Emigreren: waar naar toe?

De afgelopen jaren en dan vooral de periode na COVID19 hebben vele mensen zich verdiept in het onderwerp emigreren. De meeste Nederlanders wisten niet eens dat ze dit misschien wel zouden willen! Maar alle vrije tijd tijdens de pandemie heeft voor een ommekeer gezorgd bij zowel Nederlanders als buitenlanders.

Verhuizen naar het buitenland

Wanneer je wilt emigreren wil je natuurlijk eerst wat meer te weten komen over het emigreren zelf, maar ook over de landen zelf want wat zijn nu de beste landen om naartoe te verhuizen? Je wilt immers wel ons fijne kikkerlandje verlaten en daarom wil je natuurlijk wel kiezen voor de best mogelijke bestemming.

Er zijn talloze bestemmingen waar je uit kan kiezen. Wanneer je uiteindelijk een keuze hebt kunnen maken is het belangrijk om ook dieper naar de zaken te kijken die je goed moet regelen en dit in geval is Google je beste vriend.

Je gaat emigreren, denk eerst goed na

Misschien heb je weleens naar het programma ‘Ik vertrek!’ gekeken en weet je wat voor drama’s Nederlandse burgers in het buitenland over zich heen kunnen roepen. Ja, het idee om te vertrekken is leuk, maar als emigranten in een ander land wonen is toch echt een ander verhaal. Het verhuizen zelf is natuurlijk ook niet gemakkelijk. Daarom is het verstandig om eerst heel goed over je keuze na te denken.

Je gaat niet op vakantie

Kijk naar de bestemmingen die jou het meeste aantrekken. Waar wil je nu echt gaan wonen en op welke bestemming kun jij je dromen verwezenlijken? Je gaat immers niet zoals backpackers op vakantie, maar je wilt daadwerkelijk ergens een bestaan opbouwen. Wordt het Amerika, de Filipijnen, Australië of misschien toch het populaire Thailand?

Wat wil je precies in andere landen vinden?

Veel mensen kijken bij het maken van hun keuze over het land van emigratie vaak naar het klimaat, de prachtige natuur en cultuur echter is het ook belangrijk om naar de situatie van het land op politiek gebied te kijken.

En hoe zit het met levensonderhoud of de levensverwachting van de burgers van het land? Ja, het klimaat is belangrijk, maar de welvaart van het land ook. Je wilt natuurlijk niet in een land gaan wonen waar ze niet veel waarde hechten aan bijvoorbeeld mensenrechten.

Kijk goed naar je situatie en de beste landen

Kijk goed naar je persoonlijke situatie en naar wat jijzelf precies wilt, maar kijk dus ook naar andere zaken waar je in Nederland in de eerste instantie niet zoveel waarde aan hecht omdat het voor ons allemaal zo vanzelfsprekend is.

Minder Nederlanders emigreren

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) emigreren er de afgelopen jaren steeds minder Nederlanders. Dit heeft waarschijnlijk met de coronapandemie te kijken. Ieder jaar vertrokken er bijvoorbeeld 40.000 Nederlanders naar het buitenland en in 2022 waren dat er ongeveer 30.000.

World Happiness Report

Wat misschien leuk is om naar de kijken en wat voor veel emigrerende Nederlanders voor jou waarschijnlijk veel heeft betekent is de ‘World Happiness Report’. Dit is een lijst die door de Verenigde Naties (VN) om de zoveel jaar wordt gepubliceerd nadat zij onderzoek hebben gedaan naar verschillende factoren in landen van over de hele wereld.

Hierbij kun je denken aan werkgelegenheid, gezondheidszorg, onderwijs, levensverwachting, vrijheid, corruptie en het bruto-inkomen van de bevolking.

Zoals we eerder uitgelegd hebben is de adembenemende natuur of een populair land onder vakantiegangers natuurlijk heel leuk, maar vergeet niet dat een land zijn zaken ook goed geregeld moet hebben voordat jij dat als immigrant in het land kan doen. Echter blijft het uiteindelijk natuurlijk altijd je eigen persoonlijke keuze. Ze zeggen niet voor niets ‘home is where the heart is’.

