Welke maand is het beste om te verhuizen?

Je hebt je droomhuis gevonden en gaat ein-de-lijk verhuizen! Misschien heb je een koopwoning gevonden en moet je eerst nog het een en ander verbouwen, maar misschien heb je al een kant en klare huurwoning gevonden waar je direct je intrek in kunt nemen. Al met al.. je gaat verhuizen, welke maand verhuizen is het best?

Je gaat verhuizen

Je gaat de oude woning verlaten en hebt dus een verhuizing op de planning staan. Wanneer kun je de verhuizing naar de nieuwe plek het beste inplannen? In welke maand kun je de perfecte verhuisdag inplannen? Wij helpen je hier graag bij.

In de lente spullen inpakken

In Nederland is de populairste verhuisperiode in de lente. Het weer is wat lekker dan de winter én het is nog niet heel erg warm zoals in de zomer. Zo kun je tijdens de verhuizing ook alle deuren en ramen openlaten zodat alles lekker kan luchten! Echter kleven er natuurlijk nog meer voordelen aan het verhuizen in de lente.

Zoals je net hebt kunnen lezen kun je in de lente lekker alle ramen en deuren opzetten. Dit is niet alleen fijn tijdens het klussen, maar dit is natuurlijk ook fijn voor de verflucht. Die kan zo namelijk lekker snel verdwijnen. Ook hebben de meeste mensen in de lente het meeste energie waardoor er sneller en beter verhuist kan worden.

Wanneer je jouw oude huis nog moet verkopen kun je in de lente ook veel mooiere foto’s maken en verder regent het in de lente ook niet zoveel waardoor de verhuizers alles droog kunnen verhuizen. Dit is natuurlijk ook wel zo fijn nietwaar?

In de lente verhuizen heeft ook zo zijn nadelen, dus het is echt aan jou wat jij persoonlijk het fijnst vindt. Wij hebben ook de nadelen voor je op een rijtje gezet zodat je voor jezelf een goede afweging kunt maken.

Wanneer je de oude woning wilt verkopen dan is er in de lente meer concurrentie wat de prijs van de woning kan drukken. Hierdoor heb je zelf uiteraard ook meer concurrentie wanneer je nog een huis zoekt. Verhuis- en klusbedrijven hebben het in de lente extra druk waardoor de prijzen de lucht in kunnen schieten en je dus duurder uit kan zijn.

In de zomer verhuizen naar een (nieuwe) gemeente verhuizen

Het lijkt misschien heel gek, maar in Nederland is de zomer niet de populairste maand om te verhuizen. Dit komt niet alleen vanwege het warmere weer, maar vaak willen de mensen ook niet in de zomervakantie van de kinderen verhuizen.

De dagen in de zomer zijn langer waardoor je langer door kunt gaan met klussen. Zo zal de verbouwing niet heel lang duren! Ook is er door het weer een kortere droogtijd voor al het stuc- en schilderwerk. Verder kun je in de zomer net als in de lente alle deuren en ramen opzetten.

Wanneer je de woning nog moet verkopen kun je mooie zomerfoto’s maken én als je nog een woning moet kopen is er veel minder concurrentie op de markt. Verder is het voor wanneer er kinderen in het spel zijn ook fijner om na de zomervakantie op een nieuwe school te beginnen. Zo hoeven zij niet midden in het jaar van school, klas en vrienden te wisselen. Ook kan dit leuker zijn wanneer zij de nieuwe buren ontmoeten.

Je kunt in de zomervakantie niet meer op vakantie want je hebt het veelte druk met de verhuizing. Ook kunnen wij Nederlanders niet heel goed overweg met warmte en wanneer je dan ook nog eens spullen moet sjouwen zal dit niet heel erg helpen met de warmte.

In de herfst verhuizen

Je verwacht het niet, maar na de lente is het natte najaar in Nederland het meest populaire seizoen voor verhuizingen. Maar waarom eigenlijk?

Na de zomervakantie zijn de meeste mensen weer helemaal opgeladen waardoor zij met frisse energie naar een nieuwe woning kunnen verhuizen. Verder is er in dit seizoen veel minder concurrentie op de woningmarkt waardoor je sneller een huis kunt vinden.

