Objectvergunning Amsterdam; is het verplicht?

In Nederland, zo dus ook in gemeente Amsterdam en uiteraard in andere steden is zonder toestemming objecten plaatsen verboden. Hiermee bedoelen we uiteraard objecten aan de openbare weg. Hiervoor dien je een vergunning aan te vragen. Dit betekent dat als je bijvoorbeeld een verhuislift met kenteken nodig hebt voor je verhuizing in Amsterdam je hier dus een ‘objectvergunning Amsterdam’ voor moet aanvragen.

Wat zijn objecten eigenlijk precies?

Oke, we weten nu dus dat je in de Amsterdam niet zomaar objecten mag plaatsen. Maar wat zijn objecten nu precies? Hierbij gaat het natuurlijk niet alleen om een verhuislift met kenteken. Objecten kunnen bijvoorbeeld ook een container, mobiel toilet of een partytent zijn.

Heb je wel echt een vergunning nodig?

Vaak is het trouwens zo dat voor andere objecten die je vaak tijdens een verbouwing of verhuizing nodig hebt en die niet al te groot zijn een melding voldoende is. Om zeker te weten of een melding voor jouw object voldoende is of dat je een echt een vergunning moet aanvragen voor objecten plaatsen kun je het beste de website van Amsterdam raadplegen.

Voor welke objecten volstaat een melding in gemeente Amsterdam?

Gemeente Amsterdam kan altijd een ‘objectvergunning Amsterdam’ afgeven. Wel heeft de gemeente uiteraard voorwaarden waaraan je moet voldoen. Ook in het geval van een melding zijn er voorwaarden waar je aan moet voldoen. Voldoe je niet aan de voorwaarden voor een melding? Dan dien je voor het gebied waarvoor de vergunning verplicht is de vergunningen aan te vragen zodat het object geplaatst mag worden.

Wij leggen alles graag aan je uit.

  • Een bouwhek
  • Bouwmaterialen
  • Een generator
  • Een rolsteiger
  • Een mobiel toilet
  • Puin- of afvalcontainers
  • Hoogwerkers zonder kenteken, zoals bijvoorbeeld een afval hoogwerker
  • Verhuisliften zonder kenteken

Een melding

Je kunt een melding maken voor het plaatsen objecten zoals:

Er zijn hier regels aan verbonden

Een melding is voldoende wanneer je de eerder genoemde objecten wilt plaatsen, maar hierbij mogen de objecten ook alleen maar voor een verhuizing of verbouwing gebruikt worden. Ook mogen er maar drie objecten en maximaal twee parkeervakken gebruikt worden. De openbare ruimte moet natuurlijk wel nog altijd toegankelijk blijven voor andere buurtbewoners.

Andere voorwaarden

De maximale afmeting van het object mag 2,40 meter breed x 4,50 meter lang x 2.75 meter hoof zijn. Objecten zoals rolsteigers, hoogwerkers en verhuisliften mogen uiteraard wat hoger zijn.

Verder mag je het object plaatsen op de stoep of uiteraard of een andere openbare parkeerplaats. Wanneer je een puincontainer wilt plaatsen dient deze op de stoep op rijplaaten geplaatst te worden. Ook dien je er rekening mee te houden dat monumenten en reclameboodschappen te allen tijde toegankelijk én zichtbaar moeten blijven.

Tijd en datum

Na plaatsing van het object mag deze 7 dagen blijven staan. Verder mag je geen containers in het weekend en/of op feestdagen in winkelstraten laten zijn. Op Koningsdag of 31 december is het plaatsen van objecten zelf helemaal verboden. Ook mag je per werklocatie maximaal 3 meldingen per 12 maanden doen, dus houdt hier rekening mee.

Voldoe je niet aan de bovenstaande voorwaarden? Dan dien je een ‘objectvergunning Amsterdam’ aan te vragen.

Let op!

Vergunninghouders hebben altijd voorrang. Als er dus een ‘objectvergunning Amsterdam’ is afgegeven voor dezelfde locatie dan kan de gemeente je opdragen om het object te verwijderen.

Hoe werkt een objectvergunning aanvragen?

Wanneer je een object wilt plaatsen en niet aan de voorwaarden van een melding voldoet dan heb je hier uiteraard een vergunning voor nodig. Het aanvragen van een ‘objectvergunning Amsterdam’ kun je via de website van gemeente Amsterdam doen.

Wanneer objectvergunning Amsterdam aanvragen

De officiële afhandeltermijn van je aanvraag is 5 werkdagen, maar de gemeente raad je aan om indien mogelijk de vergunning minstens 10 dagen van tevoren aan te vragen. Dit in verband met de soms grote hoeveelheid aanvragen. Verder is het natuurlijk ook handig in het geval dat je aanvraag afgewezen wordt.

Parkeervakken reserveren

Parkeervakken reserveren kan alleen als dit noodzakelijk is voor de werkzaamheden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan wanneer je gaat verbouwen of verhuizen en een puincontainer wilt plaatsen. Ook wanneer je beton gaat storten of de straat gaat openbreken is parkeervakken reserveren mogelijk.

Parkeerautomaat

Wil je een parkeervak reserveren voor een personenauto of een werkbus met gereedschap? Dan dien je hiervoor gewoon parkeergeld te betalen bij een parkeerautomaat.

