Meteen naar de inhoud

Verhuizen checklist; tot je redding!

verhuizen checklist 1

Wat je in het leven ook besluit te doen.. er wordt altijd gezegd ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ en niets is minder waar. Dit is ook zeker bij verhuizingen het geval! Daarom hebben we bij Moving geprobeerd om de ideale verhuischecklist voor je samen te stellen zodat jij direct kunt beginnen met verhuizen.

Maak je eigen persoonlijke verhuislijst

Verhuislijst nodig? Heb jij binnenkort een verhuizing op de planning staan en wil je nu beginnen met het samenstellen van de ‘ultieme checklist verhuizen’? Dan kan dit artikel je hier misschien bij helpen, dus lees gauw verder!

Dé checklist voor een soepele verhuizing

Wanneer je aan je checklist verhuizen begint is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar of je kleiner of groter gaat wonen. Wat is de beschikbare ruimte in je nieuwe woning en kun je jouw inboedel na het verhuizen eigenlijk wel kwijt? Naast dit soort zaken zijn er natuurlijk ook andere zaken waar je bij het plannen van een verhuizing aan moet denken.

Verhuizen en praktische zaken

Tijdens het samenstellen van je checklist moet je goed nadenken over je oude, maar ook het nieuwe huis. Een nieuw huis betekent misschien ook een nieuwe badkamer, nieuwe keuken, een nieuwe vloer of misschien zelfs een nieuwe koelkast.

Denk ook aan de kleine dingen

Kijk verder ook goed naar zaken zoals je huishoudelijke hulp. Die moet natuurlijk ook op de hoogte gebracht worden van de verhuizing. Verder is het misschien ook verstandig om voor de nieuwe woning extra sleutels te laten maken.

verhuizen checklist 3

Verhuizen en administratieve taken

Wanneer je gaat verhuizen en alles in goede banen wilt leiden kan het nog weleens voorkomen dat je door alles stress bepaalde zaken vergeet te regelen en vaak is dit een administratieve taak. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het gas, water en licht opzeggen op het oude adres, maar bijvoorbeeld ook aan het afsluiten van nieuwe contracten voor in je nieuwe huis. Ja, soms kun je oude contracten meenemen, maar het kan ook zo zijn dat je nu misschien ergens anders veel goedkoper uit bent. Dan kun je natuurlijk beter nieuwe aanvragen!

Geef de verhuizing op tijd door aan de gemeente

Naar een nieuwe woning verhuizen betekent natuurlijk ook dat de gemeente niet vergeten moet worden. Wanneer je dit niet of niet op tijd doet riskeer je een boete en dit wil je natuurlijk niet. Een verhuizing is toch al duur genoeg?

De verhuizing doorgeven

Een verhuizing doorgeven aan de gemeente dien je binnen 4 weken vóór je verhuizing door te geven of uiterlijk 5 dagen na je verhuisdag.

Een verhuizing of adreswijziging?

Wanneer je binnen dezelfde gemeente verhuist hoef je alleen een adreswijziging door te geven. Wanneer het om een verhuizing naar een nieuwe gemeente gaat is dit een ander verhaal. In dit geval dien jij jezelf namelijk aan te melden als nieuwe inwoner.

Lees ook:  Verhuis schoonmaak; zo doe je dat

Hoe geef je een verhuizing door aan de gemeente?

Je kunt je verhuizing op verschillende manier doorgeven en wij leggen deze graag aan je uit.

Regel je zaken online

In Nederland kun je tegenwoordig natuurlijk alles met je DigiD regelen en zo dus ook je verhuizing. Hierbij is het echter wel verstandig om altijd van tevoren nog even de website van jouw (nieuwe)gemeente te bekijken zodat je zeker weet of dit kan en hoe dit precies moet.

Zelf langs het gemeentehuis

Ben jij nog van de oude stempel en wil je de verhuizing liever persoonlijk doorgeven? Dan kun je natuurlijk ook nog altijd langs het gemeentehuis. Bekijk voor meer informatie de website van jouw gemeente want in de meeste gemeentes ben je namelijk verplicht om hier van tevoren een afspraak voor te maken. Vergeet trouwens ook geen geldig legitimatiebewijs mee te nemen naar de afspraak.

