Ik ga verhuizen wat moet ik regelen?

Verhuizen is een opwindende stap in je leven. Of je nu je eerste huis verlaat voor een nieuwe woning, of je al meerdere verhuizingen hebt meegemaakt, het verplaatsen naar een nieuwe plek brengt altijd een mix van emoties met zich mee. Het kan echter ook een behoorlijk stressvolle ervaring zijn als je niet goed voorbereid bent. Maar geen zorgen, met een goede verhuischecklist en wat voorbereiding kun je de overgang soepel laten verlopen en volop genieten van je nieuwe huis. In dit artikel gaan we dieper in op alle stappen die je moet nemen wanneer je gaat verhuizen.

Een handige checklist voor verhuizen 2023

Voordat de verhuisdozen tevoorschijn komen en de verhuiswagen voor de deur staat, is het van cruciaal belang om een gedetailleerde checklist op te stellen. Deze checklist zal dienen als je leidraad gedurende het hele verhuisproces. Hier zijn enkele essentiële items die op je verhuischecklist moeten staan:

Inventariseer je bezittingen en deel ze in

Het eerste wat je moet doen, is een inventaris maken van al je bezittingen. Dit helpt je niet alleen bij het plannen van de verhuisdag, maar ook bij het bepalen van de benodigde verhuisdozen en eventuele extra verhuisservices die je zou kunnen overwegen.

Regel een betrouwbaar verhuisbedrijf met de Moving verhuisservice 

Als je de verhuizing stressvrij wilt laten verlopen, is het overwegen van een professioneel verhuisbedrijf een slimme zet. Vraag offertes aan en bekijk de recensies om het juiste bedrijf te vinden dat aan je behoeften voldoet.

Adreswijzigingen en abonnementen

Zorg ervoor dat je tijdig je nieuwe adres doorgeeft aan instanties zoals de gemeente, je werkgever, postdiensten zoals PostNL en alle abonnementen die je hebt, zoals energiecontracten en lidmaatschappen.

Praktische zaken en papierwerk

Verzamel belangrijke papieren zoals verzekeringsdocumenten, identiteitsbewijzen en andere administratieve stukken. Berg deze op een veilige plaats op en houd ze bij de hand tijdens de verhuizing.

Onze checklist op de Verhuisdag

Op de verhuisdag kan het in zowel je oude huis als in je nieuwe huis allemaal wat hectisch verlopen. Verhuis je liever zonder stress? Lees dan gauw verder om soepel te verhuizen in je oude en nieuwe woning.

Begin op tijd met inpakken

Pak je spullen geleidelijk in, te beginnen met items die je niet dagelijks nodig hebt. Label de dozen duidelijk met de inhoud en de kamer waarin ze moeten worden geplaatst.

Zorg voor voldoende verhuisdozen en materialen

Niets is frustrerender dan te weinig verhuisdozen hebben op de dag van de verhuizing. Zorg ervoor dat je genoeg dozen, inpakmateriaal en tape hebt om je spullen veilig te vervoeren. Doe dit ruim op tijd en wacht niet tot een week voor de verhuizing. 

De laatste voorbereidingen

Maak een lijst van de laatste taken die je op de dag van de verhuizing moet voltooien, zoals het uit elkaar halen van meubels, het controleren van meterstanden en het verzamelen van essentiële benodigdheden zoals sleutels en belangrijke papieren.

Na de verhuizing

Heb je de ultieme checklist verhuizen afgevinkt en ben je nu eindelijk klaar met verhuizen? Dan is er natuurlijk nog de verhuizen checklist voor na het verhuizen. Lees dus gauw verder! 

Maak kennis met je nieuwe gemeente

Verken je nieuwe omgeving en maak kennis met de lokale voorzieningen, zoals winkels, scholen, en gezondheidszorgfaciliteiten. Dit helpt je om je snel thuis te voelen.

Zorg voor een soepele overgang voor je huisdieren

Als je huisdieren hebt, zorg er dan voor dat je nieuwe huis veilig en comfortabel voor hen is. Plan de verhuizing van je huisdieren goed en laat ze wennen aan hun nieuwe omgeving. Je verhuizing plannen zal je hier goed bij helpen. Zowel voor, tijdens en na de verhuizing. Zo vergeet je niet wat je moet regelen bij verhuizing. 

