Meteen naar de inhoud

Aquarium verhuizen: veilig en zonder stress voor de vissen

aquarium verhuizen 1

Wanneer je gaat verhuizen en je aquarium veilig wilt verhuizen dan kan dat nogal een hele uitdaging worden. Vooral grote aquaria vergen een goede voorbereiding. Ook voor je vissen kan een verhuizing voor de nodige stress zorgen.

De vissen verlaten hun vertrouwde omgeving en teveel verandering kan voor vissen zelfs fataal zijn. Dit maakt het uiteraard nog belangrijker om voor een succesvolle verhuizing voor je aquarium te zorgen.

Een groot aquarium of een klein aquarium verhuizen

Een aquarium verhuizen betekent natuurlijk ook vissen verhuizen. Hierbij is het van belang dat je de vissen, de planten en gewoonweg het hele ecosysteem van je aquarium levend én gezond in je nieuwe huis kunt plaatsen.

Op een veilige manier vissen verhuizen

Zoals je eerder hebt kunnen lezen vraagt een aquarium verhuizen en dus vissen verhuizen om een goede aanpak. Het belangrijkste waar je aan moet denken bij een aquarium verhuizen is dat het niet te lang mag duren.

Denk aan de tijd

Je vissen, planten en het gehele ecosysteem kunnen eigenlijk maar zo’n 12 tot 17 uur buiten het aquarium in leven blijven. Hierbij is een goede voorbereiding dus erg belangrijk want je vissen tijdelijk in een andere omgeving plaatsen is echt enorm stressvol voor de beestjes.

Bereidt de verhuizing van je aquarium goed voor

Omdat je (nieuwe) aquarium verhuizen niet te lang mag duren is het van belang om op tijd te beginnen met het voorbereiden hiervan. Het is zelfs het verstandigst om de verhuizing van het aquarium op een aparte dag in te plannen zodat je hier alle aandacht voor kunt hebben.

Zorg voor de juiste materialen

Een aquarium verhuizen betekent al het water uit het aquarium halen en uiteraard ook het aquarium schoonmaken. Hiervoor heb je bijvoorbeeld afsluitbare emmers, losse zakjes en plastic zakjes. Zowel de vissen als de plantjes kun je op deze manier veilig verhuizen.

Water verwijderen

Wanneer je water uit het aquarium wilt halen kun je hiervoor een klein kommetje gebruiken. Deze spullen en meer kun je eenvoudig online bestellen, maar je bent natuurlijk al eigenaar van een vol aquarium waardoor je deze spullen misschien al in huis hebt.

Afsluitbare emmers voor kleine aquaria

Wanneer je niet al te grote vissen hebt kun je deze in speciale emmers vervoeren. Vul de emmer met wat oude aquariumwater zodat de vissen zich toch nog een klein beetje thuis kunnen voelen. Gebruik uiteraard wel aparte containers voor de vissen en planten.

Zorg voor het juiste vervoer

Een aquarium verhuizen kan meestal niet met een personenwagen. Ja, als het om een kleine aquarium verhuizen gaat wel natuurlijk. Wanneer je een veel groter aquarium wilt verhuizen is het van belang dat je hier geschikt vervoer voor regelt. Het fijnst is om een aparte aanhangwagen of bestelbusje te huren. Ze hierbij de vissen voorin goed vast zodat deze veilig vervoerd kunnen worden.

Lees ook:  Heimwee na verhuizing? Dit kan je doen
aquarium verhuizen 3

Kijk goed naar je nieuwe woning

Tijdens zo een hectische verhuizing wil je natuurlijk alle mogelijke obstakels van tevoren tackelen en daarom is het belangrijk om eerst goed naar je nieuwe woning te kijken. Besluit alvast waar je het aquarium neer wilt zetten en meet hierbij alle maten op. Niet alleen van je aquarium, maar bijvoorbeeld ook van alle doorgangen, deuren en trapgaten. Zo weet je zeker dat je aquarium zal passen.

Maak foto’s van alle aansluitingen!

Het aansluiten van je aquarium in je nieuwe huis vergeten. Het komt vaker voor dan je denkt. Vaak weten mensen niet meer hoe het zat waardoor de verhuizing langer gaat duren en dit is natuurlijk niet goed voor de vissen. Maak daarom altijd foto’s van de aansluiting in de oude woning zodat je precies weet hoe je alles in het nieuwe huis weer kunt aansluiten.