We zeiden het eerder al.. het weer. In Nederland kan het altijd veel regenen, maar in het najaar is dit natuurlijk wel meer dan normaal. Ook is het niet handig als jij je oude huis nog moet verkopen. De foto’s zijn in het najaar gewoonweg iets minder mooi.

Verder is het luchten van de woning met najaarsstormen nogal lastig. En over najaarsstormen gesproken.. de verhuizers moeten wel kunnen verhuizen en de heren van het grofvuil moeten natuurlijk ook nog je spullen kunnen ophalen en tijdens een najaarsstorm kan dit helaas niet.

In de winter verhuizen

In de winter is het voor verhuisbedrijven enorm rustig. Het blijkt dus dat de meeste Nederlanders niet in de winter willen verhuizen.

Wil je in de winter gaan verhuizen? Dan kleven hier niet alleen maar nadelen aan hoor. Ten eerste heb je in de winter ook minder concurrentie voor als je nog een nieuwe huis moet zoeken. Verder heb je in de winter ook veel vrije tijd waardoor je genoeg tijd hebt om te klussen. Straks is het weer lente en dan ben jij al helemaal klaar met de inrichting van je nieuwe huis!

In de winter hebben we natuurlijk de feestdagen waar we het al druk genoeg mee hebben, dus we begrijpen wel dat de meeste mensen liever niet in de winter verhuizen. De dagen zijn in de winter ook kort waardoor het snel donker wordt. Zo kun je niet lang doorwerken.

Verder kun je de ramen en deuren natuurlijk open laten staan wanneer je geverfd hebt, maar de muren zullen door de lage temperaturen niet snel drogen én het is ook nog eens heel koud. Daar moet je natuurlijk ook tegen kunnen.

Kijk vooral naar jezelf

Ja, de meest populaire periode voor Nederlanders om te verhuizen is de lente, maar misschien ben ji helemaal geen lente persoon! Daarom is het belangrijk om vooral naar je eigen wensen te kijken. Zo kun je kijken wat jou en/of je gezin het beste uitkomt.

Wanneer je naar een nieuwe woning in een nieuwe gemeente verhuist dan is er een grote kans dat de kinderen van school moeten wisselen. In dit geval is het bijvoorbeeld fijn als de kinderen na de zomer aan een nieuwe schooljaar kunnen beginnen.

Wanneer je gaat verhuizen is het handig om voor jezelf een persoonlijke checklist samen te stellen. Zo weet je precies welke stappen je moet zetten en welke stappen je al genomen hebt. Deze vink je namelijk allemaal een voor een af en zo voorkomen je dat je belangrijke zaken vergeet.

Een handige verhuizen checklist van Moving

 Om je verhuizing een stuk makkelijker te maken hebben we bij Moving een klein lijstje met tips samengesteld en wij hopen dan ook dat deze tips je verhuizing wat makkelijker kunnen maken.

Ben je nog op zoek naar een koop- of huurwoning? Dan is het verstandig om een makelaar te kiezen die goed voelt. Een makelaar is er namelijk niet alleen zodat je zo snel mogelijk naar het nieuwe adres kunt verhuizen, maar een makelaar moet je natuurlijk ook een goed gevoel geven. Een huis kopen of huren is leuk en je wilt natuurlijk niet dat iemand dat gevoel voor je verpest.

Stel voor jezelf een plan samen en kijk hierbij altijd goed naar je budget. Hoeveel wil je kwijt zijn aan het verbouwen? Hoeveel wil je aan een professioneel verhuisbedrijf uitgeven? Hoeveel kosten verhuisdozen en heb je nog andere spullen nodig? Dit in combinatie met een verhuizen checklist maakt je verhuizing een stuk makkelijker.

Zijn er nog abonnementen die afgesloten moeten worden? Denk hierbij aan gas, water en licht. Heb je al aan nieuwe leveranciers voor in de nieuwe woning gedacht of verhuis je het oude contract mee? Oh, en heb jij je huur al opgezegd en wanneer moet jij je eigenlijk je adreswijziging doorgeven aan de gemeente?

