Verhuizen waar aan denken: alles op een rijtje

Verhuizen naar een nieuwe woning kan een opwindend maar ook een stressvol proces zijn. Er zijn zoveel praktische zaken waar je aan moet denken tijdens een verhuizing. Of je nu gaat verhuizen naar een nieuw huis binnen dezelfde stad of naar een andere gemeente, het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Met behulp van een handige checklist en een stappenplan kun je ervoor zorgen dat je niets over het hoofd ziet en de verhuizing soepel verloopt. In dit artikel geven we je een uitgebreide verhuischecklist en bespreken we de praktische zaken waar je aan moet denken bij een verhuizing.

Checklist verhuizen

Voordat je begint met de daadwerkelijke verhuizing, is het belangrijk om een goede voorbereiding te treffen. Maak een to-do list of gebruik onze verhuizen checklist en noteer alle taken die je moet uitvoeren. Denk hierbij aan het regelen van verhuisdozen, inpakmateriaal en eventueel het inschakelen van professionele verhuizers. Plan ook de verhuisdatum ruim van tevoren, zodat je voldoende tijd hebt om alles te regelen. Houdt de volgende checklist bij de hand zodat de verhuizing naar je nieuwe huis direct soepel verloopt:

Verhuisbedrijf en verhuisdag

Als je ervoor kiest om een verhuisbedrijf in te schakelen, vraag dan op tijd offertes aan bij verschillende verhuisbedrijven. Vergelijk de prijzen en diensten om de beste keuze te maken. Zorg ervoor dat je de verhuisdag ruim van tevoren vastlegt, zodat het verhuisbedrijf beschikbaar is op de gewenste datum.

Adreswijziging en meterstanden

Een belangrijke stap wanneer je ergens anders gaat wonen is het doorgeven van je nieuwe adres aan de gemeente waar je gaat wonen en aan verschillende instanties. Denk hierbij aan de gemeente, je bank, verzekeraars, energieleveranciers en andere abonnementen. Vergeet ook niet om je oude adres af te melden. Daarnaast is het essentieel om de meterstanden van gas, water en elektriciteit te noteren op zowel het oude als het nieuwe adres.

Verzekeringen en abonnementen

Controleer je huidige verzekeringen en bekijk of ze ook geldig zijn op je nieuwe adres. Indien nodig, pas ze aan of sluit nieuwe verzekeringen af. Vergeet niet om je abonnementen over te zetten naar je nieuwe adres, zoals internet, televisie, telefonie en eventuele tijdschrift- en krantenabonnementen. Verhuis je naar een nieuw huis, dan moeten je abonnementen vanaf je oude huis worden overgezet naar je nieuwe adres. Neem contact op met je internetprovider, televisieleverancier, telefonieaanbieder en andere abonnementen om de verhuizing door te geven. Zo voorkom je dat je zonder deze diensten komt te zitten in je nieuwe woning. Deze zaken moet je op tijd regelen voor je nieuwe stap. 

Praktische zaken in het nieuwe huis

Na een verhuizing moeten er veel praktische zaken geregeld worden. Ga je verhuizen? Noteer de meterstanden van je nieuwe woning, zodat je later eventuele discussies kunt voorkomen. Controleer ook alle ramen en deuren op eventuele gebreken of schade. Zorg ervoor dat alle meubels op de juiste plek staan en sluit alle apparatuur aan. Maak kennis met je nieuwe huisarts en tandarts en informeer jezelf over eventuele hondenbelasting en gemeentelijke regels.

Offertes aanvragen bij verhuisbedrijven

Vraag offertes aan bij verschillende verhuisbedrijven om kosten en mogelijkheden te vergelijken. Kies een betrouwbaar verhuisbedrijf dat voldoet aan jouw wensen en budget. Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt over de verhuisdatum, het aantal verhuizers en de benodigde verhuiswagen(s). 

Je verhuizing uitbesteden

Verhuizen doe je met Moving! Bij verhuizen komt veel kijken en daarom kun je de spullen in je huis het beste met een verhuisbedrijf verhuizen. Om het juiste verhuisbedrijf te vinden kun je bij Moving nu gratis offertes aanvragen. Hiervoor hoef je één aanvraagformulier in te vullen zodat wij deze naar de 6 beste verhuizers uit jouw regio kunnen sturen. Deze zullen binnen 24 uur contact met je opnemen om de offertes te bespreken. Op deze manier kun jij op je gemak de juiste keuze maken. Deze service is helemaal gratis én geheel vrijblijvend. Dit betekent dus dat als jij later besluit om de verhuizing toch zelf uit te voeren dit geen enkel probleem is, want je zit na je aanvraag helemaal nergens aan vast.! Wanneer we weten dat je gaat verhuizen willen we je hier graag bij helpen. Dat is waar Moving voor staat.

