Heb je eindelijk het huurhuis van je dromen gevonden en is het nu zo dat je binnenkort de sleutel krijgt? Dan is dit uiteraard heel erg leuk, maar ook een hele verantwoordelijkheid.
Je gaat verhuizen
Wanneer je op jezelf gaat wonen kan dit best spannend zijn. Je gaat waarschijnlijk het ouderlijk huis verlaten en dit is dan ook waarschijnlijk je eerste huurwoning. Misschien had je eerder een koopwoning, maar heb je deze verkocht en ben daarom op zoek gegaan naar huurwoningen.
Jij hebt in ieder geval een nieuwe woning gevonden en dat is het allerbelangrijkst! Wij hebben in ieder geval een handige checklist voor je samengesteld. Vele handen maken licht werk!
Contracten en verzekeringen
Bij de meeste huurwoningen is het gas, water en licht standaard bij de huurprijs opgenomen, maar bij sociale huurwoningen dien je dit bijvoorbeeld zelf te regelen.
Zorg ervoor dat je het gas, water en licht op tijd regelt zodat je op de dag dat je de sleutel krijgt hier ook gebruik kunt maken. Het beste is om je energiecontract voor de huurwoning ongeveer twee weken voor je verhuisdag af te sluiten.
Het hoeft niet, maar het is wel verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Zo is je woning en zijn al je spullen verzekerd tegen inbraak, brand of eventuele waterschade.
Contracten meeverhuizen of contracten opzeggen
Je kunt je energiecontract meeverhuizen naar de nieuwe woning, maar je kunt er voor kiezen om over te stappen. Denk alvast na wat je wilt doen. Wanneer je ervoor kiest om over te stappen dan zal je nieuwe energieleverancier je oude contract opzeggen.
Televisie, internet en bellen
Bij een verhuizing is het verstandig om naar je contracten voor TV/internet en bellen te kijken. Wanneer je nog lopende contracten hebt is het belangrijk om eerst uit te zoeken of je huidige provider deze diensten ook op het nieuwe adres kan leveren.
Checklist voor huurwoning
Met een goede voorbereiding kom je al een heel eind. Vandaar deze handige checklist tijdens je verhuizing. Voor, tijdens én na een verhuizing is er enorm veel wat er geregeld moet worden. Hierbij is het van belang dat je dit allemaal op tijd regelt.
De nieuwe situatie doorgeven en inschrijven bij de gemeente
Wanneer je een verhuizing gepland hebt staan dien je voor of na het verhuizen ook je adreswijzigingen door te geven. Dit kan bij de gemeente en dit kun je meestal 4 weken vóór je verhuizing doen of 5 dagen na je verhuizing.

Digitaal adreswijzigingen doorgeven
Bij de meeste gemeentes kun je deze wijziging tegenwoordig eenvoudig met je DigiD doorvoeren. Zodra jij je wijziging hebt doorgevoerd zal dit in de Basisregistratie Personen (BRP) worden doorgevoerd en wordt de wijziging ook aan belangrijke instanties doorgegeven. Op deze manier zul je dan ook geen belangrijke post mislopen want op deze manier is je nieuwe adres namelijk bekend bij bijvoorbeeld de Belastingdienst.
Het op de hoogte stellen van je nieuwe adres bij goede doelen, abonnementen of winkels dien je uiteraard nog wel zelf te doen.
Inspecteer je nieuwe huurwoning
Wanneer je een woning gaat huren is het belangrijk dat je een goede huurovereenkomst hebt. De meeste huurwoningen hebben dit wel, maar het is wel altijd verstandig om dit goed te controleren. Een goede voorbereiding is immers het halve werk nietwaar?
De oude bewoners hebben bij de oplevering van de woning waarschijnlijk al een eindinspectie gehad, maar het is altijd verstandig om bij de sleuteloverdracht nog even samen met de verhuurder een rondje door de woning te lopen. Zo kunnen jij en de verhuurder eventuele gebreken noteren en kunnen deze door de verhuurder verholpen worden.
Niet alle gebreken vallen onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder, dus bespreek dit altijd eerst goed. Meestal staat dit ook in de overeenkomst opgesteld. Valt het niet onder de verhuurder? Dan kun je misschien iets met je inboedelverzekering regelen.
Zorg dus dat je alles in de overeenkomt controleert want op deze manier kun je onenigheden voorkomen. Check ten eerste altijd of alle ingevulde gegevens correct zijn. Zo kom je later ook niet voor onverwachte uitgaven te staan.
Maak bij de inspectie ook altijd duidelijke afspraken over de borg. Wanneer krijg je die precies terug? Is dat aan het einde van de huurperiode bij het ontbreken van eventuele gebreken aan de huurwoning?
Huurtoeslag voor je huurwoning
Wanneer je in een huurwoning gaat wonen is er een grote kans dat je recht hebt op huurtoeslag. Of je na het verhuizen naar je nieuwe adres recht hebt op huurtoeslag hangt van de maandelijkse huurprijs, je inkomen én je woonsituatie af.
Woonde je al eerder in een huurwoning en ben je alleen naar een nieuwe huurwoning verhuist? Dan hoef je alleen je nieuwe situatie door te geven. De Belastingdienst zal naar je situatie en huur kijken en bepalen waar je precies recht op hebt in je nieuwe huurhuis.
Veelgestelde vragen
Wat moet je regelen als je een huurhuis krijgt?
Gas, water en licht, je dient jezelf ook bij de gemeente in te schrijven. Vraag ook huurtoeslag aan en controleer alle verzekeringen en nieuwe contracten.
Wat mag je niet veranderen in een huurwoning?
Je mag geen aanpassingen aan de woning maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een nieuwe keuken.
Hoeveel dagen heb je nodig om te verhuizen?
Vaak heb je voor een kleine verhuizing aan 1 á 2 vrije dagen genoeg.
Hoe lang wachten op huurhuis?
De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning is tegenwoordig zo’n 7 jaar. De wachttijd in Landsmeer, Wormerland, Haarlemmermeer, Diemen en Amstelveen is gemiddeld langer dan 17 jaar!
Hoeveel moet je verdienen voor een sociale huurwoning?
Voor een 1-persoons huishouden is de grens in 2023 €44.000 per jaar en voor een 2-persoons huishouden is dit €48.625.