Welkom namens het team van Moving. Wij helpen je graag om jouw nieuwe woning in te richten en de verhuizing soepel te laten verlopen. In deze blogpost lees je wat je allemaal nodig hebt als je gaat wonen in een nieuwe stek, en hoe je een handige checklist maakt om alle praktische zaken te regelen. Wij beantwoorden al je vragen over uitzetlijst, verhuisdozen, verzekeringen, opbergruimte en meer. Door dit artikel te lezen kom je te weten welke spullen je nodig hebt als je jezelf gaat wonen, alleen wonen of wanneer je voor het eerst op jezelf wonen gaat. Wij laten je zien dat een goede voorbereiding rust geeft, zodat je zeker weet dat je niets vergeet.
Wat heb je allemaal nodig wanneer je op jezelf gaat wonen?
Verhuizen is een flinke onderneming, maar het gevoel van een eigen plekje is onbetaalbaar. Vooraf stel je jezelf vaak de vraag: “Wat heb ik allemaal nodigvoor mijn nieuwe huis?” Je wilt niet midden in de nacht ontdekken dat je geen waterkoker of koffiezetapparaat hebt. Ook de emotionele kant speelt mee wanneer je voor het eerst uit huis gaat of naar een groter huis verhuist.
In deze uitgebreide gids vind je onze checklist boordevol praktische zaken. Je leest hoe je jouw uitzetlijst maakt, wanneer je jouw nieuwe adres op tijdmoet doorgeven en wat je moet regelen op de verhuisdag. Wij leggen je ook uit hoe lang een verhuizing gemiddeld duurt en wanneer je mogelijk professionele hulp kunt inschakelen om grote meubels of kleine productenvakkundig te verplaatsen. Ga je verhuizen? Lees dan gauw verder om te weten welke spullen nodig zijn. Zo weet je zeker wat écht nodig is voor jouw verhuizing en wat niet.
Wat moet je regelen voordat je gaat verhuizen?
1. Planning maken en uitzetlijst voor je huis opstellen
Stel een planning op zodat je verhuizing overzichtelijk blijft. Denk na over je verhuisdatum en overweeg een verhuisbedrijf of vraag vrienden om te helpen als je grote items (zoals een salontafel, eethoek of kookplaat) moet vervoeren. Door een goede voorbereiding houd je de controle en kun je stap voor stap alles afvinken. Ga je voor het eerst verhuizen? Dan is zo een planning helemaal fijn! Zorg ervoor dat je deze kunt printen want dat lees vaak veel lekkerder.
Dit is een handige checklist met praktische zaken
Maak ook een uitzetlijst voor je huis. Schrijf precies op welke spullen je nodig hebt. Plaats daarbij een lijst met essentials, zoals borden, pannen, glazen en die poef die je graag naast de bank zet. Heb je verduisterendegordijnen nodig of ga je voor lichte inbetweens? Wat vind je handig voor de badkamer? Gebruik deze handige checklist en vul hem aan met persoonlijke voorkeuren. Je kunt alles printen en bijvoorbeeld boven je bureau hangen om niets te vergeten. Maak gebruik van onze handige lijst.
2. Officiële instanties en adreswijziging
Voorbeeld: Wij kregen een keer een telefoontje van iemand die zijn adreswijziging was vergeten door te geven aan de verzekering. Hij ontdekte het pas toen hij zijn eerste post wilde laten doorsturen. Zulke problemen voorkomen we graag door deze taken van tevoren in een rij gezet te hebben.
- Gemeente: Meld bij de nieuwe gemeente dat je gaat verhuizen. Je schrijft je in via de basisregistratie personen (brp), meestal binnen 5 dagen na de verhuisdatum.
- Officiële instanties: Vergeet bank, werkgever en arts niet. Je wilt niet dat belangrijke documenten naar je oude adres gaan.
- Nieuwe adres op tijd doorgeven: Wacht hier niet mee tot het laatste moment. Het kan 4 weken duren voordat alles is bijgewerkt. Dit is vooral goed om te regelen zodat je later niet tegen problemen aanloopt.
3. Je hebt verzekeringen en een energiecontract nodig als je op jezelf gaat wonen
Sluit op tijd een inboedelverzekering of opstalverzekering af. Woon je in een appartement? Check de regels van de vve voor je nieuwe huis. Je wilt zeker weten dat je met een gerust hart kunt wonen.
