Wasmachine verhuizen; zo doe je dat!

Ben je vaker verhuisd en heb je hier de nodige ervaring mee? Dan weet je waarschijnlijk al dat een wasmachine verhuizen een enorm lastige taak kan zijn.

Een wasmachine verhuizen vraagt om de juiste kennis

Een wasmachine is gevoelig apparaat en dit is dan ook de voornaamste reden dan de meeste verhuizende Nederlanders ervoor kiezen om wasmachine vervoer uit handen te geven aan een professioneel verhuisbedrijf.

De ervaren verhuizers weten precies hoe een wasmachine verhuist moet worden zodat je later nog altijd van de wasmachine kunt genieten. Althans, van de schone kleding die eruit komt natuurlijk! Wanneer je tijdens het verhuizen de wasmachine laat vervoeren door vakkundige heren hoef jij je nergens zorgen over te maken. Hartstikke fijn toch?

Voorbereiding wasmachine verhuizen

De wasmachine echt klaarmaken voor een verhuizing betekent dat je het goed moet voorbereiden. Dit betekent dat je nog van alles moet doen voordat de wasmachine verhuist kan worden! De eerste stap is dat je er eerst voor moet zorgen dat de wasmachine leeg én schoon is.

Kijk goed naar de binnenkant en haal alle verdwaalde sokken en ondergoed eruit. Misschien kom je de ene helft van je favoriete paar sokken nog tegen! Mooi meegenomen, nietwaar?

Vervolgens dien je te controleren of al het water eruit is. Er is een grote kans dat dit namelijk niet zo is en er nog water in de leidingen en/of wasmachine zit. Wanneer je nog even de tijd hebt kun je ook proberen om de wasmachine en de leidingen die in een wasmachine zitten ongeveer 24 uur te laten drogen.

Stappenplan wasmachine verhuizen

Laten we beginnen met een leuk weetje.. een wasmachine weegt gemiddeld tussen de 70 en 85 kilogram! Wist jij dit al? Dit is eigenlijk enorm zwaar voor een apparaat. In een wasmachine zit natuurlijk enorm veel apparatuur waardoor het eigenlijk wel te raden is dat het zo zwaar is.

Je kunt dus wel zeggen dat wasmachines niet alleen groot, maar dus ook erg zwaar zijn. Zelf een wasmachine vast houden en verhuizen is dus eigenlijk onmogelijk. Ook moet een wasmachine rechtop vervoerd worden en daarom zullen er altijd meerdere mensen nodig zijn om het apparaat op de juiste manier te verhuizen.

Een professioneel verhuisbedrijf zal dan ook altijd met minimaal 2 á 3 verhuizers de wasmachine verhuizen.

Stap 1. Koppel de wasmachine goed af (draai de slang los)

Je wasmachine drogen betekent dat je aan de kraan gaat draaien. Draai de kraan hierbij altijd de goede kant op. Ja, dit klinkt heel logisch, maar tijdens zo een chaotische periode kan dit allemaal nogal verwarrend zijn. Nadat je de waterkraan goed dicht hebt gedraaid kun je de slang netjes losmaken.

Het kan zijn dat deze stevig vastzit en in dit geval kun je hier ook handige hulpmiddelen zoals een tang voor gebruiken. Heb je de slang eindelijk los? Laat de slang dan goed uitlekken en wanneer deze helemaal opgedroogd is kun je deze met tape vast maken aan je wasmachine.

Zo kun je de slang tijdens verhuizing niet kwijtraken. Je wilt in je nieuwe huis immers niet zonder een waterslang komen te zitten.

Stap 3. Let vooral goed op je rug bij het tillen

Ergonomisch tillen is bij het verhuizen van een wasmachine erg belangrijk. Kantel de wasmachine samen op zijn zij en doe dit met de deuropening naar boven. Dan pakt een persoon de bovenkant vast aan de achterkant van het bovenland. Op deze manier blijft de wasmachine is balans en zo kan de andere persoon de onderkant van de wasmachine vastpakken.

Stap 4. Moet de bovenkant van de wasmachine eraf gehaald worden?

