Kosten op jezelf wonen: een complete gids

De dag dat je het ouderlijk huis gaat verlaten breekt binnenkort aan en je gaat eindelijk op jezelf wonen! Hierbij is het natuurlijk wel van belang dat je genoeg inkomsten hebt zodat je wel op je eigen benen kunt staan.

Het leven is de afgelopen jaren erg duur geworden. Zelfs voor en eenpersoons huishouden. En niet de vergeten de verhuiskosten voor het verhuizen zelf. In dit artikel informeren wij je graag over de bijkomende kosten voor het huren van een woning zodat je precies weet wat je te wachten staat.

Een zelfstandige sociale huurwoning

Een sociale huurwoning is een stuk goedkoper dan een particuliere huurwoning, maar helaas kun je een sociale huurwoning tegenwoordig wel vergeten.

Behalve als je al jaren ingeschreven staat natuurlijk, maar de kans dat je tegenwoordig een sociale woning krijgt is erg klein. Wanneer je geen kans hebt op een sociale huurwoning krijg je wel te maken met onverwachte uitgaven. Dit kunnen eenmalige kosten zijn, maar bijvoorbeeld ook terugkerende kosten.

Je huur en andere woonlasten

Wanneer je op jezelf woont draait het natuurlijk niet alleen om één maand huur betalen. Je moet iedere maand huur betalen en dit is dan ook meteen je grootste maandelijkse uitgave. De huurprijs hangt uiteraard van het soort woning af, in welke gemeente of stad je gaat wonen en eventueel verschillende verzekeringen.
Wanneer je een studentenkamer via een woonstichting kunt vinden betaal je ongeveer tussen de €350 en €550 euro huur per maand.

Wel dien je jezelf eerst bij de stichting in te schrijven en afhankelijk van de woonplaats kun je wel met een lange wachttijd te maken krijgen. Ook moet je uiteraard ingeschreven staan als student want anders kom je niet in aanmerking voor een studentenkamer.

In de vrije sector zijn niet alleen woningen, maar ook kamer duurder. Voor een kamer betaal je in dit geval tussen de €400 en €1000 huur per maand. De prijs voor je kamer hangt natuurlijk wel heel erg af van waar je wilt gaan wonen.

De prijzen voor een sociale huurwoning liggen een stuk lager dan woningen in de vrije sector. Sociale huur is namelijk ongeveer tussen de €500 en €800 per maand. Wel dien je hiervoor al langere tijd ingeschreven te staan bij de woonstichting. Voor zo’n woning kun je wel huurtoeslag krijgen wat in deze tijden natuurlijk wel fijn meegenomen is.

De huurprijs voor een woning in de vrije sector begint vaak rond de €700 euro. De maximum prijzen lopen op tot onvoorstelbaar hoge bedragen.

Gas, water en licht

Wanneer studenten een kamer huren dan zijn de kosten voor gas, water en licht vaak inbegrepen in de huurprijs. Dit wordt ook wel de all-in prijs genoemd. Wanneer je een zelfstandige woning gaat huren dan zitten deze kosten niet in de prijs inbegrepen en dien je dit zelf te regelen.

Voor gas en licht (elektriciteit) kun je bij één leverancier terecht. Waarschijnlijk ben je door het nieuws al op de hoogte dat de prijzen hiervoor sterk zijn gestegen. De kosten hiervoor liggen in 2023 rond de €130 per maand. Wanneer je vroeger op jezelf ging wonen lagen deze kosten een stuk lager.

Kijk goed rond op het internet en vergelijk de prijzen op vergelijkingswebsites. Hierbij hoef je alleen een paar vereiste velden in te vullen zodat de vergelijking gestart kan worden.

Verder moet je natuurlijk ook rekening houden met water. De waterrekening betaal je aan je plaatselijke waterbedrijf. De gemiddelde kosten voor water voor een student liggen rond de €15 euro per maand.

Andere kosten op jezelf wonen

Op jezelf wonen betekent natuurlijk ook dat je andere kosten erbij krijgt. Denk hierbij aan servicekosten, belastingen en bijvoorbeeld verzekeringen. Wij leggen de belangrijkste bijkomende kosten graag aan je uit.

Je zorgverzekering

Uiteraard heb je al een zorgverzekering en is dit niet iets wat je er pas bij krijgt wanneer je op jezelf woont. Het blijven uiteraard maandelijkse kosten en dus schrijven wij deze toch op. Misschien hebben je ouders je trouwens nog geholpen met je zorgverzekering en houdt dit nu op omdat je op jezelf woont.

De maandelijkse kosten voor je zorgverzekering

De kosten voor je zorgverzekering liggen tegenwoordig tussen de €100 en €200. Echter ligt dit natuurlijk aan het pakket dat je hebt. Voor het betalen van je zorgverzekering kun je zorgtoeslag aanvragen, maar dit leggen wij later in dit artikel nog even goed aan je uit.

