Verhuizen naar het buitenland

Vroeger was het verhuizen naar het buitenland meer weggelegd voor studenten die internationaal gingen studeren, voor werknemers die professionele stages bij internationale bedrijven gingen lopen of gepensioneerden die ervoor kozen om lekker in het buitenland te gaan overwinteren. Nu leven we allemaal natuurlijk in een globaliserende wereld en gaat het verhuizen naar het buitenland allemaal een stuk makkelijker.

Iemand die naar het buitenland verhuist

Door de globaliserende wereld komt het nu dus steeds vaker voor dat Nederland ervoor kiezen om naar het buitenland te verhuizen. Vooral na de pandemie van COVID19 is het verhuizen naar een ander land populairder dan ooit. Maar is het verhuizen naar het buitenland nu ook makkelijker? Wat heb je hiervoor nodig en wat moet je goed regelen?

Goed voorbereid op reis

Wanneer je binnen Nederland gaat verhuizen kan dit al hectisch zijn, dus je kunt je vast wel voorstellen hoe ingewikkeld een verhuizing naar het buitenland kan zijn. Wanneer je naar het buitenland verhuist is het daarom erg belangrijk om goed na te denken en vooraf goed onderzoek te doen.

Wanneer je voor het eerst naar het buitenland verhuist

Ben je vaak naar het buitenland op vakantie geweest, maar heb je nooit eerder echt in het buitenland gewoond? Dan kan het kiezen van je nieuwe woonland best spannend zijn. Je gaat nu toch de grote stap zetten om te emigreren, dus regel al je zaken goed.

Kijk goed naar het land

Wanneer je in het buitenland op vakantie bent is het totaal anders dan wanneer je in het buitenland woont want op vakantie zul je niet snel met de regels, wetten en bureaucratie van een land te maken krijgen.

Verhuizen naar het buitenland checklist

We hebben je al eerder uitgelegd dat wanneer je in een ander land gaat wonen je jouw zaken goed moet regelen. Dit is ook belangrijk wanneer je naar een land binnen de Europese Unie (EU) verhuist. Ja, het Europees parlement heeft het ons misschien allemaal heel makkelijk gemaakt om te reizen en wonen binnen de EU, maar dit betekent natuurlijk niet dat je niks meer hoeft te regelen.

De Nederlandse overheid

In dit artikel proberen wij je zo goed mogelijk te helpen met de praktische zaken die bij bij een emigratie horen echter zijn dit natuurlijk onze eigen ervaringen en persoonlijke tips. Door duidelijk, goed en actueel advies verwijzen wij je graag door naar de Rijksoverheid en desbetreffende instanties.

Stap 1. Check de geldigheid van je rijbewijs, id en paspoort

Controleer eerst altijd de geldigheid van je rijbewijs, identiteitskaart en/of paspoort. Zorg ervoor dat deze nog minimaal 6 maanden geldig zijn zodat je straks in het nieuwe land niet direct de Nederlandse ambassade hoeft op te zoeken.

Stap 2. Vergeet niet je DigiD aan te vragen

De meeste Nederlanders hebben alleen omtrent hun DigiD goed geregeld. Heb je nog geen DigiD? Dan kun je online je DigiD aanvragen.

Stap 3. Uitschrijven bij je gemeente

Je kunt jezelf tot 5 dagen voor je vertrek nog uitschrijven bij de gemeente waarin je woonachtig bent. Wat de precieze regels hiervoor zijn verschilt per gemeente, maar meestal dien je jezelf persoonlijk aan te melden bij het juiste loket in het gemeentehuis. Hierbij heb je uiteraard een geldig identiteitsbewijs of paspoort nodig.

Wij krijgen vaak de vraag of het mogelijk is om jezelf online bij de gemeente uit te schrijven en ons antwoord hierop is dat het per gemeente verschilt. Voor meer informatie hierover verwijzen wij je graag door naar de website van jouw gemeente.

Stap 4. Zorgverzekering en zorgtoeslag

Wanneer je een nieuwe woonland hebt dien je uiteraard je Nederlandse zorgverzekering op te zeggen. Deze heb je namelijk niet meer nodig. Ja, zolang je in Nederland staat ingeschreven heb je deze wel nodig, maar na je verhuizing kun je jezelf aanmelden bij een nieuwe zorgverzekering in het desbetreffende land. Welke zorgverzekering je nodig hebt in het buitenland hangt natuurlijk van het land waarin je gaat wonen af.

Let wel op dat sommige verzekeringsmaatschappijen een gezondheidsverklaring eisen.

Stap 5. De belastingdienst

Hebben jij of je gezinsleden nog bepaalde zaken die geregeld moeten worden bij de belastingdienst? Dan is het belangrijk om dit goed na te vragen bij de belastingdienst zodat je alle zaken met betrekking tot belasting voor vertrek nog goed kunt afsluiten. Op de website van de belastingdienst zelf kun je hier veel informatie over vinden. Wil je liever iemand spreken? Dan kun je natuurlijk ook altijd contact opnemen met de belastingtelefoon 0800-0543.

Stap 6. Kinderbijslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget

De gemiddelde kosten voor levensonderhoud kan in bepaalde landen soms lager of zelfs hoger zijn dan in Nederland. De verhouding tussen de beide landen wordt de woonlandfactor genoemd. De woonlandfactor geldt niet in de EU, IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland.

Wanner de kosten voor levensonderhoud lager zijn in Nederland dan krijg je uiteraard minder toeslagen. Is het levensonderhoud in je nieuwe woonland duurder? Dan krijg je meer.

Waar jij recht op hebt kun je door middel van een proefberekening op de website van de Belastingdienst laten berekenen.

Stap 7. De sociale verzekeringsbank

Bij een emigratie is het ook belangrijk om je pensioenfonds direct te regelen. Voor het ontvangen van je Nederlandse AOW en pensioen in het buitenland dien je namelijk soms aan bepaalde voorwaarden te voldoen. Regel dit soort zaken ruim op tijd en voordat de verhuizing in gang gezet wordt zodat je precies weet waar je na de verhuizing aan toe bent.

Stap 8. ANW-uitkering

Wanneer je buiten Nederland woont en overlijdt dan hebben je nabestaanden geen recht op een ANW-uitkering. Behalve als je hiervoor verzekerd was. Ook moeten de nabestaanden voldoen aan bepaalde voorwaarden voordat zij dit kunnen krijgen.

Stap 9. Ziekte en arbeidsongeschiktheid

Je kunt je WIA-, WAO-, of WAZ-uitkering alleen meeverhuizen als Nederland een verdrag heeft met het lang waarin je gaat wonen. Wanneer je naar een land verhuist waarmee Nederland géén verdrag heeft? Dan stopt je uitkering.

Je WW-uitkering kun je binnen de EU, EER of Zwitserland voor 3 maanden meenemen. Bij een emigratie naar buiten deze gebieden kan dit niet. Een WAJONG-uiterking kun je niet meeverhuizen.

Stap 10. Studie en studieschuld wanneer je naar het buitenland gaat

Heb je een studieschuld bij DUO? Dan dien je deze natuurlijk te allen tijde netjes af te lossen. Ga je in een Europees land of in een verdragsland wonen? Dan kun je dit eenvoudig maandelijks via automatische incasso terugbetalen. Ga je buiten de EU wonen? Dan kun je het geld zelf overkomen. Echter rekent de bank hier vaak hoge kosten voor waardoor je met het maandelijks afbetalen vaak duurder uit kunt komen. Daarom kun je er bij DUO voor kiezen om het jaarlijks te betalen wanneer je buiten de EU woont.

Stap 11. Let extra goed op bij het verhuizen naar het Verenigd Koninkrijk

Toen het Verenigd Koninkrijk nog onderdeel was van de EU was het emigreren naar dit land natuurlijk ook erg makkelijk. Helaas is hier na de Brexit verandering in gekomen en zijn heel veel dingen voor heel veel mensen nog erg onduidelijk. Ook voor bepaalde instanties. Zorg er bij een emigratie naar het Verenigd Koninkrijk dan ook voor dat je ruim op tijd begint met het in orde maken van alle benodigde documenten.

Officiële documenten

Wanneer je gaat wonen in het buitenland is het belangrijk om bepaalde documenten met je mee te nemen. Hierbij kun je denken aan diploma’s of bijvoorbeeld een akte van de burgerlijke stand. Verder kun je voor de nodige documenten ook altijd contact opnemen met de ambassade of het consulaat van het land waar je naartoe gaat verhuizen. Zo weet je zeker dat je geen enkel document zult vergeten.

Het laten legaliseren van papieren

Wanneer je de nodige documenten in Nederland aanvraagt zijn dit natuurlijk altijd Nederlandse documenten die door de Nederlandse overheid altijd in de Nederlandse taal worden afgegeven. Echter is het helaas wel zo dat veel landen dit niet accepteren. Sommige landen willen dat je het document in dit geval vertaald en laat legaliseren. Het laten legaliseren van een document betekent dat het document na vertaling wordt voorzien van een officiële stempel. Doe je dit niet terwijl het wel vereist is? Dan is het document niet geldig. Het laten legaliseren van je document is dus erg belangrijk.


Veelgestelde vragen

Kan je zomaar naar het buitenland verhuizen?

Dit kan. Je dient in dit geval je verhuizing aan de gemeente door te geven zodat de gemeente je op het adres in Nederland kan uitschrijven. Ook zal de gemeente je emigratie doorgeven aan de andere overheidsinstanties zoals bijvoorbeeld de Belastingdienst.

Welk land is makkelijk om naar te emigreren?

Nederland is natuurlijk een lidstaat van de Europese Unie, dus is het voor ons Nederlanders erg eenvoudig om naar een ander Europees lidstaat te verhuizen.

Wat moet je doen als je gaat verhuizen naar het buitenland?

Dit dien je bij de gemeente door te geven. Dit kan zelfs nog op de dag dat je vertrekt.

Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik verhuis naar het buitenland?

Wanneer je in Nederland woont en werkt ben je natuurlijk voor je AOW verzekerd. Wanneer je naar het buitenland vertrekt is dit niet meer het geval en wordt je AOW ieder jaar dat je niet verzekerd bent met 2% ingekort. Ontvang je al een pensioen? Dan heeft een emigratie hier vaak weinig invloed op. Voor meer informatie over dit onderwerp kun je het beste contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank.

Hoeveel maanden per jaar mag je in buitenland wonen?

Als je een periode van meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft ben je verplicht om jezelf bij de gemeente uit te schrijven. Dit is ook het geval wanneer je emigreert, maar wel je woning in Nederland aanhoudt.