Per post

Heb je het tijdens het verhuizen al druk genoeg en wil je alles snel per post regelen? Dan kan dit natuurlijk ook. Wel moet je in dit geval rekening houden met het feit dat jouw uitschrijving iets langer zal duren omdat post natuurlijk verwerkt moet worden.

verhuizen checklist 5

Belastingen

Bij een verhuizing is het ook belangrijk om naar je belastingen te kijken. Denk hierbij aan gemeentelijke belastingen en automatische overschrijvingen. Deze dien je namelijk vaak zelf stop te steppen. Zorg er ook voor dat jij je eventuele maandelijkse belastingteruggaaf goed regelt zodat je later niet tegen problemen aan zult lopen.

Andere zaken voor op je checklist verhuizen

Denk bij het samenstellen van je checklist ook aan je huurcontract en nogmaals, vergeet bij hierbij je gas, water en licht niet. Gaan je kinderen naar een nieuwe school? Zorg er dan voor dat je ze op tijd inschrijft en geef ze ook voldoende tijd om te wennen aan de verandering. Misschien kun je voor op de verhuisdag zelf opvang regelen. Kinderen vinden dit vaak fijn. Regel opvang ruim op tijd zodat je zeker weet dat er iemand is die op de kindjes kan passen! Zo kun je de kinderen van tevoren ook goed voorbereiden.

Heb je trouwens al gekeken naar hoe het werkt met parkeren op het nieuwe adres? Is er bijvoorbeeld een parkeervergunning nodig? Een parkeervergunning aanvragen kan bij de gemeente. Zorg ervoor dat je dit op tijd geregeld hebt want anders moet je natuurlijk gewoon betalen en dit kan erg duur worden.

Verhuizers in huren of zelf verhuizen?

Een verhuizing kun je natuurlijk zelf uitvoeren. Hierbij kun je afspraken maken met familieleden, vrienden of kennissen. Vaak denken mensen dat dit een stuk goedkoper is dan wanneer je een verhuisbedrijf inschakelt, maar helaas is dit niet altijd het geval. Ook kan er tijdens een verhuizing schade ontstaan aan je inboedel en wanneer je niet goed verzekerd bent zul je zelf voor de kosten opdraaien.

Lees ook:  Wasmachine vervoeren zonder zorgen

Veel mensen kiezen er daarom voor om hun verhuizing uit handen te geven. Het verhuisbedrijf zal echte vakmannen inzetten om je te helpen met je verhuizing en hierbij kun je er dan ook zeker van zijn dat zij als je spullen veilig zullen verhuizen.

Waardevolle spullen

Heb je veel waardevolle spullen die je wilt verhuizen en maak jij je hier tijdens de verhuizing zorgen over? Dan is dit gelukkig onterecht. De vakkundige heren weten namelijk precies hoe zij alles netjes kunnen verhuizen en over waardevolle spullen worden van tevoren altijd afspraken gemaakt. Komen de heren tijdens het verhuizen nog andere belangrijke papieren, spullen of belangrijke zaken tegen? Dan zullen zij dit direct bij de manager melden zodat er contact met je kan worden opgenomen.

Geef spullen weg

Ben je er tijdens de verhuizing achtergekomen dat je eigenlijk heel veel spullen hebt die je niet meer gebruikt? Dan kun je deze natuurlijk altijd aan je omgeving schenken. Vaak zijn familieleden, vrienden of kennissen bereidt deze over te nemen.

Verkopen

Kom je tijdens het inpakken allemaal dingen tegen die je niet meer gebruikt? Dan kun je deze natuurlijk ook altijd op Marktplaats of Vinted plaatsen zodat je ze kunt verkopen. Zo verdien je ook nog eens een zakcentje en wie weet haal je de kosten voor die ene dure verhuisdozen er nog uit!

Afvoeren van je spullen

Heb je voor de verhuizing allemaal nieuwe meubels aangeschaft voor in je nieuwe huis en wil je hierbij af van alle spullen uit de oude woning? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om alles weg te gooien. Maak hiervoor wel op tijd een afspraak bij de gemeente zodat de gemeentereiniging langs kan komen om je spullen op te halen.