Populaire bestemmingen

De ‘Prosperity Index List’ heeft hun lijst van de beste landen om in 2022 in te wonen uitgebracht en misschien kun je hier een beetje inspiratie uit opdoen. Vooral wanneer je er echt wilt gaat wonen natuurlijk.

1. Denemarken

Denemarken wordt bijna ieder jaar wel uitgeroepen tot gelukkigste land ter wereld. Het land heeft gratis openbare voorzieningen en scholing en is dan ook sterk ontwikkeld op het gebied van samenzijn en gemeenschapszin.

2. Noorwegen

Noorwegen is een land dat net als Zweden en Denemarken ieder jaar wel in de top 3 staat van beste landen om in te wonen. Het land heeft niet alleen alles op sociaal gebied erg goed geregeld, maar het land heeft ook nog eens prachtige landschappen.

3. Zweden

Zweden komt ieder jaar weer terug in de top 3 van beste landen om te wonen. Alles in Zweden is zeer goed geregeld en de bevolking behoort ook tot de gelukkigste mensen ter wereld.

4. Finland

Finland is een rustig land met een bevolking van maar 5.2 miljoen mensen! Je kunt er trouwens ook iedere dag heerlijke sauna’s bezoeken.

5. Zwitserland

Zwitserland is een land dat bekendstaat om zijn welvaart én heerlijke chocolade. Dit in combinatie met de schone lucht en prachtige natuur maakt het natuurlijk wel een perfecte bestemming om naartoe te emigreren.

6. Nederland

Nederland heeft ruim 32.000 kilometer aan fietspaden hierbij hebben wij dan ook nog eens de hoogste percentage aan lichaamsbeweging in de gehele wereld! En wie wil er nu niet in Amsterdam wonen?

7. Luxemburg

Luxemburg heeft een van de rijkste bevolkingen in Europa en daarbij zijn ook nog eens de belastingtarieven enorm laag terwijl de salarissen hoger dan gemiddeld liggen! Mooi meegenomen toch?

8. Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft amper last van vervuiling en is een van de landen met de hoogste biodiversiteit. Ook is het sinds oudsher al een populair emigratieland onder Nederlanders.

9. Duitsland

Vergeleken met Nederland zijn de huizen in Duitsland stukken goedkoper én boodschappen zijn er vaak tot 30% goedkoper!

10. IJsland

IJsland is niet alleen een prachtig land, maar ook op het gebied van vrouwenrechten. Gendergelijkheid staat bij hen dan ook hoog in het vaandel.

Populairste landen voor pensioen

  1. Finland
  2. Spanje
  3. Slovenië

Populairste landen voor expats

  1. USA
  2. Duitsland
  3. Australië

Veelgestelde vragen

Welke landen zijn makkelijk om naar te emigreren?

Voor Nederlanders is het natuurlijk het makkelijkst om naar een ander EU-lidstaat te emigreren. Dit vanwege de soepele regels inwoners van andere EU-lidstaten.

Welk Europees land is het beste om te wonen?

Al jarenlang staan Scandinavische in de top 3 van beste landen om te wonen. Op dit moment staan Zweden, Finland en Denemarken in de top 3.

Wat is het goedkoopste land om te leven 2023?

Wereldwijd gezien is het goedkoopste land om in de wonen Pakistan. Als je naar de Europese landen kijkt is op dit moment Moldavië.

Kun je met schulden emigreren?

Met schulden emigreren is niet onmogelijk, maar hierbij is het wel belangrijk dat jij je zaken héél goed regelt. Behalve wanneer je in de schuldsanering zit want dan is emigreren niet mogelijk.

Waar wonen de meeste Nederlandse emigranten?

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) zijn België en Duitsland zijn de meest populaire landen onder emigrerende Nederlanders gevolgd door Spanje en het Verenigd Koninkrijk.