Veel mensen vragen zich af of de bovenkant van een wasmachine verwijderd moet worden voor de verhuizing. Dit kan. Je kunt de bovenkant van de wasmachine losschroeven en de open ruimte vullen met handdoeken en/of kussens. Dit is en voor de wasmachine veilig en op deze mannier kunnen de verhuizers de wasmachine gemakkelijk verhuizen.

Stap 5. Bescherm de wasmachine tijdens verplaatsen

Bij het verhuizen van een wasmachine is de trommel vastzetten erg belangrijk. Deze moet tijdens het verhuizen niet kunnen bewegen omdat het anders kan beschadigen. Hier kun je speciale beugels of pinnen voor aanschaffen. Misschien heb je die van de wasmachine zelf nog. Op deze manier kun je de trommel stabiel vastzetten.

Het kan natuurlijk voorkomen dat de wasmachine licht gekanteld moet worden om het te kunnen verplaatsen. Hier is vaak geen alternatieve oplossing voor. In dit geval is het erg belangrijk om de wasmachine goed in te pakken. Hiervoor kun je verhuisdekens, maar bijvoorbeeld ook oude handdoeken gebruiken.

Stap 6. De wasmachine lichter maken

Iedere wasmachine heeft aan de onder- of bovenkant betonnen gewichten zitten. Deze kun je voor de verhuizing verwijderen zodat het enorm veel gewicht zal schelen bij het tillen. Zo kun je de wasmachine verplaatsen zonder je rug te breken! Hierbij is uiteraard ook een correcte lichaamshouding nodig. Let hier dus ook goed op!

Stap 7. De wasmachine vervoeren.

Zoals je eerder hebt kunnen lezen betekent een wasmachine verhuizen dat de wasmachine rechtop vervoert moet worden. Op deze manier is er namelijk het minst kans op beschadigingen aan zowel de buiten- als binnenkant. Hierbij kun je denken aan de trommel en leidingen.

Stap 8. De wasmachine rechtop vervoeren

Je hebt misschien weleens eerder gezien dat mensen een wasmachine op z’n kant vervoeren en wij kunnen je vertellen dat dit geen goed idee is want dit zal in 9 van de 10 gevallen voor beschadigingen zorgen.

Misschien niet aan de buitenkant, maar zeker wel aan de binnenkant. We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken.. een wasmachine kun je het beste rechtop vervoeren. Op deze manier is het verhuizen van een wasmachine makkelijker én veiliger. Zorg er trouwens ook voor dat de wasmachine goed vastzet wordt in de verhuiswagen. Professionele verhuizers gebruiken hier altijd spanbanden voor.

Stap 9. Uitladen

Wanneer de wasmachine op plaats van bestemming is aangekomen kun je hem net zoals je hem hebt ingeladen ook weer uitladen. Til de wasmachine zoals eerder uitgelegd en plaats deze in de nieuwe woning!

Veelgestelde vragen

Waarom trommel wasmachine vastzetten?

De trommel vastzetten is erg belangrijk omdat deze tijdens vervoer niet mag bewegen. Als de trommel wel kan bewegen is er namelijk kans op beschadiging.

Wat kost een wasmachine laten verhuizen?

Verhuisbedrijven rekenen gemiddeld tussen de €120 en €190 voor het verhuizen van een wasmachine.

Hoe zwaar weegt een gemiddelde wasmachine?

Een wasmachine weegt tussen de 70 en 85 kilogram. Dit verschilt uiteraard per merk en soort.

Hoe wasmachine verhuizen trap?

Op de trap moet de onderste persoon het zwaarste tillen en de bovenste persoon dient ervoor te zorgen dat de wasmachine in balans blijft. Wees beide voorzichtig met bochten en het draaien van het apparaat.

Wie haalt mijn oude wasmachine op?

Als je oude wasmachine het nog prima doet kun je deze op Marktplaats verkopen. Ook kun je de kringloop het apparaat kosteloos laten ophalen. Wil je de wasmachine weggooien? Dan dien je een afspraak te maken bij de gemeente voor grofvuil.