Schenk je inboedel aan goede doelen

Wanneer jij je inboedel niet mee wilt verhuizen naar je nieuwe woning en het weggooien zonde vindt dan kun je meubels natuurlijk ook altijd een goed doel schenken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het Leger des Heils of de lokale kringloopwinkel. Kringloopwinkels halen zelfs graag al je inboedel gratis op! Ook veel maatschappelijk werk verenigingen zijn geïnteresseerd in tweedehands spullen voor bijvoorbeeld hun cliënten.

Je checklist voor een paar weken voor de verhuizing

Voordat je een paar weken van tevoren begint met het inpakken van de laatste spullen in je oude woning is het eerst in kaart brengen van alles misschien handig. Zo kun je eventueel kleding of andere artikelen die je niet meer gebruikt apart zetten. Een verhuizing pak je op deze manier het beste aan! Je wilt natuurlijk niet onnodig veel troep meeverhuizen om dat later weer weg te moeten gooien.

De verhuisdag zelf

De (erkende)verhuizers zullen op de verhuisdag altijd op afgesproken tijd aanwezig zijn. De meeste verhuisbedrijven bellen je zelfs 15 minuten van tevoren. Zo kun jij ervoor zorgen dat je klaarstaat om de heren te ontvangen. Ook kun je er op deze manier voor zorgen dat alles netjes klaar staat. Denk hierbij aan het inpakken van de laatste spullen, het klaarzetten van de verhuisdozen en aan het inladen van de verhuiswagen.

Lees ook:  Verhuisvergoeding verhuurder: je rechten en plichten

Heb je een verhuislift gehuurd? Dan is het belangrijk dat je er van tevoren voor zorgt dat de ruimte waar de lift moet komen te staan leeg en toegankelijk is.

Controleer de oude woning

Op de verhuisdag zelf wanneer het grootste deel van de verhuizing achter de rug is en iedereen van het verhuisbedrijf vertrokken is kun je misschien een rondje door het oude huis maken. Wanneer is de woning voor het laatst geveegd en is de schoorsteen schoon? Heb je de keuken, wc’s en badkamers goed schoongemaakt?

Verder kun je hierna ook alle ramen en deuren controleren en ervoor zorgen dat alles goed dicht zit. Zo kun je de woning met een gerust hart achterlaten. Je oude sleutels dien je bij oplevering de verhuurder of makelaar in te leveren. Dit is vaak op de verhuisdag zelf, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

De dag na de verhuizing – nieuwe bewoners

Heb je met het verhuisbedrijf de perfecte verhuizing achter de rug? Dan wil je nu natuurlijk alleen maar beginnen aan het relaxen in je nieuwe huis. Natuurlijk moet je wel eerst het huis inrichten en de gordijnen ophangen! Heb je trouwens al een nieuw naamplaatje besteld? Maak kennis met de buren en maak van je nieuwe plek een eigen huis.

Verhuizen kan stressvol zijn, maar wanneer alles eenmaal achter de rug is en jij je na een tijd eindelijk thuis voelt in het nieuwe huis dan kun jij aan een nieuwe periode uit je leven beginnen.

Gratis verhuisoffertes bij Moving

Wil je weten hoeveel het kost om met een professioneel verhuisbedrijf te verhuizen? Dan kun je bij Moving nu gratis verhuisoffertes aanvragen. Deze verhuisservice is trouwens helemaal gratis!

Ontvang meerdere offertes

Door het invullen van één aanvraagformulier kun je bij Moving nu gratis meerdere verhuisoffertes aanvragen. Nadat wij je aanvraag binnen hebben zullen wij deze naar de 6 beste verhuisbedrijven uit jouw regio sturen en zij zullen binnen 24 uur contact met je opnemen.

Zo kun jij kiezen voor het verhuisbedrijf dat het beste bij jou past!

nv-author-image

Alex Vermeer

Ga je verhuizen, maar weet je niet hoe je dit aan moet pakken? Vraag dan gratis verhuisadvies aan en ik help je graag verder met het regelen van je verhuizing.

Ontvang gratis 6 verhuisoffertes in jouw mailbox

Start verhuisoffertes

Deze website is veilig

Vertrouwd sinds 2001