Ga na of je energiecontract op tijd ingaat. Neem contact op met je energieleverancier om water en licht te regelen. Soms duurt het 4 weken vóór of uiterlijk 5 dagen voor de daadwerkelijke verhuisdatum voordat je nieuwe contract actief is.
Geef je verhuizing op tijd door
1. Adreswijziging en nieuwe adres
Door je verhuizing op tijd aan te melden voorkom je onnodige rompslomp. De gemeente schrijft je in als bewoner van het nieuwe pand. Dit is nodig om officieel ingeschreven te staan en post op het juiste adres te ontvangen.
Zorg dat je ook je verzekeraars, bank en internetproviders op de hoogte stelt. Laat hen je nieuwe adres weten, want het kan wel 4 weken duren voordat je een installatiepakket ontvangt voor internet of televisie. Door deze praktische zaken tijdig te regelen, bespaar je jezelf stress.
2. 4 weken vóór of uiterlijk 5 dagen
- Neem uiterlijk 5 dagen voor de verhuizing contact op met je internetprovider
- Geef 4 weken vóór de verhuizing je adreswijziging al door als je dat kunt
- Vergeet niet je brp te updaten bij de gemeente, zodra je gaat verhuizen
Een handige vuistregel is om ruim op tijd te beginnen. Zo hoef je niet op het laatste moment als een gek rond te bellen of formulieren in te vullen.
Maak je oude en nieuwe woning gereed
1. Oude woning opschonen en meterstanden
Wil je zorgeloos vertrekken uit je oude woning? Ruim dan eerst je losse spullen op en controleer goed welke spullen waar naartoe moeten. Neem de meterstanden op zodat je een juiste eindafrekening krijgt. Door dit netjes te doen sluit je alles goed af en hou je een fris gevoel over aan je oude huis.
2. Nieuwe woning helemaal naar jouw stijl
Sleuteloverdracht
Zodra je de sleutel krijgt, ga je aan de slag met het checken van alle kamers. Misschien wil je een nieuwe stek grondig schoonmaken of snel een likje verf geven.
Grote meubels en andere spullen die je nodig hebt
Zet je bank, salontafel en eethoek op de juiste plek, waar je straks lekker kunt ontspannen. Misschien weet je al precies hoe je alles wilt hebben en kun je wanneer je kunt intrekken direct beginnen.
Woonstijl en uitzet
Wil je het minimalistisch of juist knus inrichten? Een waterkoker of koffiezetapparaat staan klaar voor jouw eerste kopje koffie in je nieuwe huis. Kijk ook eens even rond op Pinterest voor enige inspiratie.
3. Opbergruimte en praktische zaken in je nieuwe huis
Creëer voldoende opbergruimte voor je inboedel. Manden, kasten of planken maken het leven makkelijker. Zo houd je alle kleine producten op orde. Mocht je een verduisterende gordijn willen ophangen, zorg dan dat je de juiste maten opmeet. Het is een kleine ingreep die veel comfort oplevert.
Laatste checks voor het verhuizen
1. checklist verhuizen en verhuisdozen
Heb je je checklist verhuizen klaar? Vink daarop alles af wat nodig is. Koop goede verhuisdozen, tape en eventueel noppenfolie voor kwetsbare items. Plaats per doos een label met de betreffende kamer. Dat scheelt uitzoekwerk in je nieuwe woning.
2. zaken die je moet regelen om stress te voorkomen
- Spullen die je nodig hebt voor de eerste nacht: Denk aan beddengoed, pyjama en toiletartikelen.
- Grote meubels en elektronische apparaten staan al op de planning? Reserveer een busje of huur een aanhanger.
- Persoonlijke hulp: Kun je vrienden inschakelen, of schakel je liever een professioneel bedrijf in?
Belangrijke zaken tijdens je verhuisdag
1. Emotionele kant en snelle hap
Verhuizen is niet alleen sjouwen. Het voelt soms best heftig omdat je een hoofdstuk afsluit en een nieuw begint. Neem gerust even pauze en drink samen een kop thee uit je waterkoker. Of probeer de koffiezetapparaat direct in gebruik te nemen, zodat iedereen energie krijgt.
