart) zijn.

Je kunt de verhuizing ook per post doorgeven. Hierbij maakt het niet uit of je nu naar een andere gemeente of binnen de oude gemeente verhuist. Wel is het wanneer je jouw verhuizing schriftelijk doorgeeft mogelijk dat het allemaal iets langer zal duren. Hou hier dus rekening mee.

Benodigde documenten

Je hebt het eerder al kunnen lezen, maar een handige samenvatting is altijd mooi meegenomen toch? Je hebt de volgende documenten nodig om jouw verhuizing door te geven:

  • een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of vreemdelingendocument);
  • een bewijs van bewoning (huurcontract, koopakte of toestemmingsverklaring van de hoofdbewoner).

Iedere meerderjarige dient een adreswijzing zelf door te geven. Heb je minderjarige kinderen? Dan kun je dit als ouder voor hen regelen.

Termijn van doorgeven verhuizing

Je moet jouw verhuizing doorgeven binnen vier weken vóór of uiterlijk vijf dagen nadat jouw adres verandert. De datum die je op de aangifte als verhuisdatum vermeldt, geldt als de datum van verhuizing.

Zorg er wel voor dat je dit allemaal op tijd regelt want gemeenten mogen een boete geven van maximaal € 325 als je belangrijke wijzigingen niet op tijd doorgeeft.

De andere gemeente, dus nieuwe gemeente zal je inschrijving verwerken in de Basisregistratie Personen (BRP). Je verhuizing wordt dan automatisch doorgegeven aan instanties zoals de belastingdienst, RDW, zorgverzekeraars etc.

Jezelf bij de nieuwe gemeente inschrijven brengt dus ook voordelen met zich mee aangezien je verschillende instanties niet meer zelf op de hoogte hoeft te stellen van je verhuizing. Dit bespaart je enorm veel tijd!

Welke instanties krijgen automatisch bericht van jouw?

Wanneer je binnen de oude of naar een andere gemeente verhuist zal je verhuizing automatisch doorgegeven worden aan de belangrijkste instanties in Nederland.

De gemeente geeft jouw adreswijziging automatisch door aan de volgende instanties:

  • De belastingdienst
  • Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO)
  • Politie en brandweer
  • Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW)
  • Sociale Verzekeringsbank (SVB)
  • Zorgverzekeraars

Controleer de gemeentelijke belastingen

De gemeentelijke belastingen worden door de gemeente waarin je ingeschreven staat geint. Ook de OZB (onroerende zaak belasting), riool- en afvalstoffenheffingen. Iedere gemeente regelt dit op een andere manier en daarom is het belangrijk om dit goed na te vragen.

In Nederland hebben we 24 waterschappen. Bij een verhuizing naar een andere gemeente kan het dus zo zijn dat je vanaf nu onder een ander waterschap valt. Vaak betalen mensen vooruit en in dit geval zul je bij een verhuizing dus dubbel betalen. Gelukkig kun je in het geval van dubbel betaalde belastingen een deel terugkrijgen bij je oude waterschap. Controleer dit dus goed!

Een verhuizing voor de boeg

Ga jij ook verhuizen? Heb je het huurcontract van je oude woning al opgezegd en ben je er klaar voor om naar je nieuwe woning te verhuizen? Dan is het dus belangrijk om deze zaken niet te vergelen

Heb je trouwens een parkeervergunning nodig?

Je huidige parkeervergunning verhuist natuurlijk niet met je mee en daarom is het ook belangrijk om op het nieuwe adres te controleren of je niet alvast een parkeervergunning kunt aanvragen. Indien dit nodig is uiteraard. Wanneer je dit niet doet kunnen de kosten namelijk hoog oplopen en na zo een dure verhuizing wil je dit natuurlijk liever niet.

Huur een verhuisbedrijf in

Als je ergens anders gaat wonen en binnenkort gaat verhuizen en eigenlijk helemaal geen tijd hebt om de verhuizing zelf uit te voeren dan kun je altijd nog voor een professioneel verhuisbedrijf kiezen. Professionele verhuizers nemen namelijk graag je verhuizing uit handen waardoor jij je nergens meer zorgen om hoeft te maken.

De gemiddelde kosten voor het inhuren van een verhuisbedrijf

Verhuizingen zijn allemaal anders en daarom zijn de kosten hiervan ook altijd anders. Daarom is het wanneer je de exacte kosten van je verhuizing wilt weten altijd verstandig om verhuisoffertes aan te vragen.

Bij Moving begrijpen wij dat je helemaal geen tijd hebt om met verschillende verhuisbedrijven contact op te nemen en daarom hebben wij hier een oplossing voor bedacht.

Bij Moving kun je nu namelijk eenvoudig met één aanvraagformulier meerdere verhuisoffertes ontvangen. Hiervoor dien je maar één aanvraagformulier in te vullen zodat wij deze naar de 6 beste verhuisbedrijven uit jouw regio kunnen sturen. Deze zullen vervolgens binnen 24 uur contact met je opnemen.

Veelgestelde vragen

Wat moet je doen als je gaat verhuizen naar een andere gemeente?

Je dient je verhuizing altijd bij de gemeente door te geven. Dit kan persoonlijk, schriftelijk en digitaal.

Wat gebeurt er als je je inschrijft bij een andere gemeente?

Als je naar een andere gemeente verhuist zal de nieuwe gemeente de wijziging doorvoeren in de Basisregistratie Personen (BRP) en zal de nieuwe gemeente je ook automatisch uitschrijven bij de oude gemeente.

Is uitschrijven gemeente nodig?

Nee, wanneer je naar een nieuwe gemeente verhuist zal de nieuwe gemeente je bij de oude gemeente uitschrijven.

Kun je je zomaar op een adres inschrijven?

Het feitelijk verblijf van jou op het adres is bepalend voor de inschrijving en daarom heb je bij je inschrijving altijd een bewijs van bewoning nodig. Dit kan een huurcontract, koopacte of toestemmingsverklaring van de hoofdbewoner zijn.

Hoelang duurt inschrijven andere gemeente?

De wijziging van jouw verhuizing wordt meestal binnen 5 werkdagen doorgevoerd in de BRP en hiervan zul jij binnen 2 weken een schriftelijke bevestiging van ontvangen.