Kosten objectvergunning Amsterdam

Een objectvergunning aanvragen kost geld. Je betaald namelijk al standaard leges voor het in behandeling nemen van je aanvraag. Zelfs bij een afwijzing betaal je het laagste bedrag dat bij de desbetreffende vergunning hoor.

Bijkomende kosten

Verder betaal je wanneer je de vergunning toegewezen krijg indien nodig ook bijkomende kosten. Dit zijn kosten voor bijvoorbeeld hekken, verkeersborden, parkeervakken of een werkterrein. In dit geval zul je ook twee rekeningen ontvangen.

Wanneer je een Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) aanvraagt is dit altijd gratis. Verder zul je zoals je eerder hebt kunnen lezen moeten betalen voor het in behandeling nemen van je aanvraag. Wat de beslissing hiervan ook is, je krijgt geen geld terug. Ook zul je voor elke objectvergunning of ontheffing aparte leges moeten betalen en krijg je geen korting wanneer je deze beide aanvraagt.

De kosten voor de aanvraag bedragen €21,30. Voor de exacte kosten van alle soorten vergunningen verwijzen wij je graag door naar de website van gemeente Amsterdam.

Mag je het object plaatsen?

Zorg ervoor dat je het antwoord van de gemeente op tijd binnen hebt zodat je zeker weet dat je vergunning binnen hebt en zodat je later ook op de goede gereserveerde plek staat. Vanwege de vele kwetsbare bruggen en kademuren in Amsterdam gelden er sinds 2021 strengere regels. Dit is dan ook de reden waarom het beoordelen van je aanvraag wat langer kan duren dan de officiële termijn van 5 werkdagen.

Let ook goed op de volgende zaken:

Wil je andere objecten die zwaarder dan 7,5 ton zijn? Dan ben je verplicht om eerst een ‘ontheffing zwaar verkeer’ aan te vragen. Wil je het object trouwens in een straat plaatsen waar de metro of tram doorheen rijden? Dan moet je hiervoor ook eerst een vergunning aanvragen.

Bij het aanvragen van deze vergunningen ben je trouwens ook verplicht om een situatieschets bij je aanvraag toe te voegen.

Voor werkzaamheden bij het spoort van een tram of metro dien je een andere vergunning aan te vragen. Hierbij wordt er per stadsdeel, en de afstand tussen de buitenste spoorstaven en oversteekplaatsen gekeken. Op de website van gemeente Amsterdam kun je toetsen welke objectvergunning je precies nodig hebt.

Handhaving

Denk je misschien dat je geen objectvergunning nodig zult hebben en ga je daarom zomaar aan de slag? Dan kun je er vanuit gaan dat handhaving je hierop zal aanspreken waardoor je de werkzaamheden waaraan je begonnen bent niet meer kunt uitvoeren. Ook is er een erg grote kans dat je een hoge boete zult krijgen.

Controleer daarom altijd eerst van tevoren of je een objectvergunning nodig hebt zodat objecten plaatsen je geen problemen zal brengen. Zo kun je alle objecten met een gerust hart laten afzetten.

Denk ook altijd aan andere buurtbewoners

Heb je een objectvergunning Amsterdam nodig en ga je uiteindelijk ook een objectvergunning aanvragen? Dan ben je natuurlijk nog niet helemaal klaar. Het is hierbij namelijk ook belangrijk dat je de buurtbewoners niet zult passeren. Houdt de buren daarom altijd op de hoogte van wat je gaat doen zodat alle buurtbewoners hier rekening mee kunnen houden. Op deze manier komen zij niet onverwachts voor verrassingen te staan en zul je dus ook niet te maken krijgen met boze buren.

Verder is het trouwens in sommige delen van Amsterdamse en sommige Amsterdamse straten ook nodig dat er voor bepaalde activiteiten een omgevingsvergunning wordt afgegeven.


Veelgestelde vragen

Wat is een objectvergunning?

Wanneer je voorwerpen buiten en dus aan of op een openbare weg wilt plaatsen of ophangen dan heb je een objectvergunning nodig. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een spandoek of luchtkussen.

Heb je een vergunning nodig voor een container?

Om objecten op de openbare weg te mogen plaatsen dien je een vergunning aan te vragen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een container of mobiel toilet. Wanneer je deze op een parkeerplek voor je woning kunt plaatsen is een melding vaak al voldoende en ook nog eens gratis.

Heb ik een vergunning nodig Amsterdam?

Op de website van gemeente Amsterdam kun je de vergunningscheck via het omgevingsloket uitvoeren. Zo weet je precies of je een vergunning hebt.

Waar mag ik mijn container neerzetten?

Heb je genoeg plek op je eigen terrein? Dan heb je geen vergunning nodig. Moet de container op de openbare weg geplaatst worden? Dan dien je hier een melding of vergunning aan te vragen. Doe de vergunningscheck op de website van gemeente Amsterdam zodat je later niet tegen problemen aan zult lopen.

Kan ik met mijn diesel auto Amsterdam in?

Sinds november 202 heeft Amsterdam een groene milieuzone voor personenauto’s op diesel. Deze mogen alleen de milieuzone in als ze een emissieklasse van 4 of hoger hebben. Andere dieselmotors hebben geen toegang meer tot deze zones van de stad. De exacte zone aanduiding kun je op de website van de gemeente vinden.