Begin hier minimaal drie maanden van tevoren naar te kijken zodat je alles kunt vergelijken en zodat je ook precies weet wanneer je al deze dingen moet regelen. Zo voorkom je dat je te laat bent en met opzegtermijnen te maken krijgt. Straks zeg je te laat op waardoor je nog een maand of misschien zelfs 2 moet doorbetalen terwijl je eigenlijk al verhuisd bent!

Een professioneel verhuisbedrijf kan je helpen

Een verhuisbedrijf kan je helpen om je verhuizing soepel te laten verlopen. De verhuizers kunnen je tijdens een verhuizing niet alleen helpen met het verhuizen van je spullen, maar zij kunnen je nog met heel veel andere dingen helpen.

Verhuizers kunnen je helpen met de (laatste) spullen inpakken. Zo hoef jij je niet meer druk te maken om inpakmateriaal en verhuisdozen. Ook weten professionele verhuizers precies hoe zij alles moeten inpakken waardoor je spullen tijdens transport in de verhuiswagen veilig zijn en er geen kans op beschadigingen is.

Wil je spullen ook laten uitpakken? Dan kunnen de verhuizers alle spullen én meubels ook weer uitpakken. Hierbij zullen zij alles netjes op de juiste plek neerzetten. Zorg er trouwens wel voor dat je belangrijke documenten zelf apart houdt in een aparte verhuisdoos zodat je deze tijdens de verhuizing niet kwijt kunt raken.

Tijdens de verhuizing naar je nieuwe huis heb je natuurlijk een verhuiswagen nodig. Zo kun je alle spullen en meubels veilig verhuizen. De meeste verhuisbedrijven hebben verschillende verhuiswagens beschikbaar en zo is er altijd wel een verhuiswagen te vinden die perfect is voor tijdens jouw verhuizing.

Heb je voor de verhuizing een verhuislift nodig? Dan kun je deze vaak ook bij professionele verhuizers huren. Dit is zelfs op het laatste moment nog mogelijk. Handig toch?

Vergelijk offertes

Voor je verhuizing naar je nieuwe huis kun je dus professionele verhuizers inhuren. Uiteraard wil je hier de kosten van weten en hiervoor kun je verhuisoffertes aanvragen. Dit kun je het beste bij meerder verhuisbedrijven doen zodat je hun diensten en kosten met elkaar kunt vergelijken.

Maak gebruik van de verhuisservice van Moving en maak het jezelf allemaal wat makkelijker. Bij Moving kun je nu met één aanvraagformulier 6 verschillende verhuisoffertes ontvangen. Dit is niet alleen veel makkelijker, maar het is ook nog eens helemaal gratis! Wij zullen je aanvraag naar de 6 beste verhuizers uit jouw regio sturen zodat zij binnen 24 uur contact met je op kunnen nemen.

Veelgestelde vragen

Kun je in 1 dag verhuizen?

Dit hangt uiteraard vooral van de grootte van je inboedel en woning af, maar wanneer je dit heel graag wilt kun je dit met het verhuisbedrijf bespreken. Niks is onmogelijk!

Heb je recht op vrije dagen als je gaat verhuizen?

Dit is in Nederland niet wettelijk geregeld en dit kun je dan ook het beste in je arbeidsovereenkomst of CAO nakijken.

Is verhuizen zwaar?

Een verhuizing is niet alleen fysiek, maar ook mentaal erg zwaar. En daarom kiezen veel mensen er steeds vaker voor om een verhuizing uit handen te geven aan professionele verhuizers.

Hoe kan je goedkoop verhuizen?

Goedkoop verhuizen kan door zoveel mogelijk zelf uit te voeren tijdens een verhuizing. Op deze manier hoef je namelijk niet voor extra verhuisdiensten te betalen bij een verhuisbedrijf.

Hoe meubels inpakken voor verhuizing?

Maak je meubels altijd eerst goed schoon en pak deze daarna pas in met noppenfolie in. Zo heb je minder kans op vlekken.