Kun je een aquarium met water verhuizen?

Een aquarium met water verhuizen is niet per se onmogelijk, maar het komt vrijwel nooit voor. Een aquarium vol met water is natuurlijk nóg zwaarder en dit kan voor spanning op de bodem en voegen zorgen. Wanneer er teveel spanning ontstaat kan het aquarium gaan lekken of in sommige gevallen uit elkaar klappen.

Een klein beetje water voor de kleintjes

Wanneer je een klein aquarium hebt kun je om de bodembedekking goed te houden een laagje water van ongeveer 5 centimeter in het aquarium laten. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je het ecosysteem zo min mogelijk verstoord. Zo kunnen de bacteriën die in de bodem zitten gewoon doorgaan met waar ze mee bezig waren.

Geen water voor de grotere

Een groter aquarium is al zwaar en wanneer je de bodembedekking erin laat zal deze uiteraard nog zwaarder worden. In dit geval kun je dus het beste al het water uit het aquarium verwijderen.

Hoe vervoer je de inhoud?

In het ecosysteem van je aquarium leven er natuurlijk verschillende planten, visjes en bacteriën. Al deze componenten vragen natuurlijk om de nodige aandacht en dit betekent ook dat zij allemaal op hun eigen manier vervoerd moeten worden.

Het water

Voor de vissen en bacteriën is het belangrijk om de schok van de verhuizing zo goed mogelijk te minimaliseren. Dit betekent dat het verstandig om het oude aquariumwater mee te verhuizen naar je nieuwe woning. Hiervoor kun je een afsluitbare emmer gebruiken.

Vertrouwde omgeving

Vissen dien je in hun eigen vertrouwde water te vervoeren. Hierbij is het van belang dat de vissen ook in een donkere bak vervoerd worden want op deze manier ervaren zij het minste stress. Je kunt hier een emmer voor gebruiken, maar een koelbox is bijvoorbeeld nog beter omdat deze ook beschermt tegen temperatuurverschillen.

Zorg er verder ook altijd voor dat er in de koelbox of emmers geen scherpe puntjes aan de binnenkant zitten. De vissen kunnen zich namelijk hieraan bezeren en dit wil je uiteraard te allen tijde voorkomen. Vissen verhuizen kan ook met plastic zakjes. De zakjes doe je dan uiteindelijk wel weer in een koelbox of emmer, maar op deze manier hebben de beestjes wel extra bescherming.

Lees ook:  Verhuishulp; hulp bij verhuizen

Wanneer je van zakjes gebruik maakt is het niet alleen belangrijk dat er voldoende water inzit, maar dat er ook voldoende lucht in het zakje zit. Zo krijgen de vissen ook genoeg zuurstof. Zorg altijd voor minimaal 50% lucht. Dit geldt ook voor emmers, koelboxen en containers.

De planten vervoeren

De plantjes kun je het beste in plastic zakjes verhuizen. Vul de zakjes hierbij ook met een beetje aquariumwater zodat de planten kunnen blijven leven en niet al te slijmerig zullen worden. Ook voor de planten dien je de zakjes uiteraard in een emmer of plastic box te vervoeren.

Het filtermateriaal

Het filtermateriaal vervoer je ook altijd in het aquariumwater. Let op dat je de filters niet schoonmaakt want hierin zitten waardevolle bacteriën die in leven moeten blijven. Heeft je aquarium een extern filter? Dan kun je deze laten draaien in een groot emmer met oud aquariumwater zodat het tijdens het vervoer gewoon zijn werk kan blijven doen.

De filter van je aquarium kan vaak maar maximaal 24 uur zonder zuurstof. Wanneer de verhuizing langer duurt en de filter langer dan 24 uur uit staat moet je hem alsnog schoonmaken en dit is natuurlijk wel erg zonde van de bacteriën.

Bodemmateriaal

Bij een klein aquarium kun je ervoor kiezen om de bodembedekking met een klein laagje oud aquariumwater te laten zitten, maar als het aquarium te zwaar aanvoelt kun je de bodem uiteraard alsnog verwijderen.

