Verhuizen na relatiebreuk: op een gezonde manier verder

Een relatiebreuk betekent meestal dat beide of ten minste een van de partners zo snel mogelijk willen verhuizen. De relatie is immers beëindigd en is er dus ook geen reden om nog langer samen te wonen. Fijn is wat anders.

Na een scheiding verhuizen

In de periode na je breuk of scheiding zit je vaak in een uiterst emotionele periode. Het maakt hierbij dan ook niet uit of de breuk ongewenst of in overeenstemming is afgesproken.. wanneer je uit elkaar gaat is het nooit. Het is voor beide partijen meestal even wennen.

Verhuizen na scheiding met kind

Hebben jullie samen kinderen? Dan kan met kinderen verhuizen nogal lastig worden. Er is namelijk zoveel te bespreken, overwegen en organiseren wanneer er kinderen in het spel zijn. Voor de kinderen is het natuurlijk het fijnst wanneer dit allemaal in harmonie geregeld wordt.

Verhuizen met kinderen

Ten eerste is het belangrijk om eerst samen te bepalen bij wie de kinderen gaan wonen. Om dit te bepalen kun je het beste ook de kinderen bij deze keuze betrekken. Ja, uiteindelijk beslissen de ouders, maar voor een kind is het natuurlijk ook wel fijn om hier zeggenschap in te hebben. Kinderen wonen vaak het liefst bij beide ouders, maar helaas kan dit nu niet meer. Zorg er daarom voor dat jullie als ouders de kinderen bij zulke belangrijke beslissingen betrekken.

Gezamenlijk gezag en co-ouderschap

Als ouders is het belangrijk om tijdens deze situatie ook eerst te kijken naar het gezamenlijk ouderlijk gezag. Waren jullie getrouwd? Dan hebben jullie beide het gezag over de kinderen. Woonden jullie enkel samen? Dan heb je dat waarschijnlijk eerder vastgelegd en het uittreksel hiervan kun je bij de rechtbank aanvragen.

Eenhoofdig gezag

Eenhoofdig gezag betekent dat één van de ouders het gezag over de kinderen krijgt. Het kan ook zo zijn dat de rechter het gezag bijvoorbeeld aan de grootouders of een nieuw partner geeft wanneer jullie gaan samenwonen. De rechter kijkt hierbij vooral naar de situatie. Wil je zeggenschap over na jouw overlijden de voogd van je kinderen wordt? Dan kun je dit in je testament laten opnemen.

Verhuizen naar buitenland

Hebben gezamenlijk gezag? Dan heeft de verhuizende ouder toestemming van de achterblijvende ouder nodig om te kunnen verhuizen. Hierbij moeten jullie samen alles goed bespreken zodat de eerder gemaakte goede afspraken in het ouderschapsplan niet onmogelijk worden.

Vervangende toestemming verhuizing

Wil de achterblijvende ouder geen toestemming geven? Wil hij of zij niet dat de kinderen ergens anders bij de andere ouder gaan wonen, maar wil jij toch naar een andere gemeente verhuizen? Dan kun je in dit geval een verzoek indienen bij de rechtbank en om vervangende toestemming van de rechter vragen. De rechter zal voor vervangende toestemming naar een aantal criteria kijken en bepalen of de kinderen meeverhuizen. Zo kunnen jullie gaan verhuizen of juist niet.

Voor kinderen is het natuurlijk het fijnst wanneer de woningen van de ouders niet te ver van elkaar vandaan zijn. Ook dichtbij familie en vrienden blijven is voor hen vaak wel belangrijk. Helaas zijn er soms toch omstandigheden waardoor de ouder naar een andere woonplaats moet verhuizen. Wanneer er een mogelijkheid is en je als ouder echt niet meer dan naar een paar kilometer verderop moet verhuizen dan is het verstandig om voor deze optie te kiezen.

Veel regelen

Naast de moeilijke emotionele aspecten van een relatiebreuk die opgelost moeten worden zijn er ook veel praktische zaken die geregeld moeten worden. Wie verlaat de huidige woning? Gaat een van jullie weg of gaan jullie beide de woning verlaten? En hoe werkt een scheiding eigenlijk na een verhuizing? En wat als je al een nieuwe partner hebt? Al deze vragen en meer zullen wij in dit artikel voor je beantwoorden.

Blijft je ex-partner in de oude woning wonen?

Wanneer je ex-partner in de oude woning blijft kun je ervoor kiezen om tijdens de scheidingsprocedure te verhuizen. Daarvoor moeten jullie wel eerst samen alle inboedel van het huis verdeeld hebben. Zo kun jij trouwens ook inboedel naar je nieuwe woning verhuizen. Zorg er wel voor dat alles zwart op wit staat zodat er later geen problemen kunnen ontstaan.

Wat gebeurt er met het huis?

Na een relatiebreuk of scheiding is het eerste wat meestal besproken wordt wat er met de woning gaat gebeuren. Wat er beslist wordt is helemaal persoonlijk en dit dienen jullie uiteraard in goed overleg samen te beslissen.