Gemeentelijke belastingen

Wanneer je aan belastingen denkt dan denk je waarschijnlijk al gauw aan je inkomen en inkomstenbelasting, maar er bestaan uiteraard ook andere belastingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gemeentelijke belastingen. Nu je op jezelf woont is dit een hele belangrijke belasting die je zeker niet mag vergeten.

De kosten

De gemeente int deze belasting bij zijn inwoners om voorzieningen mee te bekostigen. Het zijn afvalstoffenheffing, rioolheffing én waterschapsbelasting waar je mee te maken krijgt. Voor deze belastingen krijg je wanneer je op jezelf woont aan het begin van ieder jaar een rekening. Ook deze bedragen verschillen per gemeente, maar wij hebben geprobeerd om de gemiddelde kosten hiervoor uit te zoeken.

 • Afvalstoffenheffing
  Voor een persoon zijn de kosten voor afvalstoffenheffing gemiddeld rond de €245 per jaar.
 • Waterschapsbelasting
  Voor een persoon zijn de kosten voor waterschapsbelasting gemiddeld rond de €120 per jaar.
 • Rioolheffing
  Voor een persoon zijn de kosten voor rioolheffing gemiddeld rond de €110 per jaar.

De bovengenoemde gemeentelijke belastingen gelden uiteraard alleen wanneer je een zelfstandige woonruimte huur. Huur je en kamer? Dan hoef je deze kosten meestal niet apart te voldoen. De huisbaas betaald deze dan vaak en berekent deze dan door in je maandelijkse huur. Dit staat dan in je contract vermeld.

Inboedelverzekering

Wanneer je eindelijk op jezelf woont is het wel fijn wanneer je nieuwe meubels goed verzekerd zijn nietwaar? Hiervoor kun je een aparte inboedelverzekering afsluiten. Zo zijn al je spullen goed verzekerd en worden deze in het geval van schade vergoed. Een inboedelverzekering kost meestal ongeveer tussen de €5 en €10 per maand.

Een aansprakelijkheidsverzekering is handig om te hebben omdat het de schade die jij per ongeluk bij iemand anders veroorzaakt vergoedt. Dit hoeft niet per se letsel te beteken, maar bijvoorbeeld ook schade aan de spullen van een ander.

Huurtoeslag

In Nederland kun je huurtoeslag aanvragen. Dit is een steuntje in de rug voor de lagere inkomens. De hoogte van je huurtoeslag is afhankelijk van je inkomen, huurprijs én woonsituatie. Wil je deze niet gelijk aanvragen en wil je eerst weten waar jij recht op hebt? Dan kun je op de website van de Belastingdienst eerst een proefberekening maken.

Huurtoeslag voorwaarden

 • 18 jaar en ouder bent
 • In een zelfstandige woning woont.
 • In een sociale huurwoning woont.
 • Ingeschreven staat bij de gemeente
 • Huurcontract hebt en deze zelf betaald.
 • Je maximale huurprijs €808 is of wanneer je 23 jaar en jonger bent.
 • Je jaarlijks maximaal €30.000 verdient.

Zorgtoeslag

In Nederland kun je wanneer je 18 jaar of ouder bent zorgtoeslag ontvangen. Of je hier recht op hebt heeft niets met je woonsituatie te maken, dus het kan zijn dat je dit eigenlijk al ontvangt.

Boodschappen

Studenten besteden gemiddeld rond de €188 per maand aan boodschappen.

Abonnementen

Diverse abonnementskosten bij elkaar opgeteld (denk hierbij aan je telefoon, Netflix, sportschool etc.) zijn de gemiddelde kosten per maand ongeveer €120.

Vrije tijd en kleding

Dit is natuurlijk heel persoonlijk omdat iedereen andere hobbies en eisen aan kleding heeft. Als we echt naar de gemiddelde kosten hiervan kijken is dit ongeveer €97 per maand.


Veelgestelde vragen

Wat zijn de kosten als je op je zelf gaat wonen?

In Nederland ben je gemiddeld minimaal €1302 per maand kwijt wanneer je op jezelf gaat wonen. Als student of wanneer je een laag inkomen hebt heb je gelukkig wel vaak recht op toeslagen.

Hoeveel geld heb je nodig om alleen te gaan wonen?

Wanneer je op jezelf woont hebt je minimaal €1302 per maand nodig. In dit geval kun je alle vaste lasten dekken.

Hoeveel vaste lasten per maand 1 persoon?

Een 1-persoons huishouden met een modaal inkomen van €2252 zal in Nederland tegenwoordig meer dan 55% aan vaste lasten kwijt zijn. Bij een inkomen op bijstandsniveau dat €1125 is dit meer dan 50%.

Wat zijn vaste lasten als je op jezelf gaat wonen?

Als vaste lasten dien je naast je huur ook gemeentelijke belastingen te betalen. Vergeet trouwens andere contracten en abonnementen niet.

Hoeveel euro heb je per maand nodig om te leven?

Je zult toch echt minimaal rond de €1200 per maand nodig hebben om helemaal op jezelf te kunnen wonen. Als je op kamers gaat wonen is dit bedrag natuurlijk anders.