2. Snelle oplossing voor honger
Leg wat snacks klaar voor je helpers. Niemand werkt graag met een knorrende maag. Als je gaat verhuizen, is eten meestal het laatste waar je zelf misschien helemaal bij stilstaat. Houd broodjes, fruit en frisdrank bij de hand.
3. in een rij gezet
Tip: Maak een lijstje van taken per persoon. Wie sjouwt de dozen, wie rijdt er naar de stort en wie regelt de lunch? Dat klinkt misschien streng maar het werkt echt.
Wat moet je regelen nadat je bent verhuisd?
1. Inschrijven op jouw nieuwe adres en BRP
Nadat je bent verhuisd, heb je nog een paar zaken die je moet regelen. Ga langs bij de gemeente of schrijf je online in bij je nieuwe gemeente. Je wilt officieel staan ingeschreven op je nieuwe adres. Dit moet vaak binnen 5 dagen na de verhuisdatum.
2. Energiecontract af en abonnementen
- Energiecontract: Sluit een contract af voor water en licht als je dat nog niet deed. Geef de meterstanden van je nieuwe huis door.
- Abonnementen: Pas waar nodig je sportclub of tijdschriftabonnement aan, zodat er niets naar je oude adres gaat.
3. Woning helemaal inrichten en de essentials
Hang je schilderijen op. Plaats je kookplaat en zet je salontafel netjes neer. Maak het gezellig en creëer zo je eigen plekje. Want niets is fijner dan een woning helemaal naar je smaak in te richten.
Hoelang duurt een verhuizing gemiddeld?
De duur van je verhuizing moet regelen hangt af van je inboedel, het aantal helpers en de afstand. Soms is het in een weekend gebeurd. Toch kan het ook wel 4 weken duren voordat alles echt op rolletjes loopt. Vooral het aansluiten van internet of tv kan langer duren. Daarom raden wij aan alles 4 weken vóórof uiterlijk 5 dagen voor je verhuisdatum vast te leggen.
Professionele hulp inschakelen
Sommige mensen willen liever zelf alles doen. Anderen laten de klus uitvoeren door professionele verhuizers. Die experts nemen grote items of zware kastdelen voor hun rekening. Het bespaart een hoop geld als je hierdoor niet voor onverwachte schades komt te staan. Plus je houdt meer tijd over om van de leuke nieuwe inrichting te genieten.
Hulp nodig bij je verhuizing? kies voor moving
Wij van Moving staan klaar om je te helpen als je gaat verhuizen. We weten dat je checklist verhuizen lang kan zijn. Ons team is gespecialiseerd in het verplaatsen van grote meubels, breekbare spullen en zelfs het aansluiten van bepaalde apparatuur. Wij zorgen dat je zonder stress naar je nieuwe stek gaat.
Neem gerust contact met ons op. Ons doel is jou en je inboedel veilig en snel op de juiste plek te krijgen.
Wanneer je op jezelf woont komt alles goed
Verhuizen voelt als een groots avontuur. Je verlaat een oude plek en zet stappen naar jouw nieuwe toekomst. Of je nu jezelf gaat wonen in een startersappartement of de volgende stap zet in je wooncarrière, het helpt als je weet wat je allemaal nodig hebt. Daarom is een handige checklist onmisbaar en geeft het je rust als je er tijdig aan begint.
Extra hulp met onze checklist
Denk aan zaken die je moet regelen zoals energiecontract, inboedelverzekering, en het opzeggen of wijzigen van abonnementen. Door je verhuizing op tijd door te geven voorkom je gedoe met officiële post en pakketjes. Vergeet ook niet de emotionele kant van het verhaal. Geef jezelf de ruimte om te wennen aan je nieuwe adres.
Alleen wonen? Vraag om hulp!
Heb je extra hulp nodig om alles in een rij gezet te krijgen? Het team van Moving helpt je graag. Wij maken van jouw verhuisdag een ontspannen gebeurtenis, zodat je zodat je zeker weet dat je allemaal nodig hebt wat je nodig hebt. Geniet straks met een goed gevoel van je eigen plekje en kijk terug op een soepele overgang naar jouw nieuwe huis.