PostNL en adreswijziging

Ga je naar een nieuwe woning verhuizen? Informeer PostNL over je adreswijziging, zodat je post op het juiste adres wordt bezorgd. Je kunt online je adres wijzigen via de website van PostNL. Daarnaast is het belangrijk om je nieuwe adres door te geven aan instanties zoals de gemeente, je werkgever, school, bank en verzekeraars. Ook kunnen de nieuwe bewoners van je oude adres brieven, kranten en tijdschriften naar je doorsturen wanneer u bijvoorbeeld dit aan de bewoners van je oude huis vraagt. Dit zullen zij vast wel voor de oude bewoners willen doen. 

Meterstanden opnemen

Noteer de meterstand van gas, water en elektriciteit op zowel je oude als je nieuwe adres. Op die manier kun je later eventuele geschillen over het verbruik en de kosten voorkomen. Neem ook de standen op van eventuele andere meters, zoals die van de waterontharder of de zonnepanelen. Maak een lijst zodat je niks vergeet. De Vereniging Eigen Huis heeft ook veel informatie op hun website staan over verhuizingen. Als je een huis gekocht hebt is het sowieso erg handig om even op hun website te kijken.

Verhuizen: De verhuisdag

Je gaat eindelijk naar jouw nieuwe huis verhuizen! Dit betekent spullen inpakken. Welke spullen dit zijn dien je van tevoren goed uit te zoeken. Ruim op tijd beginnen met het inpakken van je spullen is essentieel voor een soepele verhuisdag. Maak gebruik van je to do list en zorg voor voldoende verhuisdozen, inpakpapier en labels om alles georganiseerd te houden. Begin met het inpakken van spullen die je niet dagelijks gebruikt en werk zo stapsgewijs naar de spullen die je tot het laatste moment nodig hebt.

Verhuisservice en verhuislift

Als je grote meubels hebt of als je op een hogere verdieping woont, kan het handig zijn om een verhuislift in te schakelen. Dit maakt het verhuizen van zware en grote objecten veel gemakkelijker en voorkomt beschadigingen aan de trap of muren. Informeer bij het verhuisbedrijf of ze een verhuisliftservice aanbieden. Zij kunnen het allemaal regelen en zo weet waar jij ook waar je rekening mee moet houden.

Kennismaken met de nieuwe buren

Een verhuizing is ook een goed moment om kennis te maken met je nieuwe buren. Maak een praatje, stel jezelf voor en informeer naar eventuele bijzonderheden in de buurt. Een goede relatie met je buren kan veel voordelen opleveren, zoals hulp bij calamiteiten of het lenen van gereedschap. Dit is natuurlijk ook wel belangrijk na een van de meest stressvolle periodes uit je leven. 

Meterstanden noteren en controleren

Op de verhuisdag is het belangrijk om de meterstanden van je oude woning nogmaals te noteren, zodat je deze kunt vergelijken met de eerdere opnames. Controleer ook de meterstanden in je nieuwe huis en noteer deze nauwkeurig. Zo heb je een duidelijk overzicht van het energieverbruik op beide adressen.

Controleer alle ramen en deuren

Voor je definitief afscheid neemt van je oude woning, controleer je nog een laatste keer alle ramen en deuren. Zorg ervoor dat ze goed gesloten zijn en controleer of er geen gebreken zijn die je moet melden aan de nieuwe bewoners. Laat de sleutels achter volgens afspraak.

Verhuizen: Na de verhuizing

Bij het betrekken van je nieuwe woning is het tijd om alle meubels op de juiste plek te zetten. Neem de tijd om te experimenteren met verschillende opstellingen en zorg ervoor dat je huis praktisch en comfortabel is ingericht. Dit is ook het moment om eventuele meubels uit elkaar te halen of vast te zetten.

Aansluiten van apparatuur en energiecontract

Sluit alle apparatuur aan in je nieuwe huis, zoals de koelkast, wasmachine, televisie en computer. Controleer of alles naar behoren werkt. Vergeet niet om ook je energiecontract over te zetten naar je nieuwe adres of een nieuw energiecontract af te sluiten. Zo ben je verzekerd van energielevering in je nieuwe woning.