Hierbij is het belangrijk om de bodem voorzichtig schoon te maken. Hiervoor kun je een plastic stoffer en blik gebruiken. Alles wat je eruit schept kun je in een afsluitbare emmer plaatsen. Ook kun je hiervoor een plastic zak of gewone emmer gebruiken.

aquarium verhuizen 5

De vissen

Het verhuizen van een aquarium blijkt dus niet alleen stressvol voor jou te zijn, maar dus ook voor de visjes. Als baasje wil je voor de visjes natuurlijk alle stress zo min mogelijk beperken. Door op de kleine dingen te letten kun je dit ook verwezenlijken.

Koop geen nieuwe visjes meer

Koop ruim van te voren geen nieuwe vissen meer. Houdt hierbij minimaal 3 tot 4 weken aan. Dit levert onnodige extra veranderingen en daarmee mogelijke stress op en dit wil je natuurlijk wel graag voorkomen.

Stop met het voeren

Probeer de vissen ongeveer 2 dagen voor de verhuizing geen eten meer te geven. Door de verhuizing kunnen de vissen namelijk stress krijgen waardoor ze ook meer ontlasting kunnen produceren en dit kan het water vergiftigen. Je hoeft je geen zorgen te maken want vissen kunnen makkelijk een paar dagen zonder eten.

Je aquarium verhuizen

Het verhuizen van een aquarium is lastig en dit kun je het beste zo goed mogelijk aanpakken. Zit er nog een beetje water in het aquarium? Til deze dan niet zomaar op. Vooral niet wanneer het een groot aquarium betreft.

Lees ook:  Verhuisdeal; vind de beste deals bij Moving!

De bodem kan door al het gewicht namelijk losraken. Schuif van tevoren altijd een dunne plaat hout onder het aquarium voordat je het probeert te tillen. Om je aquarium nog extra te beschermen kun het aquarium omwikkelen met een verhuisdeken of noppenfolie.

De nieuwe woning

Heb je de nieuwe plek voor een (groot) aquarium in je nieuwe woning al uitgezocht? Dan kun je het aquarium direct op de juiste plaats neerzetten. Wanneer je in je nieuwe huis aangekomen bent dien je ook direct te beginnen met het herstellen van alles.

Alles herstellen

Plaats altijd eerste de bodem, planten en het filter terug in het aquarium. Vervolgens kun je voorzichtig beginnen met het gieten van het aquariumwater dat je apart vervoerd hebt. Doe dit héél voorzichtig zodat de bodem niet teveel gaat opstuiven.

Hiervoor kun je ook een bord gebruiken. Deze kun je op de bodem zetten voordat je water begint te gieten. Op deze manier wordt ook de waterstraal gelijkmatiger verdeeld.

De visjes

De vissen heb je natuurlijk in een aparte bak vervoerd en daarom is het belangrijk om ze weer zo snel mogelijk te laten wennen. Hierbij kun je een hevel en/of een klein pompje gebruiken zodat er circulatie plaatsvindt tussen het aquarium en de reservebak. De vissen overzetten in het definitieve aquarium kan na ongeveer een week.

Zijn de vissen in een zakje vervoerd? Dan moeten ze natuurlijk ook aan het aquarium wennen. Het zakje kun je dan het beste minimaal een uur in het aquarium leggen. Zo kunnen de beestjes aan het temperatuur in het aquarium wennen.

Vervolgens kun je steeds een klein beetje aquariumwater in het zakje gieten zodat je de vissen uiteindelijk van het zakje naar het aquarium kunt verhuizen.

Geef de vissen in het aquarium extra aandacht

De eerste weken na de verhuizing kunnen de vissen nog last hebben van stress waardoor ze vaak ook wat vatbaarder zijn voor ziekten. Controleer de beestjes daarom dagelijks en geef ze hierbij wat aandacht. Voeg eventueel nog wat extra planten toe zodat je een piek van nitraat kunt voorkomen.

Gun de vissen de eerste paar weken altijd wat rust. Koop na de verhuizing minimaal een maand geen nieuwe vissen zodat er geen extra onnodige stress ontstaat.

Ontvang gratis 6 verhuisoffertes in jouw mailbox

Start verhuisoffertes

Deze website is veilig

Vertrouwd sinds 2001