Meteen naar de inhoud

Duurzaam verhuizen: een gids voor een groene verhuizing

duurzaam verhuizen 1

Duurzaam verhuizen is anno 2023 populairder dan ooit! Je bent er waarschijnlijk al van op de hoogte, maar we produceren met zijn allen héél veel plastic afval. Daarnaast hebben we wereldwijd ook nog eens een CO2-uitstoot probleem wat verminderd moet worden.

Je gaat verhuizen en wilt een duurzame verhuizing

Ga je binnenkort verhuizen en wil je daarbij zo duurzaam mogelijk verhuizen? Kan dat eigenlijk wel? Een verhuizing waarbij er zo min mogelijk schade aan het milieu wordt aangericht? Uiteraard kan het niet 100% milieuvriendelijk zijn, maar je kunt het natuurlijk altijd duurzamer maken dan het allemaal is.

Hoe zorg je voor een milieuvriendelijke verhuizing?

Een verhuizing naar een nieuwe woning betekent dat je verhuisdozen en ander inpakmateriaal moet aanschaffen. Ook heb je schoonmaakmiddelen nodig én moet je waarschijnlijk ook een aantal kilometers afleggen voordat je bij de nieuwe woning bent.

Het is niet onmogelijk

Een duurzame verhuizing plannen kan misschien wat lastiger zijn, maar onmogelijk is het zeker niet. Bij Moving helpen we je hier graag bij dus lees gauw verder voor de nodige tips voor bij jouw duurzame verhuizing.

Verhuisdozen aanschaffen

De klassieke verhuisdozen die we allemaal kennen zijn gemaakt van karton en deze kartonnen verhuisdozen gaan niet heel lang mee. Je kunt ze 1, 2 of misschien 3 verhuizingen gebruiken en daarna moeten ze toch echt weggegooid worden omdat ze beschadigen of inscheuren. Gelukkig bestaan er tegenwoordig alternatieven op kartonnen verhuisdozen.

Huur plastic verhuisboxen

Tegenwoordig zijn er online bedrijven waarbij je plastic verhuisboxen of ook wel verhuiskratten kunt huren. Deze zullen zij bij je oude woning afleveren en na de verhuizing zullen zij deze bij de nieuwe woning weer ophalen.

Kunststof verhuisdozen kunnen bij ongeveer 450 verhuizingen gebruikt worden én deze plastic boxen zijn uiteraard volledig recyclebaar en worden door een verantwoord verhuisbedrijf later dan ook altijd naar een recycle centrum gestuurd.

duurzaam verhuizen 3

Huur kartonnen verhuisdozen

Wil je toch liever geen plastic dozen gebruiken en gebruik je toch liever kartonnen dozen? Dan hoef je deze niet per se te kopen, maar deze kun je ook huren. Huur verhuisdozen heel eenvoudig bij een duurzaam verhuisbedrijf.

De kartonnen dozen van een verhuisbedrijf zijn van stevige kwaliteit en gaan dan ook langer mee dan de kartonnen dozen die je in bouwmarkten kunt kopen. Dus dan heb je eigenlijk ook gewoon duurzame verhuisdozen. Zo’n gemiddelde verhuisdoos gaat dan ook wel meerdere verhuizingen mee.

Koop tweedehands verhuisdozen

Wil je toch verhuisdozen aanschaffen om je breekbare spullen te verhuizen? Probeer dan geen nieuwe verhuisdozen te kopen, maar kijk hierbij vooral naar tweedehands verhuisdozen. Op Marktplaats bieden mensen deze vaak tegen spotprijzen aan.

Vraag vrienden en familie om hulp

Ooms, tantes, neven en nichten, vrienden, kennissen en buren hebben vaak nog wel wat oude verhuisdozen op zolder staan die je vast wel een keer mag lenen. Zo leen je een bestaand product en zorg je dus voor minder afval!

Lees ook:  Verhuizen naar huurhuis: belangrijke zaken om te overwegen

Wees slim met inpakmaterialen

Duurzaam verhuizen betekent vaak dat je zo min mogelijk gebruik wilt maken van plastic materialen, maar wat moet je dan gebruiken om je breekbare spullen in te pakken? Noppenfolie en wikkelfolie zijn in de bouwmarkt namelijk altijd van plastic!

Kijk rond in je eigen huis

Je kunt in dit geval nog steeds heel makkelijk duurzaam verhuizen. Gebruik voor het inpakken van je spullen oude handdoeken, dekens, lakens of zelfs oude kranten. Heb je al deze dingen niet? Dan kun je tegenwoordig ook inpakmateriaal kopen dat biologisch afbreekbaar is. Zo kun je tegenwoordig ook inpakpapier vinden dat van golfkarton gemaakt is en je deze dus in plaats van noppenfolie kunt gebruiken.

Voor tijdens transport in de verhuiswagen kun je ook gebruikmaken van duurzaam verhuismateriaal. Zo kun je bijvoorbeeld in plaats van wikkelfolie spanbanden gebruiken.

Duurzaam verhuizen? Gooi niks weg!

De afgelopen jaren heb je in je huidige woning waarschijnlijk allemaal spullen opgespaard. Dit kunnen meubels zijn, maar misschien ook verzamelobjecten of kleding. Deze wil je waarschijnlijk niet meeverhuizen, maar wat doe je er dan wel mee? Niet weggooien!

Je spullen aan een goed doel doneren

Er zijn genoeg goede doelen die heel erg blij zijn met al jouw oude spullen. Zo kun je oude kleding bijvoorbeeld aan het Leger des Heils doneren. Dit is niet alleen voor een beter milieu, maar zo help je ook nog eens andere mensen.