Nieuwe huisarts, tandarts en apotheek regelen

Bij een verhuizing is het belangrijk om ook een nieuwe huisarts en tandarts te regelen in je nieuwe omgeving. Informeer bij je zorgverzekeraar welke zorgverleners bij jou in de buurt beschikbaar zijn en schrijf je tijdig in. Zo kun je bij eventuele gezondheidsproblemen direct terecht bij een nieuwe zorgverlener.

Kennismaken met de buurt en gemeente

Verhuizen naar een nieuwe gemeente betekent ook dat je de nieuwe buurt en gemeente moet leren kennen. Verken de omgeving, ontdek leuke plekken en maak kennis met lokale voorzieningen zoals winkels, restaurants en sportfaciliteiten. Daarnaast is het belangrijk om je in te schrijven bij de nieuwe gemeente en eventuele benodigde vergunningen aan te vragen. Je kunt ook gebruikmaken van een kaartenservice en de buren alvast een leuk kaartje sturen.

Opruimen van verhuisdozen en oude spullen

Nadat je bent verhuisd, zul je te maken krijgen met een grote hoeveelheid verhuisdozen en oude spullen. Neem de tijd om deze op te ruimen en geef alles een plek in je nieuwe woning. Sorteer spullen die je niet meer nodig hebt en overweeg om ze te verkopen, weg te geven of weg te gooien. Zo creëer je rust en overzicht in je nieuwe huis.

Conclusie

Een verhuizing brengt veel praktische zaken met zich mee waar je aan moet denken. Met behulp van een gedetailleerde checklist en een goed stappenplan kun je ervoor zorgen dat je niets vergeet en de verhuizing vlot verloopt. Denk aan zaken zoals het regelen van een verhuisbedrijf, het doorgeven van je adreswijziging aan verschillende instanties, het noteren van meterstanden en het regelen van verzekeringen en abonnementen. Vergeet ook niet om praktische zaken in je nieuwe huis te controleren en regelen. Met een goede voorbereiding en een gestructureerde aanpak kun je stress tijdens de verhuizing verminderen en vol vertrouwen naar je nieuwe woning gaan.

Veelgestelde vragen

Hoe lang van tevoren moet ik beginnen met de voorbereidingen voor een verhuizing?

Het is aan te raden om minimaal vier weken vóór de verhuisdatum te beginnen met de voorbereidingen. Dit geeft je voldoende tijd om alles te regelen en eventuele problemen op te lossen.

Wanneer moet ik mijn adreswijziging doorgeven aan instanties?

Je moet 4 weken vóór of uiterlijk 5 dagen na de verhuizing je nieuwe adres doorgeven aan instanties zoals de gemeente, je werkgever, school, bank en verzekeraars. Het is echter beter om dit zo snel mogelijk te doen, zodat je post direct op het juiste adres wordt bezorgd. Zo kunnen ook alle instanties op de hoogte worden gebracht van de verhuizing. Je moet dus heel veel regelen bij verhuizing. 

Moet ik mijn energiecontract opzeggen bij een verhuizing?

Nee, je hoeft je energiecontract niet op te zeggen. Je kunt jouw oude energiecontract meeverhuizen naar je nieuwe adres of een nieuw energiecontract afsluiten. Neem contact op met je energieleverancier om dit te regelen. Ga je binnenkort verhuizen? Controleer dit eventueel vast zodat je straks niet met dubbele lasten zit. 

Wat moet ik doen als ik gebreken ontdek in mijn nieuwe woning?

Als je gebreken ontdekt in je nieuwe woning, meld deze dan zo snel mogelijk bij de verhuurder of verkoper. Maak foto’s van de gebreken en neem contact op met de juiste persoon om te bespreken hoe dit opgelost kan worden. Regel alvast een opstalverzekering zodat je verzekerd tegen schade de nieuwe woning betrekt. Hierbij ben je vaak ook tegen verborgen gebreken verzekerd.

Hoe zorg ik ervoor dat ik niets vergeet tijdens de verhuizing?

Het is raadzaam om onze verhuischecklist te gebruiken, zoals de verhuischecklist die in dit artikel wordt besproken. Noteer alle taken die je moet uitvoeren en vink ze af wanneer ze zijn voltooid. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je niets belangrijks vergeet tijdens de verhuizing en weet je zeker dat je alle kostbare spullen apart hebt meeverhuisd.