Regel je zerzekeringen en financiën

Controleer of je huidige verzekeringen nog steeds geldig zijn in je nieuwe huis en pas deze zo nodig aan. Denk ook aan eventuele financiële zaken die je moet regelen, zoals het aanpassen van je adres bij je bank. Zo kun jij je goed voorbereiden op de verhuizing. Vergeet trouwens je nieuwe huisarts en opstalverzekering niet.

Conclusie – checklist voor als je gaat verhuizen is erg handig

Verhuizen is een opwindende stap die echter wat planning en organisatie vereist. Met behulp van een grondige verhuischecklist en wat voorbereiding kun je de stress tot een minimum beperken en je richten op het starten van een nieuw hoofdstuk in je nieuwe huis. Onthoud dat het belangrijk is om op tijd te beginnen, professionele hulp te overwegen en jezelf de ruimte te geven om te wennen aan je nieuwe omgeving. Geniet van het proces en maak van je nieuwe huis een warme en gastvrije plek voor jou en je dierbaren.

FAQs – Wat regelen bij een verhuizing?

Wanneer moet ik beginnen met inpakken voor mijn verhuizing?

Het is raadzaam om ongeveer 4 weken voor je verhuizing te beginnen met inpakken. Dit geeft je voldoende tijd om alles georganiseerd te houden en stress te voorkomen.

Kan ik mijn verhuizing uitbesteden aan een verhuisbedrijf?

Ja, het inschakelen van een professioneel verhuisbedrijf kan je veel stress besparen. Ze kunnen je helpen met inpakken, vervoeren en zelfs uitpakken in je nieuwe huis. Bij Moving kun je heel eenvoudig gratis offertes aanvragen bij verschillende verhuisbedrijven. Dit is helemaal gratis en na het vergelijken van de 6 verschillende gratis offertes kun je kiezen voor het verhuisbedrijf dat het beste bij jouw verhuizing past. Een professionele verhuizer helpt je graag en samen kunnen jullie ook kijken naar bijvoorbeeld een verhuislift huren of verhuizen in het weekend. 

Wat moet ik doen met mijn abonnementen en energiecontract tijdens een verhuizing?

Zorg ervoor dat je je adreswijziging doorgeeft aan de betreffende instanties, inclusief je energiebedrijf en andere abonnementen, om ervoor te zorgen dat je naadloos kunt blijven genieten van deze services op je nieuwe adres. Voor post kun je gebruikmaken van de verhuisservice van PostNL. Dan hoef je de nieuwe bewoners, dus de bewoners van je oude huis ook niet lastig te vallen om post voor je door te sturen. 

Hoe kan ik mijn huisdieren comfortabel laten wennen aan het nieuwe huis?

Bij het verhuizen van huisdieren is er enorm veel waar je rekening mee moet houden. Creëer een vertrouwde omgeving voor je huisdieren in je nieuwe huis door hun favoriete spullen mee te nemen en ze geleidelijk aan hun nieuwe omgeving te laten wennen. Geef ze tijd en aandacht om zich op hun gemak te voelen. Oh, en vergeet de hondenbelasting in de nieuwe gemeente niet! Ook hiervoor hebben wij de ultieme verhuischecklist. 

Zijn er lokale instanties die ik moet informeren over mijn verhuizing?

Ja, naast je gemeente en werkgever, moet je ook denken aan het doorgeven van je nieuwe adres aan belangrijke instanties zoals je huisarts, de belastingdienst en je verzekeringsmaatschappijen. Zo blijf je goed verbonden met essentiële diensten. Er is dus best veel wat je moet regelen als je gaat verhuizen. Geef je verhuizing trouwens 4 weken vóór of uiterlijk 5 dagen na verhuisdatum door aan de gemeente. Wanneer je dit niet doet riskeer je een boete van maximaal € 325 en dit wil je natuurlijk niet. Een verhuizing is al duur genoeg, nietwaar?