Een huurwoning

Wanneer jullie een huurwoning hebben en besluiten uit elkaar te gaan dan moet het huurcontract aangepast worden aan de nieuwe situatie. Alhoewel, dit ligt natuurlijk ook wel aan de situatie. Wanneer jullie beide de woning verlaten kunnen jullie natuurlijk gewoon het huurcontract opzeggen.

Huurcontract wijzigen

Kan een van jullie in het oude huis blijven wonen? Dan moet inderdaad het huurcontract aangepast worden want waarschijnlijk staan jullie hier beide op en dit moet aangepast worden naar alleen de naam van degene die in de woning blijft.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijzen wij je graag door naar de website van het Juridisch Loket. Zij kunnen je hier namelijk heel goed bij helpen.

De hypotheek

Wanneer jullie in een koophuis wonen is het allemaal iets lastiger. Er moet eerst gekeken worden naar of de woning door jullie samen gekocht is of op naam van een van de partners staan. Als een van de partners de het huis gekocht heeft dan is het natuurlijk vanzelfsprekend dat ook diegene in het huis zal blijven wonen.

De hypotheekverstrekker

Hebben jullie de woning samen gekocht of zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan wordt het allemaal nóg ingewikkelder. In dit geval zijn jullie samen verantwoordelijk voor de hypotheek en degene die in het huis wilt blijven wonen moet dan wel aan kunnen tonen dat hij of zij de toekomstige hypotheeklasten kan dragen.

Dit kan ook met behulp van partneralimentatie zijn. Om dit goed uit te zoeken kunnen jullie het beste samen het gesprek aangaan met de hypotheekverstrekker. De hypotheekverstrekker is namelijk de persoon die bepaald of iemand voldoende inkomen heeft om in de woning te blijven wonen.

Uitkopen

Wanneer jullie de gezamenlijke woning samen gekocht hebben en een van jullie in het huis blijft moet de partner die de woning verlaat uitgekocht worden. Dit betekent dat jullie de waarde van de woning met elkaar afrekenen.

Heeft de woning overwaarde en is het dus meer waard dan de hypotheek? Dan moet degene die in het huis blijft een uitkoopsom betalen aan degene die vertrekt. Zo krijgt iedereen het voordeel van de overwaarde. Is de hypotheek hoger dan de waarde van de woning? Dan moet de vertrekkende partner de partner betalen die in het huis blijft wonen want deze neemt immers ook de restschuld van de woning over.

Kunnen jullie beide de woning niet betalen?

Wanneer geen van beide partners de hypotheek zelfstandig kan aflossen dan moet de woning verkocht worden en dienen beide partners een nieuwe woning te zoeken.

Inboedel verdelen

Een erg moeilijk punt tijdens vele verhuizingen is inboedel verdelen. Wie wil wat en wie krijgt wat? Dit kan samen besproken worden, maar wanneer er contracten in het spel zijn dan moet er uiteraard eerst naar de contracten gekeken worden.

Contracten

Het is sowieso altijd verstandig om eerst te kijken naar hoe jullie alles in het contract hebben afgesproken. Als jullie een samenlevingscontract hebben ten minste. Zijn jullie getrouwd? Dan ligt het er natuurlijk aan of jullie onder huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen zijn getrouwd.

Bij gemeenschap van goederen hebben beide partners recht op de helft van het vermogen én de schulden. Zijn jullie onder huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan hebben jullie in het verleden samen in een contract vastgelegd hoe alles verdeeld wordt.

Fiscaal partnerschap

Zijn jullie op dit moment fiscale partners? Dan zal dit fiscale partnerschap automatisch beëindigen zodra jullie aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Zodra de advocaat het verzoek voor jullie scheiding ingediend heeft bij de rechtbank. Dit geldt ook voor een samenlevingscontract.
  • Zodra jij en je ex-partner niet op hetzelfde adres staan ingeschreven.

Beide partners kunnen er ook voor kiezen om toch tot het einde van het jaar nog fiscaal partners te blijven. Dit is namelijk een stuk makkelijker voor de belastingaangifte. Meer informatie hierover kun je op de website van de Belastingdienst vinden.


Veelgestelde vragen

Hoe ver mag je verhuizen van je ex?

Wanneer er kinderen in het spel zijn kan je ex-partner willen dat je niet te ver verhuist. Hiervoor is geen maximum en hier dienen jullie samen uit te komen. Lukt dit niet? Dan zal er een rechter aan te pas moeten komen.

Kan mijn ex mij verbieden te verhuizen?

Wanneer er kinderen in het spel zijn en je er samen niet uitkomt dan kun je een procedure starten bij rechter. Die zal bepalen of je gaat verhuizen of niet.

Heb ik toestemming nodig om te verhuizen?

Wanneer beide partijen ouderlijk gezag hebben dan is er altijd toestemming van de andere ouder nodig om te verhuizen. Komen jullie er samen niet uit? Dan kan de rechter ingeschakeld worden.

Heb ik als vader recht op co-ouderschap?

Jazeker! De Nederlandse wet is hier heel duidelijk in en als vader heb je dan ook gewoon recht op co-ouderschap.

Hoe lang mag ex in woning blijven?

Je ex-partner kan de rechter verzoeken om maximaal 3 jaar in de woning te blijven wonen.