De lokale kringloopwinkel

Heb je veel oude spullen die je niet meer wilt? Denk aan meubels of andere huishoudelijke apparaten? Dan kan de lokale kringloopwinkel deze gratis bij je ophalen! Zij zijn altijd heel erg blij met oude apparatuur zoals oude huishoudelijke apparaten en halen het dan ook graag op!

Verkoop je oude spullen

Heb je oude meubels of andere spullen die nog in goede staat zijn? Dan kun ook voor spullen verkopen kiezen. Zo kun je van alles en nog wat via Vinted of Marktplaats verkopen. Dit is niet alleen een verantwoorde manier om van je spullen af te komen, maar zo verdien je zelf ook nog eens een zakcentje aan!

Elektrische verhuiswagens

In Nederland zijn de meeste verhuisbedrijven al overgestapt naar elektrische verhuiswagens en zo heeft bijna ieder verhuisbedrijf wel een elektrische verhuiswagen op hun wagenpark staan. Vooral in de randstad is elektrisch rijden erg populair.

Buiten de randstad duurzaam verhuizen

Buiten de randstad zijn er minder duurzame verhuisbedrijven te vinden en wordt een duurzame verhuizing regelen ook iets moeilijker. Vooral elektrisch vervoer is wat moeilijker te regelen. Maar met onze duurzame verhuistips is duurzaamheid zo geregeld!

duurzaam verhuizen 5

Duurzaam verhuizen en schoonmaken

Bij een verhuizing hoort een grote schoonmaak. Dit geldt voor zowel het oude huis als je nieuwe huis. Beide hebben een goede poetsbeurt nodig. De huidige woning moet natuurlijk bezemschoon opgeleverd worden en de nieuwe woning moet natuurlijk schoon zijn voordat je erin gaat.

Lees ook:  Kosten op jezelf wonen: een complete gids

Gebruik geconcentreerde schoonmaakmiddelen

Als je duurzaam bezig wilt zijn kun je het beste geconcentreerde schoonmaakmiddelen gebruiken. Deze bevatten minder chemicaliën en biologische producten zoals bijvoorbeeld groene zeep, soda of azijn kun je vaak ook in milieuvriendelijke verpakkingsmateriaal vinden.

100% biologisch

Je kunt zoals je eerder hebt gelezen milieuvriendelijkere schoonmaakmiddelen gebruiken, maar je kunt ook gebruikmaken van 100% natuurlijke middelen. Gebruik bijvoorbeeld groene zeep, soda of azijn om schoon te maken. Dit is toch wel de meest verantwoorde manier van schoonmaken.

Let op de verpakkingen

Wanneer je nieuwe schoonmaakmiddelen moet aanschaffen is het verstandig om ook op de verpakkingen te letten. Nieuwe schoonmaakmiddelen maken tegenwoordig gebruik van minder én milieuvriendelijkere verpakkingsmateriaal.

Duurzaam verhuizen en verhuishulp

We hebben het nu over kunststof dozen, materialen en schoonmaakmiddelen gehad, maar een duurzame manier van verhuizen betekent natuurlijk ook dat je met andere dingen rekening moet houden.

Plastic bestek

Je wilt je verhuishulp natuurlijk wel lekkere dingen te eten en drinken geven. Helaas koopt men dan al gauw plastic wegwerpbekertjes en bordjes, maar dit is tegenwoordig echt een no-go. Als alternatief kun je ook gewoon je eigen bekers, borden en bestek gebruiken.

Wil je het jezelf toch wat makkelijker maken?

Je kunt tegenwoordig ook biologisch afbreekbaar wegwerpservies kopen. Dit zijn vaak borden van palmblad en bestek van hout. Helaas kun je voor koffie nog niet echt biologisch afbreekbare bekers kopen, dus hiervoor kun je nog wel beter je eigen bekers gebruiken.

Houdt rekening met iedereen

Tegenwoordig zijn er veel mensen die vegetarisch of vegan zijn, dus houdt hier bij aanschaf van snacks wel rekening mee. Je wilt immers niet dat iemand tijdens de verhuizing zonder snacks komt te zitten.

Met betrekking tot drinken kun je het beste drinken in glazen flessen aanschaffen. Zo gebruik je geen plastic!

Veelgestelde vragen

Hoe efficiënt verhuizen?

Voor een efficiënte verhuizing is het belangrijk om voor de juiste planning en beste verhuismaterialen te zorgen. Zo weet iedereen wat die moet doen en wordt het allemaal ook netjes en op de juiste manier uitgevoerd.

Hoe kan je goedkoop verhuizen?

Goedkoop verhuizen kan door hulp van je omgeving in te schakelen of door te kiezen voor een goedkoop verhuisbedrijf. Een goedkoop verhuisbedrijf kun je nu heel eenvoudig via www.moving.nl vinden.

Hoe lang bezig met verhuizen?

Hoe lang een verhuizing duurt heeft natuurlijk met de grootte van je inboedel en woning te maken, maar in het algemeen duurt een verhuizing in Nederland gemiddeld tussen de 3,5 en. 9,5 uur.

Heb ik recht op verlof als ik verhuis?

Bijzonder verlof is in Nederland helaas niet wettelijke geregeld en of jij hier wel recht op hebt kun je in arbeidsovereenkomst terugvinden.

Ontvang gratis 6 verhuisoffertes in jouw mailbox

Start verhuisoffertes

Deze website is veilig

Vertrouwd sinds 2001