Verhuiskosten aftrekbaar van belastingen: dit moet je weten

Zijn verhuiskosten aftrekbaar? Waarschijnlijk ben je ooit al eens eerder verhuisd en hierbij weet je dan ook gelijk dat verhuiskosten nogal op kunnen lopen. Hierdoor is het dus meer dan logisch dat veel mensen zich na de verhuizing afvragen of verhuiskosten fiscaal aftrekbaar zijn.

Zijn verhuiskosten fiscaal aftrekbaar?

Jazeker! Er zijn een aantal verhuiskosten fiscaal aftrekbaar en deze leggen wij graag aan je uit. Echter doen wij dit natuurlijk heel globaal en kun je voor meer informatie over jouw persoonlijke situatie het beste contact opnemen met je bank- of hypotheekadviseur.

Welke verhuiskosten zijn aftrekbaar?

Wij krijgen vaak de vraag of de kosten voor een verhuizing aftrekbaar zijn van de belasting. Verhuiskosten aftrekken van de belasting hangt volledig van jouw persoonlijke situatie af.

Welke kosten aftrekbaar zijn hangt van de situatie af

Hierbij moet er gekeken worden naar of het om een particuliere of juist om een bedrijfsverhuizing gaat. Ook moet er gekeken worden of je naar huur- of juist naar een koopwoning verhuist.

Oh, en de hypotheek nog maar niet te vergeten. Omdat dit allemaal nogal ingewikkeld is proberen wij het je in dit artikel zo eenvoudig mogelijk uit te leggen.

Particulier fiscaal aftrekbare verhuiskosten

Eigenlijk zijn er voor een particuliere verhuizing geen fiscaal aftrekbare kosten. Echter zijn er r wel twee uitzonderingen waardoor verschillende kosten aftrekbaar worden.

Wanneer je een huis gekocht hebt of verkoopt mag je bepaalde kosten aftrekken van je belastbaar inkomen. Enkele voorbeelden van deze kosten zijn advies- en bemiddelingskosten van de hypotheek of lening, afsluitprovisie, woonlastenverzekering kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie, notariskosten en taxatiekosten hypotheekadvies.

Er zijn nog meer kosten die in dit geval aftrekbaar zijn, maar voor actuele informatie hierover kun je het beste de website van de Belastingdienst raadplegen.

Wanneer je een lening afsluit om je verhuizing te kunnen betalen dan kun je dit bij je belastingaangifte van je vermogen aftrekken. Zo betaal je dan uiteindelijk dus een stuk minder belasting. Hoe hoog dit bedrag is heeft trouwens ook te maken met of jij een fiscaal partner hebt of niet.

Zijn zakelijke verhuiskosten aftrekbaar?

Wanneer je als ondernemer gaat verhuizen en het hierbij dus om zakelijke redenen gaat dan zijn de verhuiskosten vaal gedeeltelijk belasting aftrekbaar.

Hierbij zijn de kosten voor het verhuizen van je inboedel aftrekbaar van je winst. Ook kun je daarnaast altijd een vast bedrag van €7750 aftrekken. Deze regels gelden trouwens ook wanneer een van de medewerkers gaat verhuizen en jij als ondernemer een verhuiskostenvergoeding uitkeert.

Wanneer zijn verhuiskosten eigenlijk zakelijk?

Eventuele verhuiskosten voor een ondernemer kunnen zakelijk zijn wanneer de verhuizing binnen 2 jaar na het verplaatsen of opzetten van je bedrijf is.

Hierbij is het ook nog eens van belang dat je woon- werkafstand door de verhuizing minimaal 60% afneemt. Voor de verhuizing moest je werkplek ten minste 25 kilometer van je woonplaats verwijderd zijn. Als ondernemer kun je uiteraard ook alleen de verhuiskosten voor je zakelijke inboedel aftrekken en niet de kosten voor het verhuizen van je persoonlijke inboedel.

We weten het.. het klinkt allemaal heel ingewikkeld en dat is het eigenlijk ook gewoon. Wil jij je bedrijf verhuizen en wil je weten welke zaken hierbij als zakelijke kosten worden beschouwd? Dan kun je hiervoor het beste de website van de Belastingdienst raadplegen.

Er zijn nog een aantal andere kosten aftrekbaar die vooral tijdens zo een verhuizing fijn zijn. Zo blijkt een zakelijke verhuizing dus beperkt fiscaal aftrekbaar te zijn, maar ook de zakelijke kosten van je eigen zijn hierbij aftrekbaar.

Maak je trouwens extra zakelijke reiskosten tijdens de verhuizing doordat je bijvoorbeeld het openbaar vervoer moet gebruiken? Dan is het handig om te weten dat ook deze kosten volledig aftrekbaar zijn.

Niet fiscaal aftrekbare verhuiskosten particuliere verhuizing

Zoals je hebt kunnen lezen zijn niet alle verhuiskosten fiscaal aftrekbaar. Dit betekent dat er dus ook gewoon kosten zijn die voor je eigen rekening zullen zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld bemiddelings- of makelaarskosten. Ook de ‘kosten koper’ is helaas niet fiscaal aftrekbaar van de belasting.

Wat zijn nog meer niet aftrekbare kosten?

Er zijn nog een aantal kosten die je niet van de belasting kunt aftrekken. Dit zijn makelaarskosten, de verbouwingskosten, overdrachts- en omzetbelasting en de afkoopsom van erfpacht.

Voor actuele informatie over niet aftrekbare kosten verwijzen wij je graag door naar de website van de Belastingdienst. Hier kun je ‘vrijblijvend verhuiskosten aftrekbaar’ informatie vinden.

Verhuizen als werknemer

Als je als werknemer vanwege je werk moet verhuizen dan mogen de kosten hiervoor belastingvrij worden vergoed. De maximale onbelaste vergoeding bedraagt in dit geval 12% van je jaarloon met een maximum van €5445.

Meer besparen op verhuiskosten

Als je nog geen verhuisbedrijf hebt kunnen vinden voor jouw verhuizing dan kun je bij Moving nu een gratis aanvraag indienen voor het ontvangen van meerdere verhuisoffertes. Zo bespaar je natuurlijk ook op de verhuiskosten!

Nadat wij je aanvraag binnen hebben zullen wij deze naar de 6 beste professionele verhuizers uit jouw regio sturen en zij zullen allen vervolgens binnen 24 uur contact met je opnemen om de gratis offertes te bespreken.

Veelgestelde vragen

Heb ik recht op verhuiskosten?

Als je noodgedwongen moet verhuizen heb je recht op een verhuiskostenvergoeding. Moet je vanwege je dienstverband verhuizen? Dan kan je werkgever de kosten hiervan belastingvrij vergoeden.

Hoe kan ik verhuiskostenvergoeding aanvragen?

Dit kun je bij het WMO-loket van jouw gemeente doen. Ook kun je hier samen met de verhuurder naar kijken. Verhuis je in verband met werk? Dan kan je werkgever je hier het beste bij helpen.

Wat valt onder niet aftrekbare kosten?

Dit zijn middelen zoals voedsel en drank, maar bijvoorbeeld ook genotmiddelen.

Is energielabel aftrekbaar?

Nee, helaas is dit in Nederland niet mogelijk en is een energielabel niet aftrekbaar voor je inkomstenbelasting.

Wat valt er onder aankoopkosten woning?

Dit zijn overdrachtsbelasting, notariskosten, een eventuele courtage, bankgarantie, taxatiekosten en advies- en bemiddelingskosten.