Verhuizen met huisdieren; goede voorbereiding

(Internationaal) verhuizen kan moeilijk zijn. Je moet van alles regelen, je dient jezelf mentaal voor te bereiden én hierbij moet je ook nog eens rekening houden met andere gezinsleden. Oh, wil je ook je huisdieren verhuizen? Dan is het verhuizen met huisdieren allemaal natuurlijk nog een stuk lastiger.

Vorbereiden op de verhuizing

(Internationaal) verhuizen met huisdieren kan extra spannend zijn. Een verhuizing an sich brengt al veel stress met zich mee, dus laat staan wanneer je er ook nog eens rekening mee moet houden dat je huisdier ook moet wennen. Ja, het verhuizen met huisdieren is spannend, maar het hoeft helemaal niet moeilijk te zien.

Huisdieren verhuizen

Hoe je huisdieren verhuist heeft natuurlijk met het soort huisdier te maken. Daarom leggen wij je graag uit hoe je de meest populaire huisdieren in Nederland veilig kunt verhuizen.

Verhuizen met kat

Katten zijn dieren die van controle houden. Dit zal je (nieuwe) dierenarts je ook wel vertellen. Het is daarom erg belangrijk om het beestje tijdens het gehele proces goed te begeleiden.

Een kat verhuizen is moeilijk

Wanneer je gaat verhuizen met katten is het erg belangrijk om met deze gevoelige diertjes rekening te houden. Een verhuizing en een nieuwe huis kunnen voor katten erg moeilijk zijn. Een kan vindt het namelijk erg moeilijk om zijn territorium en dus vertrouwde omgeving achter te laten. Verder moeten katten bijvoorbeeld 2 tot 6 weken in de nieuwe woning binnen blijven zodat ze de nieuwe omgeving kunnen verkennen en kunnen wennen aan de nieuwe geuren. Een kat kan tijdens een verhuizing of de eerste dagen in het nieuwe huis ook nog eens erg nerveus en schuw zijn, dus let hier goed op.

Verhuizen met hond

Een hond kan heel veel voelen. Zo ook de chaos van de verhuizing. Zorg ervoor dat je hond zo weinig stress ervaart op de verhuisdag zelf want dit deze negatieve energie kan enorm frustrerend zijn voor een hond. Wij adviseren onze klanten dan ook vaak om hun honden tijdelijk bij vrienden om familie onder te brengen zodat het dier zo min mogelijk meekrijgt van de verhuizing.

Verhuizen met vissen

Vissen dien je echt op de juiste manier te vervoeren want wanneer je dit niet doet dan kunnen de vissen sterven. Wij hebben hier een heel artikel over geschreven, dus lees dit artikel vooral!

Tips bij het verhuizen met huisdieren

Als je in je oude huis bijvoorbeeld visjes of vogels hebt kun je deze makkelijker verhuizen dan wanneer je grotere diertjes hebt. Een kat verhuizen of hond verhuizen is toch echt wel een ander verhaal.

Gouden tip: Lees een (gratis)e-book voor meer informatie

Wil je meer informatie over het verhuizen van deze lieve beestjes? Dan kun je er misschien ook een e-book over lezen. Online kun je heel eenvoudig een gratis e-book vinden over huisdieren (internationaal)verhuizen.

Je gaat verhuizen

Ben jij er al helemaal klaar voor om naar het nieuwe adres te verhuizen? Dan is het belangrijk om lekker veel aandacht aan de dieren te geven. Zoals je eerder hebt kunnen lezen zijn verhuizingen niet alleen stressvol voor mensen, maar ook dieren.

Houdt zoveel mogelijk hetzelfde

Als baasje van een hond of kat weet je waarschijnlijk precies welke speeltjes hun lievelingsspullen zijn. Sorteer hun speelgoed en laat de belangrijkste spullen zo lang mogelijk staan.

Heb je een aparte kamer waar je gebruik van kunt maken? Dan is het verstandig om de spullen in deze kamer te plaatsen. Verder kun je ook de mand, kattenbak of water- en etensbakjes in de kamer plaatsen. Zo blijft tijdens de verhuizing alles vertrouwd.

De verhuizing zelf

Wat je het beste kunt doen is ervoor zorgen dat je huisdier rustig kan wennen. Zowel aan de verhuizing als aan het nieuwe huis. Verhuizingen zijn ingrijpende momenten in een mensenleven, maar ook in die van de beestjes. Vergeet het uitlaten van de hond niet en zorg ervoor dat het beestje drinken en eventueel te eten heeft.

Wennen aan nieuwe woning en omgeving

Zoals je eerder hebt kunnen lezen kunnen dieren gevoelens heel erg goed aanvullen. Vooral honden en katten. Probeer hier tijdens de meest stressvolle momenten aan te denken. Zorg er verder voor dat je huisdier echt tot het allerlaatste moment zijn eigen spulletjes heeft zodat het met vertrouwde spullen en geuren aan nieuwe geuren in de nieuwe woning kan wennen.

Jouw huisdier in de nieuwe woning

Ga je naar het buitenland verhuizen? Dan is het belangrijk dat je van tevoren langs de dierenarts gaat. Misschien heb je voor jouw bestemming namelijk bepaalde inentingen nodig anders mag je huisdier niet mee op transport en dit wil je natuurlijk niet. Een bezoek aan de dierenarts is met gemak geregeld, dus regel dit goed. Vergeet trouwens ook de registratie van de chip van je huisdier niet te wijzigen. Een huisdier verhuizen betekent natuurlijk ook een nieuw adres en daarom is het verstandig om zo snel mogelijk je nieuwe adresgegevens door te geven.

Een diervriendelijk verhuisbedrijf inhuren

Wil je jouw verhuizing uitbesteden aan een professioneel verhuisbedrijf? Dan kan dit heel handig zijn, want verhuizers die ervaring hebben met het verhuizen van huisdiertjes weten precies wat zij wel en niet kunnen doen tijdens een verhuizing. Zo kunnen jullie makkelijk gaan verhuizen!

Gratis verhuisoffertes met Moving

Je hoeft bij Moving maar één aanvraagformulier in te vullen en zodra wij deze binnen hebben zullen wij deze naar de 6 beste verhuisbedrijven uit jouw regio sturen. Zij zullen binnen 24 uur contact met je opnemen en zo kun jij op je gemak de juiste keuze maken.

Veelgestelde vragen

Wat is het populairste huisdier in Nederland?

In Nederland hebben 3,8 miljoen huishoudens 27,3. miljoen huisdieren. Hierbij zijn katten en honden het populairst gevolgd door vissen.

Heeft een hond last van verhuizing?

Een verhuizing kan impact hebben op een hond en daarom is het belangrijk om je hond ruim van tevoren goed voor te bereiden op de verhuizing.

Hoelang hond wennen aan nieuw huis?

Een hond heeft ongeveer 2 tot 5 maanden nodig om te wennen aan de nieuwe omgeving. Het is dus erg belangrijk om je hond niet alleen de ruimte, maar ook de tijd te geven om te wennen.

Hoe merk je dat een hond zich thuis voelt?

Honden die gelukkig zijn willen vaak spelen en zijn daarnaast vaak lekker relaxed of kwispelen juist heel veel!

Welke huisdieren mag je niet meer houden in 2024?

In 2024 mogen er in Nederland geen exotische zoogdieren meer gehouden worden. Ook het fokken en verhandelen is verboden. Hierbij kun je denken aan dieren zoals de serval, Russische dwerghamster